Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για την τηλεθέρμανση με βιομάζα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο με τίτλο «Τηλεθέρμανση με βιομάζα και στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας σε δήμους». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε το διήμερο 22 και 23 Φεβρουαρίου στο Αμύνταιο, με συνδιοργάνωση του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, του Ιδρύματος Friedrich Ebert και του Δήμου Αμυνταίου.

Το συνέδριο ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Αμυνταίου, κ. Μάκη Ιωσηφίδη, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργου Δακή και της Διευθύντριας του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Αθήνα, κας Nicole Katsioulis, ενώ την τελευταία στιγμή ματαιώθηκε λογω προσωπικού κωλύματος η συμμετοχή του Γενικού Προξένου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Wolfgang Hoeslcher-Obermaier.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στη μεταφορά τεχνογνωσίας για τη λειτουργία υφιστάμενων δικτύων τηλεθέρμανσης με βιομάζα, καθώς και στην οικονομική βιωσιμότητα δημοτικών έργων συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού με βιομάζα.

Οι εισηγήσεις Γερμανών Δημάρχων, Καθηγητών Πανεπιστημίου και υπευθύνων συστημάτων από τρεις χώρες αφορούσαν μεταφορά καλών πρακτικών και παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας συστημάτων τηλεθέρμανσης με βιομάζα στη Γερμανία, την Αυστρία και την Πολωνία, ενώ Έλληνες επιστήμονες πραγματοποίησαν εισηγήσεις για τα συστήματα τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας και τις δυνατότητες οικονομικής βιωσιμότητας των δικτύων, αλλά και δημοτικών έργων συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού με βιομάζα.

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Αμυνταίου κ. Μάκη Ιωσηφίδη, του καθηγητή του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειου Κική, του Προέδρου του ΕΒΕ Φλώρινας κ. Σάββα Σαπαλίδη και του Προέδρου ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας κ. Αθανάσιου Κακάλη.

Οι εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν τη δεύτερη ημέρα είχαν σχέση με την υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας από Δήμους. Αναλύθηκαν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και οι διεθνείς επιχειρηματικές ευκαιρίες για δικτύωση στον τομέα της ενέργειας. Εκτός αυτών έγινε εκτενής αναφορά στο Σύμφωνο των Δημάρχων ως πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών και Γερμανικών Δήμων. Εξειδικευμένοι επιστήμονες και καθηγητές, στελέχη επιχειρήσεων, η υπεύθυνη συντονισμού των υποστηρικτικών δομών του Συμφώνου των Δημάρχων και ο Διευθυντής Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Τράπεζας Πειραιώς φώτισαν τις πτυχές του δύσκολου εγχειρήματος της υλοποίησης έργων ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας από τους Δήμους της χώρας.

Το εύρος των θεμάτων του συνεδρίου, η επιστημονική αρτιότητα των εισηγήσεων και παρεμβάσεων, η υψηλή πολιτική εκπροσώπηση και η μεγάλη συμμετοχή φορέων και επιχειρήσεων συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση του συνεδρίου, που άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων στους συνέδρους, αλλά και μία σημαντική παρακαταθήκη για ανάληψη δράσης από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αξιοποίηση των συμπερασμάτων των εργασιών του συνεδρίου.

Στις εργασίες του συνεδρίου, εκτός από τον φιλοξενούντα Δήμαρχο Αμυνταίου, κ. Μάκη Ιωσηφίδη, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Φλώρινας κ. Δημήτρης Ηλιάδης και Κοινωνικής Συνοχής κ. Χρήστος Ευαγγέλου, όλοι οι Δήμαρχοι του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, δηλαδή Εορδαίας, Κοζάνης, Μεγαλόπολης και Φλώρινας, δέκα Δήμαρχοι άλλων πόλεων από όλη την Ελλάδα, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων από τη Γερμανία, η Διευθύντρια του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Αθήνα κα Nicole Katsioulis, ο Συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κ. Χρήστος Λαζαρίδης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας κ. Σάββας Σαπαλίδης, ο Διευθυντής Ορυχείου Καρδίας κ. Κωνσταντίνος Μαχτής, ο Διευθυντής Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σάββας Ελευθεριάδης, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Γενικοί Γραμματείς και στελέχη Δήμων από όλη την Ελλάδα, καθηγητές πανεπιστημίου και ειδικοί επιστήμονες από τέσσερις χώρες, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων, αλλά και ενεργοί πολίτες με ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα.

Μέσα από τη συνεργασία των συνδιοργανωτών του συνεδρίου έχουν προκύψει πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τα θέματα της ενέργειας, μία πορεία που φαίνεται πως θα έχει συνέχεια και περαιτέρω συμβολή στην τοπική αναπτυξιακή διαδικασία.

 

 ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

 Στις δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Τηλεθέρμανση με βιομάζα και στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας σε δήμους» ο Δήμαρχος Αμυνταίου και Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, κ. Μάκης Ιωσηφίδης έκανε λόγο για «νέο ξεκίνημα», που θέτει ψηλά στην agenda των αυτοδιοικητικών θεμάτων όχι μόνο τη βιομάζα, αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Είναι πολύ σημαντικό να πάμε τον τόπο μας ένα βήμα μπροστά», ανέφερε ο Δήμαρχος σχετικά με τη συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού με βιομάζα, αλλά και το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από αυτοδιοικητικούς φορείς.

Τόνισε ακόμη ότι η τηλεθέρμανση με βιομάζα, εκτός από το προφανές όφελος των νοικοκυριών στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, θα έχει σημαντικά οφέλη και στους τρεις τομείς της τοπικής οικονομίας, δηλαδή την αγροτική ανάπτυξη, το δευτερογενή τομέα και την παροχή υπηρεσιών, καθώς καλύπτει όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.

 

H ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

 

Σας καλωσορίζω στο Δήμο Αμυνταίου, μία περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο του Λιγνιτικού Πεδίου της Δυτικής Μακεδονίας, δηλαδή του άξονα που τροφοδοτεί, μαζί με την Αρκαδία, με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από λιγνίτη ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια.

Όσοι ζούμε σ’ αυτές τις περιοχές γνωρίζουμε ότι η ύπαρξη του λιγνίτη στον τόπο μας είναι ευχή και κατάρα!

Από τη μια βρισκόμαστε στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη της χώρας και στον τόπο μας υπάρχει έντονη οικονομική δραστηριότητα σε ότι αφορά στην εξόρυξη του λιγνίτη και την παραγωγή ενέργειας, ενώ από την άλλη η δραστηριότητα αυτή δεν έχει αποδώσει στην τοπική κοινωνία τα αναμενόμενα οφέλη και επιπρόσθετα υπάρχουν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Ένα θετικό αντίκτυπο της λειτουργίας σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση λιγνίτη στην περιοχή μας είναι η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης, της θέρμανσης δηλαδή κατοικιών και επιχειρήσεων με το ζεστό νερό που περισσεύει από τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας. Στο Δήμο Αμυνταίου τηλεθερμαίνεται η πλειοψηφία των κατοίκων του Αμυνταίου, της Λεβαίας και του Φιλώτα. Είμαι μάλιστα στην ευχάριστη θέση να ενημερώσω τους συνέδρους ότι μετά από σωστό προγραμματισμό και κατάλληλη προετοιμασία πρόσφατα  εγκρίθηκε στον δήμο Αμυνταίου ένα μεγάλο έργο επέκτασης της Τηλεθέρμανσης και έτσι η φθηνή θέρμανση θα μπορέσει να χορηγηθεί  στο σύνολο των κατοίκων των τριών αυτών οικισμών του Δήμου μας.

Η ολοκλήρωση της τηλεθέρμανσης στους τρεις αυτούς οικισμούς είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός και είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση πόρων από τα νοικοκυριά, που ξοδεύουν ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους για θέρμανση, ειδικά στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Είναι όμως αυτό από μόνο του αρκετό;

Είναι ικανό ένα μεμονωμένο γεγονός όπως αυτό της Τηλεθέρμανσης να συμβάλει αποτελεσματικά στην προσπάθεια που κάνουν οι περιοχές μας, ο τόπος μας για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης;

Είναι η Τηλεθέρμανση από μόνη της το μόνο έργο που αρμόζει σε μία περιοχή που έδωσε τα πάντα και στήριξε την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας παρέχοντας φθηνή ενέργεια;

Η απάντηση είναι σίγουρα όχι!

Η υλοποίηση ενός οράματος, με πολλές αναπτυξιακές πτυχές θα μπορούσε ίσως να μετριάσει το αίσθημα της αδικίας που αισθάνονται όλοι οι κάτοικοι των περιοχών μας . Το όραμα αυτό θα μπορούσε να είναι η θέρμανση όλων των οικισμών μας με βιομάζα.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που δεν θα δώσει απλώς φθηνή θέρμανση, αλλά θα δημιουργήσει συνθήκες για ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ολόκληρου του Λεκανοπεδίου. Είναι ένα σχέδιο στο οποίο εμπλέκονται και οι τρεις τομείς της οικονομίας, καθώς ξεκινάει από την αγροτική παραγωγή με την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, κορυφώνεται στον δευτερογενή και συμπληρώνεται από τον τομέα παροχής υπηρεσιών με πολλούς τρόπους, αναδεικνύοντας τις πολύπλευρες διαστάσεις του.

Είναι σίγουρο ότι κάποιες κοινωνικές δυνάμεις δεν είναι δεκτικές στις αλλαγές. Δεν είναι τυχαίο ότι λοιδορήθηκα όταν ανέπτυξα αυτό το όραμα. Πολλοί έφτασαν να πουν ότι δεν υπάρχουν πουθενά αλλού τέτοιες υποδομές, παρά μόνο στη φαντασία μου.

Σήμερα νιώθω ότι κάποιοι κακοπροαίρετοι  παίρνουν μία πρώτη απάντηση. Σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε ανθρώπους που δουλεύουν πάνω στα συστήματα θέρμανσης οικισμών με βιομάζα και θα μας μεταφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας να αξιοποιήσουμε αυτή τη γνώση και εμπειρία, προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις μελέτες, να βρούμε τους καλύτερους δυνατούς τρόπους χρηματοδότησης, να υλοποιήσουμε τα έργα και να αναπτύξουμε το μηχανισμό για τη λειτουργία αυτών των συστημάτων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θεωρώ εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι πρέπει να δουλέψουμε παράλληλα στους τομείς εξοικονόμησης ενέργειας και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα παραπάνω δεν είναι μόνο υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στο Σύμφωνο των Δημάρχων, αλλά είναι κυρίως ηθική υποχρέωση απέναντι στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Εμείς, οι κάτοικοι των λιγνιτικών περιοχών που βιώνουμε όσο κανείς άλλος τα περιβαλλοντικά προβλήματα και την υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου, οφείλουμε να μπούμε μπροστά στην προσπάθεια για αειφορία και προστασία του περιβάλλοντος.

Βεβαίως, οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Υπάρχουν δυσκολίες και μάλιστα σημαντικές θα έλεγα, είμαι όμως από αυτούς που πιστεύουν ότι δεν αρκεί να γκρινιάζουμε ότι στη χώρα μας δεν είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο ή ότι δεν είναι ικανές οι συνθήκες ή να βρίσκουμε οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία για να καλύψουμε τη δική μας ανεπάρκεια. Είναι απαραίτητο να δουλέψουμε συλλογικά και αποτελεσματικά για να δημιουργήσουμε μόνοι μας  τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες των περιοχών μας κυρίως όμως του ανθρώπινου δυναμικού μας. Μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε και εμείς, αλλά και η πατρίδα μας!

Και βέβαια επειδή οι καιροί για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά δύσκολοι είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε δύο φορές σκληρότερα για να τα καταφέρουμε. Είμαι σίγουρος όμως ότι μπορούμε! Και θα το κάνουμε!

Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους εσάς που παραβρίσκεστε σήμερα σε αυτό το συνέδριο, στο οποίο ο Δήμος Αμυνταίου δίνει μεγάλη σημασία. Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Γενικό Πρόξενο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και τη Διευθύντρια της Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα του Ιδρύματος Friedrich Ebert, που μας έχουν στηρίξει έως τώρα σε όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει. Κυριολεκτικά η στήριξη ανθρώπων με βαθιά γνώση και εμπειρία στην υλοποίηση τέτοιων σύνθετων χρηματοδοτήσεων μας γεμίζει δύναμη.

Θέλω κλείνοντας να σας διαβεβαιώσω ότι το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων θα συνεχίσει να οραματίζεται, να τολμά, να σχεδιάζει και να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον για τους κατοίκους του λιγνιτικού πεδίου της Αρκαδίας καθώς και του άξονα της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Αγαπητοί σύνεδροι,

το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων Ελλάδας έχει όραμα και στόχους. Ως Πρόεδρος του Δικτύου, αλλά και ως Δήμαρχος Αμυνταίου μαζί με τους συναδέλφους μου Δημάρχους Μεγαλόπολης, Φλώρινας, Πτολεμαϊδας, και Κοζάνης, αλλά και τους επιστημονικούς συνεργάτες και τεχνικούς συμβούλους μας, σχεδιάζουμε μεθοδικά την κάθε μας κίνηση στοχεύοντας τόσο στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος των περιοχών του, όσο και στην ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος με έργα αυξημένης προστιθέμενης αξίας για τις περιοχές και την χώρα μας.

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου μας.

Γραφείο Τύπου

Δήμου Αμυνταίου