κ. Τριανταφυλλίδη,
Οφείλω να καταθέσω τη δική μου άποψη, ως ιατρός αλλά και ως αυτοδιοικητικός, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας από το 2019, καθόσον με αφορά.
Σας ευχαριστώ για την αναγνώριση προς το πρόσωπό μου, ως αναφέρετε, την οποία βεβαίως εισπράττω καθημερινά από τους συμπολίτες μου, γεγονός που αποτελεί το μόνο κίνητρο και ηθική ανταμοιβή μου. Η προσφορά στους ασθενείς δε θεωρώ λοιπόν πως είναι αυτοθυσία αλλά αυτονόητη αίσθηση του καθήκοντός μου ως ιατρού και ουδόλως με αποστερεί από την προσφορά μου στην οικογένειά μου, στον κοινωνικό μου περίγυρο και τη θητεία μου ως Δημοτικού Συμβούλου.
Από την εκλογή μου στις δημοτικές εκλογές το 2019, προσπαθώ συνεχώς με προτάσεις-ερωτήσεις και παρεμβάσεις να συνεισφέρω από τη θέση μου στην επίλυση προβλημάτων αλλά και στην ανάληψη πρωτοβουλιών από το Δήμο Φλώρινας για τη Δημόσια Υγεία. Επιγραμματικά αναφέρω και είναι καταγεγραμμένα, ίδρυση και στελέχωση με ιατρό δημοτικού ιατρείου, πρόσληψη ιατρού στο “Βοήθεια στο Σπίτι”, πρόγραμμα απινίδωσης, επανειλημμένες προτάσεις για διοργάνωση ευρείας ημερίδας για τα προβλήματα και τη στήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας ενόψει του νέου υγειονομικού χάρτη της Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας που συζητείται.
Οι εκτιμήσεις σας για τη στήριξη της Δημόσιας Υγείας θεωρώ πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός αποτελεί αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης, ένας Δήμος μπορεί και οφείλει να διεκδικεί και να θεσπίζει κίνητρα προσέλκυσης ιατρών για τη στελέχωση των τοπικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας με στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των δημοτών του. Η πανδημία ανέδειξε τα προβλήματα στον τομέα της υγείας. Ποιος γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου του, δεν είναι μόνο οι κτιριακές υποδομές αλλά το έμψυχο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ποιος θα μεταφέρει στην Αθήνα τις ανησυχίες των κατοίκων, ποιος θα σχεδιάσει το μέλλον και θα προωθήσει τις μελέτες στην κεντρική εξουσία; Η ακριτική Φλώρινα βρίσκεται σε μια περιφέρεια που στερείται τριτοβάθμιο νοσοκομείο, απέχει μεγάλη απόσταση από τριτοβάθμια νοσοκομεία και χάνεται πολύτιμος χρόνος, ιδιαίτερα στα επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά. Η απόσταση αποτελεί αντικίνητρο για την προσέλκυση ιατρών και η μόνη λύση είναι η ορθολογική μετακίνηση από άλλες κλινικές με επάρκεια ιατρικού προσωπικού.
Βεβαίως, υπάρχουν καλές πρακτικές από Δήμους που έχουν θεσπίσει κίνητρα κάλυψης ενοικίων και τροφείων για την προσέλκυση ιατρών, που έχουν εκπονήσει μελέτες για τα νοσοκομεία και την υγεία των δημοτών τους όπως η Κοζάνη, που έχουν συζητήσει και στηρίξει έμπρακτα τα νοσοκομεία τους με παρεμβάσεις και αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, όπως η Κοζάνη και τα Γρεβενά.
Κατά τη γνώμη μου αποτελεί μονόδρομο η έμπρακτη στήριξη και η ενεργός διεκδίκηση του Δήμου για το νοσοκομείο Φλώρινας, απαιτώντας από την κεντρική εξουσία το μερίδιο που αναλογεί στην πόλη μας καθώς και η συσπείρωση όλων μας χωρίς καμία κομματική ή κυβερνητική χροιά, όπως και εσείς ορθά αναφέρετε.
Αυτό λοιπόν πράττω και θα συνεχίσω από κάθε θέση και ευθύνη που μου αναλογεί.
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.
Με εκτίμηση,
Νικόλαος Σπ. Ιωακειμίδης
Ιατρός – Δημοτικός Σύμβουλος
Δείτε εδώ το άρθρο του “παρατηρητή”