Στο πλαίσιο του Σχολικού Πολιτιστικού προγράμματος με θέμα: “Ακολουθώντας τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τη Μεγάλη Ελλάδα και τα σύγχρονα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας. Άυλος πολιτισμός- άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ήθη,έθιμα, παραδόσεις…” 44 μαθητές και μαθήτριες της Β Λυκείου , της Ομάδας Πολιτισμού, του 1ουΓενικού Λυκείου Φλώρινας, καθώς και 4 συνοδοί καθηγητές ταξίδεψαν στην Κάτω Ιταλία και Σικελία
από τις 4-10 Μαρτίου 2023, με σκοπό επιτελέσουν την αποστολή- προσκύνημα στη Μεγάλη Ελλάδα (Μagna Grecia) και στα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας.
Η αποστολή αυτή διοργανώθηκε με την ευκαιρία της επίσημης πρόσκλησης που απηύθηνε στο 1ο Γενικό Λύκειο Φλώρινας το Centro Ellinomatheia RC- Κέντρο Ελληνομάθεια Ρήγιο Καλαβρίας και η αξιέπαινη Δ/ντρια του κα Βασιλική Βούρδα, η οποία εκτός από αρχαιολόγος είναι και ξεναγός, προκειμένου να συμμετάσχει το 1ο ΓΕΛ Φλώρινας στον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας της Γιορτής της Γυναίκας. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχε και το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας με 44 μέλη
χορευτές και φίλους του σωματείου. Παντού Φλώρινα!!!
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό θέατρο του Ρηγίου, όπου υπήρξε συγκινητική η υποδοχή της Αντιδήμαρχου μειονοτικών γλωσσών και πολιτισμού κας Lucia Anita Nucera, η οποία καλωσόρισε εγκάρδια, τους Φλωρινιώτες, μιλώντας την Γκραίκικη λαλιά, που ομιλείται, χρόνια τώρα, στα ελληνόφωνα χωριά της περιοχής. “Σας έχω στην καρδία μου, γιατί εμείς είμαστε Έλληνες”είπε η Αντιδήμαρχος. Συγκινητικές και μοναδικές στιγμές έζησε το κοινό, που παρακολούθησε με ενθουσιασμό την χορευτική ομάδα του 1ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας, που χόρεψε υπερήφανα χορούς της Μακεδονίας ,προβάλλοντας τη Φλώρινα στην άλλη άκρη της Ιταλίας.
Η σχολική ομάδα των 42 μαθητών και καθηγητών του 1ου ΓΕΛ Φλώρινας, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος επισκέφθηκε τα λίγα εναπομείναντα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας όπως τον Πενταδάκτυλο και τη Μπόβα Μαρίνα, μίλησε και φωτογραφήθηκε με ελληνόφωνους κατοίκους, οι οποίοι σθεναρά αντιστέκονται στη φθορά της πατρογονικής τους γλώσσας και ξεναγήθηκε στο Ινστιτούτο Ελληνόφωνων Σπουδών, το οποίο, στα χρόνια του δικτάτορα Μουσολίνι, όπως και πολλοί ελληνόφωνες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, έγιναν στόχος σκληρών διώξεων και ρατσιστικών συμπεριφορών.
Η επίσκεψη στην Σικελία ήταν γεμάτη εκπλήξεις και έντονες συγκινήσεις. Οι Συρακούσες, η Ορτυγία, η Ταορμίνα ( αρχαίο Ταυρομένιο), η Κατάνια, η Μεσήνη, η Σκύλα και η Χάρυβδη, που υπήρξαν σπουδαίες αρχαίες εμπορικές αποικίες, δηλώνουν αμέσως την ελληνικότητά τους με τα αρχαία θέατρα, τα μνημεία και τα αρχαιοελληνικά τους ονόματα. Επιπλέον, η πόλη Τάραντας με το μεγαλειώδες μουσείο του (Museo Nazionale Archeologico) με τα πλούσια αρχαιοελληνικά εκθέματα καθώς και το επιβλητικό μουσείο του Ρηγίου (Museo Archeologoco Nazionale di Reggio) με τα ξακουστά αγάλματα του 5ου αι., τους “Πολεμιστές του Riece” που συγκλονίζουν με την αρτιότητα και την τελειότητά τους, τονίζουν της ανάπτυξη των αποικιών και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού κατά την αρχαϊκή και κλασική εποχή.
Μοναδική εμπειρία υπήρξε η επίσκεψη στο Alberobello ( Όμορφο δέντρο), το παραμυθένιο χωριό με την κωνική ή θολωτή στέγη των κτισμάτων του, που είναι προστατευόμενο από την Unesco, ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, με τα χαρακτηριστικά οικήματα , τους Τρούλους,
Ο στόχος επετεύχθη. Οι πολλές και έντονες εμπειρίες που αποκόμισαν οι μαθητές, σε συνδυασμό με την μεγάλη συγκίνηση και τη βιωματική γνώση της πλούσιας ελληνικής ιστορίας, είναι βέβαιο ότι τους πλημμύρισαν με υπερηφάνεια, γνώση και αυξημένο ενδιαφέρον για την ιστορία μας.
Είμαστε υπερήφανοι για τους μαθητές μας που με τη ζωντάνια τους, την ευγένεια και το χαμόγελό τους μπήκαν στην “καρδία” των παρευρισκομένων και εκπροσώπησαν επάξια το 1ο ΓΕΛ Φλώρινας και όλα τα σχολεία του νομού μας.
Για το 1ο Γενικό Λύκειο Φλώρινας
Ο Δ/ντής του ΓΕΛ Φλώρινας Η Υπεύθυνη του Προγράμματος
Δημήτριος Παπαδόπουλος Χριστίνα Δ. Γκόλνα