Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του μεγάλου Φλωρινιώτη ζωγράφου Κώστα Λούστα

Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του μεγάλου Φλωρινιώτη ζωγράφου Κώστα Λούστα (1933-2014) θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική αίθουσα εκθέσεων της Πινακοθήκης Φλωρινιωτών Ζωγράφων του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης» από 21 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2017, τρία χρόνια μετά το θάνατό του.
Ο «Αριστοτέλης» έχει την τιμή να υποδέχεται αντιπροσωπευτικά έργα του Κώστα Λούστα από την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας τα οποία ανήκουν σε διάφορες περιόδους της πολύχρονης εικαστικής του δημιουργίας.
Η σημαντική εικαστική πορεία του Κώστα Λούστα συνδέεται άρρηκτα με τον «Αριστοτέλη» καθώς στον Όμιλο Καλών Τεχνών του συλλόγου έλαβε τα πρώτα του καλλιτεχνικά ερεθίσματα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017 και ώρα 8.00 μ.μ.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Καθημερινές 19.30 – 22.00.
Σάββατο και Κυριακή: 11.30 – 13.30 και 19.30 – 22.00.
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών δρώμενων 2017 του Δήμου Φλώρινας.
ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΣΤΑΣ (1933-2014)
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο και μέντορα τον Γιάννη Μόραλη. Εξέθεσε έργα του για πρώτη φορά στη Φλώρινα το 1957. Η πρώτη του ατομική έκθεση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε στη Χ.Α.Ν. με τη φροντίδα του ποιητή Γιώργου Βαφόπουλου το 1961. Από το 1962 ο Κώστας Λούστας έζησε και εργάστηκε στην Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ανάμεσα στους πρώτους υποστηρικτές του υπήρξε ο συλλέκτης Χρήστος Μπάστης. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις (Di Salvo Art Gallery, Chase Gallery, Gallery Chevance, Paollilo Gallery), και πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις τόσο στη Νέα Υόρκη (Saldinger Gallery, Long Island University, Brooklyn, και Firehouse Gallery, Nassau) όσο και στο Λονδίνο (Ζaydler Gallery). Ανάμεσα στις σημαντικότερες ατομικές του εκθέσεις στην Ελλάδα την περίοδο αυτή συγκαταλέγονται αυτές στις γκαλερί Τέχνη και Βέλτσου της Θεσσαλονίκης το 1963 και το 1965 αντίστοιχα, και στη γκαλερί Hilton της Αθήνας το 1968. Η συνεργασία του με την διεθνούς φήμης Galerie Internationale στην Madison Avenue της Νέας Υόρκης, στην οποία πραγματοποίησε ατομική έκθεση για πρώτη φορά το 1972, συνεχίστηκε με πολυετές συμβόλαιο. Στην Αθήνα το 1980 και το 1983 διοργανώθηκαν ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί «Eγγονόπουλος» και «Συλλογή» αντίστοιχα.
Το 1991 ο Δήμος Θεσσαλονίκης τίμησε την τριαντάχρονη καλλιτεχνική του παρουσία με ατομική έκθεση αναδρομικού χαρακτήρα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Το 1993 με τη σειρά 80+1 Πορτραίτα Προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης, που παρουσιάστηκε στα πλαίσια των Δημητρίων (Αποθήκη 1 του Ο.Λ.Θ.), ο Κώστας Λούστας προσέλκυσε πρωτοφανή αριθμό επισκεπτών, και βραβεύτηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στα εικαστικά δρώμενα. Ακολούθησε μια σειρά ατομικών εκθέσεων στην ελληνική περιφέρεια (Δημοτικές Πινακοθήκες Κοζάνης, Λαμίας και Πτολεμαίδας), και το 1998 επέστρεψε στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο με τη συλλογή «Elgar 96». Το 1999 διοργανώθηκε ατομική έκθεση στη Paul Hawkins Gallery στο Mayfair του Λονδίνου. Η σειρά έργων με θέμα το γυναικείο γυμνό, και με τίτλο «Παραλλαγές 2000», εκτέθηκε το 2001 από τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Γ του Ο.Λ.Θ.). Το 2002 διοργανώθηκε ατομική έκθεση από την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών. Η συλλογή του με τίτλο «Αmelia 2004» παρουσιάστηκε από την Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης στη Βίλα Μπιάνκα τον Μάιο του 2005, και είχε ως θέμα τη μικρή του εγγονή Amelia. Τα τελευταία χρόνια είχε συνεργαστεί με Αθηναίους γκαλερίστες όπως οι Μιχαλαριάς και Καπόπουλος, και τις αίθουσες τέχνης Αέναον, Γκαλερί της Έρσης και Περιπλάνηση, καθώς και με τις γκαλερί Άτριον και Άρτιον, Μεταμόρφωση και Ειρμός της Θεσσαλονίκης. Το 2006 η αίθουσα τέχνης Ιανός της Αθήνας διοργάνωσε ατομική έκθεση των έργων του. Οι ομαδικές του εκθέσεις στην Ελλάδα ήταν αναρίθμητες, ενώ είχε συμμετάσχει σε όλες τις Πανελλήνιες. Ατομικές του εκθέσεις διοργανώθηκαν από τη γκαλερί Άτριον της Θεσσαλονίκης το 2010 και το 2012. Μέρος της προσωπικής συλλογής έργων του καλλιτέχνη εκτέθηκε στο πλαίσιο τιμητικής αναδρομικής έκθεσης στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο το Νοέμβριο 2012. Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και το Μουσείο Μπενάκη (Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα) διοργάνωσαν αναδρομικές εκθέσεις προς τιμήν του το 2016.
Παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, την ποίηση και τη δημοσιογραφία. Το 1977 τιμήθηκε από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών για την προσφορά του στις τέχνες και τα γράμματα, και είχε επίσης βραβευθεί για το ποιητικό του έργο από τις Νομαρχίες Κοζάνης και Φλώρινας. Η Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών της Φλώρινας εξέδωσε το 1997 τη συλλογή ποιημάτων του, που χρονολογούνται από το 1986 έως και το 1997. Το αυτοβιογραφικό του βιβλίο με τίτλο Εκατό και Πλέον Δαχτυλίδια για Πρίγκιπες εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ιανός το 2005. Η μοναδική τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή του δημοσιογράφου Άρη Σκιαδόπουλου «Νυκτερινός Επισκέπτης», που προβλήθηκε από το πρώτο κρατικό κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης (ΕΤ1) τον Ιανουάριο του 1996, επαναλήφθηκε κατόπιν παράκλησης πολλών τηλεθεατών. Υπήρξε ένα από τα τρία ιδρυτικά στελέχη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, στέλεχος της εικαστικής επιτροπής των Δημητρίων επί σειρά ετών, και μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ως και το 2008 διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης»
Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Ζωγράφων
Αίθουσα εκθέσεων «Στεφάνου και Βασιλικής Γώγου»
Τηλ. 2385022754 – www.fsfa.gr/pfz