Ομιλία Στάθη Κωνσταντινίδη στη Βουλή

H ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΔ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ  ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΟΜΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας δεν ξέρω αν αιφνιδίασε ή όχι την κυβέρνηση.

Θα μπορούσα να πω πως άργησε, γιατί εδώ και καιρό ακούγαμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έψαχνε την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Τελικά, βρήκε την κατάλληλη στιγμή για να αιφνιδιάσει, όμως, μόνο το εσωτερικό του.

Αυτές οι ιστορίες για θεσμικές εκτροπές, με αφορμή την παρέμβαση των εισαγγελέων και της αστυνομίας για να λάβει τέλος η κατάληψη στην ΕΡΤ, είναι θεατρινισμοί, παρά την ιδιαίτερη ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ στις καταλήψεις και στις βίλες τύπου Αμαλίας.

Εδώ βέβαια μιλάμε για διαφορετικά πράγματα – για να μην παρεξηγούμαι – που δεν έχουν σχέση με γιάφκες και επαναστατικά γυμνάσια.

Η αφορμή δεν είναι η ΕΡΤ. Εάν υπήρχε ειλικρινές ενδιαφέρον, με κορωνίδα την ΕΡΤ, θα είχαν καταθέσει την πρόταση το καλοκαίρι.

Αφορμή σίγουρα δεν είναι και η κυβερνητική πολιτική, γιατί πολύ απλά δεν φτάνουν μόνο οι διαπιστώσεις για να αμφισβητείς μία κυβέρνηση, της οποίας φιλοδοξείς να πάρεις τη θέση και το ξέρετε πολύ καλύτερα εσείς οι ίδιοι. Απαιτούνται ρεαλιστικές θέσεις και εφαρμόσιμο πρόγραμμα για να αποτελέσετε την εναλλακτική πρόταση. Δεν  έχετε και αυτό επιχειρείτε να σκεπάσετε.

Ο Μανώλης Γλέζος το είπε ξεκάθαρα.

Έθεσε τον Τσίπρα εκτός της προγραμματισμένης ατζέντας του.

Τον ανάγκασε να παλεύει με προτάσεις μομφής να θολώσει τα νερά στην κοινή διαπίστωση ότι δεν έχετε πειστική απάντηση στο επίμονο ερώτημα για «από που θα βρεθούν τα λεφτά για να υλοποιήσετε όλες τις υποσχέσεις σας».

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον πυρήνα του κόμματος που του επιβάλλει σκληρή γραμμή και ανένδοτους αγώνες. Ότι και να γίνει δεν μπορεί να αποχωριστεί ο κ. Τσίπρας από το παρελθόν του.

Οι συνιστώσες μπορεί να διαλύθηκαν αλλά δεν έκλεισαν. Μεταφέρθηκαν στο κεντρικό «κατάστημα» ώστε να στηριχθεί το νέο προσωπείο    του Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε να καταθέσει μομφή στην κυβέρνηση της χώρας που ασκεί για το πρώτο εξάμηνο του 2014 την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δε  επιθυμεί να αλλάξει την εικόνα που παλεύει να δημιουργήσει στους ευρωπαίους εταίρους και στις ΗΠΑ, ότι αποτελεί πλέον αξιόπιστο συνομιλητή και σοβαρή πολιτική δύναμη. Μην πάει τσάμπα δηλαδή και χαμένη η διγλωσσία του. Στην Ελλάδα αντιμνημονιακός και στις ΗΠΑ τεξανός. Ο ίδιος από το Τέξας δεν μας είπε ότι είναι απόλυτα σταθερός στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ;

Έπρεπε όμως να ικανοποιήσει και τους σκληρούς της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και έτσι είπε ή τώρα ή ποτέ και κατέθεσε πρόταση μομφής έχοντας τη φρούδα ελπίδα πως καθάρισε με όλα όσα τον κυνηγούν εξαιτίας της ανυπαρξίας πειστικού πολιτικού λόγου και αξιόπιστης πρότασης.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Όπως όλα δείχνουν και κανένας δεν αμφισβητεί η Ελλάδα θα έχει για το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα.

Μικρό ή μεγάλο θα αποτυπωθεί στο τέλος του χρόνου. Όσο και αν περί άλλων τυρβάζει η τρόικα, όσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το πλεόνασμα πλασματικό, καταφέραμε να έχουμε πλεόνασμα.

Αυτό οφείλεται στις θυσίες του Ελληνικού λαού που επωμίστηκε βαρύ φορτίο. Δυσβάσταχτο. Από εκεί όμως που ξεκινήσαμε, τον Ιούνιο του 2012, δε γινόταν διαφορετικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να δήλωνε δεξιά και αριστερά, ότι  μπορούμε με ελλειμματικό προϋπολογισμό και με τεράστιο χρέος, να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε.

Να θέτουμε,  από πάνω, και τους δικούς μας όρους.

Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι έτσι. Το ξέρει ακόμα και ο πιο αδικημένος Έλληνας πολίτης, ακόμα και ο πιο αγανακτισμένος. Δεν υπάρχει σώφρων και νοήμων άνθρωπος που να μη συμφωνεί ότι το πλεόνασμα είναι το σημαντικό στοιχείο που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σήμερα.

Η Χώρα απέκτησε επιτέλους τη δυνατότητα να καλύπτει τις τρέχουσες ετήσιες υποχρεώσεις της χωρίς δανεικά. Να πληρώνει μισθούς, συντάξεις και όλες τις άλλες δαπάνες της από τα έσοδα της.

Αυτό είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης. Είτε σας αρέσει είτε όχι.

Δεν ζητάμε τίποτα άλλο από τους εταίρους μας αυτήν την κρίσιμη στιγμή από την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Να ανοίξει δηλαδή η συζήτηση και να αναζητηθούν δίκαιες λύσεις χωρίς αναβολές και δικαιολογίες.

Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και να συμβάλλουν με αποτελεσματικό τρόπο.

Απευθύνομαι κυρίως στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαιτίας του θεσμικού της ρόλου παρά το ατόπημα της να αμφισβητήσει την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Από τη μία αφορίζει την τρόικα και από την άλλη τη σιγοντάρει στις επιφυλάξεις της και στους ενδοιασμούς της.

Να πάψει επιτέλους τους τακτικισμούς και την εκμετάλλευση των δυσκολιών της Ελληνικής κοινωνίας.

Ακόμα και εμείς που παρέχουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι πολλές φορές δεν προβληματιζόμαστε.

Αυτό το νόημα έχει και η παρέμβαση μας για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και για το πετρέλαιο θέρμανσης.

– Φορολογείται και η οικία και το οικόπεδο επί του οποίου χτίστηκε. Για το ίδιο σπίτι στο χωριό και στη μικρή πόλη θα πληρώσει ο φορολογούμενος πολλαπλάσιο φόρο από ότι στις πόλεις, γιατί φορολογούνται και οι αυλές. Δεν λαμβάνεται υπόψη ότι αυτός είναι ο ιδιαίτερος οικιστικός χαρακτήρας της υπαίθρου.

–  Φορολογούνται με υψηλότερο συντελεστή τα χωράφια που βρίσκονται στις προσόψεις Εθνικών ή Επαρχιακών Οδών. Φορολογείται δηλαδή η καλλιεργήσιμη γη με κριτήριο τη θέση της Στην αιτιολογία ότι φορολογείται περισσότερο, γιατί λόγω θέσης, μπορεί να αποκτήσει πρόσθετη αξία και να αναπτυχθούν επενδυτικές δραστηριότητες, διαφορετικές από τη γεωργική εκμετάλλευση, πρότεινα τη θέσπιση ειδικού τέλους για αλλαγή χρήσης.

–    Η μείωση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης υπερκάλυψε την αύξηση της τιμής  με αποτέλεσμα οι προσδοκίες πρόσθετων εσόδων να διαψευστούν. Μόνο μία άλλη πολιτική για την ενίσχυση της κατανάλωσης θα αποκαταστήσει τα έσοδα τουλάχιστον στα προπέρσινα επίπεδα.

Γι΄ αυτό καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Για να συμβάλλουμε σε πιο δίκαιες λύσεις και στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Αυτός είναι και  ο ρόλος ο δικός σας κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόρριψη και η άρνηση είναι οι δύο εύκολοι δρόμοι. Δύσκολο είναι να είσαι χρήσιμος ή τουλάχιστον να προσπαθείς  να γίνεις χρήσιμος.

Στη ψηφοφορία της Κυριακής θα στηρίξετε βέβαια την πρόταση δυσπιστίας. Διαχωρίστε όμως τη ψήφο σας από το ρόλο σας και επιδιώξτε τη συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων με ουσιαστικές προτάσεις.

Αυτές τις κρίσιμες στιγμές και για την Ελλάδα και για τους συμπατριώτες μας πρέπει όλοι να δείξουμε με την στάση μας την ευθύνη που έχουμε.

Πιστεύω ότι πισωγυρίσματα δεν χωράνε για κανέναν μας.

Σας ευχαριστώ.