Χειροτονία Διακόνου στον Άγιο Αθανάσιο Ν. Πέλλας

Μια αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μια χειροτονία, που τελέσθηκαν στον Νέο Άγιο Αθανάσιο του Νομού Πέλλας, την Κυριακή 4 Αυγούστου, δύσκολα θα σβήσουν από τη μνήμη των κατοίκων του χωριού.

Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτονήθηκε σε Υποδιάκονο και ακολούθως σε Διάκονο ο Αθανάσιος Γάτσος του Αριστείδη, γέννημα, θρέμμα του χωριού.

Στις ιερές ακολουθίες χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος, ενώ τον χορό των ιεροψαλτών διηύθυνε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ιωάννης Παπαλαζάρου.

Στο λειτουργικό του κήρυγμα ο Μητροπολίτης κ. Ειρηναίος αναφέρθηκε στο τρόπο που πρέπει να εκφράζεται η πίστη προ τον Θεό, ως κορυφαία ψυχική και πνευματική ανάγκη, χωρίς υποκρισίες. Απευθυνόμενος προς τον χειροτονούμενο, συγχάρηκε αυτόν και την οικογένειά του για την επιλογή της οδού προς την ιεροσύνη και του συνέστησε συνέπεια στα ιερά του καθήκοντα, υπακοή και ταπεινοφροσύνη.

Ο χειροτονούμενος Αθανάσιος, σε σύντομη συγκινητική του προσφώνηση, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για τη μεγάλη ευλογία προς το πρόσωπό του, τον Πνευματικό του π. Γεώργιο Μογλενίδη, αλλά και τον συνταξιοδοτούμενο γηραιό Παπα-Γιώργη για την προσφορά του στην τοπική εκκλησία.

Η χειροτονία ικανοποίησε χρόνιο αίτημα του νέου Διακόνου, αλλά κυρίως αποτέλεσε λυτρωτική ευλογία και σωτήρια κάλυψη των μελλοντικών αναγκών της Ενορίας.

Δεδομένου ότι η Ενορία Αγίου Αθανασίου έχει στη φροντίδα της δύο οικισμούς και δύο ναούς, στον Παλαιό και στον Νέο Άγιο Αθανάσιο, έχει και τις ανάλογες υποχρεώσεις και ανάγκες. Η Ενορία επί 53 χρόνια είχε μόνιμο τοπικό ιερέα, ο οποίος όμως λόγω ηλικίας και προβλημάτων υγείας, είναι ήδη στο στάδιο της συνταξιοδότησής του.

Πρέπει να επισημανθεί το φαινόμενο της απίστευτης προσέλευσης κόσμου στις ακολουθίες, με πρώτους παρόντες τους κατοίκους του χωριού, αλλά και ένα μεγάλο πλήθος φίλων και συγγενών από Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Φλώρινα, Αμύνταιο και τα χωριά της Βεγορίτιδας, που παρακολούθησαν την τελετή με συναισθήματα συγκίνησης και εκδηλώσεις αγάπης και ευχών προς τον νέο Διάκονο να αναδειχθεί σ’ έναν συνετό και σεμνό ιερέα.