Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΟ FORUM ΠΟΛΙΤΩΝ
Ο Δήμαρχος Φλώρινας κος Γιάννης Βοσκόπουλος παραβρέθηκε στην ημερίδα “Οι πολιτικές Ανάπτυξης και Συνοχής της ΕΕ απέναντι στην οικονομική κρίση” την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας με κεντρικό ομιλητή τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κο Γιώργο Παπαστάμκο, ο οποίος στην ομιλία του πραγματεύθηκε τις πολιτικές και τις προσπάθειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Το forum πολιτών ήταν μια πρωτοβουλία του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Φλώρινας, την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Ο Δήμαρχος κος Γιάννης Βοσκόπουλος στον χαιρετισμό που απηύθυνε συγκεκριμένα είπε:
«Η σημερινή εκδήλωση είναι περισσότερο επίκαιρη από οποιαδήποτε άλλη, μιας και το θέμα της έχει να κάνει με το παρόν αλλά κυρίως με το μέλλον της πατρίδας μας.
Η πατρίδα μας περνά δύσκολα λόγω της οικονομικής κρίσης, που είναι βεβαίως και κρίση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα στην Ευρωπαϊκή ένωση υπάρχουν ισχυροί τριγμοί για την ίδια την ύπαρξη της. Γιατί εκτός από την οικονομική κρίση έχουμε ταυτόχρονα και κρίση αξιών και θεσμών.
Η στρεβλή οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, δημιούργησε πλασματική ευμάρεια στους πολίτες οι οποίοι στην ουσία ζούσανε με δανεικά από την Ευρωπαϊκή ένωση, και η οποία τους οδήγησε σε μια νοοτροπία ωχαδερφισμού και του εύκολου κέρδους. Δεν έβλεπαν ή δεν ήθελαν να δουν το τσουνάμι που ερχόταν. Οι όποιες συνετές φωνές χαρακτηρίζονταν ως γραφικές, αφού και το πολιτικό μας προσωπικό ενέδιδε στις πολλές φορές παράλογες απαιτήσεις των συνδικαλιστών και των συντεχνιών. Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές για την επανίδρυση του κράτους του Κώστα Καραμανλή που δεν έγινε, ως το λεφτά υπάρχουν του Γιώργου Παπανδρέου που δεν υπήρχαν.
Από την άλλη η πολιτική Ε.Ε και του Μάαστριχτ οδήγησε το παραγωγικό μας δυναμικό στην αδράνεια και σε μια επιδοματική νοοτροπία. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά διαπιστώνουμε και στην ίδια την περιοχή μας την αποδιοργάνωση του παραγωγικού ιστού, την μείωση της παραγωγής, την αστικοποίηση του πληθυσμού και την σμίκρυνση του οικογενειακού εισοδήματος. Η μείωση του ζωικού πληθυσμού κατά 40%, η ελαχιστοποίηση της παραγωγής σε μήλα, πατάτα, πιπεριά και φράουλα, είναι μια πικρή πραγματικότητα για την περιοχή μας.
Βέβαια σήμερα η Ευρώπη κινδυνεύει να καταρρεύσει και πληρώνει τους διαγκωνισμούς των ισχυρών οικονομικά και πολιτικά μελών της, την αδυναμία της να προχωρήσει τους θεσμούς της, για μια πραγματική ενιαία αγορά με ισχυρούς κανόνες, που δεν θα παραβιάζονται και θα μπορεί να εφαρμόζεται οικονομική πολιτική τόσο για τους μικρούς και τους μεγάλους.
Σίγουρα η χαλαρή σχέση των κρατών μελών, η έλλειψη ουσιαστικού ρόλου σε κορυφαία όργανα πολιτικά και οικονομικά της Ε.Ε. επηρέασαν την κρίση στις χώρες μέλη της. Κυρίως την Ελλάδα.
Η πολιτική των εξαρτήσεων και της οικονομικής εκμετάλλευσης εντός της Ε.Ε. είναι μια τραγική πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε μια άλλη γραμμή πλεύσης μέσα σ’ αυτήν, που θα δώσει ευκαιρίες και δυνατότητες ανάπτυξης. Να ξαναρχίσουμε να παράγουμε. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τα θεσμικά όργανα της.
Η Ε.Ε. πρέπει να θυμηθεί το βασικό της χαρακτηριστικό που είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, να στηρίξει τα μέλη της με συγκεκριμένες πολιτικές και η πατρίδα μας να σταματήσει τις αδιέξοδες πολιτικές και να χαράξει ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση.
Είμαι σίγουρος ότι σήμερα θα ακουστούν χρήσιμες απόψεις και θέσεις στην αυτογνωσία μας ως ευρωπαίων πολιτών και θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε την αλλαγή που συντελείται.
Σας ευχαριστώ»