Ανακοινώθηκε η επίσημη έναρξη υποβολής πρότασης για το έργο της συνοριακής διάβασης Πρεσπών

Με καταληκτική ημερομηνία την 11.10.2024 στις 16:00 ώρα Ελλάδας, ανακοινώθηκε από την Κοινή Τεχνική Γραμματεία του προγράμματος Interreg VI-A IPA «Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία 2021-2027» η επίσημη έναρξη υποβολής πρότασης για την κατασκευή του στρατηγικού έργου της συνοριακής διάβασης Πρεσπών.

Τα Προγράμματα Εδαφικής συνεργασίας έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν κοινές διασυνοριακές και διακρατικές προκλήσεις, να στηρίξουν συνέργειες μέσω κοινών εταιρικών σχημάτων και να εδραιώσουν δυνατές συνεργασίες με γνώμονα την ισόρροπη, οικονομική, κοινωνική και χωρική ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 7.72 εκατομμύρια ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης 80% από την ΕΕ και 20% από εθνικούς πόρους.

Με την παρούσα στοχευμένη πρόσκληση, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Δήμος Πρεσπών, ο Δήμος Ρέσεν και το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) της Ελλάδας καλούνται να υποβάλουν πρόταση έργου.

Το έργο της διασυνοριακής διάβασης Πρεσπών συμφωνήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2018 στην επιτροπή του INΤERREG ενώ στις 8 Μαρτίου 2019 συμφωνήθηκε από κοινή επιτροπή της Ελλάδας  και Βόρειας Μακεδονίας η ακριβής χωροθέτηση της διάβασης. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει όλες τις μελέτες των έργων του τελωνείου και για τις δύο χώρες.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με χρονοδιάγραμμα της ζήτησε μέχρι 30.6.2024 να παραδοθεί ο φάκελος όλων των μελετών που περιλαμβάνουν όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις του τελωνείου και του ελέγχου των διαβατηρίων με ταυτόχρονη αποπεράτωση της μελέτης κατασκευής του στεγάστρου της διάβασης. Οι μελέτες χρηματοδοτήθηκαν από το Interreg 2014-2020, στα πλαίσια του έργου BorPres, μαζί με τη μελέτη συνολικής αξιοποίησης της διασυνοριακής περιοχής.

Αναλυτικά η πρόταση περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κτιρίου για τις αστυνομικές και τελωνειακές αρχές στην ελληνική πλευρά των συνόρων, παράλληλα με την ανακαίνιση του υφιστάμενου αστυνομικού τμήματος στην πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας.

 Η συμμετοχή των τοπικών δήμων θα προωθήσει ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων και θα ενισχύσει τον αντίκτυπο αυτής της εμβληματικής πρωτοβουλίας.

Τα κονδύλια που διατίθενται για αυτό το στρατηγικό έργο αποσκοπούν στη δημιουργία συνεργειών και στη μόχλευση πρόσθετης χρηματοδότησης από πηγές όπως το Πρόγραμμα «ΕΕ για τις Πρέσπες», το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) της Δυτικής Μακεδονίας κ.λπ.

Η στενή συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων δημόσιων αρχών και οργανισμών και από τις δύο πλευρές των συνόρων θα είναι απαραίτητη για να καταστεί πλήρως λειτουργικό αυτό το διασυνοριακό σημείο διέλευσης, αποδεικνύοντας την ικανότητα των δραστηριοτήτων και των κονδυλίων του Interreg να προωθήσουν σημαντικές αλλαγές και ανάπτυξη στη διασυνοριακή περιοχή.

 Σήμερα ικανοποιείται με τον καλύτερο τρόπο ένα αίτημα δεκαετιών των κατοίκων της  Πρέσπας. Είναι ένα να έργο που θα ανοίξει μια ακόμη πύλη προς τις γειτονικές χώρες, δίνοντας μια δυναμική στην περιοχή μας, αξιοποιώντας δυνατότητες που έχουμε (τουρισμός, εμπόριο).

Εβελίνα Ι. Αριστείδου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ