Από την προσκυνηματική επίσκεψη του Λυκείου των Ελληνίδων Φλώρινας στα νησιά Καστελλόριζο και Ρω

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 81η επέτειο της απελευθέρωσης του Καστελλόριζου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Φλώρινας, με επικεφαλής την Πρόεδρό του κα Χριστίνα Γκόλνα, συνοδευόμενο από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Φλώρινας κα Σοφία Φουδούλη Τζώτζη, πραγματοποίησε πενθήμερη επίσκεψη στο Καστελλόριζο από τις 12-16 Σεπτεμβρίου 2024 και έγινε δεκτό σε, εξαιρετικά, φιλικό κλίμα, από το Δήμαρχο του νησιού κο Νικόλαο Ασβέστη, παρουσία της Πρόεδρου του Λ.Ε. Καστελλόριζου κας Κυριακής Ντάφλου.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας και το Λύκειο των Ελληνίδων Καστελλόριζου, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις, σε μια παρουσία με έντονο και υψηλό συμβολισμό, στοχεύει στη δημιουργία κοινού πολιτιστικού άξονα και κοινής πολιτιστικής συνείδησης, με την προβολή και διάδοση των κοινών πολιτιστικών στοιχείων της κάθε τοπικής κοινωνίας και στη δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ της ακριτικής Φλώρινας με το ανατολικότερο ακριτικό νησί της Ελλάδας, την ηρωική Μεγίστη. Αξίζει να τονιστεί η αναγκαιότητα καθιέρωσης αμοιβαίων επαφών μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του ακριτικού νησιού του Καστελλόριζου, με συγκεκριμένο περιεχόμενο όπως πολιτιστικές ανταλλαγές, επισκέψεις σε χώρους ιστορικού/αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κλπ. Σκοπός είναι η σύσφιξη των δεσμών της ηπειρωτικής χώρας με τη νησιωτική, καθώς και η ενίσχυση της καταβαλλόμενης προσπάθειας για συγκρότηση κοινωνίας του πολιτισμού, του πνεύματος και της εθνικής αυτογνωσίας, ως μοναδικού όπλου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής Πολλά είναι τα κοινά στοιχεία των δύο περιοχών όπως οι ίδιες ανησυχίες, οι ίδιες αγωνίες και προβλήματα. Όμως, ίδια είναι και η αγάπη για τον τόπο τους, ο αγώνας για την προβολή τους και η σταθερή πίστη στο «Φυλάττειν Θερμοπύλας»

Το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας παραβρέθηκε στην επίσημη Δοξολογία για την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού, στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κου Νίκου Δένδια και όλων των Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών της Δωδεκανήσου, συμμετείχε στην επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων και παρουσίασε, τιμής ένεκεν, χορούς της Μακεδονίας και της Φλώρινας μαζί με το Λύκειο των Ελληνίδων Καστελλόριζου, στο λιμάνι του νησιού, μπροστά σε πλήθος ντόπιων και ξένων που παρακολούθησαν την εκδήλωση, ενώ, αμέσως μετά, παρακάθησε στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Δήμαρχος Καστελλόριζου προς τιμή των καλεσμένων του.

Βασική υποχρέωση της αποστολής του Λυκείου των Ελληνίδων Φλώρινας ήταν η προσκυνηματική επίσκεψη στο νησί της Ρω και η παράδοση της Ελληνικής σημαίας (2.50 μ) στον επικεφαλής του Φυλακίου του νησιού, ως μια σεμνή, συμβολι-κή προσφορά του Λυκείου των Ελληνίδων Φλώρινας στη μνήμη της Κυράς της Ρω, Δέσποινας Αχλαδιώτη. Το συγκινητικό μήνυμα, που έλαβε το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας από τον επι-κεφαλής του φυλακίου της Ρω, αναφέρει : ” Από σήμερα το πρωί η σημαία που μας χαρίσατε ανεμίζει δίπλα στο αρχαίο κά-στρο της Ρω. Εκ μέρους του προσωπικού του φυλακίου σας ευχαριστούμε πολύ!” Ως Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ !!!!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Λ.Ε. Φλώρινας
Η Πρόεδρος                        Η Γεν. Γραμματέας
Χριστίνα Γκόλνα                Ζαφειριώ Μελισίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ