Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα με θέμα: Ποιο είναι το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στον ΑΗΣ Μελίτης στην Φλώρινα;»
Η Πέτη Πέρκα ξεκίνησε την πρωτολογία της λέγοντας ότι «σύμφωνα με τον υποτιθέμενο σχεδιασμό της Κυβέρνησης, ο ΑΗΣ Μελίτης, η δεύτερη πιο σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ μετά την Πτολεμαΐδα V, είχε αποφασιστεί να τερματίσει τη λειτουργία του το αργότερο μέχρι το 2023. Η κυβέρνηση λόγω της ενεργειακής κρίσης, του κινδύνου της ενεργειακής επάρκειας και με δεδομένη τη ρευστότητα του φυσικού αερίου, ανέβαλε το κλείσιμο του για τις 31.12.2025. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης άλλαξε εκ νέου και αποφασίστηκε το κλείσιμο του ΑΗΣ Μελίτης στο τέλος του 2024.
O εμπαιγμός της κυβέρνησης γίνεται ακόμα πιο φανερός, διότι έχει δώσει άδεια εξόρυξης λιγνίτη στην Αχλάδα της Φλώρινας, τουλάχιστον μέχρι το 2028, ώστε ο όμιλος Μυτιλιναίος να εξάγει λιγνίτη στην Βόρεια Μακεδονία, λίγα χιλιόμετρα δίπλα από τη Φλώρινα, για να καίγεται εκεί ο λιγνίτης, προκειμένου να έχει φτηνό ρεύμα για τη Βιομηχανία του».
Κατήγγειλε ότι 60 με 70 φορτηγά περνάνε τα σύνορα Φλώρινα – Μπίτολα κάθε μέρα, ενώ οι μεταφορείς συνήθως είναι από τα Μπίτολα με αποτέλεσμα οι ντόπιοι μεταφορείς έχουν μείνει χωρίς δουλειά. Συναισθηματικά φορτισμένη ανέφερε «προσφάτως έχασα τον καλύτερο μου φίλο σε ένα τροχαίο που πήγε με το φορτηγό του σε άλλα δρομολόγια, γιατί τόσα χρόνια μετέφερε λιγνίτη και αναγκάστηκε να αλλάξει αντικείμενο μεταφοράς».
Άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «αυτό που αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πραγματικό σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση. Το δήθεν σχέδιο το οποίο είχε βασικό στόχο την ομαλή προσαρμογή και το αντιστάθμισμα των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της βίαιης και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίησης αποδείχτηκε μια φούσκα. Από το 2019 δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Οι λιγνιτικές περιοχές αφέθηκαν στη μοίρα τους»
Στη συνέχεια εστίασε στους εργαζόμενους του ΑΗΣ Μελίτης. « Αυτή τη στιγμή εργάζονται 160 μόνιμοι υπάλληλοι και πάνω από 120 εργολαβικοί υπάλληλοι. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι έμμεσα πληττόμενοι από το κλείσιμο του ΑΗΣ Μελίτης, δηλαδή οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι (μεταφορείς για παράδειγμα) που σχετίζονται γύρω από τον λιγνίτη. Γενικώς υπάρχει μια καταστροφή στην περιοχή. Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία απολύτως μέριμνα για όλους αυτούς, ως όφειλε. Η απολιγνιτοποίηση, για να είναι δίκαιη, θα πρέπει να έχει αντισταθμιστικά μέτρα και πολιτικές που θα εξασφαλίσουν μια βιώσιμη ενεργειακή και οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και σταθερότητα. Αντ΄ αυτού με την αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης θα χάσουν τις θέσεις τους. Σωματεία και σύλλογοι της Φλώρινας, τοπικοί φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας, το Εθνικό Επαγγελματικό Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φλώρινας, δηλώνουν την στήριξή τους στην Επιτροπή Αγώνα για τους εργαζόμενους που μένουν στο δρόμο μετά από τόσα χρόνια εργασίας για να έχει φως όλη η Ελλάδα».
Προσέθεσε ότι την Παρασκευή 15.11.2024 πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στον ΑΗΣ Μελίτης, των μεταφορέων του λιγνίτη και άλλων τοπικών φορέων ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές.
Η Γραμματέας της Νέας Αριστεράς ρώτησε τον Υπουργό: «Τα μέτρα των υποχρεωτικών μετακινήσεων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση; Είναι προς όφελος των λιγνιτικών περιοχών; Τι μέτρα έχουν ληφθεί, για να μην απολυθούν οι εργολαβικοί υπάλληλοι του ΑΗΣ Μελίτης; Σε ποιόν τομέα θα απορροφηθούν, προκειμένου να μην μείνουν άνεργοι;
Η Βουλεύτρια Φλώρινας ξεκίνησε τη δευτερολογία της αναφέροντας ότι «ο Τομέας Προετοιμασίας της Απόσυρσης του ΑΗΣ Μελίτης προβλέπει 25 παραμένοντες θέσεις εργασίας συν τον επικεφαλής και 5 θέσεις προσωπικό καθαριότητας. Οι θέσεις αυτές θα πρέπει να αυξηθούν τόσο από μόνιμο προσωπικό όσο και από εργολαβικό για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή ατυχημάτων».
Τόνισε ότι είναι προβληματικό το πρόγραμμα μετακίνησης προσωπικού και εκβιαστικό το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που έχει σχεδιάσει η ΔΕΗ. Οι προτεινόμενες ειδικότητες που προβλέπονται για μετακίνηση στη Δυτική Μακεδονία δεν επαρκούν, για να καλύψουν όλο το προσωπικό. Είπε χαρακτηριστικά «αντί να δημιουργείτε κίνητρα για να αποθαρρύνετε τους κατοίκους να εγκαταλείπουν την Δυτική Μακεδονία, κάνετε ακριβώς το αντίθετο. Κόβετε και το επίδομα ενοικίου σε όσους μετακινηθούν εντός περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Θα πρέπει να μεριμνήσετε, προκειμένου να απορροφηθεί το σύνολο του προσωπικού εντός της Δυτικής Μακεδονίας».
Στάθηκε ιδιαίτερα στους εργολαβικούς εργαζόμενους «το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως το προκαλείτε στο εργολαβικό προσωπικό του ΑΗΣ Μελίτης. Ήταν υπό ομηρία τόσα χρόνια, τους εκμεταλλεύτηκε η ΔΕΗ και τώρα απολύονται. Δεν είναι δυνατόν σε περιοχές που έχουν δώσει τόσα πολλά, να μένουν εργαζόμενοι χωρίς δουλειά, να αναγκάζονται να φύγουν, είναι πολύ άδικο. Το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης θα έπρεπε να έχει ήδη προβλέψει για αυτούς τους εργαζόμενους. Πρέπει να διασφαλίσετε την απορρόφηση των εργολαβικών εργαζομένων σε άλλες θέσεις εργασίας, εντός ή εκτός του δημόσιου τομέα.
Μαζί με αυτούς στο δρόμο θα μείνουν και οι έμμεσα επηρεαζόμενοι της απολιγνιτοποίησης που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καθεστώς έντονης εργασιακής επισφάλειας. Αρχικά λέγατε ότι θα δημιουργηθούν 10.000 θέσεις εργασίας, τώρα λέτε 4000 θέσεων εργασίας, να σας θυμίσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι θα χαθούν 25.000 θέσεις εργασίας».
Στη συνέχεια ρώτησε με επικριτικό ύφος τον Υπουργό: «Πού είναι οι επενδύσεις που είχατε εξαγγείλει από το 2019 που θα δημιουργούσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αντιστάθμιζαν τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης; Που είναι τα 7.5 δις που υποσχόταν ο Πρωθυπουργός;»
Κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και για τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που δεν υλοποιούνται. «Μετά την Advent Technologies στην Κοζάνη που απεντάχθηκε και άλλες μεγάλες επενδύσεις δεν προχωράνε. Οι καθυστερήσεις στα ΕΠΣ για την χωροθέτηση των επενδύσεων, η καθυστέρηση στην αποκατάσταση των εδαφών που ανήκαν στη ΔΕΗ, αλλά και η μη εξασφάλιση της ασφάλειας δικαίου, αφού υπάρχει έντονος προβληματισμός ως προς τη συνταγματικότητα των όποιων παρεμβάσεων, καθώς και τα χαμηλά κίνητρα έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουν προχωρήσει οι μεγάλες επενδύσεις».
Ολοκλήρωσε τη δευτερολογία της λέγοντας ότι «υπάρχει άνιση κατανομή των πόρων μεταξύ μεγάλων, ΜμΕ και μικρών επιχειρήσεων που προφανώς είναι εκτός των κατευθύνσεων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Τελικά το μόνο που έχει υλοποιηθεί αυτά τα 5 χρόνια είναι επιτροπές, φορείς, η ΕΥΔΑΜ, η Μετάβαση Α.Ε., θέσεις εργασίας δηλαδή στην Αθήνα με υψηλότατους μισθούς και bonus».
Ο Υπουργός απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις που έθεσε η κ. Πέρκα. Καμία αναφορά στους εργολαβικούς εργαζόμενους στον ΑΗΣ Μελίτης. Είναι εμφανές ότι τον Υπουργό δεν τον απασχολούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι. Καμία αναφορά για την αύξηση των θέσεων του Τομέα Προετοιμασίας της Απόσυρσης του ΑΗΣ Μελίτης. Για το μόνιμο προσωπικό ο Υπουργός ή δεν γνωρίζει ή απέκρυψε εν γνώση του ότι το πρόβλημα είναι ότι οι θέσεις που προβλέπονται δεν καλύπτονται από τις υφιστάμενες ειδικότητες του προσωπικού. Πρακτικά ωθούν μεγάλο μέρος του προσωπικού είτε στην εθελούσια έξοδο είτε στην μετακίνηση εκτός Δυτικής Μακεδονίας.
Ενδιαφέρον είχε η δήλωση του κ. Σκυλακάκη «είναι πιθανό ο ΑΗΣ Μελίτης να παραμείνει ελάχιστους μήνες ακόμα για λόγους ενεργειακής επάρκειας, οπότε υπάρχει λίγος χρόνος ακόμα». Δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Υπουργός την αβεβαιότητα, τη σύγχυση και την επισφάλεια εργασίας που δημιουργεί. Ο Υπουργός οφείλει να απαντήσει: Τελικά πότε θα κλείσει ο ΑΗΣ Μελίτης; Πώς υπολογίζει τους ελάχιστους μήνες ακόμα που θα παραμείνει ο ΑΗΣ Μελίτης; Έχουν λύσει το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας;
Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος που η ερώτηση απευθύνθηκε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όχι στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Βέβαια μας προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη η ανωτέρω αντίφαση του Υπουργού καθώς και το γεγονός ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε αναρμόδιος για θέματα που αφορούν τη ΔΕΗ, τα ΕΠΣ των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης, τις αποκαταστάσεις εδαφών των λιγνιτικών περιοχών.
Η Πέτη Πέρκα ολοκλήρωσε τη συζήτηση λέγοντας στον Υπουργό «Πηγαίνετε την Τετάρτη, 20.11.2024 στην κινητοποίηση στην Φλώρινα και πείτε στους εργαζόμενους, στους εργολαβικούς εργαζόμενους και γενικά στους πολίτες της Φλώρινας πόσο καλά τα έχετε πάει. Η δίκαιη μετάβαση θέλει σχεδιασμό σοβαρό. Θέλει πόρους και δίκαιη κατανομή των πόρων και δεν γίνεται τίποτα από όλα αυτά».
Δείτε το video εδώ: https://youtu.be/-X6XiT-VLUo