Στο κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας που θέλει να περάσει στον ίδιο και τους κατοίκους του χωριού η εταιρεία εξόρυξης λιγνίτη «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας», αναφέρθηκε ο πρόεδρος της κοινότητας Βασίλης Ντώνος στην ενημερωτική λαϊκή συνέλευση που είχε με κατοίκους των τριών οικισμών της Αχλάδας την Κυριακή 14.7.2024.
Ήταν μια ήρεμη και ψύχραιμη συνάντηση, χωρίς εντάσεις και αντιπαραθέσεις, που ικανοποίησε όσες και όσους παραβρέθηκαν.
Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην συνάντηση του με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος αρμόδιου για τα ορυχεία, ο οποίος του είπε ορθά κοφτά πως «κάποιος εδώ κλείνει τα μάτια, κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους».
Στη συνέχεια κατήγγειλε το γεγονός της προσπάθειας εκφοβισμού και επιβολής κλίματος τρομοκρατίας από την εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας», λες και ζούμε σε εποχές αλήστου μνήμης, λέγοντας «έχουμε δεχτεί πολλές απειλές. Μου είπανε ότι θα με στείλουν ξανά στην Ικαρία, θα με βρουν πεταμένο στην απόθεση, ότι θα απολύσουν τον μπαμπά μου, τον Νίκο θα τον στείλουν ξανά στη Ρόδο, ότι θα απολυθούν οι εργαζόμενοι. Δεν πτοούμαστε δεν φοβόμαστε. Δεν θα τολμήσουν να σας απολύσουν». Μάλιστα ο πρόεδρος της κοινότητας ζήτησε δημόσια από τον εκπρόσωπο της εταιρείας να άρουν το τηλεφωνικό απόρρητο των συνομιλιών τους για να επιβεβαιωθούν τα όσα λέει για τον εκπρόσωπο της εταιρείας.
Τόνισε πως ξεκίνησαν ένα αγώνα αντιδρώντας σε κάθε τι που είναι παράνομο. Αυτό που είναι σωστό για το χωριό θα το κάνουν. «Να ξέρετε ότι δεν θα σας πουλήσουμε. Τα συμφέροντα μας είναι ενάντια στην εταιρεία». Ανέφερε πως το χωριό βρίσκεται σε «τριτοκοσμική κατάσταση».
Για τον δρόμο τον οποίο χρησιμοποιούν χρόνια αλλά και σήμερα οι κάτοικοι των χωριών Αχλάδας και Σκοπού, είναι ένας εσωτερικός εργοταξιακός δρόμος που δεν παρέχει ασφάλεια στις μετακινήσεις των πολιτών. «Δεν μπορεί να έχουμε έναν δρόμο κρεμασμένο και να μην ευθύνεται κανένας». Και όπως είπανε από την τεχνική υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας ένας δρόμος «αόρατος που κυκλοφορείτε με δική σας ευθύνη».
Ο κ. Ντώνος επεσήμανε τις ευθύνες που έχει και η Διεύθυνση Μεταλλείων για την ανεξέλεγκτη κατάσταση στο ορυχείο Αχλάδας και γι αυτό την Τρίτη 16 Ιουλίου με έναν Αντιδήμαρχο του Δήμου Φλώρινας θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη για συνομιλίες.
Η εταιρεία εξόρυξης λιγνίτη σκέφτεται να τοποθετήσει κλισιόμετρα, προκειμένου να μετρήσουν την σταθερότητα του εδάφους. Στο ζήτημα αυτό ο πρόεδρος Βασίλης Ντώνος πρότεινε στους κατοίκους να μην δεχτεί κανένας να τοποθετηθούν αυτά σε γη δική του.
Είπε στους κατοίκους ότι τα αποθέματα λιγνίτη της Αχλάδας υπολογίζονται στα 23 εκατομμύρια τόνοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Η δε σύμβαση με την Βόρεια Μακεδονία για να στέλνουν λιγνίτη είναι μέχρι το 2028.
Το οξύ πρόβλημα τη Αχλάδας απασχολεί και την παρούσα Περιφερειακή Αρχή και γι αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Τάσκα και θα ακολουθήσει και δεύτερη τον Σεπτέμβρη που μας έρχεται, για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Να τονίσουμε ότι είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που κληρονόμησε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψη των χωριών Αχλάδας και Σκοπού, κάτοικοι των δύο χωριών θα αποκλείσουν συμβολικά τα φορτηγά που μεταφέρουν λιγνίτη για ένα τρίωρο την Τετάρτη 17.7.2024 από τις εννιά το πρωί μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι.
Ήδη για τα προβλήματα της περιοχής ενημερώθηκε και ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης.
Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ «ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ»
Για τρία ζητήματα που τέθηκαν στην ενημερωτική συνάντηση με τον πρόεδρο της κοινότητας Αχλάδας τον δρόμο και την κατασκευή ασφαλούς οδικού δικτύου, την μετεγκατάσταση των τριών οικισμών και για το κλίμα τρομοκρατίας και τις απειλές, ρωτήσαμε τον εκπρόσωπο της εταιρείας «λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» τον κο Παυλίδη Χρήστο, ο οποίος μας είπε τα εξής:
Ο Δρόμος
Για τον δρόμο μας είπε ότι η διαδικασία κατασκευής νέου δρόμου έχει ξεκινήσει από το 2019. « Εμείς, υπό πίεση του χωριού, ήταν να κατασκευάσουμε έναν καλύτερο δρόμο για να γίνεται η κίνηση καλύτερα. Κατασκευάσαμε τον καινούργιο δρόμο με βάση τη μελέτη που είχαμε καταθέσει τον υπουργείο και αναμένουμε την αδειοδότηση του για επαρχιακό δρόμο.
Ο δρόμος αυτός είναι εκτός εργοταξίου και περνάει όπως ο προηγούμενος μπροστά από το γήπεδο.
Για αυτόν τον δρόμο εκκρεμεί η διαδικασία αδειοδότησης από το υπουργείο. Ένα τελευταίο χαρτί που χρειαζόταν το υπουργείο στάλθηκε από τον Δήμο, γιατί με την καινούργια νομοθεσία δεν έφτανε μόνο η σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ήθελε και τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Έγινε αυτό. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την κοπή του υφιστάμενου δρόμου έτσι ώστε να πάμε στο καινούργιο από τον Φεβρουάριο του 2024. Έχει κάποια γραφειοκρατικά υπόλοιπα για να τελειώσει».
Με απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου στάλθηκαν αυτά τα χαρτιά στο Υπουργείο Υποδομών και περιμένουμε την έγκριση.
Η Μετεγκατάσταση
Γι αυτήν είπε: «Το θέμα της μετεγκατάστασης το συζητάμε πάρα πολλά χρόνια. Η πρώτη απόφαση για τη μετεγκατάσταση της Αχλάδας και την αποζημίωση για το σύνολο του οικισμού έγινε το 2011 όταν ήρθε επίσημα η διοίκηση τότε της ΔΕΗ και είχαμε έρθει σε συμφωνία να την χρηματοδοτήσει για να φύγει το σύνολο του χωριού. Τότε το χωριό αρνήθηκε. Λοιπόν, στα πλαίσια των αποφάσεων απαλλοτριώσεων, με τα ΦΕΚ απαλλοτριώσεων και με όλη την ιστορία που έγινε τα τελευταία χρόνια.
Προφανώς και μας ενδιαφέρει! Και όπως έχω πει και στους κατοίκους και στην προηγούμενη διοίκηση και στην νυν διοίκηση της κοινότητας της Αχλάδας είναι σίγουρο ότι μας ενδιαφέρει και το υπόλοιπο δεν το βλέπουμε σαν Άνω Μαχαλά και Αχλάδα, το βλέπουμε σαν σύνολο οικισμού και η προσπάθεια που κάνουμε είναι να εξασφαλιστούν εκείνες οι αγορές λιγνίτη, γιατί αν δεν έχεις αγορά λιγνίτη δεν μπορείς να πας και να χρηματοδοτήσεις με 35-40 εκατομμύρια».
Προφανώς μιλάμε για το σύνολο του οικισμού δεν μιλάμε για κάτι χωριστό πρέπει να βρούμε, πρέπει να υπάρχει μια αγορά λιγνίτη για τουλάχιστον πάνω από πέντε χρόνια έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι οικίες των κατοίκων. Η δική μας υποχρέωση τελειώνει στο θέμα της αποζημίωσης, το θέμα της μετεγκατάστασης δεν αφορά την εταιρεία. Το αν θα γίνει μετεγκατάσταση ή όχι, αυτό είναι θέμα των κατοίκων με τους φορείς. Το δικό μας θέμα είναι να βάλουμε στο παρακαταθηκών και δανείων, το ποσό που έχουν βγάλει στα δικαστήρια σαν αποζημίωση».
Ερώτηση: Εσείς συμμετέχετε οικονομικά στην μετεγκατάσταση;
Απάντηση: «Εμείς συμμετέχουμε στην αποζημίωση, στην απαλλοτρίωση. Η συμμετοχή η δική μας, η υποχρέωση της εταιρείας είναι στην απαλλοτρίωση των εκτάσεων του οικισμού, των σπιτιών, των χωραφιών, των οικοπέδων, των περιουσιών του κόσμου.
Τώρα, το βασικό είναι ότι η μόνη αγορά λιγνίτη υπάρχει στη Βόρεια Μακεδονία και γενικότερα στα Βαλκάνια αλλά μέχρι να σταθεροποιηθεί η καινούργια κυβέρνηση, να γίνουν κάποιες συζητήσεις, γιατί οι συνήθεις συμβάσεις, τα τελευταία τρία χρόνια, λιγνίτη είναι ετήσιες, δεν έχει μεγαλύτερες συμβάσεις να πεις ότι θα πουλήσω πέντε εκατομμύρια τόνους τα επόμενα χρόνια έτσι ώστε να ξέρω ότι έχω προϊόν που πρέπει να εξορύξω για να το πουλήσω. Αυτές οι συζητήσεις θα γίνουν με την καινούργια κυβέρνηση».
Οι Απειλές
Αρνήθηκε παντελώς ότι απείλησε έστω και κάποιον στο χωριό γιατί δεν είναι του χαρακτήρα του. «Αυτό δεν θέλω ούτε καν να το σχολιάσω. Είμαι στην εταιρεία τα τελευταία 22 χρόνια και δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που τον έχω απειλήσει και έχουμε περάσει πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις και πιο έντονες, τότε που η εταιρεία είχε οφειλές απέναντι σε εργαζόμενους. Το να απειλήσω έναν πρώην εργαζόμενο και να πω ότι θα τον πετάξω στην απόθεση δεν μπορώ καν να το σχολιάσω και λόγω χαρακτήρα».
Εβελίνα Αριστείδου
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης