Το μουσικό έργο «Μέγας Αλέξανδρος» του Χρήστου Ιωαννίδη
Ο γράφων και ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Ιωαννίδης
Ήταν το καλοκαίρι του 1973, όταν γνώρισα τον Χρήστο. Μόλις είχε απολυθεί από τον στρατό. Δεν γνωριζόμασταν από παλιά, αλλά εκείνο το βράδυ στην ταβέρνα του Ρούφα, με κοινούς φίλους, φάγαμε, ήπιαμε και τραγουδήσαμε. Την άλλη ημέρα ο Χρήστος έφευγε για την Αυστραλία.
Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι την επόμενη συνάντησή μας. Όλα αυτά τα χρόνια ο Χρήστος Ιωαννίδης σπούδασε μουσική στο Ωδείο και αξιοποίησε το ταλέντο του. Έγραψε πολλά τραγούδια, αλλά και μουσική για ταινίες. Τιμήθηκε από τους ομογενείς για το σπουδαίο έργο του, αλλά βραβεύθηκε και από τους Αυστραλούς για τις μουσικές του επιτυχίες.
Ο Χρήστος Ιωαννίδης είναι ένας καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης, τραγουδοποιός και ποιητής. Ζει στην Μελβούρνη της Αυστραλίας και επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και την Φλώρινα. Οι παλιοί φίλοι τον περιμένουν για να πουν για τα παλιά, αλλά να μάθουν και νέα του. Φέτος μας έφερε ένα πολύ σπουδαίο νέο. Ένα συμφωνικό μουσικό έργο σε δισκάκι. Το απολαύσαμε στις οθόνες των υπολογιστών μας. Ένα έργο για τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Έλληνα, τον Μακεδόνα. Συμφωνική ορχήστρα που έπαιζε ρυθμούς από την Ελλάδα και την Ανατολή, τα μέρη δηλαδή που πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος, καθώς και αφήγηση στα ελληνικά και αγγλικά και χορωδιακά τραγούδια. Ήταν ένα έργο για τους Αυστραλούς που αγαπάνε την Ελλάδα και γοητεύονται από την προσωπικότητα του Αλεξάνδρου, ως παράγοντα διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού στην Ασία.
Το έργο “Alexander the Great : Pioneering Multiculturalism” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Μελβούρνη στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια του «Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών της Αυστραλίας», στις 26 Οκτωβρίου 2016. Συνθέτης ο Χρήστος Ιωαννίδης. Διευθυντής ορχήστρας ο Douglas Heywood Oam. Μπάσος ο Adrian McEniery. Σοπράνο ο Lauren Savrasov. Συμφωνική ορχήστρα και χορωδία της Camerata. Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών, ο καθηγητής Αναστάσιος Μ. Τάμης.
Το έργο αποτελείται από 17 ενότητες. Α΄ Μέρος: 1. Άκτιε Αλέξανδρε – χορωδία. 2. Καβείρια Μυστήρια – αφήγηση. 3. Ο Πλούταρχος γράφει – αφήγηση. 4. Όνειρα – Γέννηση Αλέξανδρου – σοπράνο/ βαρύτονος/ χορωδία. 5. Αριστοτέλης και Αλέξανδρος – Χορωδία (Κείμενο Χρήστος Ιωαννίδης). 6. Μόρφωση Αλεξάνδρου – σοπράνο/ βαρύτονος/ χορωδία. 7. Βουκεφάλας – βαρύτονος/ σοπράνο/ χορωδία. 8. Εκστρατεία – αφήγηση (Κείμενο Χρήστος Ιωαννίδης). 9. Πόλεμος – βαρύτονος/ χορωδία. Β΄ Μέρος: 10. Παλαιστίνη, Αίγυπτος – αφήγηση (Κείμενο Χρήστος Ιωαννίδης). 11. Πριν τον γάμο του Αλέξανδρου – αφήγηση (Κείμενο Χρήστος Ιωαννίδης). 12. Γάμος Αλεξάνδρου – σοπράνο/χορωδία. 13. Ινδίαι – αφήγηση (Κείμενο Χρήστος Ιωαννίδης). 14. Το μοιρολόι της Ολυμπιάδος – αφήγηση/σοπράνο/χορωδία (Κείμενο Χρήστος Ιωαννίδης). 15. Στο Πάνθεον των Ηρώων – Βαρύτονος/χορωδία. 16. Πάνθεον – αφήγηση (Κείμενο Χρήστος Ιωαννίδης). 17. Αλέξανδρε, Αλέξανδρε – σοπράνο/ βαρύτονος/ χορωδία.
Το μουσικό αυτό έργο ευχόμαστε να ανέβει και στην Ελλάδα και γιατί όχι και στη Φλώρινα, την γενέτειρα του συνθέτη Χρήστου Ιωαννίδη.
Δημήτρης Μεκάσης