Τέσσερις αρκούδες εισέβαλαν σε αυλή σπιτιού στη Φλώρινα καταστρέφοντας την περίφραξη και θανατώνοντας οικόσιτα ζώα

Για τέταρτη φορά αρκούδες επισκέφθηκαν αυλή οικίας στη Φλώρινα, προκαλώντας φόβο στους ιδιοκτήτες αλλά και ζημιές.

Την περασμένη Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2024, τα ξημερώματα μια αρκούδα με τρία μικρά αρκουδάκια έκανε την εμφάνισή της στον αύλειο χώρο της οικίας του συμπολίτη μας κ. Γιώργου Χατζή.

Τα άγρια ζώα, αναζητώντας τροφή, κατέστρεψαν την περίφραξη της αυλής και εισήλθαν στο χώρο, προκαλώντας φόβο και ζημιές.

Οι αρκούδες, που πιθανότατα οδηγήθηκαν από την πείνα τους, βρέθηκαν στον κήπο του σπιτιού προξενώντας μεγάλες καταστροφές στο κοτέτσι. Ο ιδιοκτήτης της οικίας δεν πίστευε στα μάτια του όταν αντίκρισε το θέαμα με την κατεστραμμένη περίφραξη και την θανάτωση των πτηνών.

Ανήσυχος ο κ. Χατζής για τις συχνές επισκέψεις άγριων ζώων δήλωσε: «Είχαμε προχθές μια «επίσκεψη» μιας θηλυκής αρκούδας με τρία μικρά η οποία έκανε και κάποιες ζημιές εδώ, πέρα από τον κίνδυνο που προκάλεσε για τους ανθρώπους.   Κατέβασε το σύρμα της περίφραξης  το οποίο χρειάζεται αντικατάσταση και άλλα κοτόπουλα τα  έφαγαν και άλλα άφησαν μισοφαγωμένα στη αυλή του σπιτιού μου.   

Έχει ξαναέρθει άλλες τρεις φορές στο παρελθόν. Κρατούσα κάποιες χήνες εδώ στην αυλή αλλά δεν τις κρατάω πια γιατί τις έφαγε όλες. Το πρόβλημα όμως που βλέπω εγώ και το εκτιμώ δεν είναι τόσο οι κότες ή οι χήνες, αυτά μπορούν να ξαναγίνουν, άσχετα αν είναι κόστος και είναι κόστος. Το πρόβλημα είναι επειδή έχει μικρά και επειδή έχουμε και ηλικιωμένους ανθρώπους παππούδες στο σπίτι θα μπορούσε κάλλιστα με τον θόρυβο να βγει ο παππούς έξω να δει τι συμβαίνει. Τώρα πείτε μου εσείς με τα μικρά που έχει τι θα γινόταν σε αυτή την περίπτωση; Σήμερα δεν θα ήμασταν εδώ αλλά θα είχαμε κηδεία. Αυτό να το λάβουμε σοβαρά υπόψη γιατί δεν είναι ο «Γουίνι» το αρκουδάκι που βλέπουμε στα κινούμενα σχέδια,  είναι πολύ επικίνδυνα και άγρια ζώα. Τουλάχιστον εμείς αυτό έχουμε καταλάβει τόσα χρόνια που ζούμε εδώ και τα τελευταία έχουμε επιθέσεις. Εδώ είναι ότι απέμεινε. Η αλήθεια είναι ότι το πρωί συμμαζέψαμε, απομακρύναμε τα σκοτωμένα τα κοτόπουλα και λίγα πούπουλα έχουν μείνει εδώ για να μας θυμίζουν αυτό που έκανε. Εδώ μας έκανε δώρο και την τουαλέτα της σαν ενθύμιο να μην την ξεχνάμε. Το χαρακτηριστικό είναι και το αξιοπερίεργο, αν μπορώ να το πω αξιοπερίεργο, ότι τέτοιου είδους επιθέσεις έχουμε τα τελευταία τρία, τέσσερα, άντε πέντε χρόνια, πιο πριν δεν είχαμε παρουσία αρκούδων εδώ στον κάμπο της Φλώρινας. Υπήρχαν κάποια περιστατικά αλλά στα ορεινά χωριά. Έχει τέσσερα, πέντε χρόνια το πολύ, δεν βάζω περισσότερα, που φαίνεται πως έχουν πληθύνει πάρα πολύ και βρίσκονται εδώ σε καθημερινή βάση.

Πολλά λέγονται για το που οφείλεται αυτό, πολλοί υποθέτουν ότι είναι από τις ανεμογεννήτριες και λοιπά αλλά δεν το υιοθετώ εγώ αυτό. Αυτό το οποίο βλέπω είναι ότι έχει εκρηκτική αύξηση ο πληθυσμός τους και λόγω ότι είναι ζώα τα οποία θέλουν τον ζωτικό τους χώρο, για να αραιώσουν και να μην είναι το ένα δίπλα στο άλλο στο βουνό κατεβαίνουν και στο κάμπο. Έχουν επεκταθεί, από ό,τι ξέρω, ακόμα και στη Χαλκιδική και στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης έχουν γίνει θεάσεις, σε μέρη όπου ουδέποτε υπήρξε ξανά παρουσία. Θα λάβω ατομικά μέτρα προστασίας για να παρεμποδίζω την είσοδο τους στο σπίτι, ίσως και κάποια συστήματα να τα τρομάζω. Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για να ελεγχθεί αυτός ο υπερπληθυσμός».

Το σχόλιο της εφημερίδας μας:

-Ο κ. Χατζής, όπως γνωρίζουμε, πολύ σωστά ενημέρωσε την Αστυνομία αλλά και το Δασαρχείο Φλώρινας για την καταγραφή του περιστατικού, από εκεί και πέρα όμως τι γίνεται; Δεδομένου ότι πλέον είναι αρκετά αυτά τα περιστατικά με τις αρκούδες να κυκλοφορούν μέχρι και στο κέντρο της πόλης.

-Οι αρχές που έφτασαν στο σημείο και πιθανόν να έκαναν καταγραφή των ζημιών θα πρέπει να προχωρήσουν σε συστάσεις προς τους κατοίκους της περιοχής για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

-Επίσης επισημαίνουμε την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας σε αυτές τις περιοχές ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Παράλληλα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν την ευθύνη για την παρακολούθηση των αρκούδων στην περιοχή, θα πρέπει να δουν γιατί οι αρκούδες απομακρύνθηκαν από το φυσικό τους περιβάλλον και κυκλοφορούν μέσα στους οικισμούς;

-Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα και εγρήγορση για την αποτροπή περαιτέρω περιστατικών.

Η ασφάλεια των κατοίκων είναι προτεραιότητα, όπως και η προστασία της άγριας ζωής, με την εύρεση ισορροπίας ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον να αποτελεί βασικό στόχο και αυτό αποτελεί πρώτιστη αναγκαιότητα της τοπικής μας εξουσίας, πριν είναι πολύ αργά.

Εβελίνα Αριστείδου

Φωτογραφίες – βίντεο: Κώστας Τρύφων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ