Τοποθέτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Σέλτσα Κωστα για την μεταρρύθμιση της της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Σήμερα έρχεται προς ψήφιση ο νέος νόμος για την πρωτοβάθμια υγεία, ο οποίος εγκαινιάζει ένα νέο σύστημα ιατρικής περίθαλψης επικεντρωμένο στην πρόληψη, στην οικογενειακή ιατρική, αλλά και στην αποσυμφόρηση της κίνησης των μεγάλων νοσοκομείων.

 

Η μεγάλη πρόκληση αυτού του εγχειρήματος είναι να καταφέρει να προσφέρει πιο αξιοπρεπείς και αποτελεσματικές ιατρικές υπηρεσίες στον ελληνικό λαό, παρά τις τεράστιες παθογένειες ετών στο χώρο της υγείας, αλλά και τους μνημονιακούς περιορισμούς που μας έχουν επιβληθεί.

 

Είναι αλήθεια πως η Δημόσια Υγεία και ειδικότερα η δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη υποφέρει από σοβαρή υποστελέχωση και ήταν ουσιαστικά υποβαθμισμένη τα προηγούμενα χρόνια. Το ελλιπές και κατακερματισμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας που παραλάβαμε από τη διακυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, επιχειρούμε να το καλύψουμε με τη σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία. Το νομοσχέδιο αυτό, όμως, αποτελεί και το καλύτερο παράδειγμα της κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης, που είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ανακούφιση των ασθενέστερων συμπολιτών μας.

Ο νόμος αυτός αποτελεί υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων για την ανάπτυξη ενός Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη τη χώρα που θα βασίζεται στις αποκεντρωμένες μονάδες υγείας γειτονιάς, στα Κέντρα Υγείας, στον προσωπικό γιατρό με συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης και στην διεπιστημονική ομάδα υγείας.

 

Δεν διασφαλίζει μόνο την ισότιμη και κυρίως την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στο σύστημα υγείας, αλλά εισάγει την έννοια της ολοκληρωμένης ανθρωποκεντρικής φροντίδας που περιλαμβάνει την αγωγή υγείας, την πρόληψη, τη διενέργεια των εμβολιασμών και των απαραίτητων ελέγχων, την τακτική ιατρική παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων, την αποθεραπεία και την αποκατάσταση.

 

Ολοκληρώνεται, έτσι, η μεγάλη τομή που πραγματοποίησε η Κυβέρνηση στο σύστημα υγείας, με την δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Τότε θεσπίσαμε και ιεραρχήσαμε τους κανόνες της παρέμβασης, σήμερα συμπληρώνουμε τη νομοθέτηση, προκειμένου να διευρύνουμε τις δυνατότητες αυτής της φροντίδας, ενισχύοντας στην πραγματικότητα το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη βάση του.

 

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία προήλθε μετά από έναν ευρύ διάλογο με τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα μέλη της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής, η οποία θα καλύψει ένα δομικό έλλειμμα στο σύστημα υγείας, το οποίο συνέβαλλε στην ενίσχυση της τεχνητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας, στην αλόγιστη συνταγογράφηση, στη σπατάλη, στην διαφθορά και εν τέλει στο έλλειμμα ποιοτικής φροντίδας υγείας για τους πολίτες.

 

Η άμεση υλοποίηση της μεταρρύθμισης στηρίζεται σε ευρωπαϊκούς πόρους και θα συμβάλλει κυρίως στην αλλαγή της φιλοσοφίας του Συστήματος Υγείας με νέες δομές και νέους επιστήμονες.

 

Συγκεκριμένα με τη συνέργεια του Υπουργείου Οικονομίας και με πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, που αγγίζουν τα 75 εκ. €/ χρόνο έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των πρώτων 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας για μία τετραετία, με ενσωματωμένη μάλιστα πολιτική σταδιακής εξόδου από την κοινοτική χρηματοδότηση και ανάληψης της ευθύνης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η χρηματοδοτική αυτή παρέμβαση δίνει στο κράτος την ευκαιρία να μετακινηθεί από ένα σύστημα σε ένα άλλο, πέρα από τα ασφυκτικά οικονομικά όρια που επιβάλλει η δημοσιονομική προσαρμογή.

 

Θα ήθελα να σταθώ ιδιαιτέρως στο  νεοσύστατο θεσμό των Τοπικών Μονάδων Υγείας και τις 239 νέες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που θα λειτουργήσουν άμεσα ως μονάδες οικογενειακής ιατρικής με στόχο την προαγωγή της υγείας του εγγεγραμμένου σε αυτές πληθυσμού, την ιατρική συμβουλευτική και κυρίως την γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι δομές αυτές θα στελεχωθούν με έναν οικογενειακό ιατρό ανά 2.000 εγγεγραμμένους ενήλικες και έναν παιδίατρο ανά 1.500 παιδιά. Έτσι, λοιπόν, εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της ουσιαστικής λογοδοσίας και της ευθύνης του προσωπικού ιατρού και της ομάδας υγείας έναντι του συγκεκριμένου πληθυσμού.
Κάθε πολίτης, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες περίθαλψης. Θα έχει τον δικό του οικογενειακό γιατρό, τον δικό του σύμβουλο σε θέματα υγείας, τον υπεύθυνο για την παρακολούθηση και διαχείριση των προβλημάτων υγείας του. Τα παραπάνω θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας.

 

Επίσης, είναι σημαντική και η αξιοποίηση των ιδιωτών ιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν κατά 2.000 περίπου άτομα. Η επιστημονική παρουσία τους θα είναι βοηθητική στον βαθμό που θα εξυπηρετούν ανάγκες στις περιοχές, όπου δεν επαρκούν οι δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας. Θα εξυπηρετούν και τους ανασφάλιστους πολίτες, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν ισάξιες υπηρεσίες υγείας με όλους τους υπόλοιπους πολίτες.
Για πρώτη φορά δίνεται τόσο μεγάλη έμφαση στη παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών, έτσι ώστε σε κάθε Κέντρο Υγείας να λειτουργεί οδοντιατρική ομάδα.
Μια άλλη πολύ σημαντική διάταξη που περιλαμβάνεται στο παρόν νομοσχέδιο και αποτελεί ηθική μας υποχρέωση, είναι η πρόβλεψη της διαγραφή των χρεών που είχαν βεβαιωθεί στην εφορία από τους ανασφάλιστους πολίτες, που τα χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία για να λάβουν ιατρικές υπηρεσίες. Πρόκειται για χρέη βεβαιωμένα από την εφορία, τα οποία διαγράφονται ανακουφίζοντας σε μεγάλο βαθμό χιλιάδες πολίτες.

 

Πρόκειται για καίριες και στοχευμένες παρεμβάσεις που έρχονται  να εδραιώσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

Επενδύουμε και διασφαλίζουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, προκρίνοντας με σαφήνεια τον κυρίαρχο ρόλο του δημόσιου χαρακτήρα και τη συμπληρωματικότητα του ιδιωτικού τομέα.

 

Ρυθμίζουμε τις σχέσεις μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών παρόχων υγείας. Βάζουμε τον πολίτη στο επίκεντρο. Οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην πλήρη ανάπτυξή τους θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ίση αντιμετώπιση των πολιτών και στην αποκατάσταση σημαντικών κοινωνικών αδικιών.

 

Όσον αφορά το νομό μου, αλήθεια είναι ότι λίγα βήματα προόδου έχουμε δει και για αυτό το Υπουργείο, η 3η ΥΠΕ, η διοίκηση του Νοσοκομείου οφείλουν να δραστηριοποιηθούν περισσότερο, για την ουσιαστική στελέχωση του νοσοκομείου και του Πολυδύναμου των Πρεπών, για να παρέχουμε αξιοπρεπείς υπηρεσίες στους πολίτες.
Η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, ένα αναβαθμισμένο και ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, η ελεύθερη πρόσβαση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, είναι δικαίωμα όλων μας. Αποτελεί πάγιο στόχο μας και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε σήμερα.

Συμπαραστάτες μας σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε ανθρώπους που εργάζονται στο χώρο της υγείας με όραμα και συνείδηση και κυρίως τους ίδιους τους πολίτες.