Εξεταστική Επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» – Εξέταση μάρτυρα: Χρόνης Ακριτίδης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ
Την έντονη αντίδραση της Βουλεύτριας Φλώρινας προκάλεσε η εξέταση του Προέδρου του Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ, αφού με τις απαντήσεις που εκείνος δεν έδωσε, επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά η προσπάθεια συγκάλυψης από πλευράς της κυβέρνησης, σε σχέση με τα αίτια του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος. «Έχουμε μπροστά μας έναν μάρτυρα, ο οποίος απαντάει σε όλα «δεν ξέρω, δεν απαντώ», ενώ και ο επόμενος μάρτυρας έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη και θα μας λέει ότι δεν μπορεί να μιλήσει για την επίμαχη σύμβαση 717, γιατί υπάρχει ανακριτική διαδικασία. Αυτό κάνετε και το καταγγέλλω δημόσια.
Είναι ντροπή αυτό που γίνεται. Αντί να καλέσετε τον κύριο Κατσιούλη που ανέφερε εγγράφως ότι υπάρχει πρόβλημα με ένα φωτόσημο που ‘επιτρέπει’ τη μετωπική σύγκρουση, τον κύριο Γενιδούνια, τον κύριο Σπηλιόπουλο, τους εμπειρογνώμονες, καλείτε μάρτυρες που δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα απολύτως στη διαδικασία».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην κατάληψη δύο θέσεων ευθύνης από τον κ. Ακριτίδη για κάποιο διάστημα, του Προέδρου του Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ‘Ανάπλαση Αθήνας’. Το τελευταίο είχε επισημάνει και σε σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου τον Ιούλιο του 2020, ερώτηση που μάλλον οδήγησε στην παραίτησή του από την ΕΡΓΟΣΕ, ένα μήνα μετά. Αναφέρθηκε παράλληλα και στο ότι την περίοδο που ο μάρτυρας ήταν Πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ, ανατέθηκε από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών στην εταιρία που ήταν επί χρόνια εταίρος, το έργο της αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης στο μηχανισμό παραγωγής σιδηροδρομικών έργων από ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ – κι ενώ διαχρονικά αυτό ήταν αντικείμενο της ΕΡΓΟΣΕ, που είχε και την τεχνογνωσία.
Η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έθεσε σειρά ερωτημάτων, στα οποία ο μάρτυρας δεν απάντησε, υποστηρίζοντας ότι δε γνωρίζει, αφού δεν περιλαμβάνονταν στις αρμοδιότητές του. Ενώ η προσπάθειά του να υποστηρίξει το αφήγημα της κυβέρνησης για το δυστύχημα ήταν εμφανής, ‘ρισκάροντας’ ακόμα και το να θίξει την επιστημονική του κατάρτιση ως μηχανικός.
Για παράδειγμα, δε θεώρησε καν οξύμωρο το να αποζημιώνεται με 3 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό δημόσιο – με υπογραφή του κ. Καραμανλή – ένας ανάδοχος, ενώ τελούσε σε καθεστώς ειδικής πρόσκλησης του δημοσίου σε βάρος του. Ενώ, έπειτα από έντονη πίεση, παραδέχθηκε ότι ο ενδεδειγμένος τρόπος μέτρησης προόδου ενός έργου είναι οι επιμετρήσεις και οι πιστοποιήσεις, επιβεβαιώνοντας τελικά τα έγγραφα, στα οποία έχει αναφερθεί πολλάκις η Βουλεύτρια Φλώρινας, σύμφωνα με τα οποία η πρόοδος της σύμβασης 717 το Μάιο του 2019 ήταν 72%, ενώ 4 χρόνια μετά, το έργο είχε προχωρήσει μόλις κατά 5%.
Η κα Πέρκα υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι η σύμβαση 717 ήταν προβληματική και πλημμελής, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου. Για να τονίσει όμως ότι, ενώ όλα τα προβλήματα είχαν λυθεί τον Οκτώβριο του 2019 και η συμπληρωματική σύμβαση μπορούσε να υπογραφεί, υπεγράφη τελικά περίπου δύο χρόνια μετά. Μάλιστα δόθηκε παράταση 14 μηνών στο έργο, όση ήταν και η συμβατική του διάρκεια, γεγονός αξιοπερίεργο.
Σε ό,τι αφορά την τηλεδιοίκηση της Λάρισας και το ότι δεν αποκαταστάθηκε ποτέ από την πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2019, το δεύτερο σταθμάρχη στη Λάρισα, τη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη, τη διακοπή λειτουργίας του δευτεροβάθμιου κέντρου ελέγχου στην Καρόλου, το σύστημα ραδιοεπικοινωνίας GSM-R, που χρειάστηκαν 4 χρόνια να πιστοποιηθεί, χωρίς τελικά να λειτουργήσει ποτέ, ο κ. Ακριτίδης δήλωσε αναρμόδιος να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η κα Πέρκα σημείωσε δηκτικά: «Κύριε Ακριτίδη, για ποιο λόγο θεωρείτε ότι σας κάλεσαν σήμερα εδώ; Ως μέλος της ΝΔ; Για την υποστήριξη κάποιων απόψεων της κυβέρνησης; Δεν μπορέσατε να μας απαντήσετε σε κάποιο από τα θέματα που εξετάζουμε, ούτε καν της ΕΡΓΟΣΕ. Δεν έχετε εισφέρει κάτι στη συζήτηση.
Όσο και να επιχειρείται συγκάλυψη, γεγονός παραμένει ότι ο σιδηρόδρομος μετά το 2019 αφέθηκε – αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία απορροφήσεων των έργων. Δεν μπορούμε να λέμε ότι όλοι φταίνε για όλα, ότι όλοι είναι το ίδιο, και τελικά να διαχυθεί η ευθύνη. Έχουμε ένα τραγικό δυστύχημα και οι οικογένειες των θυμάτων απαιτούν την αλήθεια».
Δείτε εδώ το video:https://youtu.be/uXbcceXlRxU