«Ο Αχιλλέας και το Μνημόνιον»

ΠΟΝΤΙΑΚΗ  ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ «ο Αχιλλέας και το Μνημόνιον»

 

Το ποντιακό θέατρο και στη Φλώρινα. Στην γεμάτη αίθουσα «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του πολιτιστικού κέντρου Φλώρινας, δόθηκε η παράσταση «ο Αχιλλέας και το Μνημόνιον» την Κυριακή 9.3. από τον θίασο του Αχιλλέα Βασιλειάδη.

Πρόκειται για μια πολιτική σάτιρα του συγγραφέα Δημήτρη Πιπερίδη η οποία ικανοποίησε όλους όσους παραβρέθηκαν.

Η μεταπήδηση από το ηθογραφικό ποντιακό θέατρο που γνωρίζαμε μέχρι τώρα στην πολιτική σάτιρα, αποδεικνύει ότι η ποντιακή διάλεκτος μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτού του είδους, γιατί διαθέτει πλούσια εκφραστικά μέσα.

Την επιτυχή παράσταση ακολούθησε κεφάτο γλέντι στο κέντρο του Μίμη στο Αμμοχώρι.

Για την παράσταση μίλησαν ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης και ο συγγραφέας του έργου Δημήτρης Πιπερίδης.

 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, πρόεδρος Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας

Διοργανώνουμε σήμερα μια θεατρική παράσταση « ο Αχιλλέας και το Μνημόνιον». Πρόκειται για πολιτική σάτιρα με τους Δημήτρη Πιπερίδη, Αχιλλέα Βασιλειάδη, Παρχαρίδη Αλέξη και τους υπόλοιπους καλλιτέχνες συνεργάτες. Περιμένουμε απ’ αυτούς τους εξαίρετους καλλιτέχνες που είναι παράλληλα τραγουδιστές και ηθοποιοί να μας ταξιδέψουν στα άδυτα του πνεύματος της ψυχής, κι όταν λέμε της ψυχής εννοούμε την ψυχαγωγία με την αρχαιοελληνική έννοια της αγωγής της ψυχής.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΠΕΡΙΔΗΣ, συγγραφέας του έργου

Ο Αχιλλέας και το μνημόνιο είναι μία σύγχρονη πολιτική σάτιρα, γραμμένη στην ποντιακή διάλεκτο. Εκείνο που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι οι Έλληνες του Πόντου είχαν μια πολύ αξιόλογη παράδοση ήδη από τα χρόνια που ζούσαν στην ιστορική τους πατρίδα.

Μια παράδοση που την μεταλαμπάδευσαν και στην Ελλάδα με πολλούς σημαντικούς θεατρικούς συγγραφείς και ηθοποιούς με πολύ σημαντικές θεατρικές παραστάσεις. Η διαφορά είναι ότι μέχρι σήμερα το ποντιακό θέατρο ήταν κυρίως  ένα θέατρο ηθογραφικό, περιέγραφε τη ζωή των ποντίων στον Πόντο.

Μ’ αυτή την παράσταση θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία, σε όσους πιστεύουν ότι αυτή η διάλεκτος που είναι η αρχαιότερη μορφή χρησιμοποιούμενη μέχρι σήμερα διάλεκτος, είναι τόσο πλούσια σε εκφραστικά μέσα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ακόμα και ενός πολύ απαιτητικού είδους όπως είναι η πολιτική σάτιρα.

Κι αν μια γλώσσα μπορεί να παράξει, να βγάλει γέλιο με πολιτική σάτιρα εν έτει 2014 είναι μια γλώσσα που δεν της αξίζει να πεθάνει.

Επομένως, με την παράσταση αυτή περνάμε πολύ περισσότερα μηνύματα απ’ ότι θα μπορούσε κανείς να διαπιστώσει από μια πρώτη ανάγνωση. Σατιρίζουμε την πολιτική επικαιρότητα γιατί είναι η καθημερινότητα που μας καίει, όπως καίει και όλους τους συμπολίτες μας. και ταυτόχρονα περνάμε το μήνυμα στο κοινό μας ότι αυτή η διάλεκτος που είναι τόσο πλούσια σε εκφραστικά μέσα είναι μια διάλεκτος της αξίζει να δώσει με όρους επιβίωσης τη μεγάλη μάχη για να μην χαθεί, πολύ απλά γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε μια τόσο σημαντική ψηφίδα του λαϊκού μας πολιτισμού όπως είναι η διάλεκτος των Ελλήνων του Πόντου.