Εργατικό Κέντρο Φλώρινας – Μια οφειλόμενη απάντηση στο ΣΕΕΝ

Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 27 Ιουνίου το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ), με έδρα την Πτολεμαΐδα, μία ημέρα μετά τις αρχαιρεσίες του Ε.Κ.Φ., η οποία κοινοποιήθηκε και στους εργαζόμενους του ΑΗΣ Μελίτης. Στην ανακοίνωση αυτή κατηγορεί την πλειοψηφία των αντιπροσώπων (εργαζομένων) που ανήκουν στην δύναμη του Ε.Κ.Φ. με ανυπόστατους, ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς.

Δείτε την ανακοίνωση εδώ.

Μετά την συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ., οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Την Τετάρτη 30 Ιουνίου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας πραγματοποίησε το συνέδριο των αντιπροσώπων του, κατά πιστή και ορθή εφαρμογή του ν. 1264/82 και του καταστατικού του.

Δυνάμει αυτών, δικαίωμα συμμετοχής στο Συνέδριο έχουν όλοι οι αντιπρόσωποι των σωματείων της δύναμης του Ε.Κ.Φ. που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του νόμου. Με ευθύνη της απερχόμενης διοίκησης αποστέλλεται γραπτή πρόσκληση στα μέλη, τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, ενώ η Διοίκηση του Ε.Κ.Φ. απαγορεύεται να γράψει μέλη κατά το διάστημα από την αποστολή της πρόσκλησης Γ.Σ. μέχρι το πέρας της.

Το Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο ή Γενική Συνέλευση έχει συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη με θεματολογία τον απολογισμό (διοικητικό και οικονομικό) της απερχόμενης Διοίκησης. Στο τέλος της παραπάνω διαδικασίας εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία, παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου η εφορευτική επιτροπή. Οποιοδήποτε άλλο θέμα, εκτός ημερησίας διάταξης, μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση, αφού το εισηγηθεί κάποιο μέλος της Γενικής Συνέλευσης, αρκεί να συμφωνήσει το 1/3 του σώματος.

Στο συνέδριο προσκλήθηκαν 72 αντιπρόσωποι από 18 σωματεία- μέλη του Ε.Κ.Φ., οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 2.800 εργαζόμενους του σκληρά δοκιμαζόμενου ιδιωτικού τομέα.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε επίσης αντιπροσωπεία του σωματείου ΣΕΕΝ, με έδρα την Πτολεμαΐδα, που ζήτησε επιτακτικά και κατά παράβαση του καταστατικού του Ε.Κ.Φ., την εγγραφή του ως νέο μέλος της δύναμής του. Σημειώνουμε ότι είναι το 2ο κατά σειρά συνέδριο του Ε.Κ.Φ. που μέλη του παραπάνω σωματείου ακολουθούν την ίδια ακριβώς τακτική.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία «ένα σωματείο εργαζομένων μπορεί να ανήκει σε ένα και μόνο εργατικό κέντρο της έδρας του, εκτός από τα τοπικά παραρτήματα συνδικαλιστικών οργανώσεων ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης, που προβλέπονται από τα καταστατικά τους και μόνο για το δικαίωμα να γίνουν μέλη του αντίστοιχου εργατικού κέντρου».

Το συγκεκριμένο σωματείο έχει έδρα την Πτολεμαΐδα και ορθά είναι εγγεγραμμένο στην δύναμη του εργατικού κέντρου Πτολεμαΐδας. Για να γίνει μέλος άλλου εργατικού κέντρου όπως ρητά ορίζει ο νόμος, θα πρέπει να τροποποιηθεί το καταστατικό του και να προβλέπει τη δημιουργία τοπικών Παραρτημάτων με τοπικές διοικήσεις (π.χ. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ΕΤΕ ΔΕΗ, ΣΤΥΕ, κ.ο.κ.).

Η διοίκηση του Ε.Κ.Φ. έχει απαντήσει επανειλημμένως στο Σωματείο, τόσο προφορικά, όσο και εγγράφως, αιτιολογώντας τους λόγους της μη εγγραφής του αλλά και προτείνοντας έναν ακόμα πιο απλό τρόπο άμεσης επίλυσης του θέματος: Την προσκόμιση έστω της απόφασης της γενικής συνέλευσης του σωματείου περί τροποποίησης του καταστατικού του, με μια μόνο αναφορά στον όρο «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ». Αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό. Πάρα ταύτα, η, κατά τα άλλα τόσο δραστήρια, διοίκηση του σωματείου, όπως η ίδια θέλει να δείχνει, δεν έκανε ούτε αυτό. Προσπάθησε μόνο μέσα από φωνασκίες και τραμπουκισμούς, γνωστή τακτική των δυνάμεων που πρόσκεινται στο Π.Α.ΜΕ., να δημιουργήσει εντυπώσεις στο Συνέδριο. Αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε η στάση του προέδρου του, ο οποίος ευθαρσώς δήλωσε: «… έλα μωρέ, να διορθώσουμε το καταστατικό με μπλάνκο» !

Ακολούθως την Κυριακή 30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες του Ε.Κ.Φ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ανακοίνωση κατηγορεί την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, αναφέροντας επί λέξει ότι:

  1. «…μεθόδευσε ένα Συνέδριο με νοθεία και αποκλεισμούς…», «προχώρησαν σε ένα συνέδριο εν κρυπτώ», «κρυφά από την εργατική τάξη…»

Η ανωτέρω πανηγυρική δήλωση του Προέδρου του ΣΕΕΝ «… έλα μωρέ να διορθώσουμε το καταστατικό με μπλάνκο», αποδεικνύει περίτρανα ποιος είναι αυτός που θέλει να κάνει νοθείες.

  1. «Ενημέρωσαν επιλεκτικά τους αντιπροσώπους σε χρόνο που επέλεξαν…»

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, τηρήθηκε καθόλα η εκ του νόμου και η εκ του καταστατικού προβλεπόμενη διαδικασία. Αλλά ποιος νοιάζεται για καταστατικά? Εξάλλου εάν πράγματι το ΣΕΕΝ θεωρούσε ότι δεν τηρήθηκε η ισχύουσα νομοθεσία θα είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη και δεν θα αρκούνταν σε μια ανακοίνωση με στόχο απλά και μόνο την πρόκληση εντυπώσεων και πάλι.

  1. «…με γελοίες δικαιολογίες απέκλεισαν … 3 αντιπροσώπους του ΣΕΕΝ…», «του δεύτερου σε δύναμη σωματείου στην Δυτική Μακεδονία…»

Το σώμα των Συνέδρων όχι μόνο δεν απέκλεισε ΚΑΝΕΝΑΝ, όχι μόνο επέτρεψε σε άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας να παρευρίσκονται στην αίθουσα και να παίρνουν τον λόγο, προκαλώντας την αγανάκτησή του, αλλά κατόπιν εισηγήσεως του απερχόμενου προέδρου του Ε.Κ.Φ., επικύρωσε αντιπροσώπους του Π.Α.ΜΕ., οι οποίοι έως τότε δεν πληρούσαν καν τις βασικές τους υποχρεώσεις. Είναι προφανές εξάλλου ότι τα μέλη του Π.Α.ΜΕ. δεν έχουν ποτέ υποχρεώσεις, παρά μόνο δικαιώματα. Για μας δεν έχει σημασία τι «χρώμα» έχει ο καθένας, αφού πιστεύουμε βαθιά ότι μόνο όλοι μαζί μπορούμε να επιφέρουμε θετικά αποτελέσματα.

Το πως προκύπτει ότι το ΣΕΕΝ είναι το 2ο σε δύναμη σωματείο στην Δυτική Μακεδονία, μόνο η δική τους αριθμητική μπορεί να το εξηγήσει.

  1. «…αναγνώρισαν αντιπροσώπους που δεν γνώριζαν από ποιο σωματείο έχουν εκλεγεί…»

Μόνο ντροπή προκαλεί αυτή η αναφορά σε εργαζόμενους του σκληρά δοκιμαζόμενου ιδιωτικό τομέα, κατά τα άλλα συναδέλφους τους. Εκπροσώπους εργαζόμενων που σε δυσμενείς συνθήκες προσπαθούν να προασπίσουν τα συμφέροντα τους, να στηρίξουν κάθε συνάδελφό τους. Προέδρους σωματείων σε δύσκολους χώρους εργασίας, απέναντι σε σκληρές διοικήσεις. Δεν μας φαίνεται βέβαια περίεργο μιας και εκπρόσωποι του ΣΕΕΝ δεν έχουν πατήσει το πόδι τους σε κάποιον από τους χώρους εργασίας των συναδέλφων μας που τόσο περιφρονούν. Δεν τους έχουν σφίξει ποτέ το χέρι. Βλέπετε, τα μέλη του ΣΕΕΝ από την Πτολεμαΐδα, θεωρούν ότι, όποιος δεν εργάζεται στις ΔΕΚΟ, όπου είναι εντελώς διαφορετικός ο συνδικαλισμός, δεν έχει τη δυνατότητα να παλέψει για τα δικαιώματά του.

  1. «…αξιοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες…»

Σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ. 1 του ν. 1264/1982, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 87 του ν. 4808/2021: « Η ψηφοφορία γίνεται είτε διά φυσικής παρουσίας είτε ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως….Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις παρέχουν υποχρεωτικά στα μέλη τους τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορία» και

Με κοινή ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης: « Σε περίπτωση που η συνδικαλιστική οργάνωση δεν διασφαλίζει ότι η συμμετοχή στις εκλογές θα μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, τότε οι εκλογές θα θεωρούνται άκυρες».

Μοιραία λοιπόν προκύπτει το ερώτημα. Για ποιο λόγο το ΣΕΕΝ δεν δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να ψηφίσουν ηλεκτρονικά? Μήπως φοβάται ότι θα δούμε τα μέλη του και σε άλλα σωματεία? Και όπως λέει ο σοφός λαός “καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται”.

  1. «…ο πρόεδρος του Ε.Κ.Φ. συναντιόταν με τον Υπουργό (σ.σ. Εργασίας) και ανέφερε ότι για το πρόβλημα της ανεργίας ευθύνονται οι «αναντιστοιχίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στις υπάρχουσες ειδικότητες…»

Η ανωτέρω δήθεν δήλωση του Προέδρου του Ε.Κ.Φ. αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο ψέμα και προκαλούμε ευθέως το ΣΕΕΝ να αποδείξει το αντίθετο. Ουδέποτε ειπώθηκε κάτι τέτοιο από τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Φ., ο οποίος τόσο σε δηλώσεις του, όσο και στην αρθρογραφία του, τοποθετείται εμπεριστατωμένα σχετικά με το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας στο νομό. Αναρωτιόμαστε εάν τα μέλη του ΣΕΕΝ γνωρίζουν τα ποσοστά της ανεργίας στον τόπο μας.

Πέραν αυτού, αλίμονο εάν ο πρόεδρος του κάθε εργατικού κέντρου δεν συναντάται με πολιτικά, κυβερνητικά πρόσωπα. Οι συναντήσεις με τον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας, παρουσία του κυβερνητικού Βουλευτή για ζητήματα της περιοχής όχι απλά είναι θεμιτές, αλλά επιβεβλημένες. Και για την ιστορία, στη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας συζητήθηκαν ζητήματα όπως οι εργατικές κατοικίες που δεν έχουν παραδοθεί σε δικαιούχους, η στελέχωση του ΣΕΠΕ για περισσότερους ελέγχους στους χώρους εργασίας, το ζήτημα της υψηλής ανεργίας, η στήριξη του τόπου μας κ.λπ.

  1. «Έγιναν (σ.σ. τα μέλη της διοίκησης του ΕΚΦ) οι καλύτεροι διαφημιστές του πιλοτικού προγράμματος του Γεωργιάδη για την κάλυψη εξόδων των εργαζομένων για εποχική δουλειά στην Κρήτη…»

Τα τελευταία δύο χρόνια, στο πλαίσιο του καταστατικού μας στόχου για ανάληψη δράσεων καταπολέμησης της ανεργίας, ανακοινώσαμε την ύπαρξη εκατοντάδων διαθέσιμων θέσεων εργασίας για τη συλλογή ελαιοκάρπου σε περιοχές του Ηρακλείου Κρήτης (Νοέμβριος – Φεβρουάριος). Το τρέχον μάλιστα έτος, μετά από παρεμβάσεις των Εργατικών Κέντρων Δυτικής Μακεδονίας και Ηρακλείου Κρήτης στο Υπουργείο Εργασίας, οι παραπάνω διαθέσιμες θέσεις κάλυπταν εξ ολοκλήρου, μέσω της ΔΥΠΑ, την ασφαλή μετακίνηση και αξιοπρεπή διαμονή όσων επιθυμούσαν να εργαστούν. Οι ανωτέρω θέσεις εργασίας, διάρκειας τριών μηνών, προσέφεραν αξιοπρεπή ημερομίσθια με πλήρη ασφάλιση υπό την αιγίδα των συνεργαζόμενων εργατικών κέντρων, δωρεάν διαμονή μέσω voucher (αξίας 250€ μηνιαίως) και δωρεάν μετακίνηση από και προς το Ηράκλειο μέσω voucher (αξίας 250€).

Το εργατικό κέντρο Φλώρινας και μια μόνο θέση εργασίας να υπάρχει διαθέσιμη, θα σπεύσει να την κοινοποιήσει στους ανέργους της περιοχή μας. Είτε είναι στη Φλώρινα, είτε οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Καμία, μα καμία θέση εργασίας δεν παραμένει στο συρτάρι.

  1. «Στήριξαν την απολιγνιτοποίηση…», «χαρακτηριστικές οι 11 προτάσεις του Ε.Κ. Φλώρινας»

Ένα ακόμα μεγάλο ψέμα. Το εργατικό κέντρο σεβόμενο τον θεσμικό του ρόλο έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη δίκαιη μετάβαση της περιοχής στη μετά- λιγνίτη εποχή. Μάλιστα μετά από παρεμβάσεις του Ε.Κ.Φ., ο επιστημονικός φορέας της Γ.Σ.Ε.Ε. έχει εκπονήσει μια μεγάλη έρευνα για το παραπάνω φλέγον ζήτημα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας. εδώ οι προτάσεις του ΕΚΦ.

  1. «Απείχαν από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και απεργία των εργαζομένων …. για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών…»

Η αισχρή εκμετάλλευση ενός τραγικού συμβάντος που συγκλόνισε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Λίγος σεβασμός δεν θα έβλαπτε. Στις 16 Μαρτίου 2023, το εργατικό κέντρο Φλώρινας και τα μέλη του έδωσαν δυναμικό παρών στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που το ίδιο διοργάνωσε στην κεντρική πλατεία της πόλης, στο πλαίσιο της 24ωρης Γενικής Απεργίας που είχε προκηρύξει η Γ.Σ.Ε.Ε. τεκμήριο ΕΔΩ. Μια κινητοποίηση που συμμετείχαν σωματεία, φοιτητές και πλήθος λαού. Αναρωτιόμαστε, τα μέλη του ΣΕΕΝ πού ήταν?

Αντίθετα, ΝΑΙ, δεν συμμετείχαμε στην απεργιακή κινητοποίηση στις 28 Φεβρουαρίου 2024, ένα έτος μετά την τραγωδία των Τεμπών. Μια ημέρα μνήμης και πένθους που οφείλαμε από καρδιάς να σεβαστούμε. Δεν θα μπορούσαμε μια τέτοια μέρα να ζητάμε αυξήσεις των μισθών μας, σύμφωνα με το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας. Η αφίσα του ΠΑΜΕ ΕΔΩ. Ήταν πέρα από τις δυνάμεις μας.

  1. «Καλούμε τους εργαζόμενους της Φλώρινας να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Δεν αξίζει στην Εργατική Τάξη της Φλώρινας αυτή η κατάντια του Εργατικού Κέντρου. Μόνος δρόμος είναι η πάλη…»

Οι εργαζόμενοι της Φλώρινας έχουν ήδη βγάλει τα συμπεράσματα τους. Έχουν πριμοδοτήσει τις δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. με 6%…

Την λέξη “κατάντια” την επιστρέφουμε. Κατάντια για μας είναι ο δρόμος της πάλης ενάντια “στους συναδέλφους”, για ένα μόνο μπράβο από το κόμμα!

Στο 34ο Εκλογοαπολογιστικό του Συνέδριο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Φ., παρουσίασε έναν πλούσιο σε δράση απολογισμό, 72 σελίδων και παρέμεινε ανοιχτό σε κάθε κριτική και συζήτηση επ’ αυτού. Πάρα ταύτα το ΣΕΕΝ δεν προέβη σε καμία αναφορά σε αυτόν, μην έχοντας να μας προσάψει τίποτα μεμπτό. Ελλείψει λοιπόν επιχειρημάτων ενάντια στον κρινόμενο απολογισμό, καθίσταται σαφές ότι το ΣΕΕΝ προσπάθησε ανεπιτυχώς, με μυθοπλασίες και ψευδείς ισχυρισμούς, να προκαλέσει εντυπώσεις και να δημιουργήσει αναστάτωση αναίτια και αδικαιολόγητα.

Ορμώμενοι από την ανακοίνωση του ΣΕΕΝ, δράττουμε της ευκαιρίας να τονίσουμε ότι το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας, έχοντας μια μακρόχρονη ιστορία 83 ετών, θα συνεχίσει να επιτελεί με απόλυτη σοβαρότητα το έργο του. Να στέκεται δίπλα στον εργαζόμενο και στην τοπική κοινωνία. Με αυξημένο αίσθημα ευθύνης απέναντι σε κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα από την πολιτική παράταξη στην οποία αυτός ανήκει, θα συνεχίσει να μάχεται με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων, κρατώντας μια συνειδητή απόσταση από όλους αυτούς που προσπαθούν να αποσυντονίσουν το έργο μας.

ΦΛΩΡΙΝΑ  5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024                       ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ