Στο τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με τους εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες αναφέρθηκε στην έναρξη της τηλεοπτικής της παρουσίας η υποψήφια Βουλευτής Φλώρινας. «Αυτή η ανείπωτη τραγωδία είναι μια ‘γροθιά στο στομάχι’ όλων μας, όλης της Ευρώπης. Πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε τι ακριβώς έχει κάνει η Δύση, για να μη γίνεται η Μεσόγειος νεκροταφείο ψυχών; Να αναρωτηθούμε τι έχουμε κάνει με το κύκλωμα των διακινητών, που λυμαίνονται μια κατάσταση, την οποία δε δημιούργησαν, αλλά την εκμεταλλεύονται. Τι κάνει λοιπόν ο λεγόμενος ‘πολιτισμένος’ κόσμος, τι γίνεται με τους πολέμους, με την κλιματική κρίση, την υποανάπτυξη, την καταλήστευση πόρων των περιοχών της Αφρικής, του λεγόμενου ‘τρίτου κόσμου’, τι κάνουμε για όλες αυτές τις αιτίες που προκαλούν τις προσφυγικές ροές, οι οποίες δεν τελειώνουν, αλλά συνεχώς εντείνονται. Πρέπει επειγόντως να αλλάξουν οι πολιτικές διαχείρισης αυτού του πολυσύνθετου προβλήματος.
Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του δυστυχήματος, το ναυάγιο συνέβη στη ζώνη ευθύνης της Ελλάδας. Άρα προφανώς πρέπει να γίνει ενδελεχής διερεύνηση για τυχόν ευθύνες, μια διαδικασία που θα κρατήσει αρκετό καιρό».
Ειδικά για το φραστικό επεισόδιο μεταξύ της Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) και αλληλέγγυων που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Καλαμάτας, η κα Πέρκα σημείωσε τα εξής: «Να πω κατ’ αρχάς ότι οι νέοι αυτοί άνθρωποι βρέθηκαν εκεί από ευαισθησία, για το γεγονός ότι η ανθρώπινη ζωή έχει καταντήσει πολύ ‘φτηνή’. Για να τονίσουν με την παρουσία τους ότι δεν αντέχουν άλλο, πρόσφατα με τα Τέμπη, έπειτα με συνανθρώπους μας να πεθαίνουν επειδή υπάρχει έλλειψη σε ασθενοφόρα και τώρα με αυτό το τραγικό δυστύχημα, το οποίο στοίχισε ακόμα δεν ξέρουμε πόσες ζωές, ψυχές. Το θέμα μας όμως δε θα έπρεπε να είναι το έντονο ύφος όσων αντέδρασαν, στο οποίο επικεντρώνονται από χθες το πρωί τα στελέχη της ΝΔ, αλλά η ευθύνη».
Στην κα Βούλτεψη που αναφέρθηκε σε βρισιές κατά της ΠτΔ, απάντησε: «Έχετε ακούσει κανέναν να βρίζει τον άλλον στον πληθυντικό;».
Σε σχόλιο της δημοσιογράφου για το λόγο που αναφέρθηκε στα Τέμπη, στο ΕΚΑΒ κτλ και για το αν θεωρεί ότι σχετικά με το ναυάγιο έγινε κάποιας μορφής κακή διαχείριση, η κα Πέρκα διευκρίνισε: «Συνδέω τα συμβάντα αυτά, με την έννοια της ανθρώπινης ζωής, σε τι κοινωνία ζούμε και ποιες ευθύνες έχουμε. Η ΝΔ και πάλι εργαλειοποιεί ήσσονα θέματα, όπως είναι η αντίδραση των αλληλέγυων, και τα αναγάγει σε μείζονα, για να εκφύγει του ερωτήματος για τις ευθύνες.
Ειδικά για τα Τέμπη, δεν μπορώ να μην το αναφέρω, η ευθύνη δεν είναι «διαχρονική» όπως είπατε, αποδείχθηκε και από το πόρισμα ότι επί ΝΔ δεν υπήρχαν οι δικλείδες ασφαλείας που θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει το δυστύχημα. Όχι ότι όλα λειτουργούσαν άψογα, το δυστύχημα όμως αυτό έχει ονοματεπώνυμο.
Σε ό,τι αφορά στον φράχτη, σήμερα αποδείχθηκε ότι με τόσα χιλιόμετρα ακτογραμμής στη χώρα μας, αλλά και στις γειτονικές χώρες, 30 χλμ φράχτη στον Έβρο προφανώς δεν λύνουν το πρόβλημα».
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με αναφορά στις επερχόμενες εκλογές και στα Προγράμματα των κομμάτων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει κοστολογημένο Πρόγραμμα ήδη από τη ΔΕΘ. Η ΝΔ είναι που δεν έχει ή μάλλον λέει ψέματα, όπως φαίνεται και από το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε ως κυβέρνηση τον Απρίλιο. Το εν λόγω δεσμευτικό κείμενο δεν περιλαμβάνει τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ, γεγονός που σημαίνει ότι αυτές είναι ακοστολόγητες.
Αυτό που είδαμε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η ΝΔ είναι μια πραγματική μείωση στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκ. ευρώ σωρευτικά την τετραετία, μια πραγματική μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου (πχ νοσοκομεία, σχολεία κτλ) κατά 1.1 δισ. ευρώ, 10% σωρευτικά, και μόνο μια ελάχιστη αύξηση της μέσης αμοιβής της μισθωτής εργασίας κατά 1.3%, όταν βέβαια το διάστημα αυτό υπολογίζουμε ότι η παραγωγική ανάπτυξη θα είναι 10%, δηλαδή θα παράγεται πλούτος, αλλά θα πηγαίνει αλλού και θα διευρύνονται οι ανισότητες.
Είναι γεγονός ότι την προηγούμενη προεκλογική περίοδο δεν άνοιξε ποτέ η συζήτηση για τα Προγράμματα των κομμάτων, η κουβέντα περιορίστηκε στο πεδίο της διακυβέρνησης, με ευθύνη δική μας, διότι εγκλωβιστήκαμε στην απλή αναλογική, των μέσων ενημέρωσης, γιατί πήγαιναν εκεί τη συζήτηση, αλλά και της ΝΔ, που δεν ήθελε να συζητήσουμε για θέματα όπως η ακρίβεια, η δημοκρατία, οι πλειστηριασμοί κτλ. Ακόμα όμως και σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο, εκτός από τη σημερινή μέρα που δικαίως μας απασχολεί η τραγωδία με το ναυάγιο, η ΝΔ φρόντισε πάλι να αλλάξει την ατζέντα και μάλιστα εργαλειοποιώντας ένα πολύ ευαίσθητο εθνικό θέμα, όπως είναι το θέμα της Θράκης.
Κάθε φορά λοιπόν που μπαίνει η πραγματική ατζέντα που απασχολεί την κοινωνία κι εκεί που θα έπρεπε να ακουστούν τα Προγράμματα όλων των κομμάτων, η κουβέντα ξαφνικά εξοκείλει και μάλιστα με ευθύνη της ΝΔ. Εμείς ωστόσο καταλάβαμε το λάθος, ότι πραγματικά μπήκαμε στην ατζέντα της ΝΔ περί διακυβέρνησης και ότι τα μικρά κόμματα βρήκαν κι αυτά την ευκαιρία να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να μπουν στο αντί-ΣΎΡΙΖΑ μέτωπο. Γι’ αυτό πλέον μιλάμε καθαρά με τον κόσμο κι επικοινωνούμε το Πρόγραμμά μας».
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δημιουργήσει ένα «αντί-ΝΔ μέτωπο», η υποψήφια Βουλευτής Φλώρινας ήταν σαφής: «Εμείς έχουμε πολιτικό μέτωπο με την πολιτική της ΝΔ, δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μαζί με άλλους μέτωπο εναντίον της, αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Κάνουμε συγκεντρώσεις και αναλύουμε το Πρόγραμμά μας σημείο-σημείο, με τις κοστολογημένες μας προτάσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, για την ακρίβεια, τα υπερκέρδη, τον πληθωρισμό, ο οποίος σύμφωνα με την Κομισιόν τροφοδοτείται από τη συσώρευση υπερκερδών, για τη ρύθμιση των χρεών, τους πλειστηριασμούς κτλ.
Τώρα που ενημερώνονται οι πολίτες για τις προτάσεις μας, θεωρώ ότι έχουμε μια καλύτερη αποδοχή. Τους καλούμε λοιπόν, πρώτον να προσέλθουν στις κάλπες, για να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερη αποχή και έπειτα να ακούσουν τα Προγράμματα όλων των κομμάτων, για να σχεδιάσουν το μέλλον τους με δική τους απόφαση. Διότι πραγματικά τα στοιχεία της οικονομίας, ακόμα και των επενδύσεων που προβάλει η ΝΔ, απέχουν πάρα πολύ από την αλήθεια και την επόμενη μέρα.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε την πρόσφατη ιστορία της χώρας, με τη διαφθορά και το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο που έριξε τη χώρα στα βράχια, το οποίο ακολούθησαν πιστά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για 40 χρόνια. Το ότι σήμερα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι διαχειρίσιμο, οφείλεται στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που άφησε 37 δισ., ρύθμισε το χρέος κι έτσι μπορεί να εξυπηρετείται.
Σε ό,τι αφορά δε τις επενδύσεις, δεν μπορούμε να στηριζόμαστε αποκλειστικά στον τουρισμό και σε real estate, δηλαδή σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου, ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο είναι απαραίτητο. Και με την ευκαιρία, θα αναφερθώ στη δίκαιη πράσινη μετάβαση, μιας και είμαι Βουλευτής Φλώρινας, και θα πω ότι επί 4 χρόνια δεν έγινε απολύτως τίποτα σ’ αυτή την κατεύθυνση. Τα δε Ταμεία (Δίκαιης Μετάβασης, Ανάπτυξης & Ανθεκτικότητας), δεν αξιοποιήθηκαν στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες, που στήριξαν επί χρόνια το λιγνιτικό εγχείρημα, αλλά δίνουν πόρους και χώρους σε 2-3 μεγάλους επενδυτές, για να κάνουν τάχα τη μετάβαση, με την κοινωνία απ’έξω».
Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/jeDLYOjrlpU