Δήλωση της Βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτης Πέρκα για τις πλημμύρες
Ακόμα μια αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα από το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης ΝΔ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 28.8.2023, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ, μαζί με την Κύπρο, που όχι μόνο δεν έχει επικαιροποιήσει ως όφειλε τους χάρτες και τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμυρών μέχρι τις 31.12.2021, αλλά δεν έχει ξεκινήσει καν η δημόσια διαβούλευση για την επικαιροποίησή τους. Όπως φαίνεται και από τον χάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κοκκινήσει την Ελλάδα και την Κύπρο για την μη εφαρμογή της Οδηγίας για τις πλημμύρες.
Όσο και να απαντάει το ΥΠΕΝ ότι έχουν δοθεί όλες οι σχετικές διευκρινίσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πραγματικότητα είναι ότι από τα 6 κράτη – μέλη που δεν είχαν επικαιροποιήσει τους χάρτες και είχαν λάβει προειδοποιητική επιστολή και αιτιολογημένη γνώμη το 2022 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Σλοβακία) μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος δεν επιτάχυναν τις διαδικασίες και δεν έχουν ξεκινήσει καν τη δημόσια διαβούλευση για την επικαιροποίηση των σχεδίων για τη διαχείριση των πλημμυρών.
Είναι άξιο απορίας και λόγος έντονου προβληματισμού το γεγονός ότι, χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ με τις τελευταίες διευρύνσεις 2004,2007,2013 εφαρμόζουν το ενωσιακό περιβαλλοντικό δίκαιο καλύτερα από την Ελλάδα που είναι μέλος της ΕΕ από το 1981. Ο εξευρωπαϊσμός των δημόσιων πολιτικών περιβάλλοντος στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκει αντιστάσεις, για τις οποίες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν βαρύτατες ευθύνες. Ειδικά όμως για την επικαιροποίηση των σχεδίων για τη διαχείριση των πλημμυρών η κυβέρνηση του επιτελικού κράτους έδειξε για ακόμα μια φορά την απέχθεια της στον σχεδιασμό με επιστημονικά κριτήρια. Είναι ενδεικτικό ότι η εισαγγελική παραγγελία που ανακοινώθηκε σήμερα για την αναζήτηση ευθυνών για την καταστροφή της Θεσσαλίας είναι απόλυτα στοχευμένη στην περίοδο 2020 -2023.
Η Οδηγία για τις Πλημμύρες είναι του 2007 και έπρεπε να έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι το 2009, πήρε ΦΕΚ το 2010 (Β΄ 1108). Η οδηγία προβλέπει 6ετείς κύκλους με στόχο τη μείωση του κινδύνου ζημιών από πλημμύρες. Ο πρώτος κύκλος υλοποίησης ήταν το 2010-2015, όπου δεν έγινε τίποτα. Έπρεπε να έρθει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να υλοποιήσει την Οδηγία αναρτώντας τους σχετικούς χάρτες και σχέδια το 2018. Ο δεύτερος κύκλος υλοποίησης κάλυψε την περίοδο 2016-2021. Ο τρίτος κύκλος καλύπτει την περίοδο 2022-2027. Ενώ λοιπόν έχουμε μπει ήδη στον τρίτο κύκλο υλοποίησης με στόχο τον μετριασμό, στο μέτρο του δυνατού, των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και των κινδύνων των πλημμυρών, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει ξεκινήσει καν τη διαβούλευση για την επικαιροποίηση του δεύτερου κύκλου.
Όπως αναφέρεται και στη χθεσινή κοινή επιστολή 11 περιβαλλοντικών οργανώσεων προς την κυβέρνηση απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής και διαχείρισης των κινδύνων πλημμυρών, που να αφορά ολόκληρη της χώρα με έμφαση στην ανάλυση σεναρίων ακραίων κλιματικών καταστροφών. «Πρέπει επιτέλους η Ελλάδα να σταματήσει να παραβιάζει τόσο κραυγαλέα το περιβαλλοντικό δίκαιο της ΕΕ».
Δείτε τον χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: ΕΔΩ