Πέτη Πέρκα: «Στον αέρα 2500 συμβασιούχοι πυροσβέστες και καμία απάντηση για τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης»

Screenshot

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Πέτης Πέρκα προς τον Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας: «Μονιμοποίηση των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης», επικαιροποιημένη με τις προχθεσινές εξαγγελλίες του κ. Κικίλια για τους συμβασιούχους πυροσβέστες. 

Η Πέτη Πέρκα ξεκίνησε την πρωτολογία της λέγοντας: «Κ. Υπουργέ η επικαιρότητα μας ξεπερνάει. Δεν μπορώ να μην αναφέρω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων στη φωτιά που συνεχίζεται στο Ξυλόκαστρο.Από κάθε φωτιά η οποία ξεφεύγει παίρνουμε τα μαθήματά μας”, είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά απ’ ό,τι φαίνεται μαθήματα δεν έχει πάρει και τα παθήματα συνεχίζονται.  Η κυβέρνηση για πέμπτη χρονιά δεν μερίμνησε να προσλάβει πυροσβέστες. Έχοντας ως βασικό εργαλείο αντιμετώπισης το 112, σε μια εποχή που ο καύσωνας έχει υποχωρήσει, η πυρκαγιά έφτασε να εκτείνεται σε μέτωπο 32 χιλιομέτρων».

Πρόσθεσε «Ο δε κ. Κικίλιας προχθές δήλωσε ότι δεν θα ανανεώσει τις συμβάσεις των συμβασιούχων και θα περάσει σε νέα προκήρυξη. 2500 συμβασιούχοι είναι στον αέρα. Οι συμβάσεις τους λήγουν τέλος του επόμενου μήνα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν περάσει εξετάσεις  υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, έχουν εκπαιδευτεί, έχουν εμπειρία πάνω από 6 χρόνια   και τώρα θα απολυθούν;

Η μοριοδότηση που ίσχυε πρέπει να εξακολουθήσει να ισχύει και  προφανώς οι συμβασιούχοι θα πρέπει να καλύψουν τις μόνιμες θέσεις. Η ελληνική πολιτεία τους χρωστάει. Μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά και ο Υπουργός και ο Πρωθυπουργός τους ευχαριστεί, τους υπόσχεται ότι θα μονιμοποιηθούν και τώρα έρχεται ο κ. Κικίλιας και τους αδειάζει. Ο Τομεάρχης του  Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών δήλωσε ότι 1.5 χρόνο ζητάνε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου και δεν τους δέχεστε καν.

Κ. Υπουργέ μην τολμήσετε να βάλετε ηλικιακά όρια ούτε βεβαίως να μην  καλύψετε κατά προτεραιότητα τις μόνιμες θέσεις με συμβασιούχους. Θα μας βρείτε απέναντι σας. Όχι μόνο εμάς. Ολόκληρο το πυροσβεστικό σώμα και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Η κλιματική κρίση μας απειλεί. Οι καταστροφικές της επιπτώσεις αποτελούν την νέα κανονικότητα και επομένως δεν είναι εποχικές οι ανάγκες του πυροσβεστικού σώματος. Η χώρα μας είναι «hot spot» της κλιματικής κρίσης στον μεσογειακό χώρο.

Υπάρχουν 3600 και άνω κενές θέσεις στην πυροσβεστική που θα μπορούσαν να καλυφθούν  κατά προτεραιότητα από τους συμβασιούχους πυροσβέστες.

Επίσης ακατανόητη η στάση της κυβέρνησης και στην περίπτωση των ήδη  Πυροσβεστών Πενταετούς Υπηρεσίας (Π.Π.Υ) οι οποίοι έγιναν Π.Π.Υ. από το 2019.  Τον Απρίλιο του 2024 έκλεισαν τα 5 χρόνια, άρα θα έπρεπε να γίνουν μόνιμοι στις 2.5.2024. Βγήκε  μάλιστα και σχετική διαταγή, για να κάνουν αίτηση όσοι έχουν τα σχετικά προσόντα για να γίνουν μόνιμοι. Η κυβέρνηση με τροπολογία μετέθεσε τη μονιμοποίησή τους για το 2025 με ανυπόστατες δικαιολογίες που αποδεικνύουν την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους. Πρόκειται για μια σαφώς άδικη συμπεριφορά της πολιτείας εις βάρος των  Π.Π.Υ.»

Η κ. Πέρκα ρώτησε τον αρμόδιο Υφυπουργό:

«1. Θα απολύσετε τους 2500 συμβασιούχους σε ένα μήνα; Θα βάλετε ηλικιακά όρια στην προκήρυξη για τις προσλήψεις; Θα καλύψετε τις 3600 κενές θέσεις μόνιμου προσωπικού κατά προτεραιότητα από τους 2500 συμβασιούχους;

  1. Γιατί δεν μονιμοποιήθηκαν τον Μάϊο του 2024 οι Π.Π.Υ. που προσλήφθηκαν το 2019 και πληρούν τα κριτήρια της νομοθεσίας; Για ποιο λόγο δεν ισχύει η αναδρομική ισχύς από 02/05/2024 και ισχύει από 01/02/2025;

3.Πότε θα υπάρξει ίση μεταχείριση των Π.Π.Υ. και των συμβασιούχων με το μόνιμο προσωπικό;»

Στη συνέχεια ξεκίνησε την δευτερολογία της αναφέροντας: «Κ. Υπουργέ δεν απαντήσατε σε καμία ερώτηση. Θεωρώ ακατανόητη τη στάση σας τόσο για τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης όσο και για τους 2500 συμβασιούχους. Μετά τις τραγικές καταστροφές της χώρας μας, τα κενά στις οργανικές θέσεις παραμένουν πάνω από 3600 και δεν έχετε προβεί σε καμία ενέργεια αξιοποιώντας κατά προτεραιότητα το υφιστάμενο προσωπικό, αντιθέτως το περιφρονείτε πλήρως.

Κ. Υπουργέ, εμείς μιλάμε με όλες τις κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες επαγγελμάτων. Ειλικρινά, όταν μιλήσαμε με τους πυροσβέστες ντραπήκαμε. Με την διαταγή που βγάλατε οι άνθρωποι στο πλαίσιο της αρχής της χρηστής διοίκησης και της αρχής της καλής λειτουργίας της διοίκησης προφανώς πίστεψαν ότι θα τηρήσετε την νομιμότητα, και ξαφνικά αφενός φέρνετε τροπολογία και μεταφέρετε την μονιμοποίηση των Π.Π.Υ. το 2025 και αφετέρου αιφνιδιάζετε στους συμβασιούχους λέγοντας ότι δεν αξιοποιηθούν στις νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναφορά της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών) που είχαν καταθέσει στις 10.07.2024 οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς.  Στην αναφορά καταγγέλλεται  ότι δεν έχουν επιλυθεί ακόμα χρόνια εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα των πυροσβεστών, των Εποχικών – Συμβασιούχων Πυροσβεστών, των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ) και των  μόνιμων πυροσβεστών. «Σας αναγνωρίζω ότι στις 30.07.2024 απαντήσατε. Οι απαντήσεις σας βέβαια, είναι γενικές, χωρίς να απαντάτε επί της ουσίας στο αν και πότε θα ικανοποιήσετε τα αιτήματα τους. Το θέμα είναι ότι άλλα μας απαντήσατε εσείς εγγράφως και άλλα είπε ο Υπουργός προχθές.

Ευκαιρία λοιπόν σήμερα να το πείτε ξεκάθαρα, για να γνωρίζουμε. Πότε θα μιλάμε επιτέλους για μηδενικές κενές οργανικές θέσεις; Πότε θα πάψουν οι αδικίες μεταξύ των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης των συμβασιούχων και του μόνιμου προσωπικού για όλα τα θέματα; Θα καλύψετε τις κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού με τους συμβασιούχους; Πότε θα μονιμοποιήσετε τους Π.Π.Υ;»

Η Πέτη Πέρκα αναφέρθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας το «ΑΙΓΙΣ», όπου υπάρχει η πρόβλεψη για την προμήθεια οχημάτων και εξοπλισμού για το σύνολο της Επικράτειας με αναλογική κατανομή στις Περιφέρειες της Χώρας. Στη συνέχεια ρώτησε εάν ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες που ήταν εν εξελίξει και πώς ακριβώς προβλέπεται η κατανομή των οχημάτων και του εξοπλισμού στις περιφέρειες της χώρας.

Ολοκλήρωσε τη δευτερολογία της λέγοντας: «Σας μεταφέρω τις καταγγελίες του Προέδρου της Ένωσης Πυροσβεστών Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος  τόνισε την ανάγκη πρόσληψης πυροσβεστών και ζήτησε να αναβαθμιστούν οι σταθμοί, να έρθουν νέα οχήματα, να ιδρυθούν κλιμάκια και βεβαίως επιτακτικά στο Αμύνταιο. Παρά τις φιέστες, η πραγματικότητα παραμένει. Το πυροσβεστικό σώμα με τις ίδιες δυνάμεις, με γερασμένα οχήματα. Συνέχισε καταγγέλλοντας ότι από τον Απρίλιο η πυροσβεστική επιχειρούσε με παλιά οχήματα σε βουνά και λαγκάδια, χωρίς νερό και φαγητό και ανέφερε ότι ο σχεδιασμός γίνεται στο πόδι.

Ο κ. Τουρνάς δυστυχώς δεν απάντησε επί της ουσίας σε καμία από τις κρίσιμες και ιδιαίτερα επίκαιρες ερωτήσεις  της κ. Πέρκα. Ήταν προφανώς σε  αμηχανία, γιατί οι προχθεσινές δηλώσεις του κ. Κικίλια έρχονται σε αντίθεση με αυτά που μας είχε απαντήσει ο Υπουργός στις 30.07.2024. Ο κ. Τουρνάς δεν απάντησε, γιατί δεν μονιμοποιήθηκαν οι Π.Π.Υ. Ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχουν ηλικιακά όρια στην προκήρυξη για την κάλυψη μόνιμων κενών οργανικών θέσεων στο πυροσβεστικό σώμα, χωρίς να κάνει καμία νύξη ότι από αυτά τα όρια θα πρέπει να εξαιρεθούν οι συμβασιούχοι πυροσβέστες. Δεν έδειξε καμία απολύτως προθυμία να συναντηθεί με τους συμβασιούχους και τους Π.Π.Υ., για να λυθούν τα κρίσιμα ζητήματα τους. Δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των συμβασιούχων για την κάλυψη των μόνιμων οργανικών θέσεων. Δυστυχώς οι απαντήσεις του κ. Τουρνά είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στο Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.  Δικαίως επικρατεί έντονη ανησυχία στο πυροσβεστικό σώμα. Ενημερώνουμε τον κ. Κικίλια ότι θα μας βρει απέναντί του. Ολόκληρη η κοινωνία συμμερίζεται και είναι στο πλευρό του πυροσβεστικού σώματος. Δεν θα επιτρέψουμε να είναι στον αέρα 2500 συμβασιούχοι πυροσβέστες.

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/pIV3DQCsnxo

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ