Η Βουλευτής Φλώρινας τοποθετήθηκε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας αρχικά ότι «είναι γεγονός πως η κατάσταση είναι δύσκολη και οι διαφωνίες πολλές. Όλα αυτά λύνονται με συλλογικές διαδικασίες, η δημοκρατία και η συλλογικότητα λύνουν τα θέματα.
Επομένως, η ευθύνη είναι κυρίως στην πλευρά του Προέδρου και της ηγετικής ομάδας, να συγκαλέσουν την Πολιτική Γραμματεία, την Κεντρική Επιτροπή και να πάμε έπειτα γρήγορα στο συνέδριο. Δεν είναι ωραίο να γίνεται αντιπαράθεση μέσα από το δημόσιο διάλογο. Έχει περάσει αρκετός καιρός πια, ας βρεθούμε στα Όργανα για να λύσουμε τις πολιτικές μας – όχι τις προσωπικές – διαφορές, αυτό ζητάμε. Εκεί θα γίνει πολιτισμένος διάλογος και θα φανεί η πολιτική διαφοροποίηση, γιατί και ο ίδιος ο Πρόεδρος μπορεί να απορεί και να μην καταλαβαίνει με τις δημόσιες τοποθετήσεις, ποιος υπονομεύει ποιον».
Σε ό,τι αφορά την ομιλία του κ. Κασσελάκη στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ και τη δήλωσή του ότι η σύγχρονη Αριστερά δε «δαιμονοποιεί» τη λέξη ‘κεφάλαιο’, η κα Πέρκα υπογράμμισε ότι καλό θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην είναι αρχηγοκεντρικό κόμμα. «Ο Αλέξης Τσίπρας στις ομιλίες του ήταν πάντα στη ‘γραμμή’ του κόμματος, αυτή που διαμορφώνεται στα συνέδρια, στις Κεντρικές Επιτροπές, στα προγραμματικά κείμενα. Μπορεί λόγω εκλογών ή έκτακτων συνθηκών να μην έχουν γίνει πάντα τα πράγματα όπως έπρεπε, όταν όμως πρόκειται για εκφώνηση της ‘γραμμής’ του κόμματος, υπάρχουν κείμενα, υπάρχει θέση. Βεβαίως αυτά μπορεί να αλλάξουν, αλλά σε ένα προγραμματικό συνέδριο, σε μια Κεντρική Επιτροπή.
Ακούω αυτό που λέτε, ότι ο κ. Κασσελάκης πήρε μήνυμα από τους ψηφοφόρους να τα αλλάξει όλα, επιμένω όμως ότι όλα αλλάζουν μέσα από διαδικασίες. Αυτή η αδιαμεσολάβητη σχέση ενός Προέδρου με τον λαό είναι ασαφής, δεν τον ξέρεις, δεν έχεις επικοινωνία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητα τα Όργανα, όπου εκεί βάζεις την ατζέντα σου, μπορεί να προκύψουν διαφωνίες, μπορεί να γίνει και μια σύνθεση και να πάμε παρακάτω. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάζει το Πρόγραμμα και τη ‘γραμμή’ ενός κόμματος, ας είναι κι ο Πρόεδρος.
Μάλιστα, θέλω να πω ότι διαφωνώ με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκλογή Προέδρου – και στο προηγούμενο συνέδριο δεν την είχα ψηφίσει. Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος θα έπρεπε να βγαίνει από το συνέδριο, για να λογοδοτεί και για να έχει άμεση επαφή. Το συνέδριο είναι το υπέρτατο Όργανο του κόμματος, πρόκειται για αντιπροσωπευτική δημοκρατία, γίνονται εκλογές σε όλη τη χώρα, βγαίνουν αντιπρόσωποι, υπάρχουν κείμενα και ψηφίζεις αναλόγως. Η πλειοψηφία φυσικά αποφάσισε την εκλογή Προέδρου από τη βάση, αλλά εγώ τουλάχιστον βλέπω ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα, άποψη την οποία συμμερίζονται και πολλοί συνάδελφοι από άλλα κόμματα».
Ερωτηθείσα για την κα Τζάκρη και τις πρόσφατες δηλώσεις της που προκάλεσαν αντιδράσεις, επανέλαβε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ ορθώς καλοδεχτήκαμε ανθρώπους από το ΠΑΣΟΚ και άλλους χώρους, στο πλαίσιο της διεύρυνσης, δεδομένου ότι κάθε κόμμα επιθυμεί τη διεύρυνση, αφού θέλει να γίνει μεγαλύτερο. Αν όμως θέλουμε να είμαστε ένα ενιαίο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, πρέπει να συνεννοούμαστε και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο.
Η κα Τζάκρη έχει κάνει κατά καιρούς δηλώσεις που δε δείχνουν αυτό το σεβασμό, έχει μιλήσει παλιότερα για «αριστερίζουσες εκκρεμότητες», τώρα είπε για μια «ακραία, μειοψηφική και αυτοαναφορική εσωτερική αντιπολίτευση που θα χάσει με 80% στο συνέδριο». Θέλω να πω ότι όταν, έπειτα από κάποιους συσχετισμούς, βρίσκεσαι στην ηγετική ομάδα, δεν πρέπει να λείπει ο σεβασμός για τους συντρόφους και τις συντρόφισσές σου, αυτή είναι η κριτική. Και ας μην ξεχνάμε ότι η ίδια νομιμοποίησε μια θέση έξω απ’ τα Όργανα, αιφνιδιαστικά, αναφέρομαι στην καθαίρεση του κ. Θεοχαρόπουλου και του κ. Καλπάκη».
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με αναφορά στο χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, με τη Βουλευτή Φλώρινας να σχολιάζει ότι «ας συγκληθεί αρχικά η Πολιτική Γραμματεία, η οποία είναι πολύ σοβαρό Όργανο και όχι μεγάλο, άρα δεν είναι δύσκολο να γίνει. Να δούμε αν θα γίνει την Παρασκευή όπως ακούγεται, να πάμε μετά στην Κεντρική Επιτροπή, όπου από διαρροές μαθαίνω ότι έχει οριστεί για 22 Οκτωβρίου, ώστε να αποφασιστεί εκεί πότε θα γίνει το συνέδριο.
Αν όλα γίνουν ‘σφιχτά’ όπως θα θέλαμε, το συνέδριο θα μπορούσε να γίνει το Νοέμβριο, αλλά ας γίνει και μέχρι το τέλος του χρόνου. Να μην καθυστερήσει άλλο όμως, γιατί ο χρόνος είναι πυκνός, έρχονται και οι ευρωεκλογές. Δεν μπορεί το συνέδριο να ‘συρθεί’ πολύ μακριά, αυτή η εσωστρέφεια δεν κάνει καλό».
Ακούστε εδώ το ηχητικό: https://youtu.be/Wk_SRfaUaAc