Η Πέτη Πέρκα ξεκίνησε την παρέμβασή της με αναφορά στα ζητήματα της ενέργειας, σχολιάζοντας ότι στο εύλογο ερώτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το πώς γίνεται η Βουλγαρία και η Ιταλία που είναι διασυνδεδεμένες με την Ελλάδα αγορές, να έχουν τόσο χαμηλότερες τιμές στο ρεύμα από εμάς, ωστόσο η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει.
«Εξακολουθούμε να ζητάμε τη φορολόγηση των 2.2. δισ. που έχουν σωρευτεί στους καθετοποιημένους παραγωγούς από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ. Μάλιστα μόλις σήμερα, έπειτα δηλαδή από 8 μήνες, η κυβέρνηση κατάφερε να υπολογίσει τα υπερκέρδη, ανακοινώνοντας όμως ότι αυτά ανέρχονται σε μόλις 415 εκ. ευρώ. Όταν λοιπόν αυτά φορολογηθούν, θα ανακτηθούν μόλις 373.55 εκ. ευρώ. Μιλάμε για κοροϊδία απέναντι στους καταναλωτές, από τους οποίους εκλάπησαν 1.8 δισ. για χάρη του καρτέλ ενέργειας. Στο μεταξύ, δεν έχουν αγγιχθεί ούτε τα περίπου 330 εκ. ευρώ υπερκέρδη της ΔΕΠΑ Εμπορίας φυσικού αερίου, ούτε το αντίστοιχο 1.79 δισ. της διύλισης – μάλιστα εκεί ο πήχης πέφτει πιο χαμηλά, αφού η κυβέρνηση μιλάει για 33% φορολόγηση, όταν γίνει-.
Έπειτα από τη δήθεν κατάργηση της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής, όπου στην πραγματικότητα έχει ενσωματωθεί στην κυμαινόμενη τιμή, παρακολουθούμε την πορεία των υπερκερδών με τη θεσμοθέτηση του ‘κόφτη’, που στην ουσία «μαζεύει» λίγο τα υπερκέρδη, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν τα ‘κόβει’. Για παράδειγμα στα υδροηλεκτρικά, το κόστος παραγωγής είναι γύρω στα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ο ‘κόφτης’ αφήνει περιθώριο μέχρι τα 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι πλέον σωρεύονται υπερκέρδη και στη λιανική, οι τιμές είναι πιο ακριβές με τον ‘κόφτη’ και εξακολουθούν ένα τρελό ‘ράλι’».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το πώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση, η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, σε συνέχεια όσων είχε αναφέρει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη ΔΕΘ. «Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Το δημόσιο πρέπει να ανακτήσει τουλάχιστον το 51%, γιατί επειδή ακριβώς η ΔΕΗ έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά, θα μπορούσε μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού να κρατάει τις τιμές χαμηλά κι όχι να είναι πρώτη, δηλαδή ο leader της ακρίβειας.
Δεύτερη πρόταση, να θεσμοθετηθεί οπωσδήποτε προθεσμιακή αγορά. Είμαστε η μόνη χώρα που το 100% της ενέργειας που μπαίνει στο σύστημα περνάει μέσα από το χρηματιστήριο – με δεύτερη την Αυστρία με ποσοστό 46%-!
Το τρίτο που πρέπει να γίνει, πάνω στο πραγματικό κόστος ανά μονάδα παραγωγής, δηλαδή λιγνίτης, φυσικό αέριο, ΑΠΕ κτλ, να προστεθεί το κόστος προμήθειας, το κόστος εξισορρόπησης κι ένα εύλογο κέρδος 5% κι αυτή να είναι η τιμή της χονδρεμπορικής. Σε σχέση με αυτό, έχει ενδιαφέρον να δούμε, τι έγινε το Σεπτέμβριο, όπου η μεσοσταθμική τιμή ήταν 767 ευρώ η μεγαβατώρα. Από αυτά, τα 150 ευρώ ήταν παρακράτηση για επιδοτήσεις, δηλαδή χρήματα που δίνουν οι καταναλωτές για να τα πάρουν πίσω, 343 ευρώ ήταν κόστος παραγωγής, εμπορίας κτλ και ένα εύλογο κέρδος. Άρα τα 274 ευρώ τη μεγαβατώρα που μένουν, 35% δηλαδή της τιμής, είναι υπερκέρδος. Αυτό μας κάνει 485 εκ. υπερκέρδη για το Σεπτέμβρη και άλλα τόσα για τον Οκτώβρη, σε δύο μήνες δηλαδή άλλο 1 δισ. ευρώ υπερκέρδη.
Δεν πάει άλλο, η κοινωνία δεν αντέχει, η οικονομία δεν αντέχει, έχουμε καταγγελίες φυσικά και από τη βιομηχανία κι από τις επιχειρήσεις. Αυτά συμβαίνουν εδώ και πάνω από ένα χρόνο και δεν υπάρχει καμιά παρέμβαση από πλευράς κυβέρνησης. Αυτή η λάθος στρατηγική των επιδοτήσεων από τα χρήματα των καταναλωτών δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.
Εκτός από τα παραπάνω, έχουμε και άδικες χρεώσεις. Για παράδειγμα, ο λογαριασμός των ΑΠΕ έχει πλεόνασμα, επειδή ακριβώς γίνεται αυτό το ‘ράλι’ στη χονδρεμπορική, επομένως το ΕΤΜΕΑΡ θα έπρεπε να έχει καταργηθεί ή τουλάχιστον να έχει μειωθεί. Ή οι ΥΚΩ, αφού έχουν γίνει οι διασυνδέσεις στα νησιά, δεν μπορεί ακόμα να χρεώνεται ο καταναλωτής. Τα έχουμε καταθέσει όλα αυτά, αλλά δυστυχώς τίποτε δεν φαίνεται να ακούει η κυβέρνηση. Είναι πλέον σαφές ότι εξυπηρετεί αφενός τα συμφέροντα του φυσικού αερίου – έτσι ξεκίνησε κι η εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, γιατί δε βλέπουμε τίποτε άλλο να γίνεται σ’ αυτό το κομμάτι – και αφετέρου φαίνεται ότι δεν μπορεί να κάνει μια στρατηγική στο θέμα της ενέργειας, πόσω μάλλον εν μέσω ενεργειακής κρίσης».
Ειδικά για την απολιγνιτοποίηση και με αφορμή την επερχόμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού για να εγκαινιάσει τη λειτουργία της νέας μονάδας Πτολεμαϊδα 5, η Βουλευτής Φλώρινας είπε χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε κι εμείς τον κ. Μητσοτάκη να μας πει το σχέδιο της κυβέρνησης, γιατί ως τώρα έχουμε μόνο κουβέντες ‘του αέρα’, εξαγγελίες, στις οποίες πράγματι είναι πολύ καλή αυτή η κυβέρνηση. Στο μεταξύ ακόμα περιμένουμε να δούμε το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Επίσης, έχει ενδιαφέρον η παρέμβαση του Προέδρου της ΡΑΕ, ο οποίος ανέφερε ότι δεν έχουμε πρόβλημα με τις μονάδες – πράγματι, γιατί υπάρχουν εν λειτουργία μονάδες – έχουμε όμως με τα λιγνιτωρυχεία, δεν μπορούμε να εξορύξουμε παραπάνω. Δηλαδή σ’ αυτή την κρίση που θα έπρεπε να συμμετέχει τουλάχιστον κατά 20% ο λιγνίτης, δεν μπορούμε να φτάσουμε σ’ αυτό το ποσοστό.
Η κυβέρνηση δεν έχει πετύχει την αύξηση συμμετοχής του λιγνίτη, γιατί όλα αυτά απαιτούν ένα σχεδιασμό, στον οποίο, σε αντίθεση με τις εξαγγελίες, δεν τα πάει καλά. Αυτό είναι πλέον προφανές και αν θυμηθούμε πριν 4 χρόνια που ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την απολιγνιτοποίηση, δεν είχε απολύτως τίποτε άλλο στο μυαλό του, δεν το ήξεραν ούτε οι Υπουργοί του, δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός. Η απολιγνιτοποίηση – και μάλιστα εμείς μιλάμε για απανθρακοποίηση – είναι πολύ σοβαρή επέμβαση σε μια περιοχή, αλλάζει το παραγωγικό προφίλ και θέλει πολύ καλή προετοιμασία.
Τι ζούμε όμως σήμερα: Oύτε οι ΑΠΕ μπορούν να προχωρήσουν, αφού πρώτον δεν έχει γίνει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, ούτως ώστε να είναι και η κοινωνία σ΄ αυτή τη μετάβαση, και όχι να είναι απέναντι. Δεύτερον, ο κ. Σκρέκας εν μέσω 15αύγουστου έβγαλε μια απόφαση, όπου αλλάζει τους όρους σύνδεσης και πετάει έξω πάρα πολλά μικρομεσαία έργα, για να τα δώσει πάλι σε 2-3 μεγάλους επενδυτές. Επιπλέον, οι Ενεργειακές Κοινότητες έχουν ‘θαφτεί’, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που έχει να κάνει και με την επαναπόδοση εδαφών ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ξανακαλλιεργήσουν, δεν έχει προχωρήσει, όπως επίσης δεν έχει προχωρήσει ούτε η αποκατάσταση των εδαφών. Το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης πάει μπρος πίσω, μια θα πάει το 2022, το 2023, το 2025, το 2028, μας έχουν τρελάνει. Ενώ όπως ανέφερα και πριν, δεν έχει γίνει ακόμα το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ.
Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει βεβαίως ένας αστάθμητος παράγοντας, όπως είναι ο πόλεμος, αλλά υποτίθεται ότι μια κυβέρνηση έχει υπολογίσει κι όλα τα ρίσκα και τους κινδύνους ,κάνει έναν σχεδιασμό και κρατάει και κάποιες εφεδρείες. Εδώ όμως έχουν κλείσει τα λιγνιτωρυχεία και δεν μπορούμε να εξορύξουμε λιγνίτη, ο οποίος θα συγκρατούσε σ’ αυτή την κρίση κάπως τις τιμές. Με την προϋπόθεση φυσικά, όπως είπαμε, να άλλαζε κι η λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, γιατί εδώ έχουμε τα υδροηλεκτρικά να στοιχίζουν 20 ευρώ και να τα πληρώνουμε πανάκριβα».
Η κα Πέρκα ολοκλήρωσε την παρέμβασή της με απάντηση σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν υπάρχει ενεργειακή επάρκεια, τονίζοντας ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκάλεσε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή για το εν λόγω θέμα, στην οποία η κυβέρνηση τους διαβεβαίωσε ότι ενεργειακή επάρκεια υπάρχει. Σχολίασε όμως χαρακτηριστικά: «Αυτό που εκτιμώ ότι θα ταλαιπωρήσει – και ταλαιπωρεί ήδη – τη χώρα μας δεν είναι η ενεργειακή επάρκεια, αλλά η πρόσβαση στην ενέργεια λόγω της ακρίβειας».
Δείτε εδώ το video: