Περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης: «Η κλιματική αλλαγή μας φέρνει μπροστά
σε ιστορικές αποφάσεις που πρέπει να είναι στέρεες
και να δίνουν προοπτική στο μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας»
Η Δυτική Μακεδονία συμμετέχοντας ως πιλοτική Περιφέρεια στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία «Coal Regions in Transition Platform» έχει ενταχθεί κατόπιν αιτήσεώς της στο πακέτο Τεχνικής Στήριξης της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να προετοιμαστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις της μετάβασης σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής εξάρτησης.
Στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας επισκέφθηκε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας και τα πεδία ενδιαφέροντος της τεχνικής βοήθειας.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και συζητήσεις με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τους Δημάρχους Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου και Φλώρινας, ξενάγηση και σύσκεψη με στελέχη της ΔΕΗ Α.Ε. στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας και εκτενείς συσκέψεις με φορείς της περιοχής και την Ομάδα Έργου της Περιφέρειας για τη μετάβαση.
Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα εποικοδομητική για τη χάραξη της πορείας της Δυτικής Μακεδονίας προς ένα οικονομικό μοντέλο χαμηλής λιγνιτικής εξάρτησης. Ουσιαστικά αφορά την έναρξη της σοβαρότερης προσπάθειας αντιμετώπισης των προβλημάτων στη Δυτική Μακεδονία από τη μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας με την τεχνική υποστήριξη, πέραν του τοπικού επιστημονικού δυναμικού, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κλείνοντας τα συμπεράσματα της τεχνικής συνάντησης εργασίας ανέφερε ότι «Η κλιματική αλλαγή μας φέρνει μπροστά σε ιστορικές αποφάσεις που πρέπει να είναι στέρεες και να δίνουν προοπτική στο μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας με μόνο γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων. Πρέπει να δουλέψουμε χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες αφήνοντας εσάς, τους επιστήμονες και τους ανθρώπους που έχουν γνώση να εργαστείτε για να δώσετε σε εμάς τον οδικό χάρτη των ενεργειών για την αντιμετώπιση της μετάβασης και την σωστή αποκατάσταση και αξιοποίηση των εδαφών των εξαντλημένων ορυχείων λιγνίτη. Είναι μια πρόκληση και για την Ευρωπαϊκή Ένωση η επιτυχής αντιμετώπιση του προβλήματος που θα πρέπει να λάβει υπόψη στις προτεινόμενες δράσεις και τη γεωστρατηγική θέση της Δυτικής Μακεδονίας στην ευρύτερη περιοχή»