Ρεκόρ προσέλευσης και ενθουσιασμού είχαμε στις φετινές ΠΡΕΣΠΕΣ, οι οποίες ήταν οι ποιοτικότερες και μια από τις καλύτερες στην ιστορία του θεσμού, τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδηλώσεων και πρώην βουλευτής και Υπουργός Γιώργος Λιάνης, στη συνέντευξη του της 27.8.2012.
Το μήνυμα των εκδηλώσεων σύμφωνα με τον κ. Λιάνη είναι ότι ήταν «λυτρωτικές για τον κόσμο» και πως «η Φλώρινα και η Ελλάδα μπορούν».
Ακόμα ο κ. Λιάνης αναφέρθηκε στη βραδιά του Μουσείου όπου «αντί να γίνω ενωτικός παράγοντας της βραδιάς εκείνης, έγινα με τον τρόπο μου σε μια γιορτή κι εγώ ένας παράγοντας όξυνσης, αντιθέσεως και ενδεχομένως συζήτησης.Λάθος τόπος, λάθος χρόνος».
Για τον ρόλο της εκκλησίας είπε ότι έχει ρόλο αλλά «δεν είναι όμως ο ρόλος της εκκλησίας στα ζητήματα τα χαίνοντα και στις πληγές τις χαίνουσες να δίνει πολιτική κατεύθυνση. Κι αυτό έγινε στη εκδήλωση που έγινε στη Φλώρινα. Κι έχει γίνει και παλιότερα. Σ’ αυτό είμαι αντίθετος. Το λέω καθαρά. Τέλειωσε η εποχή αυτή για τη Φλώρινα ανεπιστρεπτί. Και τέλειωσε μαζί με την εμβληματική φυσιογνωμία του Δεσπότη πατρός Αυγουστίνου. Εκεί τελείωσε αυτή η εποχή. Οποιαδήποτε επανάληψη είναι κακό αντίτυπο, είναι κακή μίμηση, είναι κακέκτυπο. Και δεν θέλουμε τέτοιο κακέκτυπο αυτή την ώρα στη Φλώρινα.
Τελείωσε η εποχή αυτή ανεπιστρεπτί. Καντιώτης δεν θα ξαναϋπάρξει στη Φλώρινα, γιατί κανείς δεν έχει το ανάστημα του».
Για την παρουσία του Ολυμπιονίκη Ηλιάδη στη Φλώρινα είπε ότι, περίμενε μεγαλύτερη ανταπόκριση της πόλης και των γονιών και πως αντιμετωπίστηκε το γεγονός αυτό «κατώτερο του αναμενομένου».
Για την βραδιά της παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Περιβολάρη ήταν «μια βραδιά ενωτική. Εγώ κι Μέρτζος προερχόμαστε από διαφορετικούς κόσμους. Άλλη η γενιά του Μέρτζου και άλλη η δική μου. Βρήκαμε τους κοινούς τόπους για το Μακεδονικό με αφορμή το βιβλίο του Περιβολάρη».
Ο κ. Λιάνης έπλεξε το εγκώμιο του Αντιδημάρχου Άρη Αριστείδου, τον οποίο θεωρεί «εξαιρετικό» και διάδοχο του στα πολιτιστικά, «αυτός το αγαπάει το πράμα και παίρνει σκυτάλη. Το κατάλαβα. Είναι σαν να του παραδίδω σκυτάλη. Θα κάνει πράγματα σπουδαία αυτός στον πολιτισμό».
Ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει η Δημαρχία στην Πρέσπα. Όπως επεσήμανε έχει πρόταση για τον Δήμο Αμυνταίου την οποία σκέφτεται.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Εκπληρώσαμε το τρίπτυχο που είχαμε υποσχεθεί, ΠΡΕΣΠΕΣ λιτές, σεμνές και ποιοτικές. Ήταν σεμνές, ήταν λιτές ήταν άκρως ποιοτικές αλλά δεν είχαμε προβλέψει ότι θα ήταν οι πιο παράξενες και ιδιαίτερες στην ιστορία του θεσμού. Γιατί σε μια τόσο μεγάλη περίοδο κρίσης έγινε αυτό το απρόσμενο. Διπλή έκπληξη η βραδιά του Αγ. Αχιλλείου και η βραδιά με τον Αττίκ στη Φλώρινα. Ρεκόρ προσέλευσης. Οι καλλιτέχνες εντυπωσιάστηκαν από τον κόσμο που έλεγαν ότι στις 130 παραστάσεις που έδωσαν καμιά δεν συγκρίνεται με αυτήν της Φλώρινας.
Γιατί ήταν λιτές οι ΠΡΕΣΠΕΣ το ξέρετε και θα είναι ακόμα λιτές για ένα ή δύο χρόνια όσο η Ελλάδα θα βρίσκεται σε κρίση.
Στη βραδιά του Μουσείου ξεπεράσαμε το μέτρο και θα το εξηγήσω από τη μεριά μου.
Το μήνυμα που θα έδινα εγώ στις ΠΡΕΣΠΕΣ είναι ότι ήταν οι πιο λυτρωτικές ΠΡΕΣΠΕΣ για τον κόσμο, που έχουν γίνει. Σαν ένα μικρό βάλσαμο. Κι αυτό με οδηγεί σε συμπεράσματα σε σχέση με το πώς πρέπει να γίνονται οι εκδηλώσεις. Να σκεφτούμε το μέλλον των εκδηλώσεων.
Το ότι είχαν λυτρωτικό χαρακτήρα οι ΠΡΕΣΠΕΣ έχει να κάνει με την κρίση. Ο κόσμος ξέσπασε. Κατάλαβε ότι πρέπει να εκδηλωθεί διαφορετικά. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις ΠΡΕΣΠΕΣ αλλά και με τοις εκδηλώσεις του Δήμου. Για μια βδομάδα η πόλη κυριαρχήθηκε από πολιτιστικά γεγονότα που ήταν σαν αφρισμένο ποτάμι που κουβάλησε ενέργεια στην πόλη. Και δεν το θεωρώ ότι αυτό είναι επίτευγμα των ΠΡΕΣΠΩΝ μόνο. Είναι και από τις εκδηλώσεις του Δήμου. Δεν νομίζω ότι έγινε σε άλλη πόλη αυτό. Και δεν νομίζω ότι ήταν ένας επίδεσμος στην κρίση, ούτε κι ένα φάρμακο για την κρίση. Αλλά ήταν η απάντηση μιας πόλης στο πως βρίσκει τρόπους να αντιμετωπίσει τα μεγάλα γεγονότα του Ελληνικού λαού. Ήταν ένας τρόπος απάντησης μιας πόλης και μιας περιοχής.
Στο βάθος αυτού του πράγματος βλέπω καθαρά ότι οι Φλωρινιώτες και οι Πρεσπιώτες , τόλμησαν να σμίξουνε με ξένους με ντόπιους, με σκοπό να μιλήσουν με την κοινωνία, να χαρούν αυτό που λείπει και να τραγουδήσουν αυτό που έγινε. Αυτά είναι τα δικά μου συμπεράσματα από τις ημέρες αυτές στη Φλώρινα που με εξέπληξαν, γιατί δεν περίμενα μια πόλη να αντιδρά έτσι.
Βέβαια έγιναν και κάποια γεγονότα την εβδομάδα αυτή, που και αυτά προσέθεσαν στον όλο καμβά αυτού του πίνακα.
ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ
Ήταν ένα πολύ σπουδαίο γεγονός ο Ηλιάδης. Περίμενα μεγαλύτερη ανταπόκριση της πόλης και των γονιών στην εκδήλωση με τον Ηλιάδη. Ήταν μια εκδήλωση πολύ συγκεκριμένη για παιδιά. Όταν έρχεται λοιπόν ένας Ολυμπιονίκης, που αν πήγαινε σε μια οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδας, ποτάμια ο κόσμος θα τους περίμενε, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εδώ δεν συνέβη. Δεν ήρθανε να δούνε ένα άνθρωπο που δίνει χαρά στα παιδιά ή δίνει μια δύναμη. Αυτό το γεγονός αντιμετωπίστηκε κατώτερο του αναμενομένου. Δεν ανταποκρίθηκαν ούτε οι γονείς, ούτε η νεολαία,. Ήτανε περίπου 150 άτομα και τα θεωρώ πάρα πολύ λίγα. Δεν μπορεί να είχαμε 6.500 κόσμο στον Αττίκ, 4.000 στον Άγιο Αχίλλειο το λιγότερο και να έχουμε στην πρώτη μας εκδήλωση 150 άτομα.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Το βιβλίο του Γιώργου Περιβολάρη να είναι καλοτάξιδο. Κι εκεί είχε λίγο κόσμο. Μπορεί να γέμισε στο τέλος. Θεωρώ ότι η πόλη συζητούσε για πρώτη ή δεύτερη φορά για το μεγάλο γεγονός της εκατονταετίας από την απελευθέρωση. Και συζητούσε με δικά της παιδιά. Περιβολάρης, Μέρτζος, Λιάνης.
Ήταν μια βραδιά ενωτική. Εγώ κι Μέρτζος προερχόμαστε από διαφορετικούς κόσμους. Άλλη η γενιά του Μέρτζου και άλλη η δική μου. Βρήκαμε τους κοινούς τόπους για το Μακεδονικό με αφορμή το βιβλίο του Περιβολάρη. Θέλω να ακούγεται ελεύθερος ο λόγος του καθενός στη Φλώρινα. Δεν είναι ο τόπος όπου να φοβόμαστε τα ξορκισμένα φαντάσματα, ο εμφύλιος, το Μακεδονικό. Πρέπει να τελειώνουμε με τις τελευταίες διαφορές.
Το βιβλίο αλλά και η εκδήλωση μας έδωσε να καταλάβουμε τι σημαίνει το πολιτικώς ζειν στη Φλώρινα.
Η ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.
Αυτή η βραδιά χρειάζεται ισχυρή δόση αυτοκριτικής. Θα σας πω τι έγινε πραγματικά. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Εγώ δεν είμαι καπνιστής. Δεν έχω βάλει τσιγάρο στο στόμα μου. Αλλά έχω καπνίσει ως παθητικός καπνιστής αμέτρητα τσιγάρα, κυβικά, τόνους. Εξ αιτίας των δημοσιογράφων. Υπάρχουν δύο είδη καπνιστών, αυτοί που πάνε κάτω τον καπνό κι αυτοί που δεν τον πάνε. Ε, λοιπόν το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην πολιτική. Υπάρχουν πολιτικοί που τον πάνε κάτω τον καπνό και οι πολιτικοί που δεν τον πάνε κάτω. Δεν είμαι εγώ απ’ αυτούς. Εγώ τον πάω κάτω τον καπνό. Έχω κάνει πολύ κακό στην υγεία μου με το να πηγαίνω κάτω τον καπνό.
Τι έγινε στο Μουσείο. Σχεδιάσαμε μια βραδιά για την απελευθέρωση της Φλώρινας και της Μακεδονίας με ισορροπίες, Αναστασιάδης, Ανδρέου, Μέλιος, κι ανετράπη η βραδιά όλη. Μου ανακοίνωσαν και ο Θεοδωρίδης και ο Αναστασιάδης λόγω απρόβλεπτων γεγονότων ότι δεν θα έρθουν. Κι αναγκάστηκα να ανέβω στο βήμα, κι αντί να γίνω ενωτικός παράγοντας της βραδιάς εκείνης, έγινα με τον τρόπο μου σε μια γιορτή κι εγώ ένας παράγοντας όξυνσης, αντιθέσεως και ενδεχομένως συζήτησης. Δεν λέω ότι αυτά που είπα δεν τα πιστεύω. Θα τα πω κι εδώ. Λάθος τόπος, λάθος χρόνος. Έπρεπε να ειπωθούν εκτός αυτής της βραδιάς, που ήταν η βραδιά της έναρξης και το μήνυμα της ενότητας.
Δικαίως προκάλεσα την αντίδραση του φίλου μου του Στάθη, που θεωρεί ότι οι φετινές ΠΡΕΣΠΕΣ είναι οι καλύτερες που έχουν γίνει ποτέ, ότι ο ίδιος είναι πολύ ευτυχής που πήρε μέρος σ’ αυτές, ξέρει και θα πει ο ίδιος τα σημεία που θα αναφέρει στη συνέντευξη του.
Άλλο το λάθος το δικό μου και άλλο οι ομιλητές. Ο κ. Ανδρέου δεν με ενδιαφέρει αν δημιούργησε πρόβλημα στο ακροατήριο. Δεν μπορώ να επιλέγω ένα ομιλητή και να προλέγω και να σκέφτομαι τι θα πει. Είναι υπεύθυνος γι’ αυτά που θα πει. Άλλος τα αποδέχεται και άλλος όχι. Όλα τα χρόνια αγωνίστηκα στη Φλώρινα για την ελεύθερη έκφραση. Δεν μπορώ να καταλύσω την αντίληψη που έχει ο κάθε καθηγητής, από την ώρα που τον κάλεσα όταν κάποιος ενοχλείται, ο Στάθης, εγώ. Θα πρέπει να είναι ελεύθεροι οι ομιλητές. Δεν έπρεπε να γίνει εκείνο το λάθος. Συμφωνούμε. Από την ώρα που έγιναν αυτά έπρεπε να πάρω θέση και πήρα. Κι εκεί έγινα κι εγώ στοιχείο που δυσκόλεψε τα πράγματα. Αυτά όμως που είπα τα πιστεύω.
Και θέλω να πω δυο πράγματα πάνω σ’ αυτά.
Κοιτάξτε, απλά και καθαρά πράγματα από τη μεριά μου. Δεν μου άρεσε το γεγονός ότι για μία φορά εμμέσως η εκκλησία αναμείχθηκε σε ζητήματα σοβαρά που είναι ουσιαστικά εθνικά ζητήματα. Δεν λέω ότι δεν έχει ρόλο. Έχει ρόλο η εκκλησία. Δεν είναι όμως ο ρόλος της εκκλησίας στα ζητήματα τα χαίνοντα και στις πληγές τις χαίνουσες να δίνει πολιτική κατεύθυνση. Κι αυτό έγινε στη εκδήλωση που έγινε στη Φλώρινα. Κι έχει γίνει και παλιότερα. Σ’ αυτό είμαι αντίθετος. Το λέω καθαρά. Τέλειωσε η εποχή αυτή για τη Φλώρινα ανεπιστρεπτί. Και τέλειωσε μαζί με την εμβληματική φυσιογνωμία του Δεσπότη πατρός Αυγουστίνου. Εκεί τελείωσε αυτή η εποχή. Οποιαδήποτε επανάληψη είναι κακό αντίτυπο, είναι κακή μίμηση, είναι κακέκτυπο. Και δεν θέλουμε τέτοιο κακέκτυπο αυτή την ώρα στη Φλώρινα.
Εμένα μου αρέσει ο Μητροπολίτης, τον αγαπάω. Αγαπώ πάρα πολύ τον Θεόκλητο. Είναι ένας άνθρωπος του μέτρου. Δεν μου αρέσει να υποκαθίσταται ο ρόλος του Επισκόπου από ιερείς που παίρνουν πρωτοβουλίες και θέλουν μέσα στην έξαρση, που την καταλαβαίνω, της μαχόμενης Ορθοδοξίας, γιατί είναι μαχόμενος ο ιερέας αυτός και του βγάζω το καπέλο μου, εθνικά, να δαιμονιζόμαστε από παλιούς τριβόλους. Όχι. Όσο είμαι εδώ και με τη λίγη φωνή που διαθέτω θα το αντιμάχομαι. Κι όποιος ακούει, ακούει. Ο κόσμος θα κρίνει.
Τελείωσε η εποχή αυτή ανεπιστρεπτί. Καντιώτης δεν θα ξαναϋπάρξει στη Φλώρινα, γιατί κανείς δεν έχει το ανάστημα του. Όλα τα άλλα τα ήξερε πολύ καλά η παλιά φρουρά, τα ξέρουμε όλοι μας. Και ξέρουμε τι έγινε εδώ.
Κλείνω αυτό, λέγοντας κάτι συμβολικό. Τι ζητάει σήμερα ο άνθρωπος στη Φλώρινα και σ’ όλη την Ελλάδα; Ζητάει μια ισορροπία του ποταμού που λέγεται σώμα με το όνειρο της ψυχής. Ε, η εκκλησία με τον τρόπο αυτό που έγινε τα εκτρέπει και τα δυο. Όχι η εκκλησία στο σύνολο της, ούτε η εκκλησία της Φλώρινας, ούτε ο Επίσκοπος. Ένα μέρος της Εκκλησίας, το μικρό. Το μόνο ψεγάδι που μπορώ να βρω στον Επίσκοπο είναι, κι αυτός κρίνεται, ότι το ανέχθηκε. Φάνηκε ότι το ανέχτηκε. Δεν θέλω να το ανεχτεί στο μέλλον.
Ο Επίσκοπος με την παρουσία του στην άλλη εκδήλωση την επομένη, έδειξε ότι αντέχει. Δεν διαμαρτυρήθηκε. άντεξε πράγματα, μεταξύ μας, τραβηγμένα. Και τα δικά μου. Γι’ αυτό τον παραδέχομαι και τον εκτιμώ. Γιατί ξέρει τι πρέπει να κάνει. Δεν σηκώθηκε να φύγει επιδεικτικά, ο Καντιώτης θα είχε φύγει.
Ο Θεός δεν έχει στείλει κανέναν απεσταλμένο πλην του Χριστού στη γη. Δεν ξέρω κανέναν άλλο. Επίσης ξέρω ότι ο Θεός δεν πλαστογραφείται, δεν μοιράζεται, δεν κληροδοτείται. Ο Θεός κατοικεί μέσα στον κάθε άνθρωπο και ορίζεται απ’ αυτό που είναι η πίστη και το δόγμα του. Είμαστε ορθόδοξοι και είναι ηλιόλουστη η Ορθοδοξία. Δεν είναι σκοτεινή. Η ορθοδοξία η μεγάλη που πέτυχε και εθνικά επιτεύγματα ήταν ηλιόλουστη, όχι σκοτεινή.
ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ:
Τα νέο στον Άγιο Αχίλλειο είναι ο τρόπος που συμμετείχε ο κόσμος. Κατέβηκε ο κόσμος προς το κέντρο και δεν ανεβήκανε οι καλλιτέχνες στο λόφο. Αυτό δεν τόχαμε ξαναδεί. Αυτό που έγινε στο τέλος στον Άγιο Αχίλλειο, σε μια παράσταση από τις τρεις καλύτερες συναυλίες που έχουν γίνει ποτέ στον Άγιο Αχίλλειο, δεν ξανάγινε. Η πρώτη θεωρώ ότι ήταν η βραδιά του Θεοδωράκη με τη συμφωνική του Βελιγραδίου, η δεύτερη ήταν η βραδιά της Καραϊνδρου και η τρίτη ήταν αυτή.
Αλλά το γεγονός που ο κόσμος χόρεψε ήταν πολύ ωραίο και έκανε εντύπωση στον Υπουργό Πολιτισμού ο οποίος θα βοηθάει πάντα τις εκδηλώσεις και θα είναι παρών.
Αναγγέλθηκε τη ηλεκτροδότηση του Αγίου Αχιλλείου.
Για του χρόνου σκάφτομαι να κάνω αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη. Θα το θέσω στον οργανισμό και αν το εγκρίνουνε θα το κάνουμε.
Η πρόταση του κ.Χρ. Κωνσταντινίδη για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των ΠΡΕΣΠΩΝ με βρίσκει σε πολλά πράγματα σύμφωνο και σε άλλα όχι. Δεν θέλω να φύγουν από μέσα οι πολιτικοί.
Το παράπονο μου είναι ότι οι Δήμαρχοι θα πρέπει να σέβονται περισσότερο τις ΠΡΕΣΠΕΣ. Δεν μπορούν να βάζουν εκδηλώσεις παράπλευρες, την ίδια μέρα των δύο βασικών εκδηλώσεων. Και όπως ξέρετε προηγηθήκαμε όλων. Κι όλοι ξέρουν ότι οι ΠΡΕΣΠΕΣ γίνονται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου. Γιατί θα πρέπει την ίδια μέρα να μην έχουμε εξέδρα; Και την εξέδρα την φτιάξαμε στην Πτολαιμαϊδα. Και πληρώσαμε μόνο 1500 ευρώ όταν δίναμε 10.000 ευρώ στο Άγιο Αχίλλειο Φλωρινιώτη τεχνίτη.
Για να το πω πιο ωμά, δεχόμασταν εκβιασμούς. Αν δεν μου δώσετε τα λεφτά αυτά δεν σας κάνω την εξέδρα.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ
Προς τιμήν του ο Δήμαρχος Φλώρινας και ιδιαίτερα ο κ. Αντιδήμαρχος, (εννοεί τον κ. Αριστείδου υπεύθυνο για τα πολιτιστικά), εξαιρετικός πρέπει να πω στη συμπαράσταση προς τις ΠΡΕΣΠΕΣ. Εξαιρετικός και ο Βοσκόπουλος είναι, αλλά αυτός το αγαπάει το πράμα και παίρνει σκυτάλη. Το κατάλαβα. Είναι σαν να του παραδίδω σκυτάλη. Θα κάνει πράγματα σπουδαία αυτός στον πολιτισμό. Δεν ξέρω τι θα κάνει στα άλλα. Ο άνθρωπος λοιπόν αυτός χαμήλωσε τις εκδηλώσεις, τις τράβηξε αλλού, γιατί έχουν πολλές εκδηλώσεις στο Δήμο. Αλλά να γίνεται το ίδιο βράδυ στο Αμύνταιο με τη Μαριώ κι εμείς εδώ τη Ρεμπούτσικα, δεν μ’ αρέσει. Όχι γιατί η Μαριώ είναι υποδεέστερη της Ρεμπούτσικα, γιατί είναι ανταγωνιστικό, έστω και λίγο. Γιατί δεν είχαμε εξέδρα για το λόγο αυτό.
Δεν μου αρέσει να γίνεται σε λίγες μέρες το δεύτερο φεστιβάλ Βεγορίτιδας, μπράβο στον Δήμαρχο που το συνεχίζει, και να μην έχω ιδέα. Δεν λέω ότι θέλω να έχω συμμετοχή, αλλά αφού ξέρεις ότι τα πονάω αυτά, τα ξέρω, πάρε ένα τηλέφωνο ή φώναξε με να είμαι παρών.
ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ποτέ δεν θα πήγαινα για Δήμαρχος στην Πρέσπα. Είναι υψίστη τιμή για μένα αλλά δεν θα το έκανα. Τους Δημάρχους των Πρεσπών τους έχω ζήσει και τους αγαπάω. Πως θα πάω ανταγωνιστικά; Αν έρχονταν όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και μου το πρότειναν, τότε θα το σκεφτόμουν.
Στο Αμύνταιο λοιπόν που μου έγινε μια βολιδοσκόπηση σας λέω με ειλικρίνεια ότι το σκέφτομαι. Δεν υπάρχει θέμα Δημάρχου έτσι όπως το θέσατε.
Η μεγίστη τιμή που μου έγινε είναι αυτή του Δήμου Πρεσπών να με κάνει επίτιμο Δημότη και ήταν πάρα πολύ συγκινητικό. Με συγκίνησε πιο πολύ το ομόφωνο. Έχω περίπου 500 πλακέτες από τη θητεία μου στο Υπουργείο, αυτή τη θεωρώ την πιο ξεχωριστή που έχω πάρει και τη σοβαρότερη. Κι ας έγινε από ένα ταπεινό Δήμαρχο. Εμένα ο Τσέπας μου έχει πάρει την καρδιά.
Ο απολογισμός των εκδηλώσεων ΠΡΕΣΠΕΣ θα φτάσει περίπου στις 108.000 ευρώ και οι εισπράξεις μας είναι μόλις 30.000 ευρώ. Κάποτε κάναμε ΠΡΕΣΠΕΣ με 400.000 ευρώ.
Το μήνυμα είναι ότι η Φλώρινα και η Ελλάδα μπορούν.