Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ενημέρωσης
«Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου – Πρόληψη και Προστασία»
Το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου – Πρόληψη και Προστασία» που διοργάνωσε το 6/θ Δημοτικό Σχολείο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρμενοχωρίου για τους μαθητές, γονείς και κηδεμόνες στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας Αρμενοχωρίου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Αιδεσιμώτατος π. Ιωάννης Καρακασίδης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Φλώρινας κ. Αριστείδης Αριστείδου και ο κ. Αθανάσιος Μπέλτσος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αρμενοχωρίου κ. Δαβίδ Κωτσελίδης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Α΄/θμιας Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Νώτας και ο Σχολικός Σύμβουλος Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας κ. Ιωάννης Κασκαμανίδης.
Οι ομιλητές, κ. Ιωάννης Ασσιόγλου ειδικός σε θέματα Διαδικτύου (Ηλεκτρολόγος – Ηλεκτρονικός, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης) και ο κ. Κωνσταντίνος Στυλιάδης υπεύθυνος ΠΛΗ. ΝΕ. Τ. Φλώρινας παρουσίασαν την εισήγησή τους και παρείχαν πληροφορίες για τις δημοφιλείς διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter), blogs, forums, εφαρμογές (apps), καθώς επίσης ενημέρωση για τις προκλήσεις με τις οποίες μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα τα παιδιά, αλλά και οι γονείς, όπως είναι τα ενοχλητικά μηνύματα, η κακόβουλη επικοινωνία, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, το παράνομο – παραπλανητικό περιεχόμενο και τέλος απάντησαν στις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς των μαθητών – γονέων και κηδεμόνων.
Η εκδήλωση είχε ως στόχο αφενός να ενημερώσει τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου – Γυμνασίου και Λυκείου, για τους οποίους αφιερώθηκε το πρώτο μέρος αυτής από 17:30-19:00, για τη δύναμη του διαδικτύου καθώς και να τους ευαισθητοποιήσει, μέσα από τη διαδραστική τους συμμετοχή, ως προς τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση σε αυτό και αφετέρου να αντιληφθούν οι γονείς και κηδεμόνες, για τους οποίους αφιερώθηκε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης από 19:00-21:00, ότι οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ώστε να είναι σε θέση να κατανοήσουν και να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τους νέους κινδύνους που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο, απολαμβάνοντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη του Διαδικτύου.
Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών, τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς που ετέθησαν κατά τη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, τα κυριότερα συμπεράσματα που εξήχθησαν είναι ότι, πολλοί γονείς φοβισμένοι για τους κινδύνους του διαδικτύου ή επειδή δεν είναι οι ίδιοι γνώστες υπολογιστών προσπαθούν να απαγορεύσουν στα παιδιά τους να το χρησιμοποιούν. Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο λάθος, καθώς το παιδί θα βρει διεξόδους να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο. Ο κηδεμόνας αφού ενημερωθεί και αποκτήσει ο ίδιος συνείδηση σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο πρέπει να ενθαρρύνει το παιδί να του δείξει πως λειτουργεί το διαδίκτυο και να συζητά για τη χρήση που κάνει.
Η διαδικτυακή σχέση γονέων και παιδιών χτίζεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Αυτό βοηθά τα παιδιά να έχουν ξεκάθαρη ιδέα των προσδοκιών τους σχετικά με τη συμπεριφορά τους. Επιπλέον, τα βοηθά να έχουν την αίσθηση ότι είναι εκεί για να τα στηρίξουν, δίχως αποδοκιμασία ή επίκριση, αν παραστεί ανάγκη.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ 6/Θ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΜΕΝΟΧΩΡΙΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΜΕΝΟΧΩΡΙΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ