Ερώτηση Π. Πέρκα: «Παιχνίδια» στις πλάτες των καταναλωτών με τις μέγιστες τιμές προσφορών στην αγορά ηλεκτρισμού»

Ερώτηση για τα «παιχνίδια» εκατομμυρίων ευρώ στην πλάτη των καταναλωτών που «ανέχεται» ή μάλλον στηρίζει η κυβέρνηση με τις μέγιστες τιμές που προσφέρονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατέθεσαν οκτώ (8) Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Πέτης Πέρκα.

Οι Βουλευτές αναδεικνύουν το  «πάρτι» αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο με τις μέγιστες τιμές που προσφέρονται το βράδυ όταν τα φωτοβολταϊκά βγαίνουν εκτός συστήματος. Η αύξηση των τιμών που προσφέρονται ανά ώρα είναι εντυπωσιακή χωρίς να είναι κατανοητό πώς αιτιολογούνται αυτές οι μεγάλες αποκλίσεις μία ώρα πριν ή μετά τις 8 το βράδυ.

Αυτό το «πάρτι» ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και στις αυξήσεις στη χονδρική που μεταφέρονται στη συνέχεια στα τιμολόγια. Χαρακτηριστικά στις 4 Σεπτεμβρίου η μέγιστη τιμή έσπασε όλα τα «ρεκόρ» φτάνοντας στα 942 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μια ανάσα από τα 1.000 ευρώ (!) ενώ, το κόστος παραγωγής, στην περίπτωση των μονάδων ορυκτού αερίου δεν ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για την υδροηλεκτρική παραγωγή το κόστος είναι σχεδόν μηδενικό.

Σημειώνουν πως η Νέα Αριστερά έχει καταθέσει από τον Ιούλιο αίτημα έκτακτης σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με κλήση του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), αλλά και τις γενικότερες στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφέρονται ακόμη σε μελέτη που είχε αναθέσει η ΡΑΑΕΥ, όπως σημειώνει η ίδια η Αρχή σε απάντησή της σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων της ΚΟ της Νέας Αριστεράς υπ’ αριθμ. 2785/24.1.2024, ρωτούν αν έχει ολοκληρωθεί, ζητούν τα βασικά συμπεράσματα , καθώς και πότε θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση από την ΡΑΑΕΥ οι τελικές προτάσεις.

Οι Βουλευτές ζητούν ακόμη να μάθουν: πώς δικαιολογούνται οι μεγάλες αποκλίσεις των προσφερόμενων τιμών που παρατηρούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μία ώρα πριν και μετά τις 20:00 και πότε θα αποκριθεί η ΡΑΑΕΥ στο αίτημα που έχει καταθέσει η ΚΟ της Νέας Αριστεράς για κλήση της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ζητούν τέλος, να κατατεθούν η Έκθεση Πεπραγμένων της ΡΑΑΕΥ για το έτος 2023 και στοιχεία για το μεταβλητό κόστος ηλεκτροπαραγωγής μονάδων φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ