Σε μια σύντομη επισκόπηση των πεπραγμένων της παρούσας δημοτικής αρχής, με αφορμή την παρουσία του βουλευτή κ. Σταύρου Παπασωτηρίου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προχώρησε ο δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης.
Καλωσορίζοντας αρχικά τον κ. Παπασωτηρίου ο κ. Δήμαρχος ανέφερε πως η παρουσία του “αναδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον του τόσο για την περιοχή μας γενικότερα, όσο και για τον δήμο μας, και ενισχύει περισσότερο την αγαστή συνεργασία που έχει ο δήμος με το κυβερνών κόμμα. Είμαι σίγουρος πως η παρουσία του σήμερα στο δημοτικό μας συμβούλιο δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως ενώνοντας όλες μας τις δυνάμεις μπορούμε να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα κάτι που έχει φανεί μέσα από τις ομόφωνες αποφάσεις και του δημοτικού μας συμβουλίου”.
Στη συνέχεια ο κ. Γιαννάκης τόνισε: “Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια ήρθαμε αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Ξεκινήσαμε με την απολιγνιτοποίηση, στη συνέχεια η πανδημία και εσχάτως η ενεργειακή κρίση. Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, δυσκολευτήκαμε πολύ, παρόλα αυτά η δημοτική αρχή πιστή στο πρόγραμμά της και δουλεύοντας συντεταγμένα πήρε δύσκολες αποφάσεις και καταφέραμε να πετύχουμε ένα νοικοκύρεμα αρχικά των οικονομικών του δήμου μας, τα οποία οικονομικά ήταν σε ζοφερή κατάσταση, και εντέλει το μηδενισμό των χρεών του και μάλιστα να έχουμε τη χαρά να δούμε και θετικούς ισολογισμούς.
Παράλληλα, προχωρήσαμε βέβαια και σε εντάξεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων ευρώ με σημαντικότερα εξ αυτών το έργο του φυσικού αερίου, την κατασκευή του διυλιστηρίου στο φράγμα Τριανταφυλλιάς και του αγωγού που συνδέει το διυλιστήριο με τις δεξαμενές στην πόλη, την ανάπλαση της παραποτάμιας περιοχής, την ανάπλαση της πάνω μπουάτ. Είναι έργα στα οποία έχουν ήδη ανακηρυχθεί οι μειοδότες και βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη υλοποίησης. Επίσης, να αναφέρω και την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου, αλλά και την ψηφιακή σύγκλιση του δήμου μέσα από την αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών του.
Πρόκειται για έργα ουσίας, τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα των δημοτών μας, αλλά βοηθούν και τους υπαλλήλους στην εργασία τους. Καταλυτικός παράγοντας βέβαια για την υλοποίηση και ένταξη τόσων έργων αποτέλεσαν αναμφισβήτητα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά κυρίως η συνεργασία μας με την Κυβέρνηση, η βούληση της οποίας, αλλά και η βούληση του ίδιου του Πρωθυπουργού ήταν να βοηθήσει έμπρακτα την περιοχή μας. Υποστήριξε το έργο μας γιατί πίστεψε σε αυτό, με αποτέλεσμα πλέον σιγά-σιγά να αρχίσουμε να απολαμβάνουμε την υλοποίηση αυτών των σημαντικών έργων που είχε πολλά χρόνια να δει η περιοχή μας.
Φίλε Σταύρο σε διαβεβαιώ ότι η κατάσταση του δήμου μας πλέον είναι πολύ καλύτερη, μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Ξέρω ότι και εσύ έχεις την ίδια αγωνία για το καλό του τόπου και είμαι σίγουρος ότι μέσα από τη συνεργασία μας και την ένωση των δυνάμεών μας θα συνεισφέρουμε στην ευημερία της περιοχής μας.
Στη συνέχεια, ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε σε μια σειρά άλλων ζητημάτων της τρέχουσας επικαιρότητας, ξεκινώντας από το φυσικό αέριο. “Το έργο του φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πόλη μας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του. Βέβαια, όλη αυτή η πίεση για να είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα έχει αναγκάσει τη ΔΕΔΑ και την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, τη “Θέμελη”, να αναπτύξει πολλά συνεργεία σε πολλά μέρη δημιουργώντας έτσι κάποια προβλήματα τόσο στην κυκλοφορία, όσο και στους συνδημότες μας με τη σκόνη που δημιουργείται πολλές φορές.
Οφείλω να διευκρινίσω ότι η διεκδίκηση του φυσικού αερίου έγινε από τη μεριά της δημοτικής αρχής, αλλά από ‘κει και πέρα το έργο το κατασκευάζει η ΔΕΔΑ με την κατασκευάστρια εταιρεία η οποία έχει πάρει το διαγωνισμό. Άρα, δεν εμπλεκόμαστε στο κατασκευαστικό κομμάτι. Και να διευκρινίσω και κάτι άλλο. Η ΔΕΔΑ, ως προς την ανάπτυξη των δικτύων της υπόκειται σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς, έτσι ώστε να προχωρούν πιο γρήγορα τα έργα της, Παρόλα αυτά και επειδή δεν υπήρχε ενημέρωση των συνδημοτών μας ως προς το ποιοι δρόμοι θα κλείνουν κάθε μέρα, ήρθα σε επικοινωνία με την εταιρείας και πλέον θα βγάζει ένα δελτίο τύπου έτσι ώστε οι συνδημότες μας να είναι ενήμεροι πάνω σε αυτά τα κατασκευαστικά έργα και να έχουμε όσο λιγότερο γίνεται προβλήματα. Πρόκειται, όπως είπα, για ένα πολύ σημαντικό έργο, οι συνδημότες μας έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται γιατί για 15 και περισσότερα χρόνια δεν είχανε δει να κατασκευάζονται έργα στην πόλη, οπότε είχαν ξεχάσει τα προβλήματα που δημιουργούν αυτά τα έργα. Δυστυχώς, για να γίνει ένα μεγάλο έργο χρειάζεται να υπάρχει και η σκόνη”.
Για το έργο της ανάπλασης της παραποτάμιας περιοχής ο κ. Γιαννάκης υπογράμμισε: “Είναι ένα έργο για το οποίο έχει ήδη ανακηρυχθεί ο ανάδοχος, έχει εγκατασταθεί και άρχισε να γίνεται. Αυτήν τη στιγμή γίνονται οι κάθετες συνδέσεις του φυσικού αερίου, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην ανάπλαση της περιοχής”.
Αναφορικά με την ανάπλαση της πάνω μπουάτ, ο κ. Δήμαρχος τόνισε πως και γι’ αυτό έχει βγει ο ανάδοχος. “Είναι ένα έργο που βγήκε ως μελέτη κατασκευή, θεωρώ ότι στο επόμενο δίμηνο και αφού περάσουμε τα οποία ελεγκτικά στάδια χρειάζονται αυτές οι μελέτες, θα αρχίσει και αυτό να υλοποιείται. Άμεσα, θα έχω την ευκαιρία να σας δείξω και μακέτα της όλης περιοχής και το πως θα αναμορφωθεί”.
Αναφερόμενος σε άλλα θέματα σημείωσε: “Το τελευταίο διάστημα έχουν μπει και νέοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων σε πολλά σημεία της πόλης, αλλά και των χωριών. Υποστηρίζοντας η δημοτική αρχή την ανακύκλωση είχαμε τοποθετήσει κάδους για βιοαπόβλητα, είχαμε βάλει κάδους για τοξικά υλικά, τώρα για ρούχα, έχουμε κάδους για το οικιακό λάδι, θεωρώ ότι η ανακύκλωση πρέπει να γίνει κτήμα όλων, η δημοτική αρχή θα προχωρήσει μέσω χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο όπου έχει κατατεθεί η μελέτη μας και περιμένουμε την έγκριση της στο ποσό του 1,3 εκ. ευρώ ώστε να μπουν επιπλέον υπόγειοι κάδοι στη Φλώρινα και στα χωριά.
Επίσης να πω ότι έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος της ανάπλασης της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου που περιλαμβάνει την κατασκευή των πεζοδρομίων, καθώς και ο ανάδοχος για την τοποθέτηση έξυπνων διαβάσεων Είναι ένα έργο το οποίο υπάγεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και στην Οδική Ασφάλεια και είναι ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ”.
Απαντώντας, τέλος σε ερωτήματα, ο κ. Δήμαρχος ανέφερε: “Σε ότι έχει σχέση με τα έργα και τις εντάξεις, θεωρώ ότι είναι πολύ εύκολο να αναζητήσει κάποιος στοιχεία και να κάνει σύγκριση των έργων της σημερινής δημοτικής αρχής με τα έργα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.
Σε ότι έχει να κάνει με την πυροπροστασία και τον αντιπυρικό σχεδιασμό, ο Δήμος Φλώρινας είχε προσλάβει έγκαιρα άτομα για την πυροπροστασία. Κάποια στιγμή θεωρήθηκε ότι δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν λόγω των καιρικών συνθηκών γιατί οι πολλές βροχές στην αρχή και μετά οι υψηλές θερμοκρασίες ανέπτυξαν την βλάστηση. Έτσι αναγκαστήκαμε να κάνουμε και τις αναθέσεις οι οποίες αναφέρθηκαν. Σε ότι έχει να κάνει με τη μελέτη για την αντιπυρική προστασία, πράγματι εκεί έχουμε καθυστερήσει. Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα έλεγα εγώ, υπήρχανε δυσκολίες αντικειμενικές, μέσα σε αυτές και η γραφειοκρατία. Να τονίσω ότι ο δήμος μας σε ότι έχει να κάνει με την πυροπροστασία έχει εξελιχθεί αρκετά. Βάζουμε κάμερες ώστε να ελέγχουμε τα βουνά, όπως και το Δασαρχείο έχει τοποθετήσει στο περιαστικό δάσος αισθητήρες φωτιάς, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση που προκληθεί φωτιά.
Σε ότι έχει να κάνει με το Νοσοκομείο μας, προφανώς και για τη δημοτική μας αρχή, η υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουμε όλοι πρόσβαση. Το νοσοκομείο μας θα πρέπει να λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη με προσωπικό και εξοπλισμό. Έχουμε αποδείξει στη διάρκεια της θητείας μας ότι είμαστε δίπλα σε ότι έχει να κάνει με τη λειτουργία του, ακόμα και στο δύσκολο διάστημα της πανδημίας, προσφέροντας και μηχανήματα και ενισχύοντας την λειτουργία του.
Υγειονομικός χάρτης δεν έχει υπάρξει. Είχε γίνει μία μελέτη από τον Δήμο Κοζάνης που πρότεινε ένα νοσοκομείο να δημιουργηθεί κάπου προς τα εκεί, αλλά απ’ ότι γνωρίζω δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για κάποια αλλαγή στην Περιφέρεια μας. Από ‘κει και πέρα είμαστε σε εγρήγορση, ότι χρειαστεί φυσικά και θα το κάνουμε ως δημοτική αρχή. Το να κάνουμε ένα συμβούλιο, να πάρουμε αποφάσεις πάνω σε θέματα τα οποία δεν γνωρίζουμε, νομίζω δεν έχει νόημα. Πρέπει να ξέρουμε ποιος είναι αυτός ο υγειονομικός χάρτης, τι μας λέει και πάνω σε αυτό να έχουμε και τις αντίστοιχες προτάσεις, όπως άλλωστε είχαμε κάνει και για την απολιγνιτοποίηση, όπου υπήρχαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της”.