Πέτη Πέρκα: «Ως βόμβα έτοιμη να εκραγεί χαρακτηρίστηκε το Κτηματολόγιο, στο οποίο προστίθεται το βάρος της κτηματογράφησης εντός λειτουργούντος Κτηματολογίου».
Εισήγηση της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, στην Γ΄ συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής στην κατ’ άρθρο συζήτηση στο ν/σ για το «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
Η Πέτη Πέρκα ξεκίνησε την ομιλία της αναφέροντας ότι κανένας δεν θα διαφωνούσε με τον σκοπό του νομοσχεδίου. «Oοποιαδήποτε ρύθμιση αποσκοπεί στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών μας βρίσκει σύμφωνους. Το ζήτημα όμως, είναι να δούμε αν πράγματι επιτυγχάνει τον σκοπό του. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση».
Ανέδειξε μια αντίφαση στα στοιχεία που αναφέρθηκαν λέγοντας ότι: «Θέτετε ως στόχο τη μετάβαση του συνόλου της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου εντός του 2025. ο Υφυπουργός ανέφερε ότι “είμαστε αυτή τη στιγμή στο 52%. Τον Ιανουάριο θα είμαστε περίπου στο 75% και θα φτάσουμε στο 100% τέλος του 2025”. Ο Σύνδεσμος Εταιριών Γεωπληροφορικής &Κτηματολογίου (ΣΕΓΕΚ) είπε ότι έως σήμερα το 35% έχει περάσει στο λειτουργούν κτηματολόγιο. Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δήλωσε ότι «το ορόσημο 341 στη συμφωνία της Ελλάδας με την ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ορίζει ως στόχο το 85% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στην Ελλάδα να φτάσουν στο στάδιο της δημόσιας ανάρτησης. Ήδη βρισκόμαστε στο 82,7%»
Επισήμανε ότι παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, είναι ξεκάθαρο, ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο επιδιώκει ένα αποτελεσματικό και πλήρες σύστημα κτηματογράφησης. Η Συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδας, ορίζει τις διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν με τους συγκεκριμένους νόμους, τις ισχύουσες διατάξεις, προβλέψεις υπουργικών αποφάσεων, προδιαγραφές, συμβάσεις κτλ., όλα αυτά τα οποία έρχεται να καταργήσει αυτό το νομοσχέδιο.
Προσέθεσε ότι «μας απάντησε ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ότι θεωρεί ότι η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν επηρεάζεται και ότι οι μικρές αποκλίσεις τεχνικού χαρακτήρα, γίνονται δεκτές από την Επιτροπή». Η Πέτη Πέρκα ανέφερε «μη την καταγράφετε ως θετική άποψη για το νομοσχέδιο την απάντηση αυτή. Δεν μιλάμε για μικρές αποκλίσεις τεχνικού χαρακτήρα. Ρωτήστε, κύριε Υφυπουργέ, την Υπηρεσία τι σημαίνουν μικρές αποκλίσεις τεχνικού χαρακτήρα. Μιλάμε για δραματικές και ο όρος είναι κυριολεκτικός. Δραματικές, λοιπόν, αλλαγές στο τρόπο σύνταξης του Κτηματολογίου. Αυτό που είπε ο κ. Καβαλάκης, επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας, ότι υπάρχει πρόβλημα».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «πράγματι, οι μελέτες κτηματογράφησης πολλές φορές έχουν λάθη, άρα χρειάζονται απαραίτητα ελέγχους πριν πάνε στο λειτουργούν Κτηματολόγιο.
Οι έλεγχοι μέχρι σήμερα γίνονται με δύο τρόπους, ο πρώτος τρόπος ελέγχου είναι η προανάρτηση, η ανάρτηση και ο έλεγχος των πολιτών και ο δεύτερος τρόπος ελέγχου είναι της υπηρεσίας που κάνει δειγματοληπτικό έλεγχο σε τριακόσια δικαιώματα μόνο, οπότε αν σε αυτά πάνω από 20 είναι λάθος τότε τα ξανακοιτάζει όλα και ξαναβγάζει δείγμα. Άρα δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος σε όλες τις μελέτες».
Ζήτησε να της διευκρινίσει ο κ. Υφυπουργός την προτεινόμενη διαδικασία «τώρα τι μας λέτε; Τις στέλνω απευθείας στο λειτουργούν και όποτε θέλει θα πηγαίνει ο πολίτης να το δηλώνει, θα το ελέγχει ο πιστοποιημένος μηχανικός και σε δεύτερο βαθμό θα τις διορθώνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες;»
Η Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς επισήμανε ότι ο Πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στο Κτηματολόγιο, ανέφερε ότι «το Κτηματολόγιο είναι ‘’βόμβα” που περιμένουν όλοι να σκάσει, στο οποίο προστίθεται με το παρόν νομοσχέδιο το βάρος της κτηματογράφησης εντός λειτουργούντος Κτηματολογίου».
Στη συνέχεια η κ. Πέρκα προσέθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για οριστικοποίηση των πρώτων εγγράφων, όταν το ηλεκτρονικό σύστημα του Κτηματολογίου πέφτει κάθε μέρα, όταν δεν μπορούν να καταχωρηθούν πράξεις. Το Κτηματολόγιο παρά τις εξαιρετικά φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων, είναι έντονα υπό-στελεχωμένο.
Μας λέτε ότι ο στόχος είναι οι ενιαίοι κανόνες για όλους ως το 2025. Πώς μπορούμε να μιλάμε για νέους κανόνες στο λειτουργούν, όταν σε αυτό θα συνυπάρχουν εγγραφές που έχουν περάσει τη διαδικασία κρίσης των επιτροπών ενστάσεων, εγγραφές που θα περάσουν από αυτή τη διαδικασία, εγγραφές που θα ελεγχθούν από τον πιστοποιημένο μηχανικό, εγγραφές που προέρχονται από πίνακες και διαγράμματα προ ανάρτησης, προ-προ ανάρτησης, προ ανάρτησης μετά από την ανάρτηση χωρίς τη σύνταξη εκθέσεων ή με σύνταξη εκθέσεων που έχουν ή δεν έχουν εκφράσει οι ενδιαφερόμενοι τη συγκατάθεση ή την άρνησή τους, από εγγραφές που έχουν ελεγχθεί με βάση τις επιτρεπτές αποκλίσεις. Δημιουργείται χάος και θέλω να μου το απαντήσετε αυτό.
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ζητάει να δοθεί παράταση τουλάχιστον ενός έτους για τη διόρθωση κτηματολογικών εγγραφών διότι υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα ακόμα για τα οποία οι ιδιοκτήτες δεν έχουν προβεί σε διόρθωση λόγω άγνοιας. Επίσης το Ελληνικό Δημόσιο με το νόμο για τα καταπατημένα θα προβεί σε πωλήσεις κατεχομένων εκτάσεων από ιδιώτες. Υπάρχουν όμως πολλοί ιδιώτες οι οποίοι αμφισβητούν το δικαίωμα του δημοσίου και τώρα βρίσκονται σε δίλημμα αν θα κάνουν αγωγή μέχρι 30/11/2024 ή αν θα πάνε να το εξαγοράσουν».
Στη συνέχεια η Πέτη Πέρκα προέβη σε αναλυτική επισκόπηση των άρθρων δίνοντας έμφαση στους Πιστοποιημένους Μηχανικούς λέγοντας ότι «η εμπειρία από την καταγραφή και νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης θα έπρεπε να μας προβληματίσει». Στην πολυδιαφημισμένη εισήγηση νομικού ελέγχου με τη χρήση συστήματος τεχνητής νοημοσύνης. Τόνισε ότι «δεδομένου ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επεξεργασία και η ασφάλεια, η διάταξη αποσκοπεί μόνο σε επικοινωνιακούς λόγους». Στην προβλεπόμενη δυνατότητα εικοσιτετράωρης λειτουργίας στην ψηφιακή υποβολή πράξεων είπε ότι “Δημιουργείται ανασφάλεια δικαίου” και ανέφερε το παράδειγμα μιας εισπρακτικής που μπορεί να καταχωρήσει μια προσημείωση και την ίδια ώρα να γίνεται μια αγοραπωλησία. Ως προς την δυνατότητα μονομερούς διόρθωσης στοιχείων συμβολαίων τόνισε ότι «Διαμαρτυρήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, γιατί είναι λάθος, όταν δεν έχουμε οριζόντια ιδιοκτησία να μπορεί ο καθένας μονομερώς να διορθώνει τον ίδιο τίτλο». «Αντίθετοι είμαστε και στο άρθρο 20, για την ανάθεση έκδοσης απόφασης επί καταχώρισης πράξεων σε δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής» επισήμανε.
Επιπλέον ανέφερε και τις θετικές διατάξεις, όπως για παράδειγμα είναι η εγγραφή των πολιτών στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, το σύστημα αυθεντικοποίησης και εξουσιοδότησης προσώπων, η προστασία ραδιοφωνικών προγραμμάτων της Ε.Ρ.Τ., η δυνατότητα συνέχισης έκδοσης βεβαιώσεων από τους δικηγόρους.
Προσέθεσε ότι «αναγνωρίζουμε ότι μεταξύ του νομοσχεδίου που δόθηκε στη διαβούλευση και αυτό που κατατέθηκε, υπάρχουν αρκετές βελτιώσεις και πολλές από αυτές είτε σε επιμέρους άρθρα είτε σε συνδυασμό μεταξύ τους δείχνουν ότι η αλλαγή φιλοσοφίας στη σύνταξη του Κτηματολογίου δεν είναι μονόδρομος, ακόμη και γι’ αυτούς που συνέταξαν αυτό το νομοσχέδιο».
Ολοκλήρωσε την εισήγησή της ασκώντας έντονη κριτική στον κ. Κυρανάκη «Κύριε Υφυπουργέ, μας έχετε πείσει ότι δεν σηκώνετε μύγα στο σπαθί σας, τόσο πολύ, που η μόνη μας απορία είναι κάθε φορά “ποιον, ποιους, εύλογα ή όχι, θα στοχοποιήσετε ανά συνεδρίαση. Θεωρώ ότι υποτιμάται ακραία την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Εσείς λάτρεις της τεχνικής νοημοσύνης, δεν έχετε καταθέσει ούτε έναν αριθμό από τα στοιχεία που έχετε που να τεκμηριώνει την πρότασή σας. Συζητήσαμε αρκετά. Σας ζητήσαμε και ζητάμε να καταθέσετε στοιχεία και εξακολουθείτε να μην το κάνετε. Θα σας τα πω αναλυτικά. Η δική μου ερμηνεία είναι πως ψάχνετε αγωνιωδώς να βρείτε λόγους, για να δικαιολογήσετε αυτό τον ξαφνικό θάνατο της κτηματογράφησης. Όμως δεν θα τον βρείτε».
Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/1_bnL33kJkc