Η έκθεση «Μνήμες ενός Πρόσφυγα»

Τη Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας, αντάμωσαν κάτω απ’ την ίδια στέγη οι εικαστικές τέχνες με τη μουσική. Τα χρώματα, οι εικόνες, οι μνήμες και τα κειμήλια των προσφύγων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, ζωντάνεψαν με μιας στο καμβά του Ευβοιώτη Εικαστικού Γιώργου Κεβρεκίδη, υπό τις μελωδικές συνθέσεις του Γιώργου Κουμεντάκη, ερμηνευμένες με εξαιρετική μαεστρία απ’ τον διακεκριμένο πιανίστα Γιώργο Κωνσταντίνου.

Οι “μνήμες ενός πρόσφυγα”, συμμετέχοντας στους 100χρονους εορτασμούς απ’ την απελευθέρωση της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό και την ενσωμάτωσή της στο Ελληνικό κράτος,  ανασύρθηκαν απ’ τους καλοφτιαγμένους γιούκους, σ’ ένα συγκινητικό οδοιπορικό μνήμης, αγάπης, πόνου και νοσταλγίας, όπου οι pop art συνθέσεις του δημιουργού συνομίλησαν εμπνευσμένα με το ζωγραφικό ρεαλισμό.

Φωτογραφίες εποχής, προσωπικά αντικείμενα μεγάλης συναισθηματικής αξίας, κειμήλια του παρελθόντος, όλα μαζί μεταμορφώθηκαν σε έργα με εικαστική γλώσσα.

Την έκθεση έντυσε μελωδικά ο ταλαντούχος πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου, ερμηνεύοντας έργα του ρομαντικού και σύγχρονου ρεαλισμού, μεταξύ των οποίων Γιώργο Κουμεντάκη, Arvo Part, Ferenz Liszt,Gyorgy Kurtag και Gyorgy Ligeti.Ο βραβευμένος σε Ελλάδα και Ευρώπη μουσικός, καθήλωσε το κοινό με το ορμητικό του παίξιμο, παρασύροντάς το σ’ ένα ταξίδι αισθαντικότητας, για μιάμιση ώρα σχεδόν, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η έκθεση “μνήμες ενός πρόσφυγα” θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό ως τις 21 Δεκέμβρη 2012, κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη 17:00-23:00.

 

Η έκθεση «Μνήμες ενός Πρόσφυγα» είναι ένα εικαστικό οδοιπορικό μνήμης, αγάπης, πόνου και νοσταλγίας στις παραδόσεις των προσφύγων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Φωτογραφίες εποχής, προσωπικά αντικείμενα συναισθηματικής αξίας, προσφυγικοί «θησαυροί» ανασυρμένοι απ’ τους καλοφτιαγμένους γιούκους, παρατίθενται σ’ένα κολάζ pop art σύνθεσης και ζωγραφικού ρεαλισμού.

 

Αφέντης ήταν κάποτε, όριζε μόνος το

βιος του,       

Στην άλλη άκρη του πελάγους του λαχε

το γραφτό του,

Μα ήρθαν άξαφνα αυτοί να μπουν μες τη

ζωή του,

Κι αρπάξαν βιος και ζωντανά παρά τη

θέλησή του.

Κι αφέντης πάλι εγίνηκε, αφού ψυχή

ορίζει.

 (λίμερικ) Γιώργος Κεβρεκίδης

Γεννημένος στη Χαλκίδα από γονείς με καταγωγή απ’ τον Πόντο και τη Μικρά Ασία,

ο Γιώργος Κεβρεκίδης πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη παραθαλάσσια Νέα Αρτάκη, γενέθλια πόλη της μητέρας του. Οι καταβολές των γονιών του συντέλεσαν στη διαφύλαξη άρρηκτων σχέσεων με τις παραδόσεις των προσφύγων και τις μνήμες των προγόνων του. Με δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού και μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δραστηριοποιείται στο αντικείμενο του μηχανικού από το 2000 μέχρι σήμερα.

Η ζωγραφική υπήρξε ανέκαθεν η αγαπημένη του ενασχόληση, την οποία και φρόντισε να εξασκεί, τα καλοκαίρια κυρίως. Η επάνοδός του στη Χαλκίδα το 2004, λόγω της νέας του, τότε, επαγγελματικής θέσης, στάθηκε η αφορμή για να ξαναπιαστεί, ώριμος πια, με το παιδικό του μεράκι, αναζητώντας έναν προσωπικό τρόπο έκφρασης, μέσα απ’ τη τέχνη της ζωγραφικής.

Έκτοτε συνεχίζει τις προσωπικές του εικαστικές αναζητήσεις κι απ’ τον Οκτώβριο του 2009 είναι φοιτητής του τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η παρούσα έκθεση αποτελεί το δεύτερο ατομικό καλλιτεχνικό του εγχείρημα, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2012, στη Λίμνη Ευβοίας, στα πλαίσια την πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΕΛΛΥΜΝΙΑ 2012», του Καλλικράτειου Δήμου.