Εκδηλώσεις «Πολιτιστικός Χειμώνας – Φωτιές 2017»

Ξεκίνησαν την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, οι εκδηλώσεις του Δήμου Φλώρινας και του Νομικού Προσώπου του Δήμου «Πολιτιστικός Χειμώνας – Φωτιές 2017», με τη χειμερινή συνάντηση Παιδικών και Εφηβικών Χορευτικών Ομάδων. Στη συνάντηση που διήρκησε δύο μέρες, συμμετείχαν η Ακαδημία Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ» Αθηνών, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Καρύστου «Ανεμοπύλες» – Χορευτικό Τμήμα Στύρων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Παντελεήμονα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περάσματος και το Σωματείο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ» Φλώρινας.

Το Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Τοπική Κοινότητα Ακρίτα γλέντι και βιωματικό εργαστήριο των τοπικών χορών καθώς και παρουσίαση των χειμερινών  δρώμενων της κοινότητας στους συμμετέχοντες των χορευτικών συγκροτημάτων, δρώμενο το οποίο βιντεοσκοπήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ3.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017, με το μουσικό αφιέρωμα στη μνήμη του Τάσου Παππά (1926 – 1970), ενός μεγάλου Φλωρινιώτη μαέστρου, συνθέτη και δασκάλου, εκδήλωση η οποία συνδιοργανώθηκε από τον σύλλογο «Οκτάβα», την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και τον Δήμο Φλώρινας.

Τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017, δόθηκαν δυο παραστάσεις από το «ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ», από τις οποίες την πρωινή παράσταση παρακολούθησαν μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης, όπου ο Άγιος Βασίλης, το ξωτικό, το ελαφάκι και ο χιονάνθρωπος χάρισαν σε όλα τα παιδιά ξέγνοιαστες στιγμές.

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Φλώρινας, παρουσίασαν τα θεατρικά έργα «Η Σταχομαζώχτρα»,  «Ένα δέντρο μια φορά» και «Ο τσαγκάρης των Χριστουγέννων», με τη συμμετοχή και της Φιλαρμονικής του Δήμου Φλώρινας, ενώ το τμήμα Γ1 του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας και το τμήμα Ε2 του  2ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, παρουσίασαν το έργο με τίτλο «Ο Άγιος Βασίλης κόκαλο».

Η καθιερωμένη πλέον χειμωνιάτικη Γιορτή τσίπουρου ξεκίνησε την Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2017, από το καζάνι του Πάντου στην Τοπική Κοινότητα Υδρούσας και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017, στο καζάνι των Αδερφών Γαζέα στην Τοπική Κοινότητα Παπαγιάννη.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με το άναμμα των Φωτιών, το βράδυ του Σαββάτου, 23 Δεκεμβρίου 2017, όπου έγινε η επίσημη έναρξη αυτών από τον Δήμαρχο Φλώρινας, Γιάννη Βοσκόπουλο, στο ξύλινο χωριό στην πλατεία Γεωργίου Μόδη.

Παρόντες, επίσης, ήταν οι Βουλευτές Φλώρινας κ.κ. Κώστας Σέλτσας και Γιάννης Αντωνιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, κ. Στέφανος Μπίρος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, κ. Ευάγγελος Σημανδράκος, ο Δήμαρχος Πρεσπών, κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο Διοικητής της 9ης Μ/Π ΤΑΞ, Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Κατσίκας, ο Υποδιοικητής της 9ης Μ/Π ΤΑΞ, Συνταγματάρχης Φώτιος Γκίκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φλώρινας, κ. Δημήτριος Παλιογιάννης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Φλώρινας, Επιπυραγός κ. Ιωάννης Μιαούλης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας, κ. Νικόλαος Μουρατίδης. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας το Σωματείο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ» πραγματοποίησε την παραδοσιακή «γουρονοχαρά», στην πλατεία Γεωργίου Μόδη. Και στις δυο εκδηλώσεις παρατέθηκαν σε όλο τον κόσμο δωρεάν εδέσματα και κρασί.

Την Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε η αγαπημένη από μικρούς και μεγάλους Γιορτή Σοκολάτας, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου Φλώρινας έπαιξε γιορτινές μελωδίες στο Ξύλινο Χωριό συμβάλλοντας κι αυτή στο εορταστικό κλίμα των ημερών.

Τέλος, την Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017, η κ. Δόξα Κωτσαλίδου, συγγραφέας, εκπαιδευτικός της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, παρουσίασε μέσω μιας διαδραστικής παράστασης το παραμύθι της με τίτλο «Ο γύρος του κόσμου με μία βαλίτσα», ενώ στο τέλος όλα τα παιδιά έλαβαν ως δώρο το παραμύθι.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται έως τις 06 Ιανουαρίου 2018 και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Παρασκευή 29-12-2017

Ώρα 17:00 πμ., Ξύλινο Χωριό, Πολυθέαμα για τα παιδιά με ξυλοπόδαρους, μασκότ, ξωτικά και χιονάνθρωπο.

 

Σάββατο 30-12-2017

Ώρα 18:00 μμ., Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Διαδραστική παρουσίαση του μουσικού παραμυθιού “Ο Δικαιωματούλης και το μαγικό φίλτρο της Αγάπης” της Στέλλας Μαβίδου και της Μαρίας Θεοχάρη.

 

Τρίτη, 02-01-2018

Ώρα 17:00 μμ., Ξύλινο Χωριό, Γιορτινά ζαχαροπαιχνίδια.

 

Τετάρτη 03-01-2018

Ώρα 17:00 μμ., Ξύλινο Χωριό, Γιορτή Σοκολάτας

 

Πέμπτη 04-01-2018

Ώρα 17:00 μμ.,  Ξύλινο Χωριό, Γιορτή Ζαχαρωτών

 

Παρασκευή 05-01-2018

Ώρα 20:00 μμ., Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Δήμου Φλώρινας, Βράβευση των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2017, Πάρτι νεολαίας

 

Σάββατο 06-01-2018

Ώρα 11:30 πμ., Πλατεία Γεωργίου Μόδη, Αναβίωση του δρωμένου «ΜΩΜΟΓΕΡΙΑ», από την Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας