Ομιλία στη Βουλή του βουλευτή Φλώρινας Γ. Αντωνιάδη για τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων
11/10/2017, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Σ/Ν «ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΉ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Γ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ
Καταρχάς, θέλω να αναφερθώ στο άρθρο 147, που αφορά τη μετεγκατάσταση της κοινότητας Αναργύρων του Νομού Φλώρινας.
Κύριε Υπουργέ, ούτως ή άλλως καθυστερήσατε τέσσερις μήνες να φέρετε την τροπολογία. Στις 11 Ιουνίου ήσαστε στη Φλώρινα, μπράβο σας, την επόμενη ημέρα της κατολίσθησης, αυτά είναι καταγεγραμμένα και είπατε, ότι σε μία εβδομάδα θα φέρετε την τροπολογία. Τώρα είμαστε στους τέσσερις μήνες. Δεν πειράζει, συγχωρεμένος να είστε, εμείς σας συγχωρούμε. Αφού, όμως, καθυστερήσατε τέσσερις μήνες φέρτε το ως ξεχωριστό νομοσχέδιο για λόγους ηθικούς, δεοντολογικούς και ουσιαστικούς.
Σας το λέω, γιατί δεν γνωρίζουν οι συνάδελφοι και δεν γνωρίζει και το πανελλήνιο, τί σημαίνει να ζεις κάτω από τις καμινάδες, τί σημαίνει να ζεις δίπλα σε έναν κρατήρα διαμέτρου 5 χιλιομέτρων και βάθους 200 μέτρων, μιλάω για το ορυχείο με όλη αυτή τη ρύπανση που συνεπάγεται, τους θορύβους, τους μικροσεισμούς, την καταστροφή όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε απόσταση 10 χιλιομέτρων. Οι πομόνες στις αρχές ήταν 30 μέτρων και τώρα έφθασαν τα 400 μέτρα και δεν βγάζουν νερό. Καταστράφηκε ο τουρισμός, όλη η περιοχή παίρνει λιγότερα χρήματα από το ΕΣΠΑ, διότι ο πλούτος ο οποίος παράγεται χρεώνεται στην περιοχή και διαχέεται σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε λιγότερες θέσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας μέσα από το ΕΣΠΑ, εξαιτίας αυτού του γεγονότος και ο αναπτυξιακός νόμος έχει 10 μονάδες μικρότερη επιδότηση από ό,τι έχει η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.
Επίσης, οι αγροτικές επενδύσεις το ίδιο και η ειρωνεία είναι ότι επιδοτούμε με 700 εκατομμύρια ευρώ την ηλεκτροδότηση των νησιών και τα δικά μας τα παιδιά πηγαίνουν και δουλεύουν σερβιτόροι για να βγάλουν το μεροκάματο στη Μύκονο, στη Ρόδο και στην Κέρκυρα και εμείς επιδοτούμε με 700 εκατομμύρια κατ’ έτος το ρεύμα αυτών των νησιών. Οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της ΔΕΗ, που επιτέλους μετά από 2 χρόνια το έχει αναγράψει μέσα στους λογαριασμούς και γνωρίζει και το πανελλήνιο τί γίνεται.
Επίσης, ακούγεται η λέξη «μετεγκατάσταση» και κανείς δεν γνωρίζει, όλοι νομίζουν ότι μετεγκατάσταση σημαίνει η μετακόμιση από ένα διαμέρισμα του Μπουρναζίου από το Περιστέρι, στο Ίλιον ή στη Γλυφάδα. Κύριοι συνάδελφοι, μετεγκατάσταση σημαίνει προσφυγιά σε ειρηνική περίοδο. Είναι η μόνη περίπτωση προσφυγιάς σε ειρηνική περίοδο, διότι τί γίνεται; Σου διαγράφω την ιστορία και το παρελθόν. Είναι τα χρόνια των παιδικών σου χρόνων, είναι οι λύπες, οι χαρές, οι αλάνες, τα γήπεδα, τα οποία εν μία νυκτί ισοπεδώνονται και εσύ πας σε ένα καινούργιο μέρος. Άραγε, πόσο κοστολογείται ένα τέτοιο σπίτι; Πόσο κοστίζει; Αυτό θα το δούμε από τις αποζημιώσεις.
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας θέσω 4 ερωτήματα, στα οποία εάν θέλετε, μπορείτε να απαντήσετε.
Πρώτον, βγήκε ένα πόρισμα, το πρώτο πόρισμα της ΔΕΗ, για το ποιος φταίει για την κατολίσθηση, το οποίο είναι επαίσχυντο. Φταίνε οι πάντες, ο Θεός, οι μυστικές δυνάμεις οι οποίες έχουν συνωμοτήσει και δεν φταίει, ποιος; Αυτός ο οποίος άνοιξε έναν κρατήρα 5 χιλιομέτρων διάμετρο και 200 μέτρων βάθος με χώμα, όχι με υποστυλώσεις και ξαφνικά, εάν περάσει ένα πρόβατο και πέσει ή αν βρέξει, φταίει η βροχή. Δεν φταίει αυτός, ο οποίος άνοιξε τον κρατήρα και έκανε ένα τοίχωμα με χώμα 200 μέτρων βάθους. Το πρώτο πόρισμα, λοιπόν, είναι επαίσχυντο. Περιμένουμε να δούμε, εάν θα βγουν τα υπόλοιπα πορίσματα του κ. Λουπασάκη, του Υπουργείου ή των επιθεωρητών και θέλουμε μια ενημέρωση.
Δεύτερον, κύριε Υπουργέ, γιατί εξαιρείτε τη ΔΕΗ από την αποζημίωση των κατοίκων; Δεν είναι δυνατόν μια εταιρεία, ΔΕΚΟ θέλετε; ΔΕΚΟ. Ανώνυμη; Ανώνυμη. Και τα δύο, ερμαφρόδιτη; Ό,τι και να είναι. Γιατί να πληρώσει ο κάτοικος της Ορεστιάδας, της Κρήτης ή της Αθήνας, τη ζημιά που έχει κάνει μια εταιρεία; Να την πληρώσει η ίδια η εταιρεία.
Τρίτον, σε παρακείμενο οικισμό, στην Ποντοκώμη, αυτή τη στιγμή αποζημιώνουν τα σπίτια και τα οικόπεδα. Η τιμή είναι 40.000 το στρέμμα, τα περισσότερα οικόπεδα είναι περίπου 0,5 στρέμμα και κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ το τετραγωνικό. Εάν θα μπει το κράτος, φαντάζομαι ότι αυτές οι τιμές μπορεί να πέσουν στο μισό. Τί θα κτίσουν αυτοί οι άνθρωποι; Δηλαδή, για παράδειγμα, είχα ένα σπίτι 80 ή 100 τ.μ., με τα κοτέτσια και τις αποθήκες και θα πάω σε ένα παρακείμενο οικόπεδο και θα κτίσω μόνο αποθήκες και κοτέτσια; Που θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι, αν τυχόν οι τιμές δεν είναι αυτές;
Τέταρτον, θα ήθελα να αναφερθώ επίσης, στην τροποποίηση των διατάξεων πολεοδομικής νομοθεσίας σχετικά με την παράταση των παλαιών οικοδομικών αδειών. Κύριε Υπουργέ, εφόσον θέλετε να υπάρχει κάτι ευεργετικό, νομίζω ότι σύμφωνα και με τις προτάσεις του ΤΕΕ, η παράταση θα πρέπει να είναι για 3 χρόνια και όχι για 1, όπως το έχετε και να φύγει αυτό που λέει, «όσες οικοδομές έχουν φέροντα οργανισμό κ.λπ.». Αυτές είναι πολύ λίγες και ουσιαστικά θα είναι σαν να φωτογραφίζουμε 4 – 5 περιπτώσεις και να αφήνουμε όλες τις υπόλοιπες. Ή κάνουμε κάτι ευεργετικό, το παρατείνουμε για 3 χρόνια και ισχύει για όλες τις παλιές άδειες ή διαφορετικά εδώ θα υπάρχει πρόβλημα.
Θα ήθελα να αναφέρω και ένα τελευταίο ερώτημα, για να κλείσουμε πιο ευχάριστα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι που είναι σχετικό με αυτό που κυκλοφορεί τώρα τελευταία και έχει αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης, ότι είπατε, ότι θα πάρουμε ότι μας δώσουν, δηλαδή, με την έννοια, ότι να πάρουμε ότι μας δώσουν. Αυτό ισχύει; Το είπατε; Αναφέρομαι στο 2015. Αυτό το ερώτημα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον και θα ήθελα να μας δώσετε μια απάντηση, είναι σημαντικό. Όχι, δεν το διάβασα, αλλά γι’ αυτό θα ήθελα να δώσετε μια απάντηση που σας αφορά, το υπόλοιπο θα το διαβάσουμε.