ΟΙ ΛΟΓΙΚΟΙ ΠΡΟΝΟΟΥΝ, ΟΙ ΜΗ ΛΟΓΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΟΟΥΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΒΑΙΟΣ
Φιλόσοφος του 5ου π.Χ. αιώνα από τους Στόβους της Μακεδονίας, συνέγραψε μοναδικό βιβλίο με τον τίτλο: «Ανθολόγιο».
Οι λογικοί σκέφτονται εκ των προτέρων, σε αντίθεση με τους μη λογικούς που μετανιώνουν σκεπτόμενοι εκ των υστέρων.
Πρώτα ζυγίζουμε – εξετάζουμε τα δεδομένα και τις συνέπειες μιας λύσης οποιουδήποτε προβλήματος προκύπτει στη συνέχεια της ζωής μας και μετά υιοθετούμε – ακολουθούμε τη σωστή κατά τη γνώμη μας λύση. Εάν δεν γνωρίζουμε τις αιτίες που προκάλεσαν το πρόβλημα, η λύση – το αποτέλεσμα θα είναι λανθασμένο από την αρχή της πορείας μας. Υποβοηθούν πολύ τα δεδομένα, όπως ακριβώς σε ένα πρόβλημα αριθμητικής ή γεωμετρίας για να τα συσχετίσουμε στην ορθή λύση. Χρειάζεται υπομονή και όχι βιασύνη – επιπολαιότητα για να υπερνικήσουμε την αντίσταση του προβλήματος.
Με τον ίδιο τρόπο σκεφτόμαστε προκειμένου να ξεπεράσουμε κάποιο πρόβλημα στην καθημερινή μας ζωή με τρόπο επιτυχημένο. Αντίθετα αν επιπόλαια – επιφανειακά σκεφθούμε θα αχθούμε σε λανθασμένο αποτέλεσμα που θα μας απογοητεύσει και οπωσδήποτε πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις και να ξαναρχίσουμε από την αρχή την επίλυσή του, εφόσον τα χρονικά περιθώρια ή οι περιστάσεις το επιτρέπουν.
Συγκεκριμένοι και κατανοητοί θα γίνουμε αμέσως με παραδείγματα απλά από τη ζωή μας του καθενός. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση υποδεικνύει στους περισσότερους να μειώνουν τα έξοδά τους συνέχεια. Η συνεχής μείωση συντάξεων και μισθών μας αναγκάζει σε αντίστοιχη μείωση εξόδων που μετακυλίεται σε λιγότερη κατανάλωση.
Εάν δεν υπακούσουμε στα κελεύσματα των καιρών, η οικονομική μας κατάσταση θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα – χρέη που δύσκολα ξεπληρώνονται στη συνέχεια. Επομένως μη έλεγχος των εσόδων – εξόδων κάθε νοικοκυριού σημαίνει ανατροπή των οικονομικών μας με ολισθηρά αδιέξοδα των οφειλών μας και της ίδιας της υπόληψής μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι λογικοί ελέγχουν καθημερινά τα έξοδά τους είτε σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Οι επιπόλαιοι – μη λογικοί δεν ακολουθούν τις οικονομικές συνταγές και νωρίς εκτρέπονται τα όποια οικονομικά τους ως ζημιογόνα.
Στα χιόνια και στους πάγους φέτος, οι μετακινήσεις των Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων κυρίως, είχαν προσαυξημένη επικινδυνότητα εκτροπής από το οδόστρωμα ή τρακαρίσματα με επισκευές σε λαμαρινοδουλειές και συνεργεία. Οι λογικοί απέφευγαν ή μείωναν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους μέσα στην πόλη ή στα ταξίδια τους ώσπου να καλυτερεύσουν οι καιρικές συνθήκες. Όσοι δεν σκέφθηκαν εκ των προτέρων τους κινδύνους πιο νεαροί στην ηλικία ή επιπόλαια τόλμησαν τις βόλτες τους, το λιγότερο δυσκολεύτηκαν και κινδύνευσαν σε κάθε περίπτωση και απευχόμαστε να έκαναν ζημιά.
Οι καλοί νοικοκυραίοι πλούσιοι και φτωχοί έχουν τάξη και προτεραιότητα στα έξοδα. Βάζουν μπροστά τα είδη πρώτης ανάγκης: τρόφιμα, φως, νερό, τηλέφωνο και ακολουθούν τα άλλα δευτερεύουσας σημασίας. Οι μικρότεροι μισθοί και συντάξεις αντικατοπτρίζονται – φαίνονται σαν σε καθρέφτη στη συνεχώς μειωμένη κατανάλωση. Όσοι πάνε κόντρα στις παραπάνω οικονομικές συνήθειες, θα μετανιώσουν εκ των πραγμάτων στη συνέχεια, όταν βρεθούν μπροστά σε οικονομικά αδιέξοδα οποιαδήποτε είναι αυτά, είτε μικρότερα είτε μεγαλύτερα ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια ή δραστηριότητα του καθένα.
Στο διάλογο – συζήτηση οι λογικοί σκέφτονται πρώτα αυτά που έχουν να πουν και μετά εκθέτουν με λίγα λόγια τη γνώμη τους. Οι επιπόλαιοι και λιγότερο λογικοί όχι μόνο βιάζονται να εκφέρουν τη γνώμη τους, αλλά διακόπτουν συχνά αυτούς που έχουν το λόγο και επιδίδονται σε πολυλογία – φλυαρία, όταν τους δοθεί ο λόγος. Οι εντυπώσεις των μεν και των δε, είναι γνωστές σε όλους μας από τους τηλεοπτικούς διαλόγους αλαλούμ, ιδίως των ιδιωτών, μικρής ακροαματικότητας, καναλιών.
Συμπερασματικά, οι λογικοί ολοκληρωμένοι εγγράμματοι ή ολιγογράμματοι λάμπουν με τα λιγότερα λόγια τους, σε αντίθεση με τους λιγότερο λογικούς που αναλώνονται σε πλεονασμούς.
ΠΕΤΡΟΣ ΓΟΥΛΙΟΣ