«ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΗΛΙΚΟΣ ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ. ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΚΑΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, ΠΕΘΑΙΝΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ».
(Ξένη Δημητρίου, τ. Πρόεδρος Αρείου Πάγου, 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρίας Οικογενειακού Δικαίου- Νοέμβριος 2016, Δελφοί).
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η ημέρα αυτή είχε ήδη καθιερωθεί από το 1981 όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολή του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960.
«Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα τη παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους» (παρ.118-4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών στο Πεκίνο, 1995).
Επομένως ο όρος βία περιλαμβάνει:
• Τη βία μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία).
• Τη βία γενικά μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία).
Σε συνθήκες ενδοοικογενειακής βίας, η οικογένεια δεν προσφέρει το πλαίσιο της ασφάλειας και της ποιότητας της ιδιωτικής ζωής. Τα θύματα μέσα στο πρόσχημα του προσωπικού συμβάντος υφίστανται τη διατήρηση της κατάστασης θυματοποίησης με την παράταση της σιωπής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η γυναίκα αυτο-εγκλωβίζεται και να παραμένουν οι καταχρηστικές και βίαιες συμπεριφορές εκ μέρους του δράστη στο σκοτάδι.
Σύμφωνα με στοιχεία, στην Ελλάδα του 2022 μετράμε δυο (2) γυναικοκτονίες ανά μήνα ενώ σχεδόν καθημερνά ακούμε για περιστατικά βιασμού , απειλών και ξυλοδαρμού.
Η ενδοοικογενειακή βία έχει αρνητικές συνέπειες και ως προς τα παιδιά, όπως είναι η άμεση έκθεση στην βία, η απειλητική συμπεριφορά , ο εκφοβισμός , οι ενέργειες ελέγχου κ.α . Υπάρχει ακόμα και ο κίνδυνος θανάτου όπως έχουμε δει σε περιπτώσεις δολοφονίας γυναικών και των παιδιών τους από τον βίαιο πατέρα.
Αποτελεί λοιπόν υποχρέωση κάθε πολίτη να διαφυλάττει την προστασία όλων των μελών της οικογένειας και να διασφαλίζεται ένα ασφαλές περιβάλλον που ευνοεί την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών απαλλαγμένο από κάθε μορφής βία.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας, μέλος του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών το οποίο περιλαμβάνει πανελλαδικά 42 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών , 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24/7 λειτουργίας Γραμμή SOS 15900, εξακολουθεί να παρέχει απρόσκοπτα υποστηρικτικές υπηρεσίες (ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, επαγγελματική συμβουλευτική, υπηρεσίες παραπομπής) σε κάθε γυναίκα θύμα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου -Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φλώρινας πραγματοποιεί τις κάτωθι δράσεις:
– Συνάντηση και επικαιροποίηση της συνεργασίας με την Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας και το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βιας
-Φωταγώγηση του Δημαρχείου την 25η Νοεμβρίου Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Βίας των Γυναικών, με πορτοκαλί χρώμα, όπως έχει οριστεί από τον ΟΗΕ, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των πολιτών για την έμφυλη βίας.
– Δράσεις ευαισθητοποίησης στα Λύκεια της περιοχής από Στελέχη του Συμβουλευτικού Κεντρου με θέμα την έμφυλη βια.
Ενημερωτικά:
Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας*
Τυρνόβου 6, Φλώρινα Τ. 2385024081 F. 2385024083
Email: [email protected]
Blog: http://womenaidflorina.blogspot.gr/
FB: https://www.facebook.com/symvouleutikokentroflorinas
Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.
*Συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 και υπάγονται στον Άξονα Προτεραιότητας 10: «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε διάκρισης (ΕΚΤ)» του Ε.Π. «Δυτική Μακεδονία».