Για τέταρτη χρονιά εφαρμόζεται  με επιτυχία το πρόγραμμα erasmus+ «μία φύση δύο έθνη» μεταξύ του 2ου Γυμνασίου Φλώρινας και σχολείου στο Wiesbaden Γερμανίας

Για τέταρτη χρονιά εφαρμόζεται  με επιτυχία το πρόγραμμα erasmus+ «μία φύση δύο έθνη» μεταξύ του 2ου Γυμνασίου Φλώρινας και σχολείου στο Wiesbaden Γερμανίας

Από το 2013 υλοποιείται το πρόγραμμα erasmus+ «μία φύση δύο έθνη» μεταξύ των σχολείων του 2ου Γυμνασίου Φλώρινας και σχολείου στο Wiesbaden Γερμανίας με μεγάλη επιτυχία.

Συμμετέχουν 20 μαθητές από το κάθε σχολείο, 10 αγόρια και 10 κορίτσια, με σκοπό τη γνωριμία ενός άλλου λαού, μιας διαφορετικής κουλτούρας, του τρόπου ζωής αλλά και του τρόπου λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος.

Οι μαθητές της Φλώρινας στην επίσκεψή τους στο Wiesbaden ξεναγήθηκαν στην πόλη και είδαν τα αξιοθέατά της, επισκέφτηκαν το μουσείο αλλά και το σχολείο βλέποντας τις διαφορετικές εγκαταστάσεις και μαθαίνοντας τους τρόπους διδασκαλίας.

Οι μαθητές του Wiesbaden επισκέφτηκαν την πόλη μας, γνώρισαν τα μέρη της, το σχολείο και διέμειναν στην Πρέσπα ανακαλύπτοντας τον φυσικό της πλούτο.

Όλοι οι μαθητές αποκόμισαν νέες γνώσεις και εμπειρίες, επιστρέφουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και εκφράζουν τη θέλησή τους να συνεχιστεί το πρόγραμμα γιατί είναι σημαντικός ο σκοπός του.

Με θέα το ποτάμι της Φλώρινας και αφού προηγήθηκε περίπατος στις όχθες του ο εκπαιδευτικός του σχολείου του Wiesbaden αλλά και ο Διευθυντής του σχολείου της πόλης μας είπαν τα εξής:

 

Marcus Mieldner, υπεύθυνος του σχολείου Wiesbaden Γερμανίας

Είμαι εκπαιδευτικός στη Γερμανία και το 2013 αποφασίσαμε να κάνουμε μία ανταλλαγή μαθητών με την πόλη της Φλώρινας. Στη σύνδεση με τη Φλώρινα έπαιξε σπουδαίο ρόλο ένας Έλληνας καθηγητής στη Γερμανία, ο κ.  Αντωνιάδης, οποίος κατάγεται από τη Φλώρινα και ήρθε σε επαφή με το Δήμαρχο της Φλώρινας.  Έπειτα επικοινωνήσαμε με τον κ. Μπατμά Αναστάσιο ο οποίος κατάλαβε αμέσως τη σπουδαιότητα του προγράμματος και δέχτηκε να κάνει τη σύμπραξη αυτών των δύο σχολείων. Οι πρώτες μας επαφές πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου και στη συνέχεια ήρθε τρεις μέρες στη Γερμανία για να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας.  Διαλέξαμε 20 παιδιά, 10 αγόρια και 10 κορίτσια ίδιας ηλικίας και με ίδια διαφέροντα από το σχολείο μας στη Γερμανία και το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα. Η πρώτη μας επαφή ήταν το 2013, μετά ήρθαμε εμείς στην Ελλάδα και έπειτα ήρθανε και αυτοί στο Wiesbaden.

Έγινε μία έρευνα για την ανταλλαγή μαθητών και το ενδιαφέρον των νέων είναι πολύ μεγάλο, οι δυνατότητές τους είναι πολύ υψηλές και ο σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν  τις διαφορές που έχουμε αλλά και τις ομοιότητες. Το πρόγραμμα ονομάζεται «μία φύση δύο έθνη» και στο Wiesbaden έχουμε πολλά πράγματα που σχετίζονται με τη φύση όπως και η Πρέσπα είναι πολύ σπουδαία για να καταλάβει κανείς την εξέλιξη της φύσης. Δουλεύουμε σε ομάδες δύο παιδιών, ο καθένας έχει τον παρτενέρ του, δηλαδή μία Γερμανίδα έχει αντίστοιχα μία Ελληνίδα και στη Γερμανία κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο σε έναν ξενώνα για νέους. Πραγματοποιούμε πολλές εκδηλώσεις μαζί με σκοπό τα παιδιά να είναι ενωμένα.

Η μεγάλη ιδέα είναι η Ευρώπη, είναι πολύ σπουδαίο για μας και παίζει σημαντικό ρόλο γιατί διαλέγουμε παιδιά που ανήκουν σε κατώτερες κοινωνικές τάξεις προσπαθώντας να μάθουμε τους δύο πολιτισμούς και τα κοινά σημεία που έχουν. Μετά από τις συναντήσεις, αντιλαμβανόμαστε πόσο έχουν αλλάξει οι μαθητές προς το καλύτερο αφού προκαταλήψεις δεν υπάρχουν και το ενδιαφέρον για τη ζωή στην Ελλάδα ή στη Γερμανία είναι πολύ μεγάλο για τα παιδιά αλλά και για εμάς τους ενήλικες που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα γιατί γίναμε φίλοι πια και υλοποιούμε  το πρόγραμμα όχι  μονόπλευρα αλλά από κοινού. Δραστηριοποιούμαστε αρκετά στο Wiesbaden, μιλάμε πολύ με τα παιδιά, παίζουμε bowling, πηγαίνουμε στο παγοδρόμιο, τα παιδιά επισκέπτονται τις τάξεις, αλλά δεν λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία της μάθησης, κάθονται σε κύκλο,  παρακολουθούν και αν έχουν απορίες κάνουν τις ερωτήσεις τους. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που βρισκόμαστε στην Ελλάδα, είναι φιλόξενοι, διασκεδάζουμε πολύ και ανταλλάσσουμε σκέψεις και απόψεις.

Είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στη Φλώρινα διότι στο Wiesbaden υπάρχει ένας μεγάλος Σύλλογος Ελλήνων από τη Φλώρινα από το 1964 που ήρθαν πολλοί Έλληνες ως μετανάστες στη Γερμανία και σχεδόν όλοι από την περιοχή της Φλώρινας. Αυτό είναι πολύ ωραίο για μας , κάναμε πολλές συναντήσεις με ανθρώπους που γνωρίζουν το Wiesbaden, η περιοχή και ο καιρός και εδώ στη Φλώρινα αλλά και στην Πρέσπα είναι για μας σαν όνειρο.

Μπατμάς Αναστάσιος, Διευθυντής 2ου Γυμνασίου Φλώρινας  

Υπεύθυνος του προγράμματος erasmus+

Εδώ και 4 χρόνια συνεργαζόμαστε σε ένα πρόγραμμα  erasmus+  που ξεκινήσαμε το 2013 τα δύο σχολεία, το 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας και το σχολείο του Wiesbaden, εξαιτίας του Γιάννη Αντωνιάδη και συνεχίζουμε να αποκομίζουμε και εμείς ως εκπαιδευτικοί αλλά και οι μαθητές τρομερές εμπειρίες, ανταλλάζουμε εξαιρετικές απόψεις και προσπαθούμε όλοι να καταλάβουμε, να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε και τη διαφορετικότητα. Από εκεί και έπειτα τα κοινά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα. Επίσης και οι δύο είμαστε λαοί της Ευρώπης και ουσιαστικά πολίτες της ίδιας χώρας.