Τα χρώματα της βίας στη Δυτική Μακεδονία 1941-1944

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το βιβλιοπωλείο η γωνιά και οι  εκδόσεις Επίκεντρο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Ηλιάδου – Τάχου:

 

Τα χρώματα της βίας στη Δυτική Μακεδονία

1941-1944

 

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

 

 

  • Βλάσης Βλασίδης, επίκουρος καθηγητής τμ. Βαλκανικών Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών, ΠΑ.ΜΑΚ.
  • Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθηγητής τμ. Βαλκανικών Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών, ΠΑ.ΜΑΚ.

και η συγγραφέας, Σοφία Ηλιάδου – Τάχου, καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Την συζήτηση θα συντονίσει ο Ηλίας Γρούιος, μεταπτυχιακός φοιτητής ιστορίας Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας.

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου,  7:00 μ.μ.

OΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ

(Δ. Κων. Καραμανλή 66, Φλώρινα)

Σκοπός του βιβλίου είναι η αποτύπωση και η ερμηνεία των αποχρώσεων της βίας που εκδηλώθηκε την κατοχική περίοδο στη Δυτική Μακεδονία, με σημεία αναφοράς τις συνθήκες κατοχής, την αντίσταση, τις εθνοτικές αλλά και τις εμφύλιες συγκρούσεις.

Ενταγμένη στο νέο πλαίσιο της ιστοριογραφίας, ερευνώνται οι τοπικές ιδιαιτερότητες και η σημασία του τοπικού συγκείμενου στη διερμηνεία των γεγονότων της κατοχικής περιόδου. Ως «βία» δεν νοούνται μόνο οι δολοφονίες, αλλά και οι φυλακίσεις, οι εκτελέσεις, τα αντίποινα, η καταστροφή του παραγωγικού ιστού, ο στρεβλός επισιτισμός, και άλλα ανάλογα φαινόμενα. Γιατί η βία σε όλες τις εκφάνσεις της αποτελεί ιστορικό γεγονός, η νομιμότητα του οποίου απορρέει από την αντίληψή μας για τη νομιμότητα του κράτους ως θεσμού που την ασκεί ή εναντίον του οποίου τα υποκείμενα της βίας επαναστατούν.

Στη μελέτη αυτή, η νομιμοποίηση ή η καταδίκη της βίας που ασκήθηκε την περίοδο της κατοχής από τη μια ή από την άλλη πλευρά προϋποθέτει πρώτιστα την απάντηση στο ερώτημα ποιανού το συμφέρον υπηρετούσε το κατοχικό κράτος, το συμφέρον των κατακτητών ή αυτό των πολιτών.

Η συγγραφέας, αντίθετη σε κάθε πολιτική πρόθεση που μπορεί να ελλοχεύει πίσω από την έρευνα, καταγράφει την ιδιαίτερη δυναμική της κατοχικής περιόδου, ειδικά σε ό,τι αφορά στη Δυτική Μακεδονία.

Η Σοφία Ηλιάδου-Τάχου είναι πρωτοβάθμια Καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και μητέρα δύο παιδιών. Από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορούν τα βιβλία της: Μέρες της ΟΠΛΑ στη Θεσσαλονίκη (2013), Από τη Βάρκιζα στο Μπούλκες (2014), Αγάπη ή Τζιχάντ (2016) ενώ έχει συνεπιμεληθεί το συλλογικό τόμο Η Δυτική Μακεδονία: Από την ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος έως σήμερα (2014).