ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Γ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΣΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Καλό μεσημέρι ,σας καλωσορίζω  γι’ άλλη μια φορά. Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση και την παρουσία σας. Ξεκινάμε την συνέντευξη με θέμα την τρέχουσα επικαιρότητα. Καταρχάς εχθές υποδεχθήκαμε τον Επίτροπο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κύριο Hogan. Ήταν σημαντικό το ότι βρέθηκε στη Δυτική Μακεδονία, Γρεβενά και Φλώρινα. Επισκεφθήκαμε μια φάρμα κι ένα τυροκομείο στα Γρεβενά και τα κρασιά Άλφα στο Αμύνταιο της Φλώρινας. Μαζί με τον κύριο Hogan ήταν και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο κύριος Αποστόλου.

Βεβαίως, θέλω να πω ότι εγώ δε γνώριζα για την παρουσία του κυρίου Αποστόλου, δεν είχε ανακοινωθεί πουθενά, κάποιοι άλλοι την ήξεραν. Γιατί το αναφέρω αυτό; Το αναφέρω γιατί ο κύριος Αποστόλου βρέθηκε στο Νομό μετά από πολύ καιρό. Δε ξέρω αν έχει ξαναέρθει στα δύο χρόνια, νομίζω δεν έχει ξαναέρθει και δυστυχώς, ήρθε και επισκέφθηκε τιμής ένεκεν αυτές τις επιχειρήσεις  στα Γρεβενά και στη Φλώρινα. Το θεωρώ ασέβεια προς την περιοχή, να έρθει ένας Υπουργός και να μη συναντήσει τους εκπροσώπους όπως έκανε ο κύριος Αποστόλου, των αγροτοσυναιτεριστών, δηλαδή τους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων, της ΕΑΣ, να συζητήσει μαζί τους κάποια προβλήματα και βεβαίως να μη συναντήσει σε μια σύσκεψη ή έστω σε ένα γεύμα εργασίας τους θεσμικούς εδώ της περιοχής. Τους δύο βουλευτές, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμαρχο της περιοχής για να συζητήσει έστω για ένα ημίωρο ή για μια ώρα θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και που έχουν σχέση με το αντικείμενο του Υπουργείου. Άρα λοιπόν  δε συναντήθηκε ούτε με τους εκπροσώπους των αγροτών ούτε με τους εκπροσώπους του Νομού για θέματα που αφορούν την Περιφέρειά του.

Και κλείνω το θέμα της επίσκεψης, στην τοποθέτηση που έκανε στα ΜΜΕ. Νομίζω ότι κι εσείς δεν είχατε πρόσκληση. Ήρθε κι έφυγε, κουβάλησε κάποιες κάμερες μαζί του που τον ενδιέφεραν, δε  ξέρω ποια κανάλια ήταν αυτά με δύο βανάκια, έδωσε τη συνέντευξή του κι έφυγε. Και αυτό είναι ένα σημαντικό το οποίο πρέπει να στηλιτεύσουμε και στο τέλος βέβαια δήλωσε περιχαρής και υπερήφανος γι’ αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίες φέρουν προστιθέμενη αξία και όλα αυτά. Δεν μας είπε όμως ότι αυτές οι επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν επί άλλων κυβερνήσεων, της Νέας Δημοκρατίας οι περισσότερες. Εν πάση περιπτώσει δεν το κομματικοποιούμε και αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο μέρος αυτών των επιχειρήσεων βρίσκεται στα όρια του κλεισίματος, περπατούν σε τεντωμένο σχοινί, με νύχια και με δόντια προσπαθούν να κρατηθούν ζωντανές. Κλείνουμε και αυτό το θέμα.

Πάμε στο θέμα της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου όπου ήταν παρών ο κύριος Σταθάκης και ο κύριος Παναγιωτάκης. Παρ’ ότι το θέμα της συνάντησης αφορούσε μια ενημέρωση από τον κύριο Παναγιωτάκη για το πετρέλαιο, την προμήθεια πετρελαίου και κάτι άλλα θέματα τεχνικά της ΔΕΗ. Στην τοποθέτησή μου, για την οποία σας έχω ενημερώσει, έθεσα ξανά το θέμα του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ, τη συμφωνία με τους Κινέζους, του ΑΗΣ Αμυνταίου και το τι θα γίνει με την αποθείωση και βεβαίως τα μείζονα θέματα που θέτει ο Νομός, που είναι η διασφάλιση της εργασίας εφόσον γίνει ο ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ και αρχίσουν να λειτουργούν τα λιγνιτωρυχεία και το θέμα του δωρεάν ρεύματος.

Γνώριζα ότι ήταν εκτός θέματος, μας το είπε και η Πρόεδρος, αλλά εξηγηθήκαμε ότι αυτό είναι ένα θέμα που έχει σχέση με τον κύριο Σταθάκη και με τον κύριο Παναγιωτάκη, γιατί είναι θέματα δεκαετιών τα οποία δεν είχαν λυθεί και βέβαια γι’ άλλη μια φορά δικαιώνομαι όταν προ αρκετών μηνών, μετά τη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, έθεσα σε συναγερμό τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις του Νομού, λέγοντας ότι προχωράει μια συμφωνία με ταχύτατους ρυθμούς και ότι αγνοούν την Τοπική Κοινωνία και είδατε ό,τι είπα για τον κύριο Υπουργό, ότι δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό του και στην κουλτούρα του και γενικά στη νοοτροπία το θέμα της διαβούλευσης και οι λέξεις Τοπική Κοινωνία και το ότι  πρέπει τάχιστα να ξεκινήσει η διαβούλευση με την Τοπική Κοινωνία και πότε θα γίνει επιτέλους αυτή;

Εφόσον κλειστεί η συμφωνία ή αποφασίσουν όλες  τις μεγάλες διαφορές μεταξύ τους να τις κλείσουν, κατά πόσο μετά θα λάβουν σοβαρά υπόψη τα  αποτελέσματα και τα θέματα που θέτει η Τοπική Κοινωνία. Όταν λοιπόν κάποιοι, τότε στη συνάντηση του Εργατικού Κέντρου έλεγαν τι είναι αυτό και γιατί ερχόμαστε εδώ αφού δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό, έρχεται λοιπόν η απάντηση σήμερα του κυρίου Παναγιωτάκη και εχθές και παραπροχθές, ο οποίος είπε ότι το αργότερο σε δύο μήνες όλα αυτά τα στάδια, μνημόνιο κατανόησης, μπήκαμε στο μνημόνιο συνεργασίας, θα οριστικοποιηθεί η απόφαση των Κινέζων για να γίνει πλέον και να κλείσει η συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση και με τη ΔΕΗ για την ανέγερση της μονάδας της Μελίτης. Δεσμεύτηκε εν πάση περιπτώσει, ας το δεχθώ έτσι, ο Υπουργός και ο κύριος Παναγιωτάκης, ότι μόλις γίνει αυτό, τότε θα γίνει επισήμως η διαβούλευση με την Τοπική Κοινωνία.

Δεν έθεσα το θέμα της μετεγκατάστασης των Αναργύρων και της Αχλάδας γιατί την Τετάρτη 15/3/2017 και ώρα 16:00  η αναβληθείσα  συνεδρίαση – συνάντηση με τον κύριο Σταθάκη θα γίνει τότε, οπότε εκεί θα θέσουμε αυτά τα δύο σοβαρά θέματα, γιατί σε κάτι τέτοιες συνεδριάσεις, αυτό το οποίο μετράει είναι να δώσουμε το στίγμα μας και το στίγμα μας σε σχέση με τη ΔΕΗ ήταν αυτό το οποίο ανέφερα. Διασφάλιση θέσεων εργασίας από ντόπιο δυναμικό, από τους Φλωρινιώτες και όχι μόνο οι άνεργοι αλλά και οι εργολάβοι και οι μικροί εργολάβοι και βεβαίως δωρεάν ρεύμα. Αυτά είναι δύο από το νουκ άνευ. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Αναργύρων για το θέμα της μετεγκατάστασης την προηγούμενη εβδομάδα. Αμέσως επικοινώνησα και με τον Περιφερειάρχη ο οποίος προς τιμήν του είναι αυτός ο οποίος κλείνει το ραντεβού με τον Υπουργό για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και βεβαίως το θέμα των Αναργύρων θα ήταν στο θέμα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τότε πρέπει να γίνει ένα περιφερειακό Συμβούλιο με τις μετεγκαταστάσεις των δύο χωριών. Έχει κλείσει όμως το ραντεβού, οπότε δεν υφίσταται αυτό το θέμα και θα τα συζητήσουμε όλα εκεί.

Η άποψή μου για το θέμα της Κέλλης και τα 45.000 ευρώ τα οποία είναι όντως «τα ψίχουλα της ντροπής», τα οποία δεν είναι τίποτα, ούτε καν συμβολικό δεν είναι αυτό το τίμημα  και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει, η συμπεριφορά των Υπουργείων απέναντι στην Ακριτική Φλώρινα. Βέβαια στο θέμα αυτό, το είπα και το ξαναλέω, ως Βουλευτής της Αντιπολίτευσης θα μπορούσα να είμαι απέναντι να στηλιτεύω και να καταγγέλλω, παρ’ όλα ταύτα βρίσκομαι δίπλα με το Βουλευτή της συμπολίτευσης γιατί πιστεύω, είναι πεποίθησή μου αυτή,  ότι στα τοπικά θέματα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και δεν πρέπει να πάει χαμένος αυτός ο καιρός. Όποια Κυβέρνηση είναι, όσο ανίκανη και να είναι αυτή η Κυβέρνηση, θα πρέπει να περισώσουμε 1,2,3,4 μεγάλα έργα.

Συναντήθηκα  με τον πρόεδρο της Εγνατίας και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κύριο Αντωνούδη Απόστολο, με διαβεβαίωσε τελικά, ενώ πιστεύαμε ότι μέχρι τέλη του καλοκαιριού, φθινόπωρο του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, εν πάση περιπτώσει εκτός απροόπτου, αρχές του 2018 η μελέτη του δρόμου θα είναι έτοιμη. Άρα ήταν πολύ δικαιολογημένη η αγωνία μου και η συνάντηση με τον κύριο  Χαρίτση για να διασφαλίσουμε τα χρήματα για τη χρηματοδότηση του δρόμου. Το παρακολουθούμε το θέμα και με τον κύριο Χαρίτση και με την Εγνατία.

Είχαμε και προχθές τη φιλοξενία του 3ου Δημοτικού Σχολείου, μεταξύ όλων των άλλων, στη Βουλή και άλλα Σχολεία από το Νομό και από την περιοχή του Αμυνταίου και από την περιοχή της Φλώρινας. Όταν βρισκόμαστε στην Αθήνα με τον συνάδελφο τον κύριο  Σέλτσα και δεν είμαστε στη Φλώρινα, είμαστε παρόντες βέβαια για μια μικρή ξενάγηση των γονέων, γιατί η ξενάγηση των παιδιών γίνεται από τους υπαλλήλους της Βουλής. Και το προτελευταίο θέμα, γινόμαστε μάρτυρες ενός φαινομένου , αδιανόητου για μια Κυβέρνηση η οποία θέλει να λέγεται αριστερά, με τα διάφορα στελέχη της Κυβέρνησης τα οποία φροντίζουν να παίρνουν παχυλούς μισθούς και παχυλά εφάπαξ. Αναφέρομαι στο θέμα της ΔΕΣΦΑ και μια σειρά από άλλα στελέχη και άλλες υπηρεσίες οι οποίες έχουν μια τέτοια συμπεριφορά. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε πως δεν πρόκειται  να επιτρέψει τέτοια συμπεριφορά. Δε  βλέπουμε για την ώρα σε κάποια τέτοια θέματα να λαμβάνονται άμεσα μέτρα. Εν πάση περιπτώσει εμείς είμαστε εδώ για να τα στηλιτεύσουμε.

Θα ολοκληρώσουμε με το θέμα της Φέτας που είναι ένας τομέας πλέον, ως Αναπληρωτής Τομεάρχης  Αγροτικής Ανάπτυξης, που μας ενδιαφέρει και έχει γίνει μεγάλος λόγος για το συγκεκριμένο θέμα και τη συμφωνία CETA.

Να αναφέρω μερικά γεγονότα και μερικούς αριθμούς, γιατί τα πράγματα μιλάνε  από μόνα τους. Στις 22-9-2016, στο αρμόδιο Συμβούλιο Εξωτερικών,  παρευρέθη ο κύριος  Σταθάκης στην Μπρατισλάβα, ο οποίος υπερψήφισε τη συμφωνία CETA λέγοντας ότι στο σύνολό  της είναι θετική για όλα τα θέματα, μεταξύ αυτών και η Φέτα.

Στις 18-10-2016 στο Λουξεμβούργο, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, πάλι ο κύριος Σταθάκης υπερψήφισε τη συγκεκριμένη συμφωνία, τονίζοντας το θετικό περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας.

Στις 30-10-2016 στο Συμβούλιο Κορυφής, ο κύριος Τσίπρας υπερψήφισε τη συγκεκριμένη συμφωνία ως θετικότατη για όλα τα προϊόντα της Ελλάδας.

Στις 6-2-2017 ο κ. Κοτζιάς απευθυνόμενος στους έξι Ευρωβουλευτές του Σύριζα, τόνισε το θετικότατο της συγκεκριμένης συμφωνίας και ότι η άποψη της Κυβέρνησης είναι θετική και θα την υπερψηφίσει.

Στις 9-2-2017, τρείς ημέρες αργότερα, ο κύριος  Κατρούγκαλος  στη  Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, υπερψήφισε και στήριξε τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Στις 15-2-2017, όταν πλέον υπερψηφίστηκε η συγκεκριμένη συμφωνία, ο κύριος Αποστόλου μίλησε με θερμότατα λόγια, ότι είναι μία μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης αυτή και ζήτησε και από τους Ευρωβουλευτές και από όλους  να τη στηρίξουν.

Να πούμε τώρα για το συγκεκριμένο θέμα. Καταρχάς, και οι αριθμοί είναι όντως προς τη θετική κατεύθυνση. Ας πάρουμε το θέμα της Φέτας. Δεν είναι το εκατό τις εκατό  το οποίο θα θέλαμε  για  την  προστασία της Φέτας. Υπήρχε μερική προστασία της Φέτας όλο αυτό το διάστημα και η μερική προστασία θα μπορούσε να γίνει ολική αν ενταχθεί στα προϊόντα ονομαστικής προέλευσης. Δεν έγινε, αλλά έγιναν σημαντικά βήματα ανάμεσα στη μερική προστασία και την ολική προστασία, τώρα είμαστε κάπου στη μέση. Μέχρι αυτή τη στιγμή γιατί ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί η συγκεκριμένη συμφωνία, αυτή θα εφαρμοστεί όταν θα περάσει από κύρωση στην Ελληνική Βουλή.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν  και όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο Καναδάς παράγει Φέτα. Στη Φέτα πάνω βάζει διάφορα σύμβολα π.χ. τον Παρθενώνα, Κίονες, και  τσολιαδάκια. Όλα αυτά παραπέμπουν έμμεσα στη σύνδεση με την Ελληνική Φέτα, παραποιούν τη πραγματικότητα και με βάση αυτών μπορεί να την εξάγει σε όλα τα Κράτη , πλην της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Αυτό ισχύει και τώρα, θα ισχύει και μετά τη συμφωνία. Δεν μπορεί και με τη συμφωνία και πριν τη συμφωνία ο Καναδάς να εξάγει τη Φέτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρώτον, μετά τη συμφωνία δεν μπορεί ο Καναδάς να έχει αυτά τα σύμβολα. Δεύτερον, μέχρι το 2013 όσοι παρήγαγαν Φέτα θα μπορούν να παράγουν Φέτα και να την ονομάζουν Φέτα. Από το 2013 και μετά δε θα μπορούν να την ονομάζουν Φέτα. Θα την ονομάζουν τύπου Φέτα ή ομοίωμα Φέτας ή λευκό τυρί ή οτιδήποτε κρίνουν αυτοί και δεν θα μπορούν να την εξάγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι ίσχυε και πριν. Καταργούνται οι δασμοί 8 με 12% μετά τη συμφωνία και για αυτήν και για μια σειρά από άλλα προϊόντα τα οποία εξάγουμε στον Καναδά. Όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, πορτοκάλια, λεμόνια, η ίδια η Φέτα, δεν θα έχουν δασμούς,  άρα θα είναι πιο ανταγωνιστικά.

Για το θέμα δε της Φέτας μέχρι τώρα μπορούσαμε να εξάγουμε 5.000 τόνους. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα μπορούμε να εξάγουμε μέχρι 18.000 τόνους, άρα αυξάνονται και οι ποσότητες της Φέτας που εξάγουμε και το περιεχόμενο και αδεσμολόγητα ειδικά για τη Φέτα. Επίσης, να πούμε ότι η παραγωγή Φέτας στην  Ελλάδα είναι 120.000 τόνοι,  οι 80.000 τόνοι καταναλώνονται εντός της Ελλάδας και οι 40.000 τόνοι εξάγονται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και Τρίτες Χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει 500.000 τόνους,  τους υπόλοιπους τόνους τους καλύπτει  από το λευκό τυρί, δηλαδή εξάγουμε εμείς 40.000 τόνους, ας πούμε ότι πηγαίνανε όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν πάνε όλοι, έχουμε τη δυνατότητα για άλλους 460.000 τόνους μόνο από την Ελλάδα. Οι δυνατότητες όμως της Ελλάδας δεν είναι αυτές, δεν μπορεί δηλαδή να καλύψει αυτή την αγορά και ούτε ο Καναδάς μπορεί να καλύψει  αυτή την αγορά. Έχουμε δηλαδή  ένα πεδίο δόξης λαμπρό,  να αυξήσουμε αυτούς τους τόνους. Να διπλασιάσουμε το γάλα και να διπλασιάσουμε τους τόνους. Και αν οι τόνοι από 40.000 γίνουν 140.000, 200.000 τόνοι,  μόνον η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει 500.000 τόνους και σε παγκόσμιο επίπεδο η αγορά ζητάει περίπου 1.000.000 τόνους Φέτα, άρα καταλαβαίνεται ότι επ ‘ουδενί δεν πλήττεται στο συγκεκριμένο θέμα η Φέτα. Βεβαίως και θέλουμε να κατοχυρώσουμε πλήρως το όνομα. Η συμφωνία αυτή θα ισχύσει για πέντε χρόνια. Μετά τα πέντε χρόνια θα  γίνει ξανά επαναδιαπραγμάτευση. Σε αυτό το διάστημα μπορούμε πάλι κάλλιστα ως Κυβέρνηση, όποια Κυβέρνηση και αν είναι,  αυτή και η  επόμενη,   να ξανά διαπραγματευτεί καλύτερους όρους για το θέμα της Φέτας για να έχουμε την  πλήρη προστασία.

Να πω ότι με αυτή τη συμφωνία, ενώ είχαμε δυόμιση  προϊόντα προστασίας προέλευσης, το λάδι, οι ελιές Καλαμών και μερικώς η Φέτα,  γίνονται 16 τα προϊόντα προστασίας προέλευσης. Από τα 150 που είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα έχει 16, δηλαδή έχει το 10%. Γενικά λοιπόν, γιατί δεν είναι μόνο η Φέτα,  είναι και τα υπόλοιπα προϊόντα,  η συμφωνία διευρύνει πάρα πολύ τους ορίζοντες προστασίας και για τα άλλα προϊόντα και γενικά με την κατάργηση των δασμών είναι προς θετική κατεύθυνση. Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν, όπως είπαμε, θα μπορούσε κάλλιστα να πάρει μια λαϊκίστικη θέση και δημαγωγική και να πει ”είναι όλα θετικά μάλιστα”  για την κατάργηση των δασμών, για την αύξηση των εξαγωγών και για το ότι  τα τρία προϊόντα γίνονται δεκαέξι. Παρ’ όλα αυτά όμως,  επειδή μόνο για την Φέτα δε γίνεται πλήρως προστασίας παρ’ ότι έχει πάρα πολλά άλλα θετικά με την κατάργηση των συμβόλων αυτών, με τους Κίονες, με τους Παρθενώνες, των δασμών, την αύξηση των εξαγωγών προς τον Καναδά , το καταψηφίζουμε ώσπου να υπάρξει πλήρης προστασία.

Κάνοντας όμως το ισοζύγιο και βλέποντας ότι είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό θετική, πήρε εξ’ αρχής θετική θέση για τη συγκεκριμένη συμφωνία. Εκείνο το οποίο δεν μπορεί να καταλάβει κανείς και όλο το Πανελλήνιο είναι,  πως  όταν όλη η Κυβέρνηση, όλοι οι Υπουργοί, μηδέ εξαιρουμένου του Πρωθυπουργού και μάλιστα σε συνεννόηση και συνεδρίαση με τους Ευρωβουλευτές, παίρνουν μια τέτοια θετική στάση, πώς οι Ευρωβουλευτές καταψήφισαν, προσέξτε όχι για το θέμα της Φέτας που κοινώς παραπλανητικά το κατάλαβαν οι αγρότες και κάποιοι άλλοι τους είπαν ψέματα ότι για την Φέτα καταψήφισαν, μόνο για κάποια εργασιακά θέματα. Αυτό πώς φαίνεται ; Αν πάρετε το απόσπασμα των πρακτικών, κανείς Ευρωβουλευτής του Σύριζα, δε  λέει έστω μια λέξη για τη Φέτα, όχι να πει ότι καταψηφίζουμε για τη Φέτα αλλά να πάρει μια θετική θέση και να πει,  ξέρετε; Δε γίνεται ολική προστασία. Δεν ανέφεραν τη Ελληνική Φέτα πουθενά και πέρασε προς τα έξω ότι δήθεν καταψήφισαν το θέμα της συμφωνίας για τη Φέτα. Καμία σχέση λοιπόν. Η Νέα Δημοκρατία ως δύναμη ευθύνης και σοβαρότητας, είπαμε  οτιδήποτε θετικό γίνεται θα ψηφίσουμε,  οτιδήποτε αρνητικό θα καταψηφίσουμε. Κρίνετε ότι στο σύνολό της είναι θετική η συμφωνία και ότι ακόμη και για τη Φέτα, από μερική κάνουμε σημαντικά βήματα προς τα εμπρός για την προστασία και για την  εμπορία της Φέτας, στηρίζει τη συγκεκριμένη συμφωνία. Εδώ τελειώνουμε, είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

Τριανταφυλλίδης: Κύριε  Αντωνιάδη, παρ’ όλα αυτά που είπατε, υπάρχει ένας αντίλογος ο οποίος λέει ότι η Φέτα παράγεται στη Σιγκαπούρη, στην Αίγυπτο, στον Καναδά. Είναι σε κόστος πολύ χαμηλότερη από τη Φέτα της Ελλάδας και ως εκ τούτου, η Φέτα της χώρας μας δε θα είναι ανταγωνιστική με αποτέλεσμα να χάσει ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς στην Ευρώπη. Στην περίπτωση που έρθει η κύρωση, εσείς ως Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσετε συμφωνία;

Βουλευτής: Το πρώτο σκέλος και το δεύτερο. Είπατε ότι θα χάσει ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς στην Ευρώπη. Δεν μπορούν οι συγκεκριμένες χώρες, ούτε ο Καναδάς  ούτε άλλες χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πουλήσουν Φέτα με το όνομα Φέτα στην Ευρώπη. Αυτό δεν ισχύει τώρα με τη συμφωνία, γιατί θα έλεγα ότι να, με τη συμφωνία ισχύει και είναι θετικό. Και πριν τη συμφωνία δεν μπορούσαν να πουλήσουν.

Τριανταφυλλίδης: Δεν απελευθερώνεται δηλαδή;

Βουλευτής: Όχι. Ούτε μετά τη συμφωνία μπορούν να πουλήσουν. Μπορούν να πουλήσουν λευκό τυρί,  αγελαδινό. Δεν μπορούν να πουλήσουν  Φέτα. Φέτα με την ονομασία Φέτα δεν μπορούν να πουλήσουν στην  Ευρώπη. Μπορεί να πουλήσει ο Καναδάς στην Αιθιοπία. Και αυτό πάλι πώς ; Μόνον όσοι παρήγαγαν μέχρι το 2013. Όσοι θα παράγουν μετά το 2013 είναι υποχρεωμένοι πρώτον να μην έχουν κανένα σύμβολο, ούτε και οι άλλοι να έχουν κανένα σύμβολο, που να παραπέμπει σε οτιδήποτε ελληνικό και θα πρέπει να γράφουν ομοίωμα Φέτας σε ευκρινές σημείο ή λευκό τυρί ή τύπου Φέτας ή Καναδική Φέτα. Ακόμα και πριν το 2013 θα γράφουν Καναδική Φέτα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μπει κανείς γιατί τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης έχουν προστασία μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά την έχουν.

Και εδώ να πω και κάτι άλλο. Η Ελλάδα παράγει 120.000 τόνους Φέτα. Το τυρί Ροκφόρ παράγεται 18.000 τόνους, οι 18.000 τόνοι αποφέρουν έσοδα περισσότερα από ό,τι αποφέρουν οι 120.000 τόνοι Φέτας στην Ελλάδα. Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό; Γιατί όπως καταλαβαίνεται,  στην καλύτερη περίπτωση, για τα επόμενα 4-5 χρόνια αν πούμε ότι όλοι μαζί ενισχύουμε και πριμοδοτούμε, άντε να πούμε ότι διπλασιάζουμε τους τόνους της Φέτας. Εκείνο είναι το μυστικό; Εκεί δεν είναι το μυστικό. Το μυστικό είναι να διασφαλίσουμε την ποιότητα της Φέτας και να αυξηθεί η τιμή της όπως είναι το τυρί Ροκφόρ. Είναι δυνατόν να πουλιέται Ελληνική Φέτα εδώ,  εντός της Ελληνικής Αγοράς με 5,50 ευρώ το κιλό; Καταρχάς θα σας πω κάτι άλλο,  4,50 ευρώ κοστίζει μόνο το γάλα. Για ένα κιλό Φέτας θέλει τέσσερα κιλά γάλα. Τέσσερα  ευρώ αυτό συν το Φ.Π.Α 4,50 ευρώ. Από εκεί και πέρα η τυποποίηση και η μεταφορά δεν κοστίζει τίποτα; Δηλαδή μόνο το κόστος παραγωγής είναι περίπου έξι ευρώ. Κέρδος δεν πρέπει να έχει ο παραγωγός; Ο μεταποιητής; Ο μεταφορέας; Πώς γίνεται λοιπόν να κοστίζει τόσο και να πουλιέται τόσο; Και αν ας πούμε ότι βγάζουν κάποιες πενταροδεκάρες κέρδος, το συμπιέζουμε τόσο πολύ, αυτό είναι το μυστικό; Απλώς να παράγουμε χωρίς να κερδίζει ο αγρότης και ο μεταποιητής; Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό; Το μυστικό θα ήταν να ζητήσουν αυστηρούς όρους παραγωγής Ελληνικής Φέτας. Η Ελληνική Φέτα να κοστίζει όσο κοστίζει η Καναδική Φέτα, με το λάδι, δε  ξέρω ποιο – με σόγια; που παράγεται στον Καναδά. Δεν είναι μόνο με το πρόβειο και το γίδινο και πουλιέται 21 δολάρια το κιλό και σας πληροφορώ ότι το αγοράζουν. Τόσο έπρεπε να πουλιέται η αυθεντική και η ποιοτική Ελληνική Φέτα, 12-13 ευρώ το κιλό εδώ και 18-20 ευρώ στις ξένες αγορές. Δηλαδή, θα έπρεπε να είναι ένα όντως πόπ  προϊόν και με αυτήν τη τιμή τον 20 ή 18 ευρώ στο εξωτερικό και 12-13 ευρώ στην Ελλάδα, να μπορεί να πάρει λεφτά ο κτηνοτρόφος, να πάρει λεφτά και ο τυροκόμος, να πάρουν λεφτά όλοι και αυτός ο οποίος τα πουλάει στο σουπερ μάρκετ, γιατί πρέπει να την μετατρέψουμε σαν ένα τυρί πόπ, όπως είναι το ροκφόρ και στο τέλος-τέλος να μην αυξήσουμε την παραγωγή του. Θέλουμε τους 120.000 τόνους να τους κάνουμε 200.000 μέχρι εκεί. Δεν παράγουμε κύριοι άλλη Φέτα Ελληνική, αυτή είναι και την  πουλάμε 20 ευρώ το κιλό. Εκατόν είκοσι χιλιάδες  τόνους, 20 ευρώ το κιλό και να έχουμε τετραπλασιασμό των κερδών για τους κτηνοτρόφους και να στοχεύσουν όλοι στην ποιότητα και του γάλακτος και της Φέτας. Και ένα τελευταίο.

Πήγαμε στο Βόλο, όταν βρέθηκα πρόσφατα με την  ιδιότητά μου ως Αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και είδαμε πράγματι το τυροκομείο, που έχει κάποια τυροκομεία πολύ μεγάλα και κάποιες φάρμες όπου τηρούνται όλες οι προδιαγραφές.  Ξέρετε τι μας είπαν οι τυροκόμοι ; Μπορείτε αύριο να μας φέρεται διπλάσιους τόνους πρόβειου και γίδινου γάλακτος και να τους πάρουμε; Στρέψτε όλους τους κτηνοτρόφους της περιοχής σας από το αγελαδινό στο πρόβειο και στο γίδινο. Εμείς το αγοράζουμε . Έχουμε ανάγκη από πρόβειο και από γίδινο, δεν μπορούμε να βρούμε γάλα για να παράξουμε Φέτα και να την εξάγουμε. Οι αγορές ζητάνε Φέτα και εμείς δεν μπορούμε να παράξουμε.

Φίλος: Θέλω να σας κάνω δύο ερωτήσεις. Η μία είναι για το σχεδιασμό του δρόμου το 2018 που είπατε. θα είναι έτοιμη η μελέτη;  Ποιο σχεδιασμό ; Γιατί έχει καταντήσει Γεφύρι της Άρτας αυτός ο δρόμος. Η  δεύτερη ερώτηση είναι επειδή έχετε πάρει μια αναβάθμιση στο κομματικό μηχανισμό, να μας πείτε δύο λόγια με την ιδιότητά σας, δηλαδή τι θα κάνετε;

Βουλευτής: Κατ’ αρχάς για το δρόμο να πούμε ότι η πεποίθηση και η δική μου άποψη και τώρα και πριν από 4-5 χρόνια, θυμάστε ότι το 2011 ως Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, επί έξι μήνες τότε προσπαθούσα να φέρω τον κύριο  Μαγκριώτη και τον φέραμε τότε στην Νομαρχία της Φλώρινας για να διασφαλίσουμε το θέμα της μελέτης του δρόμου. Τρία θέματα είχε ο κύριος  Μαγκριώτης. Το ένα θέμα ήταν το ξεμπλοκάρισμα του δρόμου Φλώρινας- Νίκης που έγινε, το δεύτερο ήταν το ξεμπλοκάρισμα του φράγματος της Τριανταφυλλιάς το οποίο είχε σταματήσει. Και  τα δύο ξεκίνησαν τότε μετά από μία προεργασία έξι μηνών . Το τρίτο θέμα ήταν του δρόμου το οποίο δεν προχώρησε, παρότι μας είχε πει ότι θα βρει χρήματα από τα διόδια Πολυμύλου για να χρηματοδοτήσει τη μελέτη. Και τότε είχα πει ότι η χάραξη του δρόμου να είναι Φλώρινα-Αμύνταιο-Πτολεμαΐδα. Πρώτον, για να συνδεθούμε με τη δεύτερη μεγάλη κωμόπολη του Νομού που είναι το Αμύνταιο , δεύτερον για να αποκτήσει και το Αμύνταιο ομαλή πρόσβαση προς την Εγνατία και τρίτον το ρεαλιστικό ήταν, ότι δε θα μπορούσαμε να βρούμε τα τετρακόσια εκατομμύρια που χρειαζόταν η απευθείας χάραξη με το τούνελ τον 5 χιλιομέτρων. Από τότε η άποψή μου ήταν αυτή. Και ήρθε η ώρα εκ της κρίσης τώρα που σίγουρα δεν υπάρχουν λεφτά.

Η χάραξη λοιπόν, οριστικά και αμετάκλητα είναι Φλώρινα-Αμύνταιο-Πτολεμαΐδα. Σε χρόνο, η καθυστέρηση είναι 4 λεπτά άρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημά μας είναι να υπάρχει ένας  τετράιχνος ο οποίος θα είναι ασφαλής και γρήγορος προς την Πτολεμαΐδα και στη σύνδεση με την Εγνατία. Αυτό πιστεύω να το πετύχουμε,  άρα απαντάω το πρώτο ερώτημα ότι αυτή θα είναι η σύνδεση, είναι οριστικό και αμετάκλητο και υπολογίζουμε, λένε με 150.000, εγώ νομίζω γύρω στις 170.000 με 180.000, ίσως και 200.000 ευρώ  να πάει. Τότε  το κόστος θα είναι είναι μηδαμινό. Μηδαμινό γιατί 200.000 με την έκπτωση θα πέσουμε πάλι στα 160.000 ευρώ.

Για το θέμα του Αναπληρωτή Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, καταρχάς νομίζω ότι είναι και μία δικαίωση του Νομού της Φλώρινας. Θα μπορούσε κάλλιστα αυτό τον τομέα να τον δώσει ο πρόεδρός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Λάρισα που είναι ένας πολύ μεγάλος αγροτικός νομός,  στο Βόλο, στα Τρίκαλα, στα Γιάννενα και στη Θεσσαλονίκη που έχει κάμπο μεγάλο. Παρόλα αυτά τίμησε τη Φλώρινα, τίμησε το Τριεθνές και τίμησε τους αγρότες της Φλώρινας οι οποίοι είναι μικροί. Θα μου πείτε δεν είσαι μόνο για τη Φλώρινα, είσαι για όλη την Ελλάδα. Βεβαίως, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι και η Φλώρινα και γενικά η Δυτική Μακεδονία θα έχει την  τιμητική της. Δεν υπάρχει περίπτωση τώρα, όταν είσαι μέσα στο σχεδιασμό να μη λάβεις σοβαρά υπόψη τα τοπικά προβλήματα, αυτό είναι αδιανόητο. Εννοείται ότι θα είναι σε μόνιμη προτεραιότητα και θα ενταχθούν και μέσα στο γενικότερο πρόγραμμα της  Νέας Δημοκρατίας ό,τι έχει σχέση με τοπικά προβλήματα. Αγροτικά πάντα.

Γεωργούλας: Δεν μας είπες για το θέμα, είπες για τους Αναργύρους, πράγματι είναι στην επικαιρότητα και η Αχλάδα. Στην επικαιρότητα βρίσκεται εδώ και ένα μήνα και το θέμα της Τηλεθέρμανσης. Δεν μας επαναλαμβάνετε θα έλεγα, αυτά που ειπώθηκαν κάτω ; Γιατί υπάρχουν αντιλήψεις στην Μελίτη, ότι ο ένας λέει αλήθεια και ο άλλος ψέματα, ενώ όλοι λέτε το ίδιο πράγμα.

Βουλευτής:  Εμείς δεν είπαμε ότι ο ένας λέει ψέματα και ο άλλος την αλήθεια και ούτε καν τίθεται θέμα αντιπαράθεσης των Τοπικών Φορέων. Λογικό είναι και φυσιολογικό κατά καιρούς, να δημιουργούνται παρανοήσεις ή και να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις ως προς την υλοποίηση κάποιων έργων.

Εμείς μεταφέραμε στους κατοίκους της Μελίτης αυτά τα οποία συζητήθηκαν στις συναντήσεις  που είχαμε με τους Υπουργούς και ήταν ξεκάθαρα αυτά τα οποία τους είπαμε. Από την πρώτη στιγμή να τονίσω ότι, όποτε μας το ζήτησαν οι κάτοικοι της Μελίτης, οι κάτοικοι της Αχλάδας, οι κάτοικοι των Αναργύρων, οι κάτοικοι της Κέλλης , έχω πάει 50 φορές σε αυτά τα  χωριά. Ουδέποτε έλειψα από κάθε χωριό, εκτός βέβαια από τις ημέρες τις οποίες δεν μπορώ να είμαι εδώ. Είχαμε ζητήσει και ζητάω ως Βουλευτής, εφόσον γίνονται λαϊκές συνελεύσεις, να γίνονται τις ημέρες που θα μπορούν να είναι και οι Βουλευτές εδώ.  Δηλαδή, Παρασκευή- Σάββατο- Κυριακή- Δευτέρα είναι οι ημέρες που μπορούμε να παρευρεθούμε.

Παρευρεθήκαμε λοιπόν δεκάδες φορές, ήμασταν δίπλα στους κατοίκους, μεταφέραμε τα συγκεκριμένα θέματα στους αρμόδιους Υπουργούς. Ήμασταν πάντα δίπλα τους και μεταφέραμε αυτά  τα οποία μας είπαν οι Υπουργοί, εφόσον βέβαια πιέσαμε και ξέρεις καλά και εσύ Θανάση πως  το θέμα της Τηλεθέρμανσης της Μελίτης ήταν στα αζήτητα.

Δικαίως οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν, έφεραν το θέμα στην  επιφάνεια και ενεργοποίησαν  τους Τοπικούς  Φορείς και εμάς και το φέραμε και εμείς εκεί που έπρεπε να το φέρουμε, στην επικαιρότητα. Πιέσαμε, υπάρχει κινητικότητα και πιστεύουμε ότι είναι ένα δίκαιο αίτημα το οποίο θα υλοποιηθεί με τον τρόπο τον οποίο είπαμε, ότι υπάρχει επικαιροποιημένη  μελέτη ή θα γίνει επικαιροποίηση της μελέτης. Τη μελέτη αυτή δεν την έχουμε εμείς οι Βουλευτές.

Γεωργούλας:  Η ΑΝΚΟ την έχει.

Βουλευτής: Όποιος την έχει τη μελέτη. Είναι αρμόδιοι οι Τοπικοί Φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και βασικά ο Δήμος, ο οποίος άκουσα, εγώ δεν ήμουν παρόν, ότι την έχουν ήδη  επικαιροποιημένη  τη μελέτη. Βεβαίως τώρα, το θέμα της μελέτης αν την έχουν από το 2014, από ότι είπαν 2014 ή 2015 είπαν, δε ξέρω. Αν είναι από το 2014 θα θέλει πάλι επικαιροποίηση  γιατί τώρα έχουμε 2017. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό μπορεί να ξεκινήσει το 2018, δεν το συζητάμε ότι θέλει ξανά επικαιροποίηση. Κοιτάξτε, αυτό δεν είναι τίποτα όμως μπορεί να γίνει. Το μυστικό είναι η επικαιροποίηση,  θα γίνει δεν είναι τίποτα, την κάνει η ΑΝΚΟ, το μυστικό είναι να διασφαλισθούν τα κονδύλια  του Υπουργείου και της συμμετοχής. Αυτό είναι το μυστικό, εφόσον διασφαλισθεί η χρηματοδότησή του, τα υπόλοιπα είναι εύκολα.

Τριανταφυλλίδης: Υπάρχει μία αμφισβήτηση κύριε Αντωνιάδη σε ότι αφορά τον χρόνο εκκίνησης της Τηλεθέρμανσης Μελίτης, επειδή είναι ένα παρελκόμενο έργο της Τηλεθέρμανσης Φλώρινας. Θα πρέπει προηγουμένως να ξεκινήσει η Τηλεθέρμανση της Φλώρινας; Να υλοποιηθεί, και μετά να ξεκινήσει η ένταξη του έργου της Τηλεθέρμανσης Μελίτης;

Βουλευτής: Η δική μου άποψη είναι, ακούγοντας και τις απόψεις των Υπουργών, του Δημάρχου, του Αντιπεριφερειάρχη και του Περιφερειάρχη, σίγουρα μάλλον θα πρέπει πρώτα να δημοπρατηθεί η Τηλεθέρμανση της Φλώρινας. Από τη στιγμή που θα δημοπρατηθεί της Φλώρινας θα ενταχθεί ως συνεχιζόμενο έργο Γέφυρας, αυτό εννοώ. Από τη στιγμή που θα ενταχθεί και επισήμως ως συνεχιζόμενο έργο και υπάρχει βούληση του Υπουργείου, έχουν αποφανθεί ότι αυτό θα γίνει και έτσι κυκλοφορεί ως τίτλος. Από τη στιγμή που θα γίνει, παράλληλα  μπορεί κάλλιστα με τάχιστες διαδικασίες να προχωρήσει και το θέμα της Μελίτης. Δηλαδή  να ξεκαθαρίσουμε, δε  λέμε ότι θα τελειώσει το έργο της Φλώρινας, είναι θέμα χρόνου και αυτό μας είπε και ο Υπουργός. Τέλη Μαρτίου, άντε ας πούμε τέλη Μαρτίου λένε αυτοί, τον Απρίλιο να τελειώσει το θέμα της Φλώρινας επισήμως ως συνεχιζόμενο έργο, να πέσουν υπογραφές και κατευθείαν από εκείνη τη στιγμή και μετά προχωράμε στο θέμα της εξεύρεσης των πόρων για την χρηματοδότηση του έργου της Τηλεθέρμανσης της Μελίτης.

Το θέμα της επικαιροποίησης δεν μας εμποδίζει κανείς να το κάνουμε. Αυτό γίνεται και τώρα. Το θέμα της Τηλεθέρμανσης της Φλώρινας έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δέκα χρόνια. Δηλαδή είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δέκα χρόνια, για διάφορους λόγους, για υποκειμενικούς και αντικειμενικούς λόγους θα πω εγώ, όμως και εδώ πάντα το λέω και αναλαμβάνω και εγώ τις ευθύνες μου , αλλά πάντα οι ευθύνες είναι σε επίπεδο κορυφής, γιατί το ξέρετε ότι το σύστημα στην Ελλάδα, είναι το σύστημα της πυραμίδας. Όποιος είναι στην κορυφή,  αποφασίζει και χτυπάει τα όργανα και χορεύουν όλοι οι υπόλοιποι,  Βουλευτές, Πρωθυπουργός, Υπουργοί, Περιφερειάρχης, Νομάρχες και Δήμαρχοι. Αν ο Δήμαρχος θέλει, αν ο Νομάρχης θέλει, αν ο Βουλευτής θέλει, αν ο Υπουργός θέλει , δεν μπορούμε να ρίχνουμε την ευθύνη στους Νομαρχιακούς Συμβούλους. Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος να το φέρει το θέμα, να το προωθήσει, αλλά την ευθύνη την έχει ο Νομάρχης, ο  Περιφερειάρχης, ο  Αντιπεριφερειάρχης, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν ίδιες ευθύνες. Την ευθύνη την έχει ο Υπουργός, και το λέω αυτό, όλοι έχουμε τις ευθύνες μας  και τα Μ.Μ.Ε. έχουν τις ευθύνες τους που δεν πίεζαν για το συγκεκριμένο θέμα όσο θα έπρεπε, όχι ότι φταίνε άμεσα αυτοί. Άμεσα φταίνε και οι τοπικοί παράγοντες, το είπα, που δεν πίεζαν όσο θα έπρεπε, όχι ότι οι ίδιοι θα έβαζαν υπογραφή και θα γίνονταν το έργο. Και οι Κυβερνήσεις οι οποίες πέρασαν και οι Υπουργοί οι οποίοι πέρασαν, γιατί αυτοί ήταν οι άμεσοι υπεύθυνοι οι οποίοι θα διοικούσαν το έργο.

Άρα οι ευθύνες οι δικές μας ήταν γιατί δεν πιέζαμε όσο θα έπρεπε και δεν το προχωρήσαμε το έργο και εν πάση περιπτώσει, το πρόβλημα και τη βλάβη την υφίστανται οι Φλωρινιώτες πολίτες που έπρεπε να έχουν Τηλεθέρμανση εδώ και δέκα χρόνια και δεν την έχουν.

Ας ελπίσουμε όμως, κάνοντας αυτήν την αυτοκριτική μας, ότι τώρα όλοι μαζί δε διαφωνούμε το τι είπε ο ένας ή ο άλλος. Να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, πολλές φορές είναι δημιουργικές, αρκεί όμως όλοι να είμαστε δίπλα στους κατοίκους και όλοι μαζί να προχωράμε αυτά τα οποία θέλουν οι κάτοικοι για να φέρουμε και το αποτέλεσμα.

Πρέπει να κλείσει το θέμα των Τηλεθερμάνσεων Φλώρινας και Μελίτης, των μετεγκαταστάσεων Αχλάδας και Αναργύρων, το θέμα των Ορυχείων της Βεύης, της δεύτερης μονάδας  και του ΑΗΣ Αμυνταίου, το θέμα του Πανεπιστημίου  και το θέμα του δρόμου. Αυτά είναι μείζονα θέματα, είναι αλφαβητάρι και το ζήτησα  από τους Δημάρχους και από τον Αντιπεριφερειάρχη. Όπου βρισκόμαστε,  μας συζητάνε για ένα άσχετο θέμα. Θα πρέπει να αναφέρονται, γιατί θα πρέπει τα στελέχη είτε είναι στην Αντιπολίτευση είτε είναι στην Κυβέρνηση να το ακούνε  καθημερινά και να ξέρουν ότι είναι από τα μείζονα θέματα του Νομού. Από τα δίκαια της Φλώρινας, έτσι το ονομάζω όταν ένα θέμα επί τόσα χρόνια, δεκαετίες  δε λύνεται, ξεφεύγει από τις πραγματικές διαστάσεις και αποκτά αυτές τις διαστάσεις, τις μυθικές. Και γίνεται πλέον δίκαιον, ένας δρόμος έγινε πλέον στα δίκαια της Φλώρινας γιατί από το 1994 δεν μπορεί να λυθεί, από το 1990, όταν όλοι οι Νομοί το έχουν λύσει. Άρα ξέφυγε από τις πραγματικές του διαστάσεις και για την ολιγωρία τη δική μας και για τις άμεσες ευθύνες των Κυβερνήσεων.

Γεωργούλας: Μάλιστα. Ένα τελευταίο γιατί δεν κατάλαβα. Τι είναι αυτό το ταμείο που ανακοινώνεται, θα βοηθήσει;

Βουλευτής: Το ταμείο είναι θετικό και καλά κάνεις και το αναφέρεις αυτό Θανάση. Είναι θετικό για τις τοπικές επιχειρήσεις. Ένα από τα βασικά θέματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις μας, από τα μείζονα θέματα, είναι το θέμα της ρευστότητας. Δηλαδή, υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις οι οποίες είναι υγιείς εντός των επιχειρηματικών όρων, που σημαίνει αν έχουν ρευστότητα μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν και να απασχολούν τους υπαλλήλους. Λόγω της έλλειψης ρευστότητας πάρα πολλοί από αυτούς κλείνουν και αυτό είναι τρομακτικό για την περιοχή. Άρα είναι πολύ σημαντικό το συγκεκριμένο,  μένει  μόνο να το δούμε πως θα λειτουργήσει στη πράξη. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε και ο Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι εδώ φορείς του Άξονα Φλώρινας- Κοζάνης και οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων. Πώς θα λειτουργήσει μόνο στη πράξη,  όσο είναι δυνατόν να έχει λιγότερη γραφειοκρατία  για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να πάρουν ζεστό χρήμα. Είναι λοιπόν θετικό να το υλοποιήσουν και να έχουν και θετικά αποτελέσματα.