Ευχαριστήριο της Οργανωτικής Επιτροπής της εκδήλωσης τιμής προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Θεόκλητο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ, ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΔΑΙΑΣ, κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟ

«ΕΙΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΝΤΕΚΤΙΣΙΝ»

Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον…

Νυνί δε μένει πίστις, έλπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα μείζων δε τούτων η αγάπη.

(Απ. Παύλου, Προς Κορινθίους επιστολή, 13ο κεφ.)

«Αγάπης ένεκεν» και «εις αγάπης αντέκτισιν» πραγματοποιήθηκε με πάνδημη συμμετοχή η εκδήλωση για την επέτειο των 50 χρόνων της ιεροσύνης και της πνευματικής προσφοράς του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητου, μέσα σε κλίμα εξαιρετικής συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης. Η εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και των Δήμων Αμυνταίου, Έδεσσας, Εορδαίας, Πρεσπών και Φλώρινας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη Βυζαντινή χορωδία Συλλόγου Ιεροψαλτών Φλώρινας «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», η οποία έψαλε εκκλησιαστικούς ύμνους, υπό την Χοραρχία κ. Βασίλειου Δόντσιου.

Στη συνέχεια, χαιρέτισαν την εκδήλωση ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ. Ιουστίνος, ως Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης , κ. Παύλος, ως Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Μανάδης, ως Εκπρόσωπος όλων των Κληρικών της Μητρόπολής μας.

Στη συνέχεια, αναγνώστηκαν τα χαιρετιστήρια μηνύματα της Ιεράς Επιστασίας της Μοναστικής Κοινότητας του Αγίου Όρους, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, του Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ, του Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα.

Ακολούθως, αποδόθηκαν οι προσήκουσες τιμές στον τιμώμενο Μητροπολίτη από τις πολιτικές, δικαστικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου και τους επίσημους θεσμικούς εκπροσώπους και έγινε επίδοση αναμνηστικών συμβολικών δώρων και πλακετών. Εγκάρδιο χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές Φλώρινας, κ. Κωνσταντίνος Σέλτσας και κ. Ιωάννης Αντωνιάδης, και αναγνώστηκε ο χαιρετισμός της Εισαγγελέα Πρωτοδικών Φλώρινας, κ. Ευφημίας Τσιράκογλου. Ξεχωριστά τιμητική ήταν η παρουσία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος λάμπρυνε με τη συμβολική παρουσία του την εκδήλωση.

Στη συνέχεια, απηύθυναν θερμό χαιρετισμό οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης. Ο Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της τιμητικής εκδήλωσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, κ. Στέφανος Μπίρος, εκπροσωπώντας και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θεόδωρο Καρυπίδη, ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, ο Αντιδήμαρχος Εορδαίας, κ. Ιωάννης Αριστερίδης, ως Εκπρόσωπος του Δημάρχου Εορδαίας, κ. Σάββα Ζαμανίδη, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο Δήμαρχος Πρεσπών, κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, και ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Αντώνιος Τουρλιδάκης.

Ακολούθησε προβολή dvd για τη ζωή και το έργο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη, κ. Θεόκλητου, με αρχειακό υλικό από τα παιδικά του χρόνια μέχρι και σήμερα, το οποίο συγκίνησε ιδιαιτέρως τους παρευρισκόμενους. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ. Ιουστίνο, ο οποίος διετέλεσε επί χρόνια Πρωτοσύγκελος και στενός συνεργάτης του κ. Θεόκλητου. Αμέσως μετά εμφανίστηκε η Μαντολινάτα και η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Συλλόγου Μικρασιατών Φλώρινας και του Ωδείου Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, υπό τη Διεύθυνση του κ. Ευάγγελου Καραμπέτσου και του κ. Βασίλειου Δόντσιου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αντιφώνηση από τον τιμώμενο Μητροπολίτη, ο οποίος βαθύτατα συγκινημένος ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες, αφηγούμενος περιστατικά από την εκκλησιαστική του πορεία με την εξαιρετική σεμνότητα και γλυκύτητα που τον διακρίνει. Και η λήξη της εκδήλωσης σηματοδοτήθηκε  με τον πολυχρονισμό του τιμώμενου Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, κ. Θεόκλητου από τη Βυζαντινή χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Φλώρινας «Ιωάννης ο Δαμασκηνός».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης:

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, κ. Παντελεήμων, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, κ. Ιωήλ, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης, κ. Παύλος και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρούσης και Τανζανίας, κ. Αγαθόνικος. Επίσης, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι Φλωρίνης, Αιδ. π. Αναστάσιος Γκερτσάκης, Αμυνταίου, Αρχιμ. Σεβαστιανός Τοπάλης, Εορδαίας, Αρχι,. Αυγουστίνος Αυξωνίδης, Πρεσπών, Αρχιμ. Ιωαννίκιος Αθανασιάδης, Ιεροκήρυκες, Αρχιμ. Ιερόθεος Κοκωνός, Αρχιμ.  Επιφάνιος Χατζηγιάγκου, Αρχιμ. Αιμιλιανός Δημητρίου, Αρχιμ. Θεωνάς Αθανασιάδης, Αρχιμ. Χριστόδουλος Παπαδόπουλος, Ιερομόναχοι, Ιεροδιάκονοι και Μοναχές, καθώς και εκπρόσωποι από τις εκκλησιαστικές Αδελφότητες.

Από τον πολιτικό χώρο συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνος Γέρου, ο Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιος Δακής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας, κ. Σωτήριος Βόσδου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, κ. Πέτρος Σερίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου, κ. Κωνσταντίνος Μωυσιάδης, οι Αντιδήμαρχοι Φλώρινας κ. Χρήστος Μπαρδάκας, κ. Νικόλαος Δούμτσης, κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης και κ. Θεόδωρος Δημόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αμυνταίου, κ. Απόστολος Θεοδώρου, ο Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Δήμου Φλώρινας, κ. Παναγιώτα Γαϊγάνη, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας, κ. Νικόλαος Μουρατίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμυνταίου, κ. Γεώργιος Τρυφωνόπουλος, και ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κέλλης, κ. Αθανάσιος Τάσκας.

Από τους θεσμικούς φορείς παραβρέθηκαν ο Α’ Αντιπρόεδρος Ε.Β.Ε. Φλώρινας κ. Αναστάσιος Καραμήτσος, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φλώρινας κ. Κωνσταντίνος Σιάκος, και ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας, κ. Θωμάς Ταλίδης.

Από τον πνευματικό χώρο της περιοχής συμμετείχαν η κ. Παρασκευή Κοΐδου, Καθηγήτρια του ΤΕΙ Φλώρινας, ως Εκπρόσωπος του Πρύτανη ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, κ. Στέργιου Γκανάτσιου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, Αρχιμ. Ειρηναίος Χατζηεφραιμίδης, ο κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, Άρχων του Πατριαρχείου, Ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας και Ψυχιατρικής, με την σύζυγό του, κ. Ελένη Μποζίνη, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, κ. Κίμων Σαββάκης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, κ. Παύλος Ιωάννου, η Καθηγήτρια Νευρολογίας, κ. Βασιλική Κώστα, και πολλοί εκπαιδευτικοί.

Από τις στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές παραβρέθηκαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Ν. Φλώρινας κ. Παλιογιάννης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Φλώρινας, Επιπυραγός Ιωάννης Μιαούλης, ο Διοικητής  Ταξίαρχος 9ης Μ/Π ΤΑΞ, κ. Νικόλαος Κατσίκας, ο Διοκητής 1ου Συντ/τος Πεζικού, κ. Παναγιώτης Καρατζάς, ο Υποδιοικητή 9ης  Μ/Π ΤΑΞ, κ. Φώτιος Γκίκας, και ο Επισμηναγός κ. Αθανάσιος Καϊμάρας, ως Εκπρόσωπος του Διοικητή  3ης ΜΣΕΠ, κ. Γεώργιου Παρασχίδη.

Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν εγκαρδίως στην εκδήλωση και όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωσή της. Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς:

Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ. Ιουστίνο, για τον συντονισμό και τη συνολική του εποπτεία και ακθοδήγηση

Τον κ. Σάββα Παπαδόπουλο, για το εξαιρετικό DVD και τη φωτογραφία της αφίσας της εκδήλωσης

Τον κ. Θωμά Ζωγράφο, καθηγητή Τμήματος Εικαστικών κι Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας για την αφίσα και πρόσκληση της εκδήλωσης

Τους κ. Ιωάννη Αριστείδου και κ. Εβελίνα Αριστείδου για τα εκτυπωτικά

Την κ. Μαρία Σιδηροπούλου για το πρωτότυπο αρχειακό υλικό του dvd.

Τον Σύλλογο Μικρασιατών Φλώρινας για την Χορωδία

Το Ωδείο Φλώρινας για την Χορωδία και τη Μαντολινάτα

Τους Χοράρχη, κ. Βασίλειο Δόντσιο, και Διευθυντή ορχήστρας, κ. Ευάγγελο Καραμπέτσο, για τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης

Την Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας και τους κ. Μιχάλη Παπαγιαννάκη και Απόστολο Σαββόπουλο, για την κινηματογραφική προβολή του dvd

Τους άξιους συνεργάτες του Δήμου Φλώρινας και της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, κ. Νικολέτα Βόγλη, κ. Μυρτώ Μήσιου, κ. Νικόλαο Τριανταφυλλίδη, κ. Σταύρο Γεωργούλα και κ. Δημήτριο Καπουλίτσα.

Ξεχωριστές ευχαριστίες στους δημοσιογράφους και τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. της περιοχής Δυτικής Μακεδονίας και 4Ε για την κάλυψη της εκδήλωσης και την εγκάρδια αφιλοκερδή στήριξή της από την εξαγγελία ως την υλοποίησή της.

Τέλος, πολλές ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες για την εγκαρδιότητα και τη συναισθηματική τους θέρμη προς τον τιμώμενο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας, κ. Θεόκλητο, που έδωσαν στην εκδήλωση την ουσιαστική υπόσταση της αγάπης, της ευγνωμοσύνης και της αληθινής τιμής προς το πρόσωπό του.

Η Οργανωτική Επιτροπή

π. Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

Παναγιώτης Πασχαλίδης, Δήμαρχος Πρεσπών

Γιώργος Αντωνιάδης, Περιφερειακός Σύμβουλος Φλώρινας

Ιωάννης Νάτσης, Αντιδήμαρχος Αμυνταίου

Ιωάννης Αριστερίδης, Αντιδήμαρχος Πτολεμαΐδας

Χρήστος Μπαρδάκας, Αντιδήμαρχος Φλώρινας

Όλγα Μούσιου Μυλωνά, Δημοτική Σύμβουλος Φλώρινας