Τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επισκέφθηκε ο Γιάννης Αντωνιάδης

ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

ΤΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΝΤΙΩΝ

ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΕΜΑΤΑ  ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκε  στις 2 Σεπτεμβρίου 2013 το προεδρείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποντίων ο Γιώργος Παρχαρίδης ως πρόεδρος και ο Γιάννης  Αντωνιάδης  ως Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τέσσερα προβλήματα που απασχολούν την Ομοσπονδία,  του απόδημου ελληνισμού, είναι η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας, οι συντάξεις των ομογενών και η νομοθετική ρύθμιση αλλαγής του τρόπου εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου της μονής Παναγία Σουμελά.

Ο κ. Αντωνιάδης με την ιδιότητα του περιφερειακού συμβούλου, παρόλη την αυστηρή ατζέντα,  έθεσε στον Πρωθυπουργό, τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν της περιοχή και τους κατοίκους της. Αυτά ήταν  το θέμα της ΔΕΗ, του Πανεπιστημίου, του δρόμου Φλώρινας- Πτολεμαΐδας, δ) Και το θέμα του στρατοπέδου  Παπαπέτρου του Αμυνταίου.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στη συνέντευξη του της 17.9.2013 ο κ. Αντωνιάδης είπε:

«Τα θέματα της σημερινής συνάντησης είναι δύο. Το πρώτο είναι  η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της  χώρας τον κ.  Σαμαρά και η δεύτερη είναι η εκδήλωση που διοργανώνουμε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στο πολιτιστικό κέντρο της Φλώρινας .

Στις 2/9 ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:30 είχαμε συνάντηση το προεδρείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποντίων ο  κ. Παρχαρίδης ως πρόεδρος κι εγώ ως Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Υπήρχε αυστηρή ατζέντα και  τα θέματα τα οποία τέθηκαν ήταν τέσσερα .

-Το πρώτο θέμα ήταν τα προβλήματα του απόδημου ελληνισμού. Μεταξύ άλλων πολύ συνοπτικά αναφέρω θέσαμε στην διάθεση του  Πρωθυπουργού της κυβέρνησης της Ελλάδας και των Ελλήνων, όλες τις οργανώσεις στο εξωτερικό, πρωτοβάθμιους συλλόγους ομοσπονδίες, συνομοσπονδίες, στην υπηρεσία όλων των θεμάτων (εθνικών, οικονομικών, κοινωνικών ).

-Το δεύτερο θέμα αφορά ένα πάγιο στόχο της διεθνούς  συνομοσπονδίας, που είναι η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας. Τονίσαμε, ότι για μας είναι ένα θέμα το οποίο ενδεχομένως θα απασχολήσει και τις επόμενες γενιές.  Είναι ένας διαρκής στόχος και υπάρχει ένας αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση, που αυτή είναι η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας.

Το τρίτο θέμα ήταν των συντάξεων των ομογενών.  Αυτές όπως γνωρίζετε έχουν κοπεί.

Και το τέταρτο θέμα ήταν της  Παναγίας Σουμελά, το οποίο έχει οικουμενικό χαρακτήρα και ζητήσαμε στο ενδεκαμελές συμβούλιο, αντί να διορίζονται 8 και να εκλέγονται 3, να εκλέγονται 8 και να διορίζονται  3.

Πολύ συνοπτικά η θέση του Πρωθυπουργού, ήταν ότι εξέφρασε την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του για το θέμα των αποδήμων. Υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον από την πλευρά του Πρωθυπουργού για το θέμα αυτό.  Σκεφτείτε ότι είμαστε ένα μήνα Διοικητικό Συμβούλιο και μας δέχθηκε,  παρ’ όλες τις αντιξοότητες  τις οικονομικές και παρόλο τα προβλήματα που υπήρχαν στην εξωτερική πολιτική με τη Συρία και τον συναγερμό, ο οποίος είχε σημάνει και βεβαίως τον ευχαριστήσαμε γι’ αυτή την τιμή. Είναι θετικός στο θέμα των αποδήμων  και μας εξέφρασε την αλληλεγγύη και την στήριξη  για την διεθνή  αναγνώριση της γενοκτονίας. Όσο  αφορά για το ζήτημα των συντάξεων, μας δήλωσε ότι αποτελεί ένα μόνιμο βάρος και είναι ένα θέμα, το οποίο τον στεναχωρεί πάρα πολύ και εξέφρασε την ελπίδα ότι με το που θα υπάρξει πλεόνασμα, από το νέο χρόνο, μέσα στο 70% που θα διατεθεί για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους θα προσπαθήσει εκεί να βρει μια θέση και για τις συντάξεις των ομογενών.

Για το τέταρτο ζήτημα  της Παναγίας  Σουμελά, συμφώνησε ότι είναι θέμα Δημοκρατίας, όπως επίσης και ότι είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας και ότι θα βοηθήσει κι αυτός να εξευρεθεί μια λύση στα πλαίσια της Δημοκρατίας, την οποία απολαμβάνουμε.

Το δεύτερο θέμα είναι η διοργάνωση των ετήσιων  εκδηλώσεων: ‘’Ρατοπούλια 2013’’ , όπου φέτος θα υπάρξει μια ημερίδα με θέμα : « Η καθ’ ημάς Ανατολή».  Θα είναι δυο εξαίρετοι ομιλητές,  ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ κ. Σαββίδης Παντελής και ο ερευνητής- εκδότης-συγγραφέας  κ. Καλεντερίδης Σάββας.

Θα αναφερθούν στα θέματα  της Συρίας, των πετρελαίων, του αερίου, η Κύπρος, η Τουρκία και οι Κούρδοι. Όλο αυτό το σκηνικό πως επηρεάζει την Ελλάδα, πως ξετυλίγεται ο αυριανός χάρτης, ποια γεωπολιτικά συμφέροντα συγκρούονται, ποιες μεγάλες δυνάμεις ανταγωνίζονται και βεβαίως τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της Ελλάδας, ανάμεσα σ’ αυτές τις συγκρούσεις των συμφερόντων των Μεγάλων Δυνάμεων.

Είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα και καλούμε όλους τους συμπατριώτες Φλωρινιώτες, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου  στις 11 το πρωί να παρευρεθούν στο πολιτιστικό κέντρο (αίθουσα Θεόδωρος Αγγελόπουλος).

Θα ακολουθήσουν βέβαια η απονομή τιμητικής πλακέτας στον αποχωρήσαντα πρόεδρο τον κ. Μωυσιάδη και βέβαια θα τιμήσουμε όλους τους αριστεύσαντες  μαθητές της  Β’ Λυκείου».

Στη συνέχεια ο κ. Αντωνιάδης απάντησε στις ερωτήσεις που του τέθηκαν.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Το θέμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Παναγίας Σουμελά είναι πρόβλημα νομοθετικής ρύθμισης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι καθαρά πρόβλημα του Υπουργείου Παιδείας, δεν εμπλέκεται η εκκλησία. Δεν ανήκει δηλαδή η Μονή στη δικαιοδοσία της αρμοδιότητας της εκκλησίας. Διοικείται με  ένα βασιλικό διάταγμα και αλλάζει μόνο  με ένα προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα επιμεληθεί το Υπουργείο Παιδείας. Δηλαδή εκδίδεται  ένα προεδρικό διάταγμα το οποίο εισηγείται το Υπουργείο Παιδείας και τελειώνει.  Είναι πολύ απλό. Απλό στη σύλληψη του, δύσκολο στην υλοποίηση του. Γιατί όπου υπάρχουν κατεστημένα συμφέροντα, είναι γεγονός ότι κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί από όλους εμάς ότι ούτε ο Καντάφι, ούτε ο Μουμπάρακ, ούτε αυτά τα καθεστώτα μπόρεσαν να αντέξουν 50 χρόνια. Στην παναγία Σουμελά, πενήντα χρόνια διοικείται αυτό το ίδρυμα από μια οικογένεια, την οικογένεια Τανιμανίδη. Νομίζω ότι δεν τιμά κανέναν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Συζητήσατε άλλα θέματα εκτός ατζέντας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατ’ αρχάς όπως σας είπα, η ατζέντα είναι αυστηρώς κλειστή. Βεβαίως επειδή έχω και την ιδιότητα του περιφερειακού συμβούλου, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω στον Πρόεδρο της κυβέρνησης, γιατί δεν βρίσκεις εύκολα έναν πρωθυπουργό, με όλες αυτές τις υποχρεώσεις του, να μην του αναφέρω και 2-3 μείζονος σημασίας θέματα, που απασχολούν την Φλώρινα. Έβαλα α)  το θέμα της ΔΕΗ.  Ήμουν συγκεκριμένος ως προς τα ανταποδοτικά, για το  τι θα πάρει η τοπική κοινωνία. Διότι δυστυχώς ο αναπτυξιακός πόρος, πάει μόνο για αντιστάθμισμα των χρημάτων που παίρνουμε μέσα από το τέταρτο ΕΣΠΑ. Ουσιαστικά δηλαδή δεν μένει τίποτα. β)Το θέμα του Πανεπιστημίου, στο ότι η Φλώρινα είναι η μόνη που χάνει το Βαλκανικών Σπουδών, ενώ οι γειτονικές πόλεις τακτοποιήθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και γ) το  θέμα του δρόμου Φλώρινας- Πτολεμαΐδας, το οποίο καρκινοβατεί. Βεβαίως εδώ διίστανται και οι απόψεις, για το αν θα είναι  η χάραξη των 5 φ ή μέσω του Αμυνταίου.  Από την στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα και ο δρόμος των 5φ κοστίζει 400 εκ. σε προϋπολογισμούς του 2011, τώρα θα κοστίζει πολύ παραπάνω, όμως μέσω Αμυνταίου κοστίζει 200 εκ. λιγότερο  πάντα σε προϋπολογισμούς του 2011 και η μόνη διαφορά χρονικά είναι 5 λεπτά. Έτσι εξασφαλίζουμε και την δικιά μας την σύνδεση με το Αμύνταιο και την σύνδεση του Αμυνταίου με την Πτολεμαΐδα με ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Δεν υπάρχει λόγος να επιμένουμε στα 5φ και να χάσουμε και τα λίγα χρήματα που υπάρχουν. Παρόλα αυτά εγώ είμαι ένας απλός περιφερειακός σύμβουλος, οι θεσμικοί είναι αυτοί οι οποίοι θα προτείνουν ποια λύση θα είναι αυτή. Αναφέρομαι στους βουλευτές ,στους Περιφερειάρχες και στον Δήμο της Φλώρινας και του Αμυνταίου.

δ) Και επειδή στην επικαιρότητα ήταν το θέμα του στρατοπέδου του Αμυνταίου, τέθηκε και αυτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Μιλάτε για  δρόμο  παράλληλα με τον υπάρχοντα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Μέχρι το Αμύνταιο στη διασταύρωση θα γίνει παράλληλος. Από το Ξινό Νερό θα μπει σε μια χαράδρα η οποία θα βγάλει στην Πτολαιμαϊδα.  Εννοείται ότι είναι νέα χάραξη. Θα είναι από Αμύνταιο, προς το Αμμοχώρι.  Θα είναι πολύ μέσα από τον Βαρβούτη.  Δεν θα είναι στις αποθέσεις των χωμάτων, θα είναι πολύ πιο εδώ. Δηλαδή δεν θα έχει σχέση με το ορυχείο, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει και νομίζω ότι είναι η συμφερότερη λύση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όσον αφορά το στρατόπεδο του Αμυνταίου προτίθεστε να το συζητήσετε στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Είχαμε χθες Περιφερειακό Συμβούλιο και θέλαμε να το συζητήσουμε αυτό ως παράταξη. Το θέμα είναι ότι είναι εκπρόθεσμο. Είναι εκπεφρασμένη η άποψη δια στόματος Περιφερειάρχη, ότι στηρίζει την παραμονή όλων των στρατοπέδων και στο Αμύνταιο και στη Καστοριά, γενικά στη μεθόριο. Αυτή είναι εκπεφρασμένη άποψη όλου του Περιφερειακού  Συμβουλίου, χωρίς να υπάρχει βεβαίως η απόφαση και γι’ αυτό τον λόγο δεν το θέσαμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν είναι εκ των υστέρων κ. Αντωνιάδη, αν λάβετε υπόψη σας ότι ο λόχος  μηχανικού δεν έχει μεταφερθεί ακόμη στο στρατόπεδο του Μαυροδενδρίου.  Έχει μεταφερθεί μόνο η ΑΕΑΝ. Επίκειται η μετακίνηση του Λόχου Μηχανικού στο Μαυροδένδρι.  ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Τέλος πάντων, αυτό το θέμα έτσι το είδαμε. Αφού έφυγε το ένα τμήμα του στρατού και τα υπόλοιπα προφανώς θα αποχωρήσουν.  Δεν μπορώ να σας πω τίποτα περισσότερο γιατί υπήρξαν και κάποια άλλα θέματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ :Ο κόσμος λέει ότι κάνατε πίσω σ’ αυτό το θέμα γιατί δεν θέλατε να κοντραριστείτε με την Κοζάνη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Χθες ετέθη αυτό το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, από τον κ. Αδαμίδη. Ετέθη το θέμα της τοποθέτησης της δικής μου, ενάντια στη Κοζάνη και στον Κοζανοκεντρικό σχεδιασμό που υπάρχει και πήρα τον λόγο βεβαίως και είπα ότι σαφέστατα επιμένω σ’ αυτό το οποίο είπα, γιατί αυτό τέθηκε με το θέμα του Πανεπιστημίου και με το θέμα της ΔΕΗ. Επανέλαβα το γνωστό, ότι όταν μιλήσαμε για ιδιωτικοποίηση και για πώληση της ΔΕΗ, από Κοζάνη οι συνδικαλιστές και από τη Αθήνα η ΓΕΝΟΠ, έσκιζαν τα ιμάτια τους , ετοίμαζαν παραιτήσεις φωτιές-πυρκαγιές και τα πάντα. Όταν αυτό εξειδικεύτηκε και είπαν ότι θα πωληθούν μόνο οι μονάδες της Φλώρινας, ξαφνικά ακολούθησε μια εκκωφαντική σιγή. Αγωνιστικότητα καμία. Και είπα ναι , η θέση μου είναι αυτή. Είναι ξεκάθαρη, ότι οι Κοζανίτες υποστηρίζουν τα δικά τους συμφέροντα, δεν τους ενδιαφέρει για τα συμφέροντα της Φλώρινας κα φυσικά για  την ανεπάρκεια την δικιά μας δεν μας φταίνε οι Κοζανίτες. Πρώτος ένοχος είναι η δικιά μας ανεπάρκεια και μετά ακολουθεί το θέμα, το ότι οι υπόλοιποι διεκδικούν υπέρμετρα, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την λεγόμενη περιφερειακή αλληλεγγύη και εν τέλει περιφερειακή συνείδηση. Το θέμα του στρατοπέδου δεν ήταν μόνο ενάντια στη Κοζάνη αλλά και ενάντια στη Φλώρινα. Ήταν ξεκάθαρο, είπα ότι η Φλώρινα και η Κοζάνη, έχουν και τα Πανεπιστήμια είναι η Κοζάνη διοικητικό και ενεργειακό κέντρο. Δηλαδή έχουν κι άλλους τομείς απασχόλησης και δεν έχουν ανάγκη από το στρατό. Ούτε και η Φλώρινα. Κάλλιστα μπορεί να μείνει στο Αμύνταιο ο στρατός κι αν θέλουν να το κάνουν επειδή θέλουν να κλείσουν στρατόπεδα, ας κλείσουν της Κοζάνης και της Φλώρινας. Το Αμύνταιο δεν έχει τίποτε άλλο  έχει μόνο το στρατόπεδο, επομένως για ηθικούς λόγους, όχι τόσο για λόγους ασφάλειας, οφείλει να υπάρχει μια υπηρεσία, που σ’ αυτή τη φάση είναι ο στρατός. Ήταν ξεκάθαρο, δεν ήταν μόνο ενάντια της Κοζάνης αλλά και ενάντια της Φλώρινας, όπως και όλων των υπολοίπων. Αλλά το ότι είμαι ενάντια σ’ αυτόν τον Κοζανοκεντρικό σχεδιασμό, ο οποίος  εξακολουθεί να υπάρχει και υπάρχει αυτή η απληστία στον σχεδιασμό σε οτιδήποτε έχει να κάνει, είτε είναι τουρισμός που δεν έχουν, είτε είναι ενέργεια, είτε είναι πανεπιστήμιο, είτε είναι στρατός ,  οτιδήποτε, αυτό υπάρχει. Πρωτίστως, όμως αυτό δείχνει την δικιά μας έλλειψη πρωτοβουλίας, ανεπάρκεια, ανικανότητα, όπως θέλετε βαφτίστε το. Ναι και έρχεται σ’ αυτό το θέμα ο Αδαμίδης και λέει να το συζητήσουμε το θέμα της ΔΕΗ και το θέμα του Πανεπιστημίου και όποιο θέλετε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Φλώρινα τιμωρείται για την διαγωγή που έθεσε στα πεδία βολής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καλά αυτό είναι άλλο, παίζει κι αυτό το ρόλο του, δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η Κοζάνη έδωσε πεδίο βολής και πηγαίνει στο Μαυροδένδρι;   Η Κομοτηνή έδωσε πεδίο βολής και πηγαίνει στην Κομοτηνή; Ότι έπαιξε τον ρόλο του το έπαιξε.