1. Η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών όπως η ενέργεια, το νερό, η υγεία, οι μεταφορές-συγκοινωνίες, κ.α. δεν είναι απλά μια αντιλαϊκή πολιτική επιλογή μιας κυβέρνησης, αλλά κεντρική επιλογή του σύγχρονου καπιταλισμού. Επιλογή που βασίζεται στην αδυσώπητη δίψα για κέρδη, για είσοδο της αγοράς σε κάθε πτυχή και πεδίο της ζωής και της κοινωνίας.
2. Οι ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών αγαθών σε ολόκληρο τον κόσμο παίρνει διάφορες μορφές και γίνεται με διάφορους τρόπους. Στην Ευρώπη-και την Ελλάδα- αρχιτέκτονας της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης «της αγοράς ενέργειας», των τηλεπικοινωνιών, του νερού, κ.ο.κ. είναι η ΕΕ. Η πορεία «απελευθέρωσης των αγορών»-ιδιωτικοποίησης των πάντων έχει επιβληθεί στη βάση των οδηγιών και των αποφάσεών της. Γι΄ αυτό στα χρόνια της υγειονομικής κρίσης-πανδημίας και του πολέμου σήμερα, σε μια περίοδο που οι λαοί της Ευρώπης στενάζουν από την ακρίβεια, τη φτώχεια, την λιτότητα, οι ηγέτες της ΕΕ το μόνο που αποφάσισαν είναι να μην θιγεί η «απελευθέρωση των αγορών» και τα χρηματιστήρια.
Εκτός από την άμεση ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα, ακόμα και κρατικές-«κοινωνικές» λειτουργίες, όπως η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση, η λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών γίνεται ολοένα και περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όρους ανταποδοτικότητας.
3. Στη χώρα μας για παράδειγμα, η ενέργεια «απελευθερώθηκε» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε στάδια: Κομμάτιασμα και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ύστερα η υποχρεωτική στήριξη των ιδιωτών για την είσοδό τους στην αγορά από την ίδια την ΔΕΗ που επιβλήθηκε από τους «Θεσμούς» (ΕΕ-ΔΝΤ) με άθλιο τρόπο την περίοδο της μνημονιακής κόλασης. Το ίδιο κομμάτιασμα και ξεπούλημα έγινε και στον ΟΣΕ-σιδηρόδρομους και μια σειρά επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Έτσι, για παράδειγμα, η εκτόξευση της τιμής του ρεύματος είναι ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα της εγκληματικής απελευθέρωσης των αγορών και των ιδιωτικοποιήσεων που επέβαλε η ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια. Σήμερα βάζουν στο στόχαστρο και το νερό.
4. Όλα τα προηγούμενα χρόνια κυριάρχησε η λογική του κέρδους, τόσο με την ανοικτή ιδιωτικοποίηση, όσο και με την εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών, υποδομών και υπηρεσιών. Το έγκλημα στα Τέμπη ανέδειξε το τεράστιο θέμα των κοινωνικών αγαθών και της ανάγκης να ενισχυθεί η πάλη για τον δημόσιο χαρακτήρα τους.
Το σύνολο του εγχώριου αστικού πολιτικού συστήματος στήριξε και επέβαλε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της «απελευθέρωσης». Η δημιουργία του μηχανισμού του χρηματιστηρίου της ενέργειας π.χ., έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόστηκε από την ΝΔ. Ο βαθύς πυρήνας της πολιτικής ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ είναι η στήριξη του ιδιωτικού κεφαλαίου και η εξασφάλιση της μέγιστης κερδοφορίας του, με διαφορές στο «μείγμα» της εφαρμογής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Όπως δείχνει η διεθνής και εγχώρια εμπειρία, η ιδιωτικοποίηση και η συμμετοχή στο χρηματιστήριο είναι εκείνη η διαδικασία που οδηγεί σε αυξήσεις των τιμών και υποβάθμιση των υπηρεσιών προς το λαό που φθάνουν μέχρι το ακραίο σημείο να βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και την ανθρώπινη ζωή. Στη βάση αυτή δεν ισχύει καθόλου το επιχείρημα «Τι δημόσιο-Τί ιδιωτικό, στον καπιταλισμό το ίδιο είναι». Παλεύουμε σήμερα και διεκδικούμε δημόσια κοινωνικά αγαθά, χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στον αγώνα και την προοπτική της πλήρους κοινωνικοποίησης τους και μια άλλη, εργατική εξουσία.
5. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ακολουθήσει με συνέπεια όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, έχει ως απαραίτητο συμπλήρωμα τη συστηματική υποβάθμιση των υπηρεσιών που αυτές παρέχουν, το οποίο με τη σειρά του επιτυγχάνεται και με την υποστελέχωση κρίσιμων τομέων των οργανισμών αυτών. Προκειμένου να αποκατασταθεί η αποτελεσματικότητα τους, απαιτείται να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με κατοχυρωμένα όλα τα εργασιακά δικαιώματα στους τομείς της δραστηριότητάς τους. Γι΄ αυτό απαιτούμε μόνιμες και μαζικές προσλήψεις στην Υγεία, την Παιδεία, στις συγκοινωνίες, τις υποδομές και τα δίκτυα νερού και ενέργειας, κλπ
6. Η θεσμοθέτηση ρυθμιστικών αρχών σε κοινωνικά αγαθά εντάσσεται στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποβλέπει στην αντιμετώπισή τους ως εμπόρευμα και αποσκοπεί στη ρύθμιση της αγοράς του αγαθού που «απελευθερώνεται». Είναι ένα σαφές πρώτο βήμα στην διαδικασία ιδιωτικοποίησής του.
7. Για να υπερασπιστούμε τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, για να κερδίσουμε μάχες για την ενίσχυση και κατοχύρωσή τους, είναι απαραίτητη η μαχητική διεκδίκηση και ο οργανωμένος αγώνας του λαού και της νεολαίας με αιτήματα και στόχους που απαντούν στον πυρήνα του ζητήματος. Βασικοί στόχοι ενός τέτοιου προγράμματος είναι:
– Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν αγαθά η εκπαίδευση, η υγεία, η έρευνα, η ενέργεια, το νερό, η κοινωνική ασφάλιση, οι δημόσιοι χώροι και το περιβάλλον, κ.λπ. Ενάντια στους νόμους της αγοράς, με εθνικοποιήσεις και εργατικό και κοινωνικό έλεγχο των τομέων αυτών, των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών, χωρίς αποζημίωση, με χτύπημα της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, στην προοπτική της πλήρους κοινωνικοποίησης του πλούτου.
– Επαναφορά τώρα στο δημόσιο όλων των εταιρειών που αφορούν την κοινωνική ωφέλεια και κατάργηση των Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ. Εργατικός και κοινωνικός έλεγχος των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, ενάντια στο κριτήριο του κέρδους και της ανταποδοτικότητας.
– Χτύπημα της κερδοσκοπίας και έλεγχο στις τιμές όλων των αγαθών. Κατάργηση του ΦΠΑ και κάθε έμμεσου φόρου στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και όλων των φόρων για τους εργαζομένους. Κατάργηση των χρηματιστηρίων της ενέργειας και των τροφίμων.
– Προστασία του δικαιώματος στη στέγαση, έλεγχος των ενοικίων, όχι σε κατασχέσεις κατοικίας και λαϊκής περιουσίας των φτωχών εργατικών-λαϊκών στρωμάτων. Κατάργηση πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και των εξώσεων. Κανένα σπίτι, χωράφι στα χέρια τραπεζίτη, fund, κράτους.
– Καμία διακοπή παροχής ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου στις λαϊκές οικογένειες. Μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος, νερού, πετρελαίου, φυσικού αερίου.
– Δημόσια δωρεάν υγεία. Ανάπτυξη και ενίσχυση του ΕΣΥ, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους.
– Γνώση-επιστήμη-εκπαίδευση-πολιτισμός με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες, απελευθερωμένα από τα δεσμά της εμπορευματοποίησης και των επιχειρηματικών ομίλων.
– Για μια αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, ποιοτική και δημοκρατική εκπαίδευση όλων των νέων.
– Δημόσιοι ελεύθεροι χώροι, όχι στις «αναπλάσεις» των επιχειρηματικών σχεδίων, χώρος και περιβάλλον, δάση και θάλασσες κοινά αγαθά για το λαό.
– Απειθαρχία στις ντιρεκτίβες της ΕΕ, ρήξη και αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ.
8. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: Είναι τελικά ο φονικός ολοκληρωτικός καπιταλισμός της εποχής μας, που κάνει τις ζωές μας φτηνές και την επιβίωση πανάκριβη, από το ράφι του σούπερ μάρκετ και την ενέργεια, μέχρι το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο ή θεραπευτήριο.
Ο σύγχρονος ολοκληρωτικός καπιταλισμός μετατρέπει σε ιδιωτική ιδιοκτησία ό,τι από τα «κοινά αγαθά» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άντληση κέρδους και την ιδιοποίηση ξένης απλήρωτης εργασίας: παραγωγικές μονάδες και φυσικούς πόρους, καινοτόμες ανακαλύψεις και παραδοσιακές γνώσεις, νέες εκτάσεις και διαδίκτυο, πληροφόρηση και επικοινωνίες, μεταφορές και γονιδίωμα, διάστημα και θαλάσσιο βυθό, καλλιτεχνική δημιουργία και συναισθήματα. Γι’ αυτό, ο αγώνας μας και το πρόγραμμά μας χρειάζεται να είναι αντικαπιταλιστικά και όχι διαχειριστικά.
9. Όπως είδαμε στην πανδημία, στις πυρκαγιές, αλλά και σε μια σειρά καταστάσεις σε όλο τον κόσμο, «μόνο ο λαός σώζει τον λαό». Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να επιβάλλει το δίκιο της και να πάρει το τιμόνι στα χέρια της, να κατακτήσει τη ζωή που αξίζει και τον πλούτο που παράγει, γκρεμίζοντας το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Να πάρει στα χέρια της η κοινωνική πλειονότητα όλα τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, αλλά και όλη την οικονομία και εξουσία, ώστε να είναι πραγματικά «κοινά». Για να γίνει αυτό χρειάζεται ανατρεπτικούς αγώνες και μία σύγχρονη αντικαπιταλιστική και επαναστατική αριστερά που θα μπορεί να βάζει μέχρι τέλος το θέμα της ιδιοκτησίας και της ανατροπής του συστήματος.
10. Χιλιάδες νέες και νέοι, εργαζόμενοι/ες σε όλη την Ελλάδα φώναξαν τον Μάρτιο το σύνθημα «δικά τους τα κέρδη, δικοί μας οι νεκροί». Το σύστημα που βασίζεται στο κέρδος και στην εκμετάλλευση, ο καπιταλισμός πρέπει να ανατραπεί. Ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για ασφαλείς και ποιοτικές μεταφορές, για φθηνή ενέργεια και στέγη, για νερό και τρόφιμα, για δημόσια ποιοτική υγεία και παιδεία, ο σύγχρονος ολοκληρωτικός καπιταλισμός τα υποτάσσει όλα στη λογική του κέρδους. Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία με δημόσια-κοινωνική ιδιοκτησία και λειτουργία, χωρίς εκμετάλλευση, με εργατική δημοκρατία παντού.
Για αυτό, ενισχύουμε την αντικαπιταλιστική αριστερά.
Ψηφίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για να οργανώσουμε τους αγώνες μας πιο δυνατά, πιο ανατρεπτικά, νικηφόρα!