Σε μια αποτίμηση για την τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ προχώρησε η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα: «Καταρχάς να πούμε ότι ήταν μια σωστή κίνηση να καταθέσουμε από κοινού αυτή την πρόταση δυσπιστίας, ορμώμενοι από ένα γεγονός που έβαλε ‘το κερασάκι στην τούρτα’. Είναι πάρα πολλά αυτά που πλήττουν το κράτος Δικαίου και κυρίως η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών».
Η κα Πέρκα σημείωσε πως η κυβέρνηση της ΝΔ βγήκε ‘λαβωμένη’, αφού ‘έχασε’ δύο Υπουργούς – βασικά στελέχη του Μαξίμου. Σχολίασε ότι όλα τα ερωτήματα που τόσο καιρό πλανώνται από όλες τις πλευρές της αντιπολίτευσης, έμειναν αναπάντητα. «Ήταν μια σωστή πολιτικά κίνηση, δεν ξέρω αν μας έκανε σοφότερους. Εμείς τα είχαμε αναδείξει και στην Εξεταστική Επιτροπή όλα αυτά, με ακράδαντα στοιχεία. Παρόλα αυτά, η κοινωνία ευαισθητοποιήθηκε και ενημερώθηκε. Η έννοια ‘συγκάλυψη’ τιτλοφόρησε την όλη διαδικασία, όπως και την Εξεταστική», παρατήρησε.
Η Βουλεύτρια Φλώρινας δήλωσε επίσης ότι έγινε ένα βήμα παραπάνω για την ενημέρωση του Κοινοβουλίου, των οικογενειών των θυμάτων, αλλά και των πολιτών. Κατατέθηκαν όλα τα στοιχεία, βέβαια, η αλαζονεία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν έδωσε τη δυνατότητα της δικαίωσης, αλλά τα συμπεράσματα βγήκαν και ο αγώνας συνεχίζει να δίνεται εντός κι εκτός της Βουλής. «Η καταληκτική ομιλία του Πρωθυπουργού και οι αιτιάσεις του περί ανθρωπίνου λάθους ήταν εξοργιστικές για τις οικογένειες των θυμάτων», σημείωσε.
Στη συνέχεια, η κα Πέρκα υπογράμμισε ότι όλες οι ελπίδες πλέον εναπόκεινται στη Δικαιοσύνη και ότι η Νέα Αριστερά έχει καταθέσει πρόταση νόμου για τη λαϊκή νομοθέτηση ώστε να ‘πιάσουν τόπο’ οι 1.330.000 υπογραφές πολιτών, αλλά και προτείνει εξ αρχής την σύσταση προανακριτικής επιτροπής: «Το πόρισμα της Νέας Αριστεράς καταλήγει στην ανάγκη διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Καραμανλή. Αφού λοιπόν πιστεύει στη θεωρία του ανθρώπινου λάθους, γιατί δεν απεμπολεί την ασυλία που του προσφέρει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών; Ήταν θλιβερή στιγμή το χειροκρότημα στον κ. Καραμανλή των βουλευτών της συμπολίτευσης. Έγιναν συνένοχοι στη συγκάλυψη. Όπως δήλωσα, θα τους ακολουθεί στον υπόλοιπο πολιτικό και όχι μόνο βίο τους».
«Έχουμε ένα σωρό γεγονότα. Παραβιάσεις ανεξάρτητων αρχών, επισυνδέσεις, θέση 107 στην ελευθερία του τύπου, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου…δεν ξέρω πόσο καιρό μπορεί να το αντέξει όλο αυτό μια κυβέρνηση. Όπως βλέπουμε τελευταία, έχει αρχίσει και μια διαμάχη με επιχειρηματίες και ανθρώπους που στήριζαν το καθεστώς Μητσοτάκη. Μένει να δούμε τις εξελίξεις», σημείωσε δηκτικά.
Έπειτα, σχολίασε τη συνεργασία των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, παρατηρώντας ότι επειδή ακριβώς δεν υπάρχει ισχυρή Αξιωματική Αντιπολίτευση, πλέον θα είναι αναγκαίο να γίνονται τέτοιες πολιτικές συνεννοήσεις: «Εμείς είμαστε πολύ θετικοί να προχωράμε σε πολιτική συνεννόηση για επιμέρους θέματα. Δεν γίνεται αλλιώς. Ήταν η πρώτη φορά».
Σχετικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία της Νέας Αριστεράς για τον εφαρμοστικό νόμο για την λαϊκή νομοθέτηση, δήλωσε: «Εμείς έχουμε ένα παράπονο. Όταν παίρνουμε νομοθετική πρωτοβουλία αυτού του επιπέδου, θα έπρεπε να σπεύσει η υπόλοιπη Αντιπολίτευση, όπως κάναμε εμείς για την πρόταση δυσπιστίας. Αντ’ αυτού, όταν επίσης κινηθήκαμε πρώτοι ως ΚΟ και καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας στο πλαίσιο της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης -στην καταφανή καταπάτηση του Συντάγματος και του Άρθρου 16- δεν είχαμε θετική ανταπόκριση από τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Εμείς όμως, ανταποκριθήκαμε θετικά στην πρόταση δυσπιστίας, διότι όπως δήλωσε ο Πρόεδρός μας Αλ. Χαρίτσης, εμείς δεν κάνουμε μικροπολιτική. Θα επανέλθουμε όμως για τη λαϊκή νομοθέτηση. Πρέπει να υπάρχουν συμμαχίες για να προχωρά η χώρα μπροστά».
Σχετικά με την τοποθέτηση και τις αιτιάσεις Καραμανλή, δήλωσε: «Είναι τρομερό πόσα ψέμματα μπορεί να πει ένας άνθρωπος μέσα σε μία πρόταση…Το ζήσαμε και στην Εξεταστική. Θα μπορούσε κι αυτός -όπως έκανε αντίστοιχα ο κ. Σπίρτζης- να πει ‘εδώ είμαι, πάμε για προανακριτική, με φυσικούς δικαστές κτλ’. Τι εννοεί ότι δεν θα ‘κρυφτεί’ πίσω από την ασυλία; Υπάρχουν μηνύσεις στο πρόσωπό του. Η λύση θα ήταν λοιπόν να δεχτεί να γίνει προανακριτική, να κατατεθούν τα στοιχεία και έπειτα να ακολουθήσει ο φυσικός δικαστής. Δεν θέλει. Κρύβεται και λέει πάρα πολλά ψέμματα. Από την εμπειρία μου στα θέματα μεταφορών, αλλά και μέσα από τη συμμετοχή μου στην Εξεταστική, μπορώ να πω ότι έχει διαφανεί ότι έχει προβεί σε πράξεις που υπερβαίνουν την πολιτική ευθύνη. Για παράδειγμα υπάρχει η παράνομη μετάταξη του σταθμάρχη, την οποία αυτός νομιμοποίησε εκ των υστέρων με έκτακτη Υπουργική Απόφαση».
Ενώ και για την περιβόητη Σύμβαση 717 επανέλαβε ότι, όπως ανέδειξε η Νέα Αριστερά και η ίδια προσωπικά με τη συμμετοχή της στην Εξεταστική Επιτροπή, την περίοδο 2020-2021 έγιναν πολλά «περίεργα» πράγματα, για παράδειγμα πολλές παραιτήσεις, ενώ δόθηκαν αποζημιώσεις στην κοινοπραξία για μια περίοδο που τελούσε υπό καθεστώς Ειδικής Πρόσκλησης, βρισκόταν δηλαδή λίγο πριν την έκπτωση. «Ελπίζουμε ότι η δικαιοσύνη θα εξετάσει όλα τα στοιχεία που καταθέσαμε και ίσως φτάσει μέχρι τον κ. Καραμανλή», είπε χαρακτηριστικά.
Ενώ ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, σχολιάζοντας την παραίτηση πριν λίγες μέρες του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, υπενθυμίζοντας ότι με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή για τη σύσταση του Οργανισμού «είχαμε κάνει σφοδρή κριτική – μάλιστα ήμουν και εισηγήτρια στο εν λόγω νομοσχέδιο. Κι αυτό, διότι περιέγραφε μιαν Επιτροπή χωρίς αρμοδιότητες, χωρίς προσωπικό και χωρίς πόρους, στην πραγματικότητα δεν συστάθηκε ποτέ. Πιθανόν αυτός να είναι ο λόγος της παραίτησης του Προέδρου, επειδή το να είσαι επικεφαλής σε έναν φορέα, ο οποίος ‘κάτω’ από εσένα δεν έχει τίποτα, σου δημιουργεί μιαν ευθύνη, χωρίς όμως να έχεις τρόπο να δουλέψεις. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός είναι πολύ πρόσφατο, θα το ερευνήσουμε», δήλωσε κλείνοντας.
Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/vsprL0ETW5k