ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Οι Φίλοι του Αγίου Όρους και των Ιερών Μονών «Ο Άγιος Παΐσιος» οργάνωσαν μία καταπληκτική εκδήλωση την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου στο νέο Πάρκο Φλώρινας.

Κάλεσαν τον αρχιμανδρίτη π. Αριστόβουλο Κυριαζή, που ανήκει στην Αγιοταφική Αδελφότητα των Ιεροσολύμων. Στην ανακοίνωσή τους γράφουν ότι έχουν την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. κ. Θεοκλήτου. Μάθαμε ακόμη ότι προηγήθηκε μία συνεννόηση με το Πατριαρχείο από το οποίο με έγγραφο ζητήθηκε να δοθεί η άδεια στον αρχιμανδρίτη να έρθει να μιλήσει στην Φλώρινα. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ο Γ΄ έδωσε ευχαρίστως την άδεια και ευλογία του.

Ο αρχιμανδρίτης π. Αριστόβουλος κατάγεται από την Κατερίνη, και παλαιότερα πέρασε από την Φλώρινα ως μαθητής του Εκκλησιαστικού σχολείου της πόλης μας, άρα έχει κάποια σχέση με τον τόπο μας, τους καθηγητές του εκκλησιαστικού, και σε αρκετούς άλλους είναι γνωστός. Φεύγοντας από τη Φλώρινα πήγε στα Ιεροσόλυμα ως περαστικός προσκυνητής, αλλά, όπως ο ίδιος είπε στη ομιλία του, η τελετή του αγίου Φωτός τον συγκλόνισε και αποφάσισε να μείνει οριστικά μέλος της Αγιοταφικής Αδελφότητας. Εκεί διακονεί ως πρωτοψάλτης στο ναό της Αναστάσεως, και είναι ηγούμενος στο μοναστηράκι του Αγίου Νικολάου στην παλαιά πόλη των Ιεροσολύμων.  Τελείωσε την Θεολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος διδακτορικού στην βυζαντινή μουσικολογία.

Στην ομιλία του στο πρώτο μέρος παρουσίασε διαχρονικά την παρουσία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με όλα τα προσκυνήματα και με κάθε σημείο που συνδέεται με την επί γης παρουσία του Κυρίου. Ο λόγος συνοδευόταν με προβολή πλήθους φωτεινών εικόνων. Στην συνέχεια παρουσίασε τον λόγο που οδήγησε στην αναπαλαίωση και την στήριξη του ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου. Τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει το γεγονός ότι, ενώ μπορούσαν μεγάλα πανεπιστήμια, αλλά και εβραϊκά εργαστήρια, να αναλάβουν το έργο, τελικά το έφερε σε πέρας με επιτυχία το Μ. Πολυτεχνείο από την Αθήνα. Τα επιστημονικά και τεχνικά συνεργεία του Μ. Πολυτεχνείου, την επίβλεψη της κ. Μοροπούλου, έκαναν τέλεια την δουλειά τους, για την οποία έγινε ενημέρωση συνολικά και φάνηκε σε ποια κατάσταση ήταν, και πώς είναι το ιερό Κουβούκλιο τώρα, μετά την παρέμβαση των συνεργείων.

Παραβρέθηκαν στην παρουσίαση ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης μας κ.κ. Θεόκλητος, ο οποίος και χαιρέτησε την εκδήλωση, οι αρχές, ιερείς και πολύς κόσμος. Χαιρετισμό απευθύνανε ακόμα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σερίδης Πέτρος, και ο πρόεδρος του Συλλόγου κ Σέρβος Δημήτρης ως οικοδεσπότης και διοργανωτής. τον συντονισμό έκανε ο κ. Διονύσιος Δελέγκος.