Η Ελλάδα συνίσταται σε ένα σύμπαν ατέρμονης ομορφιάς, στο οποίο οι λίμνες κατέχουν μια θέση στο προσκήνιο. Άλλες κρυμμένες σε έρημα και μυστηριακά τοπία, άλλες σε μεσογειακά ή αλπικά σε καταπράσινες βουνίσιες εκτάσεις, όλες γοητευτικές, ωστόσο, στο σύνολό τους. Ας εξερευνήσουμε, λοιπόν, μερικές από τις λίμνες που απηχούν την ομορφιά της Ελλάδας!
1. Λίμνη Παμβώτιδα
Το φθινοπωρινό συννεφιασμένο σκηνικό με το πέπλο ομίχλης είναι αυτό που κυριαρχεί στη λίμνη των Ιωαννίνων. Η λίμνη Παμβώτιδα εφάπτεται με το ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων και περιβάλλεται από το όρος Μιτσικέλι. Αποτελεί έναν ζωντανό οικότοπο, φιλοξενώντας διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας, ενώ διαθέτει και νησί, το οποίο κατοικείται. Μπορείτε να απολαύσετε το φυσικό τοπίο με τα πόδια, το ποδήλατο ή με πλεούμενο.
2. Δρακόλιμνη Τύμφης
Κάτω από την κορυφή της Γκαμήλας στο όρος Τύμφη, στα 2050 μ. βρίσκεται η αλπική αυτή λίμνη, η Δρακόλιμνη Τύμφης, σε έκταση περίπου 5 στρεμμάτων. Βρίσκεται στη μέση ενός κοιλώματος, γύρω από ψηλά άγρια βράχια και λόφους, όπου η φύση καθηλώνει. Στη μια πλευρά ορθώνεται πανύψηλη η κορυφή της Γκαμήλας, ενώ στην άλλη ξεκινά ο γκρεμός, στο βάθος του οποίου κυλάει ο Αωός και απέναντι βρίσκεται ο ορεινός όγκος που πίσω του κρύβει το Πάπιγκο.
Η δρακόλιμνη της Τύμφης συνδέεται με αυτή του Σμόλικα απέναντι, μέσω ενός μύθου, σύμφωνα με τον οποίο στις λίμνες ζούσαν δυο δράκοι που δεν είχαν μεγάλη συμπάθεια ο ένας στον άλλον και συχνά πολεμούσαν μεταξύ τους. Ο δράκος της Τύμφης πετούσε κούτσουρα και κλαδιά σε αυτόν του Σμόλικα και αυτός με τη σειρά του άσπρες πέτρες. Έτσι εξηγούν οι ντόπιοι γιατί οι κορυφές της Τύμφης είναι γυμνές, αφού ο δράκος ξερίζωσε τα δέντρα, αλλά και γιατί ανάμεσα στις μαύρες πέτρες της λίμνης υπάρχουν και λευκές. Αν και η πεζοπορική διαδρομή από το Μικρό Πάπιγκο διαρκεί ώρες, θα σας ανταμείψει, αφού θα περιηγηθείτε μέσα σε δάσος από δρύες, κυπαρίσσια, έλατα και τη βλάστηση που σταδιακά αραιώνει και καταλήγει σε αλπική με λίγο χορτάρι. Μετά τα περίπου 1.500 μ. υψόμετρο μετατρέπεται σε αλπική.
3. Δρακόλιμνη Γκιστόβα
Στην οροσειρά του Γράμμου, στα 2350 μ., βρίσκεται η μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη στην Ελλάδα, η Δρακόλιμνη Γκιστόβα, με μικρό βάθος και ομαλές βουνοκορφές να την περιβάλλουν. Η πρόσβαση γίνεται με πεζοπορία από το χωριό Γράμμος που διαρκεί περίπου 4 ώρες. Σύμφωνα με τον μύθο, σε κοντινό χωριό ζούσε ένας άκακος δράκος, τον οποίο οι ντόπιοι αποφάσισαν να απομονώσουν ψηλά στο βουνό. Ο δράκος, λυπημένος από την αγριότητα των κατοίκων, λίγο πάνω από το χωριό έχυσε ένα δάκρυ που έγινε η πρώτη μικρή δρακόλιμνη, ενώ όταν έφτασε σε σημείο που πλέον δεν μπορούσε να δει το χωριό, στις κορυφές του Γράμμου, έχυσε ένα μεγαλύτερο δάκρυ που μετατράπηκε στη μεγάλη δρακόλιμνη.
4. Δρακόλιμνη Σμόλικα
Η δεύτερη μεγαλύτερη αλπική λίμνη της χώρας, στα 2200 μ. υψόμετρο, η Δρακόλιμνη Σμόλικα, με αρκετά μεγάλο βάθος και σχήμα καρδιάς, αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς. Ένα μικρό άνοιγμα στη μια της πλευρά δημιουργεί ένα ρυάκι που πέφτει στον γκρεμό, ενώ λίγα βήματα πέρα από τη λίμνη θα θαυμάσετε το ατελείωτο λιβάδι βουνοκορφών που απλώνεται μπροστά σας. Το χρώμα της συνήθως είναι έντονα γαλανό, όμως, στις όχθες της ο πυθμένας κοκκινίζει. Σύμφωνα με τον μύθο, ο οποίος τελειώνει διαφορετικά εδώ, νικητής υπήρξε ο δράκος του Σμόλικα που δεν πετούσε βράχους αλλά τεράστιους σβώλους από αλάτι, τους οποίους ο δράκος της Τύμφης κατάπιε και διψασμένος ήπιε πολύ νερό και πέθανε. Μπορείτε να φτάσετε στη Δρακόλιμνη από το χωριό Παλαιοσέλλι, από ένα μονοπάτι μέτριας δυσκολίας και από δασικό δρόμο. Περνώντας μέσα από ένα δάσος πεύκων και ρόμπολων θα φτάσετε στη δρακόλιμνη. Άλλη διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Πάδες, όπου μέσω χωματόδρομου, με αυτοκίνητο ή με τα πόδια, θα φτάσετε στα 1.900 μ. υψόμετρο και ακολούθως θα κάνετε μια διαδρομή σε μονοπάτι μέχρι τη λίμνη για περίπου 2 ώρες.
5. Λίμνη Κερκίνη
Στην Κεντρική Μακεδονία, λίγο έξω από τις Σέρρες, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Η λίμνη, έργο του 1932 και φράγμα στον ποταμό Στρυμόνα, αποτελεί εθνικό πάρκο, προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ για τους υδροβιότοπους, ενώ ανήκει και στο Δίκτυο Natura 2000. Διάφορα θηλαστικά όπως το τσακάλι και η βίδρα, είδη αμφίβιων και ερπετών ζουν στην περιοχή, ενώ γύρω από τη λίμνη υπάρχουν περίπου 300 είδη πτηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κερκίνη ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών στην Ελλάδα, γύρω στις 4000.
6. Λίμνη Πρέσπα
Στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας, στη Φλώρινα, βρίσκονται οι Πρέσπες, η μικρή και η μεγάλη, δύο εμβληματικές λίμνες που παίρνουν το χρώμα του ουρανού.
Η φύση είναι μοναδική με την ασύλληπτη ομορφιά που διαθέτει, ενώ στη Μικρή Πρέσπα μπορείτε με τα πόδια, μέσω της πεζογέφυρας, να επισκεφθείτε το μικρό νησάκι Άγιος Αχίλλειος, το δεύτερο κατοικημένο νησάκι σε λίμνη στην Ελλάδα, μετά το Νησί των Ιωαννίνων. Στον Άγιο Αχίλλειο βρίσκονται η τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, η οποία χρονολογείται από τα τέλη του 10ου αιώνα μ.Χ. και χτίστηκε από τον τσάρο Σαμουήλ της Βουλγαρίας, η βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων του 11ου αιώνα, ο Άγιος Δημήτριος του 14ου αιώνα και άλλες βασιλικές.
7. Λίμνη Ορεστιάδα
Το στολίδι της Δυτικής Μακεδονίας, η λίμνη Ορεστιάδα ή η λίμνη Καστοριάς, μία από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελλάδας, ανήκει στις προστατευόμενες τοποθεσίες του Δικτύου Natura 2000. Αποτελεί ψαρότοπο, όπου απαντώνται διάφορα είδη, αλλά και καταφύγιο σπάνιων ειδών πανίδας γενικότερα και χλωρίδας. Η ακατέργαστη φυσική ομορφιά της θα σας μαγέψει, ενώ τον χειμώνα μπορείτε να τη δείτε να παγώνει. Αξίζει να επισκεφθείτε και την περιοχή Δισπηλιό, όπου έχουν ανακαλυφθεί τα υπολείμματα ενός προϊστορικού παραλίμνιου οικισμού από τη νεολιθική εποχή.
8. Λίμνη Πλαστήρα
Η τεχνητή λίμνη της Καρδίτσας, το κόσμημα του Θεσσαλικού Κάμπου, αν και αποτελεί ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση, διαθέτει ένα μοναδικό τοπίο που παραμένει γοητευτικό καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ έχει εξελιχθεί σε σημαντικό υγροβιότοπο, στον οποίο κατοικούν πάπιες, δρυοκολάπτες και νεροκότσυφες. Φτάνοντας στη λίμνη, μπορείτε να κάνετε τον γύρο της με ποδήλατο (σημειωτέον, η περιοχή υπήρξε το επίσημο προπονητικό κέντρο ποδηλασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004) ή τετρακίνητο σε χωμάτινο δρόμο, προκειμένου να απολαύσετε το τοπίο με τα ψηλά κατάφυτα βουνά. Διάφορες δραστηριότητες μπορείτε να απολαύσετε στην περιοχή, είτε είστε λάτρεις του ψαρέματος, της ορειβασίας, κωπηλασίας, ιστιοπλοΐαας είτε απλά θέλετε να θαυμάσετε ανέμελοι το μαγευτικό σκηνικό. Βρίσκεται 25 χλμ. δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας, στο οροπέδιο της Νεβρόπολης των Αγράφων. Τη λίμνη εμπνεύστηκε ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας, έξι χρόνια μετά τον θάνατο του οποίου, το 1959, ολοκληρώθηκε η λίμνη. Γύρω από τη λίμνη που έχει περίμετρο 70 χλμ. βρίσκονται υπέροχα χωριά, όπως το Νεοχώρι, 45 χλμ. Ν.Δ. της Καρδίτσας, με την καλύτερη θέα στη λίμνη. Μπορείτε να επισκεφθείτε το χωριό Καρίτσα, όπου βρίσκεται η Μονή Παναγίας Πελεκητής. Ένα ολόκληρο κομμάτι βράχου πελεκήθηκε για να διαμορφωθεί ο κατάλληλος χώρος για το χτίσιμο.
9. Λίμνη Τριχωνίδα
Η μεγαλύτερη και μία από τις πιο καθαρές λίμνες της Ελλάδας, της οποίας τα νερά ανανεώνονται συνεχώς, η Λίμνη Τριχωνίδα στην Αιτωλοακαρνανία, αντανακλά το μεγαλείο της φύσης με το απερίγραπτο κάλλος της. Στη νότια όχθη της βρισκόταν η αρχαία πόλη Τριχώνιον, όπου υπήρχε ιερό του Ασκληπιού και η οποία ταυτίζεται με τη σημερινή Γαβαλού. Το Θέρμο, στα βορειοανατολικά της λίμνης, στα 360 μέτρα, είναι το κέντρο της περιοχής που ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000 και φιλοξενεί δεκάδες ζώα και φυτά.
10. Δρακόλιμνη Βερλίγκα ή Βρίγγα
Πάνω από το χωριό Χαλίκι Τρικάλων, κοντά στις πηγές του Ασπροποτάμου, στην αρχή του Αχελώου, στο βουνό Λάκμος, στα 2.050 μ. υψόμετρο, θα συναντήσετε ένα τοπίο πηγαίου και ασύγκριτου κάλλους. Την άνοιξη το σκηνικό συγκλονίζει με το πράσινο πέπλο, τα χρωματιστά λουλουδάκια, τα ρυάκια και τους μικρούς καταρράκτες, ενώ θα συναντήσετε και κοπάδια από πρόβατα. Οι βοσκοί ονομάζουν τη δρακόλιμνη και Φαρμακόλακκα, καθώς λέγεται πως τα ζώα που έβοσκαν στις όχθες της πέθαιναν. Το μονοπάτι ξεκινά από την πλατεία του χωριού Χαλίκι, κατεβαίνει στο ρέμα και ακολουθώντας τον δασικό δρόμο ανεβαίνετε στη λίμνη. Υπάρχουν και μονοπάτια από τον χωματόδρομο, τα οποία περνούν μέσα από πυκνό ελατόδασος.
11. Λίμνη Τσιβλού
Στην ορεινή Πελοπόννησο, σε υψόμετρο περίπου 800 μ. στις πλαγιές του Χελμού, στα 11 χλμ. από το χωριό Ζαρούχλα, η φύση έχει μεγαλουργήσει. Η λίμνη Τσιβλού δημιουργήθηκε έπειτα από κατολίσθηση που έφραξε τον ποταμό Κράθη στις αρχές του 20ου αιώνα. Έχει επιφάνεια μικρότερη από 200 στρέμματα και βάθος μέχρι τα 80 μέτρα, ενώ εξελίχθηκε σε σημαντικό υγροβιότοπο. Περιβάλλεται από ορεινές δεντρόφυτες πλαγιές, από αγέρωχα έλατα, αιωνόβια πλατάνια και τα πεύκα του Χελμού, ενώ η περιοχή φιλοξενεί φρύνους, μαυρολαίμηδες, μπεκάτσες, λαγούς και αλεπούδες. Μπορείτε να ανακαλύψετε εν πλω την ομορφιά της φύσης, κωπηλατώντας στη μικρή αυτή λίμνη.
12. Λίμνη Δόξα
Η λίμνη Δόξα ή λίμνη Φενεού, μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων που τροφοδοτείται από τον χείμαρρο Δόξα, βρίσκεται στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας (χωριό των 184 κατοίκων, 100 χλμ. δυτικά της Κορίνθου), ανάμεσα στα βουνά Χελμός (2.341 μ.) και Ζήρεια (2.376 μ.). Το αλπικό σκηνικό κόβει την ανάσα με το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στο κέντρο της λίμνης (τα ήρεμα γαλήνια νερά, τις χαμηλές βουνοκορφές και την απέραντη καταπράσινη πεδιάδα του Φενεού που περιβάλλεται από πεύκα, έλατα, βελανιδιές και πλατύφυλλα. Είναι ιδανική για μπάνιο, καταδύσεις, πεζοπορία στα πυκνά δάση που περιβάλλουν τη λίμνη και πολλές άλλες δραστηριότητες. Στο βυθό της λίμνης, σε βάθος 7 ως 9 μέτρα, αναλόγως της στάθμης των νερών, βρίσκεται το παλιό εικονοστάσι του Αϊ Γιώργη. Μία ξεχωριστή πινελιά στο τοπίο αποτελεί το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στο κέντρο της λίμνης, το οποίο χρονολογείται στα μέσα του 14ου αιώνα. Ενώνεται με την όχθη της λίμνης, καθώς είναι χτισμένο σε μια μικρή χερσόνησο. Το ποντικονήσι της λίμνης είναι ο Άγιος Φανούρης ή Παλαιομονάστηρο και ψηλά, σε μια πλαγιά σε απόσταση 2 χλμ., βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Γιώργη του Φενεού. Αξίζει να θαυμάσετε τη θέα απ’ τα ξύλινα μπαλκόνια της μονής.
Πηγή: https://feelhellas.com/