Αντί για αποκαταστάσεις, θέσεις εργασίας και παραγωγή πλούτου στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης

Αντί για αποκαταστάσεις, θέσεις εργασίας και παραγωγή πλούτου στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης, μεθοδευμένα επιχειρούν την επέκταση των φωτοβολταϊκών πάρκων στα ορυχεία!  

Χωρίς δημόσια διαβούλευση και με ιδιαίτερη σπουδή, επιχειρείται η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων   για τα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου – Λακκιάς της ΔΕΗ Α.Ε.

Οι προωθούμενες τροποποιήσεις μεθοδευμένα, από τη ΔΕΗ και με την ανοχή του αρμόδιου Υπουργείου, ανατρέπουν παντελώς τα προβλεπόμενα στις προηγούμενες μελέτες.

Πρόκειται για τροποποιήσεις που είναι υπέρ της δημιουργίας Φωτοβολταϊκών πάρκων εντός των πρώην ορυχείων και  σε βάρος των αποκαταστάσεων και της παραγωγικής αξιοποίησης της γης που θα έφερνε θέσεις εργασίας και παραγωγή πλούτου για τις περιοχές της Απολιγνιτοποίησης.

Από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις ενδεικτικά επισημαίνουμε:

Επεκτείνεται ανεπίτρεπτα η εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών πάρκων. Στο Ορυχείο Πτολ/δας από 0% σε 24% (30.300στρ) και στο ορυχείο Αμυνταίου από 0% σε 43% (21.700στρ) (βλ. *)

   Μειώνεται ανεπίτρεπτα η αγροτική έκταση στο Ορυχείο Πτολεμαίδας από το 49,4% (66.000στρ) της έκτασης στο 15% (18.700στρ)  και ΜΗΔΕΝΙΖΕΤΑΙ σχεδόν στο Ορυχείο Αμυνταίου ( από το 45% της έκτασης (19.000στρ) στο 3,5%  (1600στρ ).

Το αξιοπερίεργο (;)  είναι  ότι  για τις τροποποιήσεις αυτές επιλέχθηκε από την αιτούσα ΔΕΗ Α.Ε. η διαδικασία των «μη ουσιωδών τροποποιήσεων», πράγμα που έγινε αποδεκτό από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γεγονός που  επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ακολουθούμενη διοικητική διαδικασία, με σημαντικότερη αυτήν της αποφυγής της γνωμάτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου και της δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις είναι και κρίσιμες και ουσιώδεις. Αυτό προκύπτει άμεσα και από την γνωμοδότηση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Κοζάνης το οποίο για το ορυχείο Πτολεμαΐδας αναφέρει λεπτομερώς τις αντιφάσεις και τις ενδεχομένως σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που επέρχονται από το έργο,  χαρακτηρίζοντας την κατατεθείσα μελέτη «ανεπίκαιρη» και περιέχουσα «αναχρονιστικά στοιχεία», σημειώνοντας την απόκρυψη από την μελέτη δραστηριοτήτων εντός των περιοχών, για τις οποίες έχουν εκδοθεί ξεχωριστές αδειοδοτήσεις.

Επειδή η δίκαια μετάβαση καθίσταται όλο και πιο άδικη για την περιοχή μας καταθέσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την πρόταση μας, η οποία και έγινε δεκτή, με την οποία:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ:

  Για την μεθόδευση που έχει ως απώτερο  στόχο την αποφυγή της δημόσιας διαβούλευσης,  αλλά και …

 Για την ουσία των προβλεπομένων τροποποιήσεων.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ:

Ότι έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της έκδοσης αδειών φωτοβολταϊκών πάρκων στις υπό αποκατάσταση περιοχές των ορυχείων, με αίτηση ακύρωσης τους.

 ΖΗΤΑΜΕ: 

–  Να ανακληθεί η μέχρι σήμερα τρέχουσα διοικητική διαδικασία, η οποία πάσχει ως προς τη νομιμότητά της.

 – Να κατατεθεί νέα  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις περιοχές των ορυχείων, σαφής, επικαιροποιημένη, σύμφωνη με το επικαιροποιημένο  Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης,  επικεντρωμένη στην αποκατάσταση και την αναπτυξιακή αξιοποίηση των ορυχείων προς όφελος της περιοχής και όχι στην περαιτέρω βιομηχανική εκμετάλλευσή τους προς όφελος τρίτων.

 –  Να ανασταλεί η εφαρμογή των Αποφάσεων  Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων εντός των ορυχείων που έχουν εν τω μεταξύ εκδοθεί, οι οποίες δημιουργούν τετελεσμένες και μη αντιστρέψιμες καταστάσεις, κόντρα σε κάθε νόμιμη και ορθολογική διαδικασία. 

Για τον Συνδυασμό «ΕΛΠΙΔΑ»

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος – Επικεφαλής 

* Βασίλης Σιτράς (ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΣΥΜΦΩΜΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΜΠΕ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ» και «ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ – ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΛΑΚΚΙΑΣ»