Ο Βουλευτής Φλώρινας Κωνσταντίνος Σέλτσας για τα ακίνητα του Υπερταμείου

Ο Βουλευτής Φλώρινας Κωνσταντίνος Σέλτσας για τα ακίνητα του Υπερταμείου

Μετά τις καταγγελίες και το όψιμο ενδιαφέρον βουλευτών και αυτοδιοικητικών στελεχών της αντιπολίτευσης για ορισμένα δημόσια ακίνητα του νομού Φλώρινας που μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Μια από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας ήταν η σύσταση του Υπερταμείου και η μεταβίβαση κάποιων ακίνητων του δημοσίου σ’ αυτό με σκοπό την αξιοποίηση. Σε αυτό το πλαίσιο, με δύο Αποφάσεις – μία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Οικονομικών και μία του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών – μεταβιβάζονται μία σειρά από ακίνητα στο «Υπερταμείο». Τα ακίνητα που μεταβιβάζονται ανήκουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου με την στενή έννοια. Δεν συμπεριλαμβάνονται δηλαδή ακίνητα της κυριότητας των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ, των ασφαλιστικών ταμείων, των ΔΕΚΟ κλπ. Επίσης, δεν μεταβιβάζονται τα εκτός συναλλαγής πράγματα (π.χ. αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλοί κλπ.)

Πρόκειται για μία τυπική γραφειοκρατική διαδικασία χωρίς ιδιαίτερη ουσία αφού πλέον η χώρα έχει ανακτήσει την κυριαρχία της σε οικονομικό επίπεδο και αποπληρώνει το χρέος της. Η σύσταση του Υπερταμείου άλλωστε ήταν αποτέλεσμα της ασφυκτικής πίεσης των δανειστών το καλοκαίρι του 2015 για εγγυήσεις αποπληρωμής του τεράστιου χρέους που δημιούργησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά το δήθεν ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής της Φλώρινας για τα ακίνητα του δήμου (π.χ. αρχαιολογικός χώρος Αγίου Παντελεήμονα, οικόπεδο κολυμβητηρίου και ΣΟΑ) που φέρεται να μεταβιβάζονται, η αλήθεια είναι ότι κανένας αρχαιολογικός χώρος δεν πρόκειται να μεταβιβαστεί, καθώς απαγορεύεται εκ του νόμου, τα στρατιωτικά οικήματα έχουν παραχωρηθεί ήδη εδώ και πολλά χρόνια από τον Δήμο στον Στρατό ενώ για το θέμα του κολυμβητηρίου είναι προτιμότερο κάποιος επιτέλους να πει στους Φλωρινιώτες για ποιον λόγο δεν έχει λειτουργήσει ακόμα και σήμερα αυτή η αθλητική εγκατάσταση ενώ έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Φλώρινας εδώ και 12 ολόκληρα χρόνια!

Κάθε δημοτική αρχή οφείλει να ξεκαθαρίσει τα ιδιοκτησιακά της. Ο Δήμος Φλώρινας όφειλε εδώ και χρόνια να έχει εξασφαλίσει την παραχώρηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του μισού οικοπέδου όπου είναι χτισμένο το κολυμβητήριο. Όφειλε να ζητήσει από το Υπουργείο Άμυνας την επιστροφή του οικοπέδου των στρατιωτικών οικημάτων, εφόσον επιθυμεί να τα χρησιμοποιήσει για άλλο σκοπό. Όποιος ψάχνει άλλοθι για την αδυναμία υλοποίησης προεκλογικών δεσμεύσεων σε κυβερνητικές ενέργειες πρέπει πρώτα να κάνει την αυτοκριτική του.

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Φλώρινας

Κωνσταντίνος Σέλτσας