Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα  50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Αφιερωμένες στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη κατοχή της. ήταν οι διήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο η Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας σε συνεργασία με τον Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» και την Ένωση Κυπρίων Νομού Φλώρινας.

Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε ο Μητροπολίτης κ. Ειρηναίος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο βουλευτής Σταύρος Παπασωτηρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Τάσκας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ανδρέας Ιωάννου και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας Κώστας Σταματάρης.

Κεντρικοί εισηγητές την πρώτη ημέρα ήταν ο Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής καθηγητής, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου και συγγραφέας με θέμα “Μέρες ολέθρου: Το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο (Ιούλιος – Αύγουστος 1974)” και ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Χατζηγιάγκου, Εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας με θέμα “Κύπρος, η αγία νήσος”, ενώ προβλήθηκε και ένα σύντομο ντοκιμαντέρ για την τουρκική εισβολή.

Ακολούθησαν ύμνοι από τη Μακεδονική Βυζαντινή Χορωδία «Άγιος Αγαθάγγελος Φλωρίνης», του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» υπό τη διεύθυνση του κ. Δημητρίου Παπαδοπούλου, φιλολόγου και καθηγητή Μουσικής.

Την Κυριακή, εισηγητές ήταν ο Νικόλαος Ζαχαριάδης, Καθηγητής Θεολόγος και συγγραφέας με θέμα “Η συμβολή της Κύπρου στους αγώνες του Έθνους”, ο Κορνήλιος Χατζηκώστας, δημοσιογράφος και συγγραφέας με θέμα “Η φιλοξενία προσφύγων Κυπρίων μαθητών από την Εκκλησία της Ελλάδος μετά την τουρκική εισβολή” και η Ελένη Χατζημιχαήλ – Μυλωνά, Δήμαρχος της κατεχόμενης Ακανθούς, πρ. Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης και συγγραφέας με θέμα “Από το 1974 έως σήμερα – Πόνος Πατρίδας”.

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από τη χορωδία του 1ου ΓΕΛ Φλώρινας.

Την παρουσίαση και επιμέλεια των εκδηλώσεων είχε ο γραμματέας του “Αριστοτέλη” και εκπαιδευτικός Δημήτρης Παπαδόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ