Τέλος Ιουνίου το συνέδριο της Ν.Δ.

Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες αλλά και τις αιτίες που τα προκαλούν»,  τόνισε ο βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου στη Φλώρινα, στη συνέντευξη τύπου της 13.4.2013.

Επεσήμανε ότι Η ΝΔ πρωτοπορεί ακούγοντας τα μέλη, την κοινωνία και τους φορείς. 

Ανέφερε «ότι το 2013 θα είναι έτος ανάκαμψης της οικονομίας, ότι η κυβέρνηση προχωράει σε μια ουσιαστική μείωση των φόρων των ακινήτων, το 2014 θα αλλάξει εντελώς ο τρόπος υπολογισμού όπου πάρα πολλά νοικοκυριά που πληρώνουν σήμερα δεν θα πληρώνουν. πιστεύω ότι γίνεται μια σημαντική διαπραγμάτευση για το ΦΠΑ στην εστίαση και προχωρούμε σε μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες».

Εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος λέγοντας πως «η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της»  και πως «τα αποτελέσματα φαίνονται, ότι η χώρα θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτή την κρίση που βιώνει σήμερα».

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την κυβέρνηση.  «Έχουμε πάρα πολύ δουλειά ακόμα μπροστά μας και να συγκρουστούμε με όλα αυτά που ταλαιπωρήσανε την ελληνική οικονομία, με τις κοινωνικές ομάδες που είχανε μια ευνοϊκή μεταχείριση, οι οποίοι είχαν και υπερβολικούς μισθούς και φοροδιαφεύγανε και φοροκλέβανε. Έχουνε πάρα πολλά πράγματα να αντιμετωπίσουμε. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί όλα αυτά που κάναμε τους 9 μήνες έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Και βέβαια δεν έχει φανεί στο πορτοφόλι του καθενός».

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, πρόεδρος ΝΟΔΕ Φλώρινας

Στο πλαίσιο του 4ου προσυνεδριακού διαλόγου της ΝΔ  που θα γίνει στην Κοζάνη  την Κυριακή 14.4.13, ο κάθε νομός έχει έναν συντονιστή. Για το νομό Φλώρινας είναι ο βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης.

Σήμερα είχαμε τις επισκέψεις στον Μητροπολίτη, στην αστυνομική διεύθυνση, στον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Φλώρινας, είδαμε τους Δημάρχους και μετά αφουγκραστήκαμε τα αιτήματα των φορέων της Φλώρινας, του Εργατικού κέντρου, του ΕΒΕ Φλώρινας, του εμπορικού συλλόγου Φλώρινας, των αστυνομικών υπαλλήλων Φλώρινας.

Η ΝΔ δεν έχει κρυφτεί ποτέ πίσω από το δάχτυλο της, κάνει το άνοιγμα στην κοινωνία και οι προτάσεις που μας έχουν δώσει οι διάφοροι φορείς που σας προανέφερα θα μεταφερθούν αύριο στο συνέδριο και θα είναι η αφετηρία για έναν πολιτικό σχεδιασμό για την επίλυση των προβλημάτων στο νομό μας.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΣΤΑΘΗΣ, Βουλευτής ΠΕ Φλώρινας

Η ΝΔ εγκαινιάζει μια νέα πορεία στο πλαίσιο του διαλόγου εν όψει του προσυνεδρίου της Κοζάνης και του συνεδρίου του κόμματος που θα γίνει στο τέλος του Ιουνίου 2013.

Η ΝΔ εγκαινιάζει μια νέα πορεία και προς τους πολίτες και προς τα στελέχη της, δίνοντας μια διαφορετική κατεύθυνση απ αυτή που είχαμε συνηθίσει όλοι οι Έλληνες για το πώς στήνονται τα συνέδρια των κομμάτων. Δεν απευθύνθηκε και δεν απευθύνεται μόνο στα κομματικά στελέχη, διοργανώνει ανά νομό επισκέψεις-συζητήσεις, ακροάσεις όπου αφουγκράζεται τα προβλήματα του κάθε τόπου, της κάθε περιφερειακής ενότητας ανά την Ελλάδα, συζητώντας όχι μόνο με τα στελέχη της αλλά και με κάθε φορέα της κοινωνίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο σήμερα είναι μαζί μας ο βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος σε ένα μαραθώνιο διάλογο με τους φορείς της Φλώρινας, συζητήθηκαν τα προβλήματα της Φλώρινας.

Εμείς σαν ΝΔ θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, να συγκεράσουμε τις απόψεις της κοινωνίας με την πρακτική της κυβέρνησης.

 

ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, Βουλευτής  ΠΕ Πέλλας

Η ΝΔ πρωτοπορεί. Εμείς θέλουμε να ακούσουμε την κοινωνία, τους φορείς, να καταγράψουμε τι τους απασχολεί. Και οι καταγραφές αυτές δεν θα είναι μια απλή σημείωση αλλά θα είναι ένα θέμα συζήτησης, προβληματισμού, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και να απαντήσουμε σόλα αυτά που καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα.

Είναι τι τρίτο προσυνέδριο που γίνεται στην Κοζάνη Και σε κάθε νομό του προσυνεδρίου υπάρχει ένα κλιμάκιο βουλευτών και στελεχών της ΝΔ που συζητάει με όλους τους φορείς με όλους τους συλλόγους που θέλουν να εκφραστούν.

Είναι δεδομένο και γνωστό σε όλους σας ότι ο καθένας από μας περνάει δύσκολες ώρες το 2013. Αλλά θεωρούμε ότι το έτος μπορεί να είναι έτος ανάκαμψης. Ένα έτος καμπής που θα οδηγήσει την πατρίδα μας σε ένα νέο ξεκίνημα. Ακόμα και αυτοί που είχαν αμφιβολίες σήμερα πείθονται ότι πράγματι σήμερα μπορούμε να τα καταφέρουμε. Προχωρά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών  που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και των ιδιωτικών επενδύσεων. Βλέπουμε ότι προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις, άρχισαν και γίνονται μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια. Φιλοδοξούμε να έχουμε ένα κράτος μικρό, ευέλικτο το οποίο να μην δημιουργεί ελλείμματα. Αυτή είναι η σκέψη μας και μ’ αυτή τη βεβαιότητα και την αισιοδοξία προχωρούμε.

Με την  βοήθεια των εταίρων μας εξασφαλίσαμε ένα μεγάλο κούρεμα του χρέους μας, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση της χώρας, είναι βέβαιη η παραμονή μας στο ευρώ, που με τη σειρά της οδηγεί σε μια οικονομική και νομισματική σταθερότητα, η οποία είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να λύσουμε το πιο σημαντικό πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνία που η Δυτική Μακεδονία το βιώνει στο μεγαλύτερο του βαθμό κι αυτό είναι η ανεργία και ειδικά των νέων ανθρώπων. Αυτό αντιμετωπίζεται μόνο με επενδύσεις. Επενδύσεις των ιδιωτών. Δεν έχουμε ιδεολογικό πρόβλημα αλλά το δημόσιο, το κράτος, αδυνατεί να μπει σ’ αυτή τη διαδικασία. Για να γίνουν επενδύσεις πρέπει να υπάρχει αυτό. Πρέπει να υπάρχει αυτή η πολιτική της νομισματικής και οικονομικής σταθερότητας, η οποία έχει διασφαλιστεί. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι είναι πολύ πετυχημένοι οι 9 μήνες διακυβέρνησης, μιας πρωτόγνωρης διακυβέρνησης στη χώρα όπου τρία κόμματα έχουν συγκλίνει αφήνοντας τις ιδεολογικές τους διαφορές για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Αυτές οι επενδύσεις θα αντιμετωπίσουν το σημαντικότερο πρόβλημα στη χώρα μας την ανεργία.

Όπως γνωρίζετε όλοι σας η μείωση της ανεργίας θα δώσει κυρίως χαμόγελο στη νέα γενιά, που σήμερα βλέπει τα όνειρα της να μην.

Η στόχευση είναι συγκεκριμένη για την πολιτική της κυβέρνησης ώστε να εξαλειφθεί το πρωτογενές έλλειμμα, είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και να υπάρχει μια ισότητα στην κατανομή των φόρων, το άνοιγμα των αγορών, το άνοιγμα των επαγγελμάτων. Θέλουμε δυνατές και σταθερές τράπεζες που να υποστηρίζουν τον κάθε πολίτη, την κάθε επιχείρηση.

Είμαστε βέβαιοι ότι εμείς θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε. Δεν λέμε ότι θα αλλάξουμε τα πάντα σε μια μέρα ή ξαφνικά θα βελτιωθεί η οικονομική μας κατάσταση. 

Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και τις αιτίες που τα προκαλούν.

 Είμαστε βέβαιοι και αυτά αποτελέσματα φαίνονται, ότι η χώρα θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτή την κρίση που βιώνει σήμερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Σταμενίτη θέλω να ρωτήσω στο πλαίσιο αυτό της προσυνεδριακής διαδικασίας αλλά και στο συνέδριο θα κάνετε την αυτοκριτική σας σ’ ότι αφορά την αλλαγή της στάσης της ΝΔ στα «ΖΑΠΕΙΟ 1,2, 3» και τα ισοδύναμα και τη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζετε σήμερα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι γεγονός ότι η χώρα στο μνημόνιο ή την κρίση στη χώρα μας, δεν την έχει φέρει η σημερινή κυβέρνηση. Η σημερινή κυβέρνηση διαχειρίζεται μια χώρα σε μια δανειακή σύμβαση. Και στο πλαίσιο αυτών προσπαθούμε πάρα π[πολλά πράγματα να αλλάξουμε, τα οποία θεωρούμε ότι δεν βοηθούνε στην ανάπτυξη και δεν βοηθούν και ταλαιπωρούν αφάνταστα τον έλληνα. Είναι βέβαιο ότι όλες οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε προεκλογικά, και διατηρείται η υπόσχεση αυτή που έδωσε ο Αντώνης σαμαράς και η ΝΔ, θα υλοποιηθούν μέσα σε μια τετραετία. Και αρχίζουν αυτά σιγά σιγά να βελτιώνονται. Βήμα βήμα προχωρούμε σε όλα αυτά που είχαμε συζητήσει προεκλογικά.

Οι επιλογές που έχει κάποιος σήμερα στην κυβέρνηση είναι ή να καταγγείλει το μνημόνιο και να βγει έξω από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ή μείνει μέσα στη δανειακή σύμβαση, να τηρήσει τις συμφωνίες και μέσα απ’ αυτά να τις υποστηρίξει.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Χωρίς να καταργήσει τα ισοδύναμα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μέσα απ’ αυτά εμείς επιλέγουμε τη δεύτερη επιλογή, όπου ψάχνουμε να βρούμε συνέχεια πρακτικές λύσεις για να ανακουφίσουμε όλα τα ζητούμενα. Σήμερα διαπραγματευόμαστε το χαράτσι που δεν τόχει φέρει η ΝΔ και η σημερινή κυβέρνηση, σήμερα διαπραγματευόμαστε το ΦΠΑ στην εστίαση που δεν είναι επιλογή αυτής της κυβέρνησης, σήμερα διαπραγματευόμαστε και πάρα πολλά άλλα πράγματα. Σιγά σιγά προσπαθούμε να πείσουμε ότι μπορούν να αλλάξουν.

Αυτή είναι η επιλογή μας και σ’ αυτά θα κινηθούμε από δω και πέρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Μας είπατε ότι θα αντιμετωπίσετε όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και τις αιτίες που τα προκαλούν. Και χαρακτηρίσατε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα την ανεργία.

Σε μια χώρα που έχει μηδενικά σχεδόν ποσοστά ανάπτυξης, σε μία χώρα με πάνω από 1.500.000 ανέργους και 4% ανάπτυξη να έχει δεν θα μπορεί να δίνει περίπου 50.000 θέσεις εργασίας. Οι εκτιμήσεις είναι ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2017 θα είναι από 0,5-0,8%. Κι ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι  ότι πάρα πολύ άνεργοι δεν θα μπουν ποτέ στην παραγωγική διαδικασία. Θα πεθάνουν άνεργοι.

Δεν είναι λίγο ουτοπικό αυτό που μας λέτε ότι μέσα από την ανάπτυξη θα αντιμετωπίσετε τις αιτίες των προβλημάτων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το να αντιμετωπίσεις τις αιτίες δεν σημαίνει ότι θα εξαλείψεις την ανεργία. Απλώς αλλάζεις όλες τις στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Κι αυτό είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση που στηρίζεται από τρία κόμματα.

Είχα πει πριν ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες, και είναι μια επιτυχία του Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησης, για πολιτική, οικονομική και νομισματική σταθερότητα. Γίνεται και ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δύο στοιχεία που επιτρέπουν τις ιδιωτικές επενδύσεις. Βλέπουμε σημαντικούς κολοσσούς να έρχονται στη χώρα μας και να επενδύουν. Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, με σημαντικό στοιχείο το ΕΣΠΑ, το οποίο αρχίζει και λειτουργεί και επιχορηγεί τις επιχειρήσεις. Είναι δύο σημαντικά στοιχεία που μας κάνουν να αισιοδοξούμε για το μέλλον.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Όταν όλοι οι άλλοι δείκτες επιδεινώνονται πως αισιοδοξείτε για το μέλλον;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τον Μάρτιο σ’ αυτή την τρομερή ανεργία που έχουμε  ο δείκτης καταγράφει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων. Είναι ένα στοιχείο αυτό.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Και τα 8.5 δις που οφείλει το δημόσιο στην πραγματική αγορά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ξέρετε πολύ καλά ότι τα 8.5 δις έχουν προγραμματιστεί στα 52 δις να πληρωθούν. Δεν είναι σχεδιασμός είναι ένα μέτρο που υλοποιείται.

Αυτά είναι στοιχεία σημαντικά που δείχνουν ότι θα φύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και θα πάμε στον ενάρετο κύκλο της ανάκαμψης μέσα στο 13. Οπουδήποτε και αν   έχετε καταγράψει το τελευταίο τρίμηνο του 13 προβλέπουνε ότι θα υπάρχει ανάκαμψη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα μεταφραστεί στο πορτοφόλι ντου καθενός μας αλλά είναι μακροοικονομικά μεγέθη τα οποία θα αρχίσουν να εμφανίζονται το 2014.

Θεωρούμε δηλαδή ότι το 2014 πραγματικά η χώρα μας θα αρχίσει να μπαίνει μπροστά  σε μια διαδικασία ανάκαμψης.

Τώρα, τα υπόλοιπα τα οποία λέτε νομίζω ότι δεν είναι ακριβώς έτσι, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανεργία, υπάρχει διαφορετική προσέγγιση.

Εμείς δεν λέμε ότι το 14 θα είναι μια εντυπωσιακή χρονιά. Εμείς λέμε ότι θα μπει φρένο σε έναν κατήφορο, ότι φιλοδοξούμε να αλλάξουμε την παραγωγική διαδικασία της χώρας και ότι αν τα πράγματα συνεχιστούν όπως είναι σήμερα, πραγματικά την επόμενη χρονιά θα μπορούμε να χαμογελάμε με αισιοδοξία.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Η καθημερινότητα του πολίτη είναι σήμερα οδυνηρή. Ξέρετε ότι πριν τα μέτρα στο τελωνείο ύστερα από διαμαρτυρίες των φορέων των επαγγελματιών το μαρούλι το τεμάχιο είχε 0,50 λεπτά σε μια βδομάδα από την εφαρμογή των νέων  μέτρων έφτασε στο 1,5 ευρώ. Κι αυτή την αύξηση καλείται να την πληρώσει ο πολίτης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι η κυβέρνηση προχωράει σε μια ουσιαστική μείωση των φόρων των ακινήτων, το 2014 θα αλλάξει εντελώς ο τρόπος υπολογισμού όπου πάρα πολλά νοικοκυριά που πληρώνουν σήμερα δεν θα πληρώνουν. πιστεύω ότι γίνεται μια σημαντική διαπραγμάτευση για το ΦΠΑ στην εστίαση και προχωρούμε σε μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες.

Δεν χαιρόμαστε. Καταλαβαίνουμε ότι ο πολίτης ταλαιπωρείται αφάνταστα. Ότι περνάμε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Απλώς βλέπουμε κάποια κεντρικά στοιχεία της οικονομίας να βελτιώνονται. Βλέπουμε οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, με την εισροή συγκεκριμένων χρημάτων στην ελληνική οικονομία και με αυτά έχουμε μια νότα αισιοδοξίας. Αυτό καταγράφω. Τίποτα παραπάνω.

Έχουμε πάρα πολύ δουλειά ακόμα μπροστά μας και να συγκρουστούμε με όλα αυτά που ταλαιπωρήσανε την ελληνική οικονομία, με τις κοινωνικές ομάδες που είχανε μια ευνοϊκή μεταχείριση, οι οποίοι είχαν και υπερβολικούς μισθούς και φοροδιαφεύγανε και φοροκλέβανε. Έχουνε πάρα πολλά πράγματα να αντιμετωπίσουμε. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί όλα αυτά που κάναμε τους 9 μήνες έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Και βέβαια δεν έχει φανεί στο πορτοφόλι του καθενός.