Στρατούλης: Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις οδήγησαν τη Φλώρινα σε μαρασμό

Στρατούλης: Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις οδήγησαν τη Φλώρινα σε μαρασμό.

Τη Φλώρινα επισκέφτηκε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας, Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος συνοδευόμενος από το τοπικό στέλεχος της ΛΑΕ Σπύρο Παπαντωνίου συναντήθηκε αρχικά με αντιπροσωπείες του Επιμελητηρίου Φλώρινας με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα της Μιχάλη Πραπαβέση και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Λάζαρο Απιδόπουλο. Εν συνεχεία συναντήθηκε με το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Κώστα Σιακο.

Όλες οι αντιπροσωπείες των κοινωνικών φορέων παρουσίασαν στο κλιμάκιο της ΛΑΕ τις προτάσεις τους για την οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας. Ιδιαίτερα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, εκτός από το θέμα της ανεργίας ανέδειξε το θέμα της ανυπαρξίας της επιθεώρησης εργασίας (1 επιθεωρητής για όλο το νομό) και τι αρνητικές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία οικονομία και απασχόληση του ξεπουλήματος από την παρούσα κυβέρνηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ  μεταξύ του οποίου και του λιγνιτικού πεδίου Φλώρινας.

Επίσης ο Δ. Στρατούλης είχε και συζήτηση με μέλη της ΛΑ.Ε. για τις πολιτικές εξελίξεις και περιόδευσε στην περιοχή Ποτάμι και στο καφενείο του χωριού Ανταρτικό.

Στις συναντήσεις και δηλώσεις του ο Δ. Στρατούλης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Άκουσα σήμερα την κραυγή διαμαρτυρίας απ’ όλους τους επαγγελματικούς και εργατικούς φορείς, για την εγκατάλειψη που έχει ο νομός και για το γεγονός ότι καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν λαμβάνει υπόψη ότι είναι μια ακριτική περιοχή με πολύ μεγάλες ανάγκες, με ανεργία που σπάει όλα τα ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη (30%), με τη νεολαία να μην έχει δουλειά (80% άνεργοι) και να ξενιτεύεται και με το 1/3 των επιχειρήσεων να έχει κλείσει ή μετεγκατασταθεί στη ΦΥΡΟΜ σε γειτονικές Βαλκανικές χώρες.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν την πλήρη πολιτική ευθύνη, γιατί με τις πολιτικές λιτότητας, φτωχοποίησης και συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης, που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν, επέτειναν την οικονομική και παραγωγική ερήμωση στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας.

Η ΛΑΕ θεωρεί ότι απαιτείται για την περιοχή ένα έκτακτο αναπτυξιακό σχέδιο στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να αξιοποιεί τις υποδομές της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) Φλώρινας, να λειτουργήσει διαμετακομιστικό κέντρο, να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα σε συνδυασμό με την μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, για τα οποία η περιοχή έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα (πιπεριά Φλώρινας, γαλακτοκομικά προϊόντα κλπ), να αναβαθμίσει τις δημόσιες υποδομές (λειτουργία και διασύνδεση υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής με FYROM, πέρασμα της σιδηροδρομικής γραμμής της Εγνατίας από τη Φλώρινα και κάθετη σύνδεση της πόλης με Εγνατία).

Επίσης ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ακυρώνει το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και θα αξιοποιεί το ενεργειακό λιγνιτικό πεδίο Φλώρινας, με κοινωνικό έλεγχο και ιδιοκτησία, προς όφελος της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της προμήθειας των κατοίκων με φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα.

Το πετρέλαιο θέρμανσης πρέπει να γίνει πιο φτηνό με την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ που επιβαρύνουν την τιμή του.

Προϋπόθεση γι αυτό είναι η κατάργηση της λιτότητας και η ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, με τους αγώνες και του λαού και των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, με την ισχυροποίηση και στη Βουλή και στους αγώνες της ΛΑΕ, που ως ενωτική, αγωνιστική δύναμη που διαθέτει εναλλακτική λύση μπορεί να κάνει πραγματική αντιπολίτευση και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ελπιδοφόρα και φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση.

Αθήνα 17/9/2018

Το Γραφείο Τύπου