Συντηρήθηκε το κτίριο των «δίδυμων πύργων» με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία

Στη συντήρηση των «δίδυμων πύργων» που βρίσκονται στο αγρόκτημά της προχώρησε η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, με την πολύτιμη υλική και οικονομική βοήθεια της εταιρείας «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας».

Σε μια σεμνή τελετή, η διοίκηση της Σχολής ευχαρίστησε τους υπευθύνους της εταιρείας για την προσφορά τους, με την οποία «αναδείχθηκε η ιδιαίτερη ομορφιά και αισθητική των δίδυμων πύργων και έτσι θα εξακολουθήσουν να είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο για τους επισκέπτες και τις επόμενες γενιές».

Όπως ανέφερε ο Κοσμήτορας της Σχολής, Φωκίων Παπαθανασίου, «κάθε μέρα βλέπουμε αυτό το πανέμορφο αγρόκτημα, αυτήν την τοποθεσία και χαιρόμαστε που είμαστε μέρος όλης αυτής της πορείας που έχει το πρώην ΤΕΙ και τώρα το Πανεπιστήμιο μας.

Οι δύο αυτοί πύργοι είναι το σήμα του Δήμου και χαιρόμαστε που ο Δήμος το έδωσε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ειλικρινά χάρηκα με τη φωτογραφία που είδα και χαιρόμαστε που αυτοί οι δύο πύργοι, που η τελευταία τους συντήρηση ήταν πριν 18 χρόνια, μπορέσαμε να τους συντηρήσουμε ώστε να διατηρηθούν στο χρόνο και να μπορέσουν να αναδείξουν και το αγρόκτημα αλλά και την πόλη της Φλώρινας.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό και με τη συνδρομή βεβαίως και του προσωπικού και του προσωπικού του αγροκτήματος και του υπευθύνου του αγροκτήματος κάνουμε όλη την προσπάθεια, έτσι ώστε όλο αυτό που βλέπετε εδώ να είναι επισκέψιμο, να είναι κάτι το οποίο έρχονται πάρα πολλά σχολεία, άρα αυτό θα κρατήσει στον χρόνο, θα διατηρηθεί στον χρόνο και θα διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και το Πανεπιστήμιο μας και τη Σχολή μας και την πόλη της Φλώρινας.

Η εκπρόσωπος του Πρύτανη, καθηγήτρια Κατερίνα Μέλφου, χαρακτήρισε ευγενική την ενέργεια της εταιρείας και της οικογένειας Ρόζα, υπογραμμίζοντας «τη σημασία που έχουν οι επενδύσεις στο Πανεπιστήμιο και η αρωγή και του ιδιωτικού τομέα. Το Πανεπιστήμιο μας ήδη έχει ξεκινήσει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα υλικοτεχνικής υποδομής και ανάπτυξης του, οπωσδήποτε όμως, επειδή παίζει αυτό τον πολύ σημαντικό ρόλο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, επιδιώκει τη συνεργασία, τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, και αυτή η συνέργεια θα αποδώσει καρπούς για όλη τη Δυτική Μακεδονία.

Όλα τα επίπεδα, το ερευνητικό έργο που παράγεται από το Πανεπιστήμιο είναι έργο το οποίο θα δημιουργήσει και θέσεις απασχόλησης που είναι αυτό που μας «καίει» στην περιοχή. Άρα, οποιαδήποτε συνεργασία σε αυτή την κατεύθυνση είναι πραγματικά επιθυμητή και θέλω εκ μέρους της διοίκησης  του Πανεπιστημίου να σας συγχαρώ για αυτή την ενέργεια και ελπίζουμε να έχει και συνέχεια.

Θέλουμε τέτοια επικοινωνία κοντινή με τον ιδιωτικό τομέα γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή την συνεργασία θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον τόπο και αυτό είναι το ζητούμενο για όλους. Έτσι λοιπόν, θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω ως μέρος του Πανεπιστημίου μας και της Σχολής μας, γιατί είμαι και καθηγήτρια και ήμουν και η πρώτη Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, όπου πήραμε και την πιστοποίηση του τμήματος μας και βέβαια να συγχαρώ και τον Φωκίωνα Παπαθανασίου, ο οποίος συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία αυτά που ξεκινήσαμε.

Ο βουλευτής Φλώρινας, Σταύρος Παπασωτηρίου, τόνισε πως «σήμερα βλέπουμε στην πράξη ταμπού του Ελληνικού Πανεπιστήμιου να τα ξεπερνάμε και να προχωράμε. Γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι καταρχήν πέραν από το οποίο είναι ένας χώρος όπου παρέχεται η μόρφωση, η εκπαίδευση και βγάζουμε τα στελέχη στην κοινωνία να είναι και ανταγωνιστικά. Θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικά. Φυσικά θέλω να συγχαρώ τα Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, την οικογένεια Ρόζα η οποία κάνει πράξη καθημερινά στα πλαίσια  της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και με την συμβολική αυτήν ενέργεια προβάλλει τις δύο πύργους που είναι ταυτισμένοι με την κοινωνία της Φλώρινας και ειδικότερα με τον Δήμο της Φλώρινας που είναι και το έμβλημα του Δήμου μας. Να συγχαρώ όλους όσους συμβάλλανε στη διαδικασία αυτή και πραγματικά η Φλώρινά μας δείχνει ότι μπορεί να σταθεί σε όλο αυτό το περιβάλλον το οποίο υπάρχει γύρω μας, να γίνει πιο ελκυστική, να την προτιμούν οι φοιτητές μας αγαπητέ κοσμήτορα, να σε συγχαρώ και σένα διότι η αγωνία σου είναι έμπρακτη καθημερινά με τις οχλήσεις που δέχομαι εγώ προσωπικά για να βελτιωθούν και να διεκδικήσουμε πράγματα για την Σχολή.

Όλο αυτό το κτήμα το οποίο είναι με τεράστια ιστορία θα πρέπει να το προστατέψουμε, να το αναδείξουμε και να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό και περισσότερο ανταγωνιστικό».

Εκ μέρους της εταιρείας τοποθετήθηκε η Βαλίνα Ρόζα, λέγοντας πως «ήταν μεγάλη χαρά όταν ο Φωκίων Παπαθανασίου μας ζήτησε τη συνδρομή μας για να αναδειχθούν οι δίδυμοι πύργοι του Δήμου Φλώρινας και με πολύ μεγάλη χαρά αποδεχτήκαμε να συμβάλουμε στην ανακαίνιση και στην ανάδειξή τους. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ σημαντικό αυτό να είναι το εφαλτήριο, η αρχή, ώστε όλες οι εταιρείες της περιοχής να βοηθήσουμε το Πανεπιστήμιο και να μπορέσουμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε για το καλό της πόλης μας και γενικότερα της περιοχής. Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί έγιναν πάρα πολλοί ωραίοι και είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι ένα σημείο πολύ σημαντικό οι δίδυμοι πύργοι του αγροκτήματος της Γεωπονικής Σχολής και είναι και το σήμα του Δήμου της Φλώρινας.

Οπότε είναι πολύ σημαντικό για εμάς που συμμετέχουμε με αυτόν τον τρόπο στην ανακαίνιση τους και στην ανάδειξη τους. Ελπίζω μέσα από αυτή την πρώτη κίνηση όλοι μαζί, ο βουλευτής, ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης, όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τον χώρο αυτό και ευρύτερα τον χώρο του Πανεπιστημίου γιατί είναι ένα καταπληκτικό κτίριο, ένα πανέμορφο κτήμα, τα οποία μπορούμε να τα αναδείξουμε και να γίνει ακόμα πιο ελκυστική η Σχολή μας για τα νέα παιδιά. Επίσης, πιστεύω πάρα πολύ όπως είπε η κυρία Μέλφου στη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο, στη συνεργασία των Πανεπιστημίων με τις εταιρείες, εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί οποτεδήποτε χρειαστείτε κάτι από εμάς σε περαιτέρω συνεργασία ή οτιδήποτε άλλο είμαστε εδώ και το ίδιο ελπίζω να κάνουμε και οι υπόλοιποι.

Το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης, ο οποίος δε θέλησε να πάρει τον λόγο, λόγω της πρόσφατης απώλειας του αντιδημάρχου Λάζαρου Αντωνιάδη. Ο Κοσμήτορας κ. Παπαθανασίου τον ευχαρίστησε για τη συνολική στήριξη της δημοτικής αρχής προς το Πανεπιστήμιο και τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.

Οι δίδυμοι πύργοι είναι ένα κτίριο με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία. Είναι μια μοναδική κατασκευή που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών αλλά και την πόλη της Φλώρινας και γι’ αυτό αποτελεί και το επίσημο έμβλημα του Δήμου Φλώρινας. Πρόκειται για ενσιρωματικούς σιρούς μέσα στους οποίους παρασκευαζόταν ενσίρωμα το οποίο αποτελούσε την κύρια τροφή χονδροειδών ζωοτροφών των εκτρεφόμενων μηρυκαστικών ζώων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με την πάροδο του χρόνου χρησιμοποιήθηκαν ως σιταποθήκες ή εξυπηρετούσαν άλλες ανάγκες του αγροκτήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ