Το SolidarityNow κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στους πιο ευπαθείς
Δικαιούχοι του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» αποκλείονται από την καταβολή του λόγω αύξησης της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου τους
Αθήνα, 26 Ιουλίου, 2022
Η Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow παρατηρεί αύξηση των ανθρώπων που επισκέπτονται το Κέντρο με αίτημά τους να καταλάβουν γιατί πια δεν δικαιούται την οικονομική ενίσχυση μέσω του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» (ΚΕΑ).
Το ΚΕΑ αποτελεί μοναδική πηγή εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες αλλά και αλλοδαπούς που διαβιούν στην Ελλάδα, κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου βοηθήματος, προσδιορίζονται με εισοδηματικά και άλλα περιουσιακά κριτήρια, τα οποία έχουν καθοριστεί με γνώμονα την όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή του.
Στην πράξη όμως, παρατηρείται ότι ορισμένες φορές, αποφάσεις που αφορούν τη γενικότερη οικονομική πολιτική και οδηγούν έμμεσα στον επανακαθορισμό των τεκμηρίων διαβίωσης, αποκλείουν από το ΚΕΑ άτομα και οικογένειες των οποίων η πραγματική οικονομική κατάσταση δεν δικαιολογεί αυτόν τον αποκλεισμό.
Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο πρόσφατος επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και η αύξησή τους, ιδιαίτερα σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας. Εξαιτίας της εξέλιξης αυτής, δικαιούχοι του ΚΕΑ, οι οποίοι είναι ωφελούμενοι του Κέντρου Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα, αποκλείονται από την καταβολή του, λόγω της αύξησης της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου τους, στο οποίο και διαβιούν.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ωφελούμενης του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας, η αντικειμενική αξία του διαμερίσματος της οποίας αυξήθηκε από τις 60.000 στις 115.000 ευρώ, υπερβαίνοντας έτσι κατά πολύ το θεσπισμένο για το ΚΕΑ όριο των 90.000. Η συγκεκριμένη γυναίκα δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα, είναι άνω των 55 ετών και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, τα οποία καθιστούν την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης κυριολεκτικά ζήτημα επιβίωσης.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο το ΚΕΑ, καθώς το συγκεκριμένο περιουσιακό όριο εφαρμόζεται για τον προσδιορισμό των δικαιούχων και άλλων κοινωνικών παροχών, όπως η σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων κλπ.
*Από 1/8/2021 έως 31/7/2022 η λειτουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης COVID-19 του ΙΣΝ για την Καταπολέμηση των Συνεπειών της Πανδημίας. **Από 1/7/2021 έως 30/6/2022, το Kahane Foundation χρηματοδοτεί την Ψυχοκοινωνική υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας. ***Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Βάλια Σαββίδου, Communications Manager
[email protected] | τηλ. 210 6772513, 6970 417260
Ακολούθησέ μας!
Facebook: SolidarityNow
Twitter: @Solidarity_Now
Instagram: Solidarity_Now
YouTube: SolidarityNow
Στήριξε τη δράση μας: https://www.solidaritynow.org/donation/
Το SolidarityNow ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2013 με στόχο να βοηθήσει τους πληθυσμούς που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Από το 2013 μέχρι σήμερα η οργάνωση πέτυχε να στηρίξει και να βοηθήσει μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματά της, περισσότερους από 320.000 ευάλωτους συνανθρώπους μας. Περισσότεροι από 64.000 άνθρωποι -Έλληνες, πρόσφυγες, μετανάστες- ωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες τα Κέντρα Αλληλεγγύης μας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η οργάνωση προσέφερε στέγη και υποστήριξη σε περισσότερους από 10.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Στους στρατηγικούς συνεργάτες του οργανισμού περιλαμβάνονται: UNHCR, UNICEF, IOM, OSF, EEA & Norway Grants, AMIF κ.ά.