ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Η πιο τρανταχτή απόδειξη της χρεοκοπημένης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι το πολυνομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα.

 

Λαμβάνονται διαρκώς νέα μέτρα, που δεν αποδίδουν, η ύφεση βαθαίνει και κάθε δύο – τρεις μήνες έρχεται ο Υπουργός Οικονομικών στη Βουλή με ένα νέο πακέτο μέτρων αλλά πάντα με την ίδια παλιά γαρνιτούρα, τον ίδιο εκβιασμό.

 

Ή ψηφίζετε τα νέα μέτρα ή αναλαμβάνετε την ευθύνη της στάσης πληρωμών, μισθών και συντάξεων. Απευθύνεται βέβαια στους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για να κάμψει τις δίκαιες αντιδράσεις τους στα άδικα και αντιλαϊκά μέτρα. Και αυτή η συνταγή πάντα πετυχαίνει. Τουλάχιστον σε αυτό δε μπορούμε να αρνηθούμε στον Πρωθυπουργό και στον πρωθυπουργεύοντα αντιπρόεδρο την αποτελεσματικότητα τους.

 

Γιατί σχετικά με τα μέτρα ακόμα και ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ», ότι δεν είναι σίγουρος για την αποτελεσματικότητα τους.

 

Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσαν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στην τελευταία συνέντευξη του. Μας είπε με περισσό θράσος, ότι χτίζουμε ένα σύγχρονο κράτος και ερχόμαστε σε σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα.

Και ρωτώ.

Με ποια κατεστημένα συμφέροντα ήρθε σε σύγκρουση αυτή η κυβέρνηση;

Ποια είναι αυτά τα κατεστημένα συμφέροντα;

Οι μισθωτοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα;

Οι συνταξιούχοι;

Οι έμποροι και οι επαγγελματίες;

Οι άνεργοι;

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι;

Γιατί μόνο με αυτούς έρχεται καθημερινά σε σύγκρουση η κυβέρνηση.

Μόνο αυτοί καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα και την ανικανότητα στην άσκηση αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής.

 

Έχετε αναλογιστεί πόσα χρήματα είναι η μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ;

Σε λίγο θα βάλετε να πληρώσουν φόρο, για την πενιχρή τους σύνταξη, και τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, για τους οποίους χύνατε κάποτε δάκρυα, μέσα και έξω από αυτήν την αίθουσα.

 

Να πάμε παραπέρα.

Στην πατρίδα μου, στη Φλώρινα, πως θα πληρωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης;

Υπάλληλος με 14000 ευρώ το χρόνο θα πληρώσει φόρο εισοδήματος με τα νέα μέτρα 1200 ευρώ. Προσθέστε σε αυτά και 4000 ευρώ για τη θέρμανση τη χειμερινή περίοδο, που διαρκεί στη Φλώρινα πολύ περισσότερο από όσο σας περνάει από το μυαλό, προσθέστε και το ενοίκιο ή τη δόση στεγαστικού δανείου, την έκτακτη εισφορά και το φόρο για το ακίνητο και ελάτε να μου πείτε τι θα τρώει η οικογένεια του.

 

Απειλείτε και από πάνω, ότι δε θα πληρωθεί το μισθό του αν δεν εκταμιευτεί η 6η δόση.

Πόσα πήρε η χώρα μας, κύριοι της κυβέρνησης, τα δύο τελευταία χρόνια;

Εξήντα δις, έχοντας υποβληθεί οι Έλληνες σε αιματηρές θυσίες και πάντα με την ίδια απειλή, ότι δε θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Ας μας απαντήσει υπεύθυνα και ειλικρινά ο Υπουργός των Οικονομικών. Οι περίφημες δόσεις πηγαίνουν για μισθούς και συντάξεις ή για αποπληρωμή τόκων και δανείων;

Γιατί διαβάσαμε δηλώσεις, ότι δεν επείγει η 6η δόση, η οποία θα έπρεπε να εκταμιευτεί στις αρχές Οκτωβρίου και δεν επείγει επειδή μεγάλα ποσά θα χρειαστούν στις αρχές Δεκεμβρίου για τη λήξη ομολόγων.

Γιατί όμως μας λέγατε ότι τα λεφτά φτάνουν ως τις 15 Οκτωβρίου και μετά το μεταθέσατε για τις 15 Νοεμβρίου; Πείτε μας επιτέλους την αλήθεια.

Από τις δόσεις του δανείου με το Δ.Ν.Τ. πληρώνονται οι μισθοί; Ναι ή όχι;

 

Ως πότε η μεσαία και η χαμηλή εισοδηματικά τάξη θα πληρώνει τελικά το μάρμαρο;

Η κυβέρνηση βέβαια είναι καλή στα λόγια. Διαπιστώνει και ομολογεί από τη μια, ότι η μεγάλη πληγή των εσόδων είναι η φοροδιαφυγή και από την άλλη δεν έχει εφαρμόσει κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Και οι κατά σύστημα και κατ΄ επάγγελμα φοροφυγάδες συνεχίζουν το πάρτυ εις βάρος των έντιμων φορολογούμενων, υπό την ανοχή του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Κατά τα άλλα ζητάτε τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιμένετε, ότι ουσιαστικότερο πρόβλημα αποτελεί η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Εκφράζεστε λάθος. Άλλη λέξη πρέπει να επιλέξετε. Στη λανθασμένη πολιτική, κύριοι της κυβέρνησης, δεν υπάρχει συναίνεση. Στη λανθασμένη πολιτική υπάρχει μόνο συνενοχή.

Συμφωνεί ο κ. Βενιζέλος με την τρόικα, λέει ναι σε όλα, ότι έκανε δηλαδή και ο προκάτοχος του, και από τη Ν.Δ. περιμένετε, απλά και μόνο, να συμφωνήσει.

Κι ας υποθέσουμε, ότι η Ν.Δ. παρέχει συναίνεση στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

Νομίζετε πως λύσατε το πρόβλημα;

Αυτό ζητούν οι Έλληνες σήμερα;

Τη συναίνεση των κομμάτων για να κοιμηθούν ήσυχοι;

Αυτού του είδους τη συναίνεση να τη ψάξετε αλλού.

Ξέρετε που.

Στους πρόθυμους που ψήφισαν το μνημόνιο.

Σε αυτούς που άνοιξαν μαζί σας την κερκόπορτα για να μπει στη χώρα το Δ.Ν.Τ. και η τρόικα.

Σε αυτούς οι οποίοι κλαίνε τώρα υποκριτικά πάνω από τα θύματα, που οι ίδιοι δημιούργησαν με τη ψήφο τους υπέρ του μνημονίου.

Η συναίνεση, άλλωστε, είναι άγνωστη λέξη για τον κ. Παπανδρέου.

Δεν την εννοεί, γιατί δεν την γνωρίζει.

Γιατί αν τη γνώριζε, πέντε λεπτά πριν την προκαθορισμένη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Σαμαρά, δε θα έκανε τέτοιου είδους επίθεση στη Ν.Δ. και σε αυτόν που θα συναντούσε σε 5 λεπτά αργότερα για να συζητήσει, από κοινού και κλίμα υποτίθεται συναίνεσης, τα προβλήματα της χώρας.

Γιατί αν τη γνώριζε, θα την έδινε και όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτός όμως προτίμησε τότε να διαδηλώνει με σφιγμένες ψηλά τις γροθιές, πρώτος, στα συλλαλητήρια και στις διαδηλώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και να υποδέχεται στο λιμάνι του Πειραιά τους αγρότες της Κρήτης για να φτάσουν με τα τρακτέρ, μαζί  στο Σύνταγμα.

Προτίμησε συνειδητά, να πει ψέματα στον Ελληνικό λαό, προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία.

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Και ο κ. Παπανδρέου για να εκπληρώσει το σκοπό του και να γίνει Πρωθυπουργός αγίασε το ψέμα. Λεφτά υπάρχουν είπε, αν και γνώριζε την κατάσταση.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ., ο Αντώνης Σαμαράς, από την πρώτη στιγμή προειδοποίησε, ότι η συμφωνία του μνημονίου δε βγάζει πουθενά.

Ότι οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση, σε έναν αμαρτωλό φαύλο κύκλο.

Ότι τα φορομπηχτικά μέτρα δε θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Δυστυχώς, δικαιώθηκε.

Παράλληλα κατέθεσε και μια σειρά προτάσεων, οι οποίες γνώρισαν την άρνηση και το χλευασμό. Μίλησε πρώτος για τα ευρωομόλογα, την αξιοποίηση της δημόσια περιουσίας, τα μέτρα ανάπτυξης και τη μείωση της φορολογίας για να πάρει ανάσα η αγορά.

 

Σήμερα όλοι σπρώχνονται και συνωστίζονται για να διεκδικήσουν την πατρότητα των ιδεών.

Η ουσία όμως είναι μία και δεν αλλάζει.

Απαιτείται άλλο μίγμα πολιτικής. Αλλαγή πορείας. Επαναδιαπραγμάτευση.

Σε αυτή τη βάση η Νέα Δημοκρατία είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την κυβέρνηση και με όλες βέβαια τις πολιτικές δυνάμεις για να βρεθούν λύσεις και να πάρει μπροστά η Ελληνική Οικονομία.

 

Αλλά να στηρίξουμε τη λάθος πολιτική δεν πρόκειται να γίνει και δε θα γίνει.

Όπως και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, απόρροια της μνημονιακής πολιτικής, δε θα το ψηφίσω.

Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους οι Βουλευτές της συμπολίτευσης.

Σας ευχαριστώ.